Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Wallströms dubiösa stöd till fransk fredsplan

Ruben Agnarsson | 10 jun, 2016

I veckans ledare skriver jag om Margot Wallströms och Arabförbundets stöd för den franska fredsplanen för Mellanöstern.

Jag konstaterar att alla länder såg bort när stora delar av Europas judiska befolkning mördades av Hitlers dödsmaskineri. I ruinerna efter förintelsen utropades staten Israel, trots hotet om en invasion av de omgivande arabiska länderna som sedan också förverkligades av länder som Egypten, Irak, Jordanien, Syrien, Saudiarabien och Jemen.

Sedan dess har samtliga arabländer i hela Mellanöstern, förutom Egypten och Jordanien, levt i krigstillstånd gentemot Israel. Under det kalla kriget allierade sig arabvärlden med kommunistblocket i ensidiga resolutioner mot Israel, vilket fick FN – när Sovjetimperiet föll – att ta tillbaka och ångra sin anti-israeliska hållning.

Nu vill Frankrike ta vid där Sovjetimperiet rämnade. Arabförbundets samtliga medlemsländer – tillsammans med palestiniernas ledare Mahmoud Abbas – kommer springande för att hylla förra veckans initiativ för att säkra franskt inflytande i Mellanöstern.

Denna franska konferens har inte uppstått i ett vakuum. Den spirande antisemitismen i Frankrike, med flera terrordåd som riktats mot judar, har lett till en judisk massflykt från landet.

Trots detta ser utrikesminister Margot Wallström, som på några få korta månader brände alla sina broar i hela Mellanöstern, sin chans att vinna billiga politiska poäng på Israels bekostnad. Det kostar nämligen inget att ge sig på den lilla judiska minoriteten som är belägen i ett hav av arabiska befolkningar och landområden.