Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

CHRISTIANS BLOGG

Utvisa inte svenskar till Afghanistan

Christian Mölk | 30 okt, 2019

Svenska flagganMan kan vara svensk på många olika sätt. Man kan vara född i Sverige, man kan ha två svenska föräldrar, man kan ha svenskt medborgarskap, man kan ha växt upp i Sverige, man kan vara adopterad in i en svensk familj, man kan bo utomlands men ha en svensk identitet, man kan uppfatta sig själv som svensk, man kan prata svenska, man kan ha levt i Sverige flertalet år.

För ​fyra år sen kom det en stor mängd unga afghaner till Sverige. Många av dem var ensamkommande barn när de kom hit. Hade de fått sitt asylärende prövat snabbt hade de förmodligen fått asyl.

Dessa ungdomar har nu etablerat sig i Sverige. De pratar svenska, de går i svensk skola, de har svenska vänner, de har svenska värderingar, de drömmer om en framtid i Sverige och många har blivit kristna.

Men eftersom deras asylprocess drog ut på tiden ska många av dem utvisas till ett land i krig och konflikt. Senast Sverige gjorde något sådant var baltutlämningen, när vi deporterade balter under Andra världskriget, en skamfläck på Sveriges humanitära historia. Detta är inhumant och ska inte behöva ske i en modern och rik rättsstat.

En människa som har etablerat sig i Sverige borde få chansen att också få stanna i Sverige. Framförallt nu, i en situation där ett upprätthållande av nuvarande välfärd de kommande åren kommer att kräva tiotusentals nya undersköterskor, sjuksköterskor och vårdpersonal.

- Stoppa genast alla utvisningar av barn och ungdomar oavsett nationalitet som varit här i mer än ett år.

- Uppdatera det rättsliga ställningstagandet gällande Afghanistan, ingen ska behöva utvisas dit.

- Låt alla som åberopade konversion få göra om sin asylprocess baserat på de uppenbara tokigheter som framkom i Konvertitutredningen.