Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

När poliser försvarar poliser

Ruben Agnarsson | 27 okt, 2016

I Ekots lördagsintervju i januari 2006 sade dåvarande justitiekanslern Göran Lambertz att svenska domstolar brister i rättssäkerhet eftersom det förekommer att poliser ljuger i domstolar för att skydda varandra.

I fallet Karin som Inblick har skrivit om vid flera tillfällen har precis detta hänt. Den polis som anmäldes för våldtäkt i augusti 2008 har vid flera tillfällen bett om att, vid olika domstolsförhandlingar som har berört detta rättsfall, få bli försvarad av kollegor.

En av de poliskollegor som företrätt honom kan dessutom på ett mycket tydligt sätt knytas till groteska hot som Karin utsatts för. Via en kvinna som kan knytas till den illegala informatörsverksamhet som avslöjades inom den svenska polisen år 2006, har han förmedlat följande hot till Karin: ”Jag ska engagera lite folk i andra verksamheter som jag känner…underrättelseverksamheter och allting så här…Jag kan tala om en sak för dig. Landsortsdjupet…landsortsdjupet är 460 meter djupt. Och har man en betongklump runt fötterna… Då kan man inte simma. Mmm. Hälsa alla inblandade det.”

Polisen som uttalade detta hot kan dessutom knytas till den man som under lång tid skickade hotfulla och kränkande sms och övergreppsbilder till Karin. Poliskollegans förra fru är nämligen väninna till sms-mannens syster. Poliskollegan hade telefonkontakt med sms-avsändarens syster så sent som i början av år 2010.

Poliskollegan och sms-avsändarens syster träffades första gången på Cypern i slutet av 1960-talet, då poliskollegan var FN-soldat och jobbade under storspionen Stig Bergling.

Inte nog med detta. En annan polis som den våldtäktsanmälde polisen åberopat är den kollega på polisens internutredningar som förra hösten omplacerades för att ha haft otillbörlig och intim e-postkontakt med tre kvinnor som på olika sätt kan knytas till polisens illegala informatörsverksamhet (varav en framförde hoten om Landsortsdjupet till Karin).

Poliskollegan som åberopades som försvar denna gång hade en central roll inom polisens internutredningar. En av kvinnorna som han kommunicerade via e-post med, inledde han en relation till. Poliskollegan har bland annat skickat och tagit emot 250 mejl från en kvinna som polisen påstår att han har en relation till och som han ”kommer att flytta ihop” med. Han säger att han aldrig har tagit del av något utredningsmaterial som rört kvinnan.

”När hon var målsägande i ett ärende så avbröt jag relationen till henne. Detta gjorde jag av hänsyn till integriteten i polisarbetet”, försvarade sig polisen.

En annan kvinna, som polisen utväxlat ett trettiotal e-postmeddelanden med, har han träffat två gånger i tjänsten.

”Efter detta skickade hon några bilder till mig per e-post, och då spann jag skämtsamt vidare på det lite grand.”

När verksamheten omorganiserades vid nyåret 2011 blev polisens funktion att ta emot anmälningar, kvalitetssäkra, bedöma innehållet, analysera vilka åtgärder som ska göras, prioritera och fördela uppdrag till utredare och hålla kontakten med åklagare.

Han har i denna roll lagt ned alla anmälningar om hot som Karin har skickat in, hot som pågår fortfarande och som har tydliga avsändare.

Inblick har informerat och ställt frågor till såväl JO, JK som Riksåklagaren om detta ärende, men dessa myndigheter har än då länge inte vidtagit några åtgärder med anledning av fallet.