Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Aftonbladets kampanj för totalitära idéer

Ruben Agnarsson | 06 sep, 2016

Aftonbladets ledarsida har de senaste månaderna kört en i det närmaste hysterisk kampanj mot konfessionella friskolor. Fälttåget orkestreras av Jan Guillou, som vid flera tillfällen krävt ett förbud. Därefter har Anders Lindberg, Daniel Swedin och Lena Mellin ägnat krönikor på ledarsidan med samma budskap.

Guillou & co nonchalerar alltså FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionerna om att staten ska ”respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en uppfostran och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse”.

Dessa konventioner tillkom efter andra världskriget som en reaktion mot de diktatoriska regimer i Sovjetunionen och Nazityskland som använde skolan för politisk (läs ateistisk) indoktrinering.

Att Jan Guillou, som utfört betalda uppdrag åt den totalitära sovjetregimens underättelsetjänst KGB, nonchalerar mänskliga rättigheter förvånar knappast någon. Men att Aftonbladets ledarsida repeterar totalitära idéer som för tankarna till länderna bakom Berlinmuren, är möjligen lite mer förvånande.