Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Ytterligare ett hyllningsreportage till Schyman

Ruben Agnarsson | 27 mar, 2017

Mediernas dödförklaring av Kristdemokraterna fortsätter. Lika energiskt försöker många journalister att ge stöd till Feministiskt initiativs febrila försök att nå riksdagen. Tack vare all positiv publicitet för Gudrun Schyman är även mellanvalsperioden för hennes del en enda stor valrörelse.

Nu senast var det Svenska Dagbladets journalist Hannes Delling som jämförde de båda partierna i artikeln ”Fi och KD slåss mot spärren”. Självklart var det Gudrun Schyman – inte någon representant från KD – som interjvuades och fick en egen rubrik i papperstidningen: ”Vi är bäst på valrörelser” (rubriken är ändrad i webbversionen). Och Dellings slutsatsvar den givna: ”Fi kan ha en fördel i riksdagskampen” löd huvudrubriken.

Hannes Dellings analys påminner om P4 Extras valbevakning från Almedalen valåret 2014, då Göran Hägglund byttes ut – på Kristdemokraternas egen dag – mot Gudrun Schyman, som fick 23 minuter i direktsändning för att i lugn och ro berätta om sin kritiska syn på Alliansen och varför hon vill regera med övriga Vänsterpartier.

Schyman var den enda partiledaren utanför riksdagen som intervjuades av Lotta Bromé under sändningarna från Visby. Och Kristdemokraternas partiledare – som Schyman ersatte – var den ende partiledaren i riksdagen som inte intervjuades.

”Det finns inte på kartan att vi inte kommer in” sade Gudrun Schyman hurtfriskt i Lotta Bromés program i Almedalen inför riksdagsvalet 2014. Sedan vet vi hur det gick.

I den senaste Sifo-mätningen, som Hannes Delling refererar till i SvD, fick Feministiskt initiativ endast 1,3 procent. Nu får vi se om Hannes Dellings hejarop hjälper bättre än Lotta Bromés.