Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida
Ruben Agnarssons blogg på Inblick

Narendra Modi i Sverige: Barnsexhandeln en icke-fråga?

Ruben Agnarsson | 16 apr, 2018

I dag anländer Indiens premiärminister Narendra Modi till Sverige. När Stefan Löfven besökte Indien för drygt två år sedan tog statsministern – som ett resultat av Jonatan Alfvéns opinionsbildning – upp frågan om barnsexhandeln i Indien.

Inför Modis besök denna vecka kunde inte Löfvens pressekreterare svara på om frågan kommer upp denna gång.

– Vi får se vilka frågor som kommer upp under överläggningarna, förklarar Dan Lundqvist Dahlin för Inblick.

Det uppdrag som Stefan Löfven enligt Expressens Niklas Svensson gav till till justitiedepartementet att ta fram möjliga samarbeten mot barnsexhandeln i Indien har dessutom inte lett fram till något konkret visar det sig när Inblick frågar departementet.

Inte heller Per-Anders Sunesson, som tillsattes som ambassadör mot människohandel efter Löfvéns besök i Indien år 2016, kan svara på om frågan om barnsexhandel tas upp när Narendra Modi besöker Sverige.

– Det vet jag faktiskt inte. De har inte pratat med mig om detaljer inför besöket, säger han till Inblick (läs hela intervjun i veckans tidning).

Totalt beräknas omkring 1,2 miljoner barn och 2 miljoner kvinnor vara involverade i prostitution i Indien, enligt landets federala polis.

Landet har på senare tid skakats av flera grova våldtäkter och mord på flickor i lågkastgrupper vilket bland annat fått en rad tidigare offentliganställda att reagera i ett öppet brev till premiärminister Narendra Modi.