Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Despoternas paradis och Alice i underlandet

Ruben Agnarsson | 18 okt, 2016

I FN och dess olika organ använder brutala diktaturer och despoter sig av en rättighet som de nogsamt undanhåller sin egen befolkning: nämligen att i demokratisk ordning rösta om och välja mellan de förslag som kommer upp på agendan. Denna dubbelmoral förvränger likt sagan om Alice i underlandet vad som är rätt och fel, vad som är upp och ned och vad som sant och falskt. Berättelsen om FN påminner om den lilla flickan Alices äventyr i en värld som strider mot all logik.

Vad kan man annars säga om att de värsta despoterna och förtryckarna av mänskliga rättigheter är med och beslutar i FN:s råd för- ja just det,  mänskliga rättigheter?

I dag antog FN-organet U​NESCO en kontroversiell resolution om Jerusalem som ignorerar judarnas relation till tempelplatsen. Resolutionen, som lagts fram av ett antal muslimländer, godkändes förra veckan på kommitténivå.

Det är inte första gången som det judiska folkets mångtusenåriga och självklara koppling till landet Israel är under ideologisk attack av de allra mest destruktiva krafterna i världen.

Brutala kommunistdiktaturer och totalitära muslim-stater staplades på varandra när FN:s generalförsamling den 10 november 1975 röstade igenom en resolution, som hävdade att sionism är att likställa med rasism och etnisk diskriminering, allt för att ifrågasätta det judiska folkets relation till landet Israel.

Resolutionen är den första i FN:s historia som upphävdes, i ett ögonblick av klarsyn, vilket skedde efter Sovjetimperiets fall den 16 december 1991 av FN:s resolution 46/86.

Resolutionen i november 1975 togs även då fram av en rad muslimska länder som i många fall har jagat bort den judiska befolkningen från sina länder och som överhuvudtaget inte tål en judisk närvaro i Mellanöstern: Afghanistan, Algeriet, Bahrain, Dahomey, Egypten, Förenade Arabemiraten, Guinea, Irak, Jordanien, Kuba, Kuwait, Libanon, Libyen, Marocko, Mauretanien, Nordjemen, Oman, Qatar, Saudiarabien, Somalia, Sydjemen, Sudan, Syrien och Tunisien.

Förutom dessa länder röstade även följande 47 länder för (bland annat Kina och Warsawapaktens medlemsländer): Bangladesh, Brasilien, Bulgarien, Burundi, Chad, Cypern, Ekvatorialguinea, Gambia, Grenada, Guinea-Bissau, Guyana, Indien, Indonesien, Iran, Jugoslavien, Kambodja, Kamerun, Kap Verde, Kina, Demokratiska republiken Kongo, Laos, Madagaskar, Malaysia, Maldiverna, Mali, Malta, Mexiko, Mongoliet, Moçambique, Niger, Nigeria, Pakistan, Polen, Portugal, Rwanda, São Tomé och Príncipe, Senegal, Sovjetunionen, Sri Lanka, Tanzania, Tjeckoslovakien, Turkiet, Uganda, Ukrainska SSR, Ungern, Vitryska SSR och Östtyskland.

Västvärlden, som Australien, Bahamas, Barbados, Belgien, Centralafrikanska republiken, Costa Rica, Danmark, Dominikanska republiken, Elfenbenskusten, El Salvador, Fiji, Finland, Frankrike, Haiti, Honduras, Irland, Island, Israel, Italien, Kanada, Liberia, Luxemburg, Malawi, Nederländerna, Nicaragua, Norge, Nya Zeeland, Panama, Storbritannien, Sverige, Swaziland, Uruguay, USA, Västtyskland och Österrike, röstade emot förslaget (källa wikipedia).

När nu FN-organet U​NESCO nu återigen antagit en resolution som både FN-chefen Ban ki Moon och UNESCOS ​ledare Irina Bokova skäms för och distanserar sig från, är det en dyster påminnelse om att världen i allt för stor grad styrs av ren galenskap.