Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Vem lyssnar Wallström på?

Ruben Agnarsson | 13 dec, 2016

Utrikesminister Margot Wallström möer idag politiker från Gotland och Karlshamn för att diskutera uthyrningen av deras hamnar till det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2.

Borgerliga försvarspolitiker och Försvarsmakten har tydligt sagt att de inte vill att Ryssland ska få använda dessa svenska hamnar. Men inom regeringen ifrågasätts om det verkligen är något säkerhetspolitiskt hot för Sverige att hyra ut hamnarna, enligt Ekot. Regeringen fick redan i somras ett underlag från Försvarsmakten som ifrågasatte planerna på gasledningen Nord Stream 2, men Utrikesdepartementet ansåg, enligt Ekot, inte att det var tillräckligt för att påstå att uthyrning av hamnen i Slite utgör ett säkerhetspolitiskt hot.

Ekot avslöjar i dag att Försvarsmakten fick ett nytt uppdrag att lämna ytterligare information, som kom in för tre veckor sedan till regeringen. Men inte heller det räckte för att övertyga utrikesdepartementet.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén sade i en intervju med SVT Nyheter för en månad sedan att han inte tyckte att Sverige ska hyra ut gotländska Slite hamn till Gazprom. Tydligare än så kan det knappast bli. Och ändå duckar Margot Wallström.

Om Ekots uppgifter stämmer talar alltså Sveriges försvarsmakt med en regering som inte vill lyssna. Åtminstone inte på Försvaret. Lyhördheten verkar vara riktad åt annat håll, närmare bestämt längre österut.