Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Övergreppen på Bråvallafestivalen och blonda svenskar på RFSU

Ruben Agnarsson | 02 jul, 2016

Den rådande svenska synen på sexualitet har i stor utsträckning formulerats av de statligt finansierade lobbyorganisationerna RFSU och RFSL, som – med i stort sett obefintliga medlemsavgifter – drivit statlig opinionsbildning på entrepenad.

När sexualiteten på detta sätt tagits bort från sitt naturliga sammanhang, har driftslivet ockuperats av roffarmentalitet, objektifiering och narcissism, istället för kärlek. Resultatet har blivit att antalet våldtäktsanmälningar och anmälningar mot sexuellt ofredande har långt mer än tiodubblats på 30 år.

Våren 2002 stoppade Folkhälsoinstitutet en reklamkampanj som RFSU och RFSL tagit fram. Reklamkampanjen ”Happy hunting” anspelade på jakt, men synen på motparten som ett villebråd blev helt enkelt för mycket för Folkhälsoinstitutet. ”Vi har testat materialet och varken tjejer eller killar vill vara något offer i samband med sex”, sade Kristina Ramstedt, chef för avdelningen för levnadsvanor och tillsyn, till Dagens media.

RFSL och RFSU menade i stället att kampanjen var ”lustbejakande och väckte ett glatt och nyfiket intresse i målgruppen, och stor uppskattning inom både RFSL och RFSU”. Så totalt förblindad kan man alltså bli av sin egen roffaranda.

En annan effekt av denna övergreppskultur är att våldtagna kvinnor inte får upprättelse i svenska domstolar då gärningsmännen ofta går fria. Den svenska lagstiftningen menar att kvinnor ”får skylla sig själva”, en inställning som illustreras av den friande domen nyligen, efter gruppvåldtäkten på en Östersjöfärja.

En statlig brittisk utredning från mars 2010 konstaterade det självklara: att det finns ett klart samband mellan de föreställningar som sprids om sexualitet via exempelvis medierna och det våld som förekommer mot kvinnor. Utredaren Dr Linda Papadopoulos betonade: ”De uppgifter som samlats in i granskningen visar ett tydligt samband mellan konsumtion av sexualiserade bilder och en tendens att se kvinnor som objekt och godkännande av aggressiva attityder och beteenden som norm.”

När blonda svenska opinionsbildare, politiker och myndighetspersoner, tillsammans med ljuslätta lobbyister på RFSU och RFSL nu helt plötsligt beskyller invandrare för den svenska övergreppskultur som synliggörs via våldtäktsepidemier på festivaler, friande domar i domstolar och eskalerande övergreppsanmälnngar, är det ett hyckleri utöver det vanliga.

Det är lika förljuget som när justitieminister Lennart Geijer (S) år 1972 tillsatte en sexualbrottsutredning som ville avkriminalisera incest, upphävda åldersgränser för sexuellt umgänge med barn och mildra straffet för sexuella övergrepp och våldtäkter, samtidigt som han själv köpte sexuella tjänster av en minderårig prostituerad, vilket S-regeringen försökte dölja via ett omfattande mörkläggningsarbete som engagerade både toppolitiker och polischefer (Olof Palme, Hans Holmér, Ebbe Carlsson, Hans Dahlgren, Staffan Heimerson och Jan Guillou).

En kultur kännetecknas av att de som lever mitt i den inte förmår att se och avslöja kulturens baksidor.

För några månader sedan avslöjade Aftonbladet att fackförbundet Kommunal satsat 100-tals miljoner i en konferensanläggning som arrangerar porr- och nakenshower – med en porrstjärna från före detta torpeden Mille Markovic sexklubb Club Privé och en naken TV4-stjärna: John Irwing.

Under dessa porr- och nakenshower på Kommunals Metropol Palais uppmuntras publiken till sexuella närmanden och beröringar. ”Nakna kvinnor dansar till hög musik, konfetti yr och champagnen flödar… Många blir rejält berusade på tillställningarna och känt champagnemärke sprutas ut i Kommunals lokal och exponeras och får reklam” skrev Aftonbladet.

Fackförbundet Kommunal, som till 80 procent engagerar kvinnor med låglönejobb inom vård- och omsorgssektorn, krävde år 2005 att konferensanläggningar ska vara porrfilmsfria, eftersom de sågs som en direkt förnedring av både kvinnor och män.

Det är nu dags att se sambanden mellan den kultur som omfamnar såväl Tony Irwings vulgära sexskämt i TV4:s Lets Dance som hans nakenshow i fackförbundets Kommunals regi och sexövergreppen under Stockholms stads ungdomsfestival och under Bråvallafestivalen.