Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Påsken leder mot centrum

Thomas Larsson | 13 apr, 2017

NorrskenBudskapet om hur Jesus blev korsfäst och sedan uppstod visar Guds kärlek till alla människor och är det centrala i den kristna tron.

Våren står för dörren uppe vid korset i Hassela, och även om snön fortfarande lyser vit på sluttningarna runt omkring så börjar man se hur det börjar spira i naturen. Efter månader av massivt mörker kommer ljuset tillbaka. Det som såg dött ut har plötsligt fått liv, det som såg omöjligt ut för bara några veckor sedan börjar nu väckas upp.


Vi befinner oss
just nu i påsktider, den mest centrala och viktigaste högtiden inom den kristna tron. Där för 2000 år sedan, när Jesu lärjungar upplevde allt så nattsvart, det absolut värsta man kan tänka sig hade just hänt. Han som en kort tid innan hade ridit in i Jerusalem, hyllad, älskad var nu borta... Så plötsligt händer det, miraklet. Ljuset bryter fram och mörkret måste ge vika, det som var dött får liv. Men det vara inte bara ett mirakel för lärjungarna det var inte bara för dem detta skulle få en livsavgörande betydelse. Det som hände på korset påverkar en hel mänsklighet för all framtid.

Varje år vid påsk brukar det ringa på dörren hemma hos oss, och utanför står några små gulliga grannbarn och vill byta jättefina egentecknade påskkort mot lite godis. Jag kommer särskilt ihåg en gång när jag inte hade godis hemma, varpå den lille femåringen säger: ”Det gör inget, du kan få kortet ändå. Glad Påsk!” (Jodå, var lugn, de fick givetvis någonting annat istället). Att ge någonting utan att kräva något tillbaka, det är ju det påsken handlar om, Gud gav sin ende son medan vi fortfarande var syndare (Rom. 5:8 ). Kortet var jättefint med stor text: GLAD PÅSK.
Vad lätt det är att vi missar detaljer, vi kanske inte riktigt är så fokuserade alla gånger, ett uttryck kan bli så slentrianmässigt att vi missar själva innebörden. GLAD PÅSK vilket enormt uttryck!

 

För en del, precis som jag vid det här tillfället, som slentrianmässigt svarade tillbaka med ett ”Glad Påsk” är kanske innebörden inte någonting mer än att vara trevlig tillbaka. Det kanske vore på sin plats att vi oftare stannar upp lite i vår stressade tillvara och lägger märke till de ord vi hör och säger. Varför säger vi egentligen Glad Påsk och varför blir vi glada när någon sänder en Glad Påsk-hälsning till oss eller om vi ser ett påskkort i affären? Det finns absolut en orsak till att vi inte säger exempelvis trevlig påsk, fin påsk eller kanske mysig påsk.

Ängeln säger till herdarna utanför Betlehem, ”jag bär bud till er om en stor glädje, idag är frälsaren född...”, och när de tre vise männen såg stjärnan över stallet fylldes de med mycket stor glädje, den glädjen tog ju inte slut vid korsets fot, utan den fullbordades där, för att alla kommande generationer skulle få del av den. Korset står inte i periferin, korset och Han som gav sitt liv där är mittpunkten. Det är på grund av Honom som vi känner så stor glädje vid påsk.

 

Påsken leder mot centrum. Låt Jesus stå i ditt centrum, vara ditt fokus. Vi människor har så lätt att lägga fokus på fel saker. Att göra saker av ren slentrian, att vara traditionsbaserade i stället för relationsbaserade. Påskens budskap handlar ju uteslutande om en relation, en relation mellan människa och Gud. Påsken hjälper oss att fokusera på det mest centrala – att Jesus dog på ett kors och uppstod, till frälsning för dina och mina synder. Mer centralt än så kan det inte bli. Utan detta vore det ute med oss. Det kristna budskapet sammanfattas i Jesu död och uppståndelse. Låt korset bli en påminnelse om att aldrig tappa fokus på det mest centrala.

GLAD PÅSK

Thomas Larsson
ordf. S:t Staffans Kapell


P.S.  Den 5:e juni kl. 18.00 är du välkommen till Korset i Hassela, då kommer Sebastian Stakset med band att medverka. ​Och på nationaldagen den 6 juni kl. 15.00 är det bön och omvändelsedag i samarbete med Sverigebönen. Välkomna till korset i Hassela, vid Sveriges mittpunkt! D.S.

Därför går jag med i "Mitt kors"

Thomas Larsson | 19 aug, 2016

När jag läser om kampanjen och Facebook gruppen ”mitt kors”, startat av prästerna Johanna Andersson, Annika Borg och Helena Edlund kan jag bara utropa i ett högt BRAVO.
Men också sucka av sorg. Tänk att det måste till ett Facebook upprop, för att sätta fokus på det enda centrala i all form av kristen tro nämligen rätten att få tro på en Messias. Jesus Kristus död och begraven på tredje dagen uppstånden från det döda, som sitter på Guds Faderns högra sida och manar gott för oss….

Det är högst förvånande att den rätten inte predikas i alla kyrkor. 
Och ännu mer förvånande är det att den så hårt kritiseras. 

Borde inte korset få vara den symbol som verkligen påminner oss om Guds stora nåd och kärlek?

Borde inte korset vara det som sammanför oss kristna?

Borde inte korset också få vara en symbol

för solidaritet till andra kristna?

JAG TYCKER DET.

Paulus skriver i korinterbrevet,

”om en lem lider så lider hela kroppen”.  (1Kor 12:26)

Jag förstår Johanna Andersson som lämnar sitt yrke och sammanhang. Jag kan dock tycka att anledningen till att hon känner sig tvungen –bl.a. Svenska kyrkans hållning mot Israel och motståndet mot ”mitt kors” kampanjen, är högst tragisk och skamlig. Det är hög tid för hela kristenheten att resa sig upp från sitt slumrande avfälliga tillstånd och verkligen lyfta fram korsets budskap.

 Jag är glad och stolt över mitt kors. Tänk att någon tagit min synd, mina tillkortakommanden, mitt straff. Jag är så tacksam.

Jag är förlåten i det kors där Du dog

Jag är befriad genom kärlekens kraft

Den skuld jag bar har Du lyft av

Jag är förlåten

Vid Ditt kors är omfamnad av Dig

Av all nåd och kärlek Du har slösat på mig

Den skuld jag bar har Du lyft av

Jag är förlåten

Thomas Larsson,
Ordf. Korset och S:t Staffans Kapell

 

Korset kallar oss till enhet

Thomas Larsson, ordförande Korset i Hassela | 26 maj, 2016

Det var en fantastisk samling kring korset i Hassela i helgen. Uppemot 600 personer var samlade för att lyfta upp Jesu seger på Golgata. Många besökare åkte i många timmar för att vara med på denna historiska händelse. Tack alla ni som slöt upp och stod upp för och proklamerade korset och dess budskap.

13254317_680085768799355_4627531543930404010_nRepresentanter från olika medieorganisationer fanns på plats vid samlingen. Korset kallar oss som troende till enhet. Jesus på korset är en förebild för oss när det gäller att inkludera dem som exkluderar oss.

Det var heller inte så att Jesu seger på korset var knapp, han vann inte i sudden death eller några sekunder före slutet av matchen, som när Sverige besegrade Norge i hockey-VM nyligen. Jesus var aldrig nere i brygga, han vann en förkrossande seger över den onde. Denna seger gäller dig. Idag.

Nu ser vi fram emot den bönemanifestation som Korset i Hassela anordnar tillsammans med Sverigebönen på Sveriges nationaldag den 6 juni. Fram tills nu är 149 böneplatser registrerade inför nationaldagen. Du kan läsa mer om Sverigebönen här: http://www.sverigebonen.se

 

Thomas Larsson

ordförande Korset i Hassela

 

Från en Kung till en annan…

Thomas Larsson | 28 apr, 2016

Bibeln beskriver honom som kungarnas Kung och herrarnas Herre, mästarnas Mästare.

Han som är vägen sanningen och livet.

Han som bar våra synder och alla våra tillkortakommanden.

Han som tog vår svaghet, vår sjukdom och oro.

Han som var lydig, lydig till döden på korset.

Han den uppståndne. Jesus frälsaren.

Han som är värd allt lov, allt pris, all ära. Honom får vi fira varje dag, som den överlägsne segraren över allt mörker.

Lördagen den 30 april är det dags att fira ytterligare en kung. Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf. Själva firandet av 70 årsdagen är redan i full gång och 

den 29 april kl.11.36 är det dags för oss representanter för föreningen Korset och S:t Staffans kapell att personligen få överräcka vår gåva till H.M.K.

korset till kungenEn gåva bestående av en 1,1 meter hög modell i skala 1:30 av det 30 meter höga korset och det intilliggande kapellet i Hassela.

Vi i föreningen S:t Staffans kapell vill utbringa ett fyrfaldigt leve för Hans Majestät Konungen och önska hela det svenska kungahuset Guds välsignelse med Korset och dess budskap – från en Kung till en annan – i gåva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På väg mot Korset

Thomas Larsson | 24 mar, 2016

Gud vill att alla människor skall bli frälsta och komma till insikt om sanningen. (1 Tim 2:4)

 

Vi befinner oss i påsktider, den största av de kristna högtiderna. Varje år anordnas en ”Påskvandring” uppe vid korset i Hassela, där många människor samlas vid Svartbergets fot för att lovsjungande vandra de cirka 400 meterna upp till korset i facklornas sken.

Jag mötte en god vän för ett tag sen. Han uttryckte sig så här:

– Jag tycker ni ska byta namn på det där berget där korset står, det låter ju inte så bra med Svartberget. Det kanske kunde heta Korsberget istället.

Jag måste erkänna att jag först inte heller var så förtjust i att Korset hamnade på Svartberget. Men så fick jag höra lite om historien om Svartberget som faktiskt är en gammal offerplats. Enligt sägnen är det en ondskans plats där berättelser om djur som vallades i flock plötsligt störtat ned för bergets brant och dött.

Då fick jag klart för mig att givetvis skall Korset stå på Svartberget. Högst upp, över det onda, över förbannelse och död, står ett vitt Kors som proklamerar att det finns en som övervunnit all ondskans härsmakt.

 

Alla människor befinner sig faktiskt på väg mot korset. Väldigt många människor har kommit dit, många fler än vad vi i Sverige kanske tror. Det pågår en enorm väckelse utöver vår jord, en väckelse som vi här hemma, när vi ser på vårt mer och mer sekulariserade samhälle, inte har sett ännu. Men Guds plan och önskan är att alla människor hittar fram till korset. Somliga vet kanske inte om att de är på väg mot korset än, andra har gått vilse, och några kanske letar efter vägen men hittar inte ens vägskyltarna. Men alla människor kommer en gång att ställas inför korsets konsekvens.

Låt oss vara vägvisarna.

 

Kom, låt oss gå till korset!

Thomas Larsson

Talet om Korset

Thomas Larsson | 09 mar, 2016

Kors 1

Det pratas, argumenteras och diskuteras högt och ljudligt om allt möjligt i det svenska samhället idag. Ett av de hetaste och viktigaste ämnena verkar vara allt som rör Melodifestivalen. 
Spaltkilometer ägnar bland annat kvällspressen detta ämne varje dag. ”Vann rätt låt?” ”Ska Melodifestivalen stoppa derbyt mellan AIK och Hammarby?” ”Reklamkupp på Samirs tröja” ”Här är Christer Björkmans hysteriska hämnd”

Personligen bryr jag mig inte om Molly får råd av sitt ex, eller om Samir har med sig egna matlådor. Jag har en lång lista på helt andra ämnen som jag skulle önska att det pratades om.
En av de saker jag kommer att blogga om under ett antal veckor här på Inblick är ett 30 meter högt monument placerat i ett avlägset område mitt i Norden. För om just korset hörs det knappt en viskning. Knappt ens i våra kyrkor. En del kyrkor verkar skämmas för korset så till den milda grad att de till och med plockar ned korset från kyrkväggen.
Kommer du ihåg vad Paulus säger i Första Korinterbrevet 1:18 att ”Talet om korset är en Guds kraft”.
Är du kraftlös? Tala om korset! Är du i svårigheter? Tala om korset! Har din församling börjat tappa kraft? Tala om korset!
Det var den enorma kraften som i samband med att Jesus sa ”Det är fullbordat” orsakade jordbävning, rev Förlåten i två delar och öppnade gravar i Jerusalem, så att heliga män som avsomnat väcktes upp från det döda och vandrade in i staden.
Det är den kraften, den Guden, den Frälsaren som det borde höras berättas om istället.
I Hassela, det lilla samhället i norra Hälsingland står ett kolossalt 30 meter högt kors, det talar 24timmar varje dygn om Guds kraft som gjort det möjligt för dig och mig att ha en personlig relation med en levande Gud.

Kors 2