Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Försvaret: ”Sverige kan vara i krig inom några år”

Ruben Agnarsson | 02 feb, 2016
På onsdag den här veckan inleder Försvarsmakten de så kallade Markstridsdagarna i Boden i Norrbotten. 
”Markstridsdagarna genomförs regelbundet för att tydliggöra utvecklingen för arméns markstridsförband och hölls senast 2012 på Ravlunda skjutfält i Skåne. I år hålls dagarna i Boden den 3-4 februari och fokuserar på arméns utveckling de kommande åren” skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

informationsfolder-msd-2016-web-1I den broschyr som Försvarsmakten har sammanställt (läs den här) inför Markstridsdagarna hälsar Sveriges arméchef, generalmajor Anders Brännström, alla soldater välkomna till dagarna i Boden på ett ganska dramatiskt sätt:
”Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år” skriver han i sin inledning.

Det är ett ganska dramatiskt besked från en försvarsmakt, vars budget numera ligger och skvalpar kring en procent av BNP, tack vare nedskärningar från främst socialdemokratiska försvarsministrar. På 1980-talet fick Försvarsmakten närmare tre procent av BNP.

Sverige hamnar inte i krig på egen hand. Om Sverige skulle hamna i krig, kommer stora delar av västvärlden också att befinna sig i krig. I september 2008 skrev jag en krönika i Världen idag om profetiska varningsord om ett kommande storkrig.
Du kan läsa denna krönika här!