Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Yttrandefriheten i Sverige

Ruben Agnarsson | 27 sep, 2016

Bokmässan avslutades i helgen. Hela Sveriges kulturelit samlades för att fira den svenska Tryckfrihetsförordningen, som i år fyller 250 år. Yttrandefrihet är ett komplicerat ämne. På pappret så hyllas yttrandefriheten av alla, men inte alla är lika entusiastiska när denna överlåtelse till det fria ordet väl ska praktiseras. Särskilt inte när någon framför ”fel” åsikter.

I Sverige har vi mycket att vara tacksamma över, när det gäller möjligheten att uttrycka vår åsikt. Det som är en självklarhet i Sverige är en avlägsen verklighet i många andra länder. Att lämna islam för att uttrycka en kristen tro är exempelvis belagt med dödsstraff eller andra statsunderstödda repressalier i muslimska länder som Saudiarabien, Afghanistan, Maldiverna, Mali, Somalia, Iran och Irak.

Och Nordkorea har en inställning till yttrandefrihet och religionsfrihet som gällde i Sovjetimperiet under kommunisttiden. Vissa tecken tyder på att situationen för yttrandefriheten i Kina och i Ryssland håller på att återgå till den situation som rådde innan järn- och bamburidåernas fall.

Även om det fria ordet har en självklar plats i vår demokrati, finns det områden där yttrandefriheten inte kan tas för given. En fråga som det är svårt att ha ett sakligt samtal om är exempelvis abortverksamheten på våra sjukhus. ”Vi hade med glädje tagit emot dig men eftersom du uttryckte åsikter som vi inte kan stödja så går det inte” meddelade Mälarsjukhuset till barnmorskan Linda Steen när hon sökte jobb, enligt Världen idag.

Att som barnmorska uttrycka att man inte vill släcka liv borde inte vara kontroversiellt och inte heller diskvalificera för anställning. Men så är det inte i Sverige år 2016.