Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sommarnummer av Inblick i Trons Värld!


Sommar​säsongen för alltid med sig en massa tillfällen att dela med sig ​av den kristna tron. ​Varför inte med hjälp av en tidning? Innehåller ​åtta ​goa livsberättelser, samt skriver om hur du kan få en relation med Gud.

Inblick i Trons Värld ​är gott hjälpmedel till att nå utanför kyrkväggarna med evangeliet. ​Tidningen ​ges ut fyra gånger per år och är specialdesignat för evangelisation med några av de bästa vittnesbörden från Nyhetstidningen Inblick. Det är en skatt med härliga berättelser om hur Jesus berör människor med sin kärlek och sen frälser, helar och upprättar. Beställ era tidningar redan idag. 

Gå vidare till beställning


Provläs Inblick i Trons Värld


Här kan du provbläddra i det senaste numret och i övriga tillgängliga utgåvor av Inblick i Trons Värld. Vissa nummer är utformade för specifika målgrupper, men alla pekar tydligt på Jesus.  Det finns tidsangivelse på framsidan, men innehållet är tidslöst och evangeliet om Jesus är alltid lika aktuellt.

Klicka på bilden av tidningen så kan du provläsa innehållet. ​Återvänd sedan till denna sida för att kunna gå vidare till beställningsformuläret!
 

ITV sommar 2019_framsida_hemsida

Sommar 2019

Nu finns sommarnumret av Inblick i Trons Värld ​tillgängligt. Tidningen är ett utmärkt hjälpmedel i evangelisationen för församlingar och enskilda kristna som vill nå ut med de goda nyheterna om Jesus Kristus.

Tidningen är fylld med fräscha vittnesbörd från vanliga människor som berättar om hur Gud har förvandlat deras liv. Linda som var arg på Gud och Kjell som hittade en inre styrka är bara två exempel.

16 sidor, vikt 60 gram      


ITV_påsk_2019 Framsida

Påsk 2019

Nu finns påsknumret av Inblick i Trons Värld ute, som ett utmärkt hjälpmedel i evangelisationen för församlingar och enskilda kristna som vill nå ut med de goda nyheterna om Jesus Kristus. Tidningen är fylld med fräscha vittnesbörd från vanliga människor som berättar om hur Gud har förvandlat deras liv. Camilla som försökte meditera men fann Gud och Jonathan som blev fri från hat och aggressivitet är bara två exempel.
20 sidor, vikt 75 gram
      

ITV_jul_2018 Framsida hemsida

Jul 2018

I det här julnumret av Inblick i Trons Värld kan du läsa nio livsberättelser som pekar på julfirandets  centralperson, Jesus. Detta kompletterat med utdrag ur julevangeliet en sida om hur man blir frälst.
20 sidor, vikt 75 gram

ITV_sommar_2018 Framsida​ Sommar 2018

I det här vårnumret av Inblick i  Trons Värld kan du läsa ​tolv livsberättelser som pekar på Jesus. 
​24 sidor, vikt 90 gram

ITV vår 2018_framsida

​Vår 2018

I det här vårnumret av Inblick i Trons Värld kan du läsa ​åtta livsberättelser som pekar på Jesus. 
​16 sidor, vikt 60 gram
ITV nr 3_2014 - FRAMSIDA - Webb

Från Islam till Jesus

Vittnesbörd från muslimer som funnit Jesus. Åtta olika vittnesbörd och en artikel som bra beskriver skillnaden mellan islam och den kristna tron.
16 sidor, vikt 60 gram


      

ITV nr 2 sommar 2017_framsida hemsidaSommar 2017

I det här sommarnumret av Inblick i Trons Värld kan du läsa Jerusalemsångaren Ulf Christianssons, Anita Barkers och ​tio andra livsberättelser som pekar på Jesus. 
Extra tjockt nummer med 28 sidor, vikt 105 gram

22 aug, 2019
02 aug, 2019

Iver Skogstad räddade Mona Levin undan nazisterna

Robin Olsson | 24 jan , 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
Iver_Skogstad_raddade_Mona_Levin_undan_nazisterna
Förintelsens minnesdag firas till åminnelse av koncentrationslägret Auschwitz befrielse. I det ökända lägret några mil från polska Krakow förintades 1,1 miljoner fångar mellan 1940 och den 27 januari 1945. Av lägrets fångar var merparten judar och av dess kom cirka 772 från Norge, endast 34 överlevde.  

Lastfartyget Donau

Den 26 november 1942 kom att bli en svart dag i norsk historia. Dagen då Nazityskland deporterade norska judar. Norska motsvarigheten till SJ, NSB, ställde godsvagnar till nazisternas förfogande på begäran från den norska polisen. Vagnarna användes för att frakta internerade judar från hela landet till hamnen i Oslo, där de skickades till tyska koncentrationsläger med lastfartyget Donau. 

Dramatisk flykt 

Monas pappa Robert Levin var en mycket framstående pianist och själv har hon byggt en karriär som kulturkritiker i Aftenposten, journalist och författare.
Robert lyckades några dagar innan deportationen fly till Sverige. Kvar i Oslo fanns hans fru Solveig, och dottern Mona som då var tre år gammal.
– Vår lägenhet hade tyskarna konfiskerat åt en tysk läkare. Vi var inneboende i ett annat hus och det blev vår räddning. Vi fick gå under jorden i tre dagar, innan vi flydde över gränsen den 30 november 1942, berättar Mona. 
– Färden gick med tåg från Oslo till Askim. På tåget var det många tyska soldater, men mamma gömde oss på en toalett. Från Askim åkte vi lastbil till Rødenes där två män rodde oss över till Skogstad gård.

Hjälpte många flyktingar

Nils Skogstad har i dagarna fyllt 86 år men är fortfarande still going strong. Det tidigare kommunalrådet i Marker har varit bonde i hela sitt liv och var en ung pojke på sju år när kriget kom till Norge, tisdagen den 9 april 1940.
– Min pappa Iver Skogstad var en stark bonde och vi bodde på Skogstad gård, som gått i släkten i fem generationer, norr om Örje vid Rødenessjön, cirka 9 kilometer från gränsen till Sverige.
– Krigsåren var en jobbig tid. Det kom många flyktingar med tåg från Oslo via Mysen. Därefter kom de med lastbil till andra sidan sjön vid vår gård. Därifrån tog pappa dem hit så de fick mat och vila innan man gav sig iväg på den sista sträckan till Sverige. De allra flesta gånger var det odramatiskt eftersom tyskarna inte vågade sig ut i skogen, berättar Nils. 
– Men just denna natt var det annorlunda på grund av att man letade efter två tyska desertörer från förläggningen på Ørje. Pappa tog med flyktingarna hit. 
– På sitt 50-årskalas sade Mona: “Vid min sida sitter en man som de flesta av er inte känner, men hans namn är Nils Skogstad, och jag är den första kvinna som fått sova i hans säng”. 
– Det blev en dramatisk och hård vandring. Mamma bar mig hela vägen, jag skrek och skrek. En läkare tvingade i mig sömnmedel men det hjälpte inte, berättar Mona. 
– En i gruppen ville strypa mig med sina egna händer, men mamma gav honom en kraftig örfil ute i skogen.
– Med hundra meter kvar till gränsen hade vi tyskarna i hasorna, då fick de i mig flytande sömnmedel och jag blev medvetslös. Iver Skogstad satte mig i en ryggsäck och sprang den sista biten. I Sverige trodde man först att jag var död, berättar Mona.
Det var hela elva flyktingar med den natten, ett äldre par orkade inte följa med i det hårda tempot utan stannade i skogen, så att de yngre skulle hinna undan tyskarna, men Iver Skogstad gick modigt tillbaka och hjälpte även dem över och allt gick till slut bra.

Blev torterad 

Iver Skogstad, kom att leda 500 flyktingar i säkerhet till Sverige. 1944 blev han dock gripen av Gestapo och svårt torterad.
– Pappa överlevde. Han blev brutalt misshandlad och fick klara sig fem dagar utan mat och vatten i en potatiskällare, det enda han hade att äta var lite tobak och en halv potatis han hittat på golvet, berättar Nils.
– Pappa var en stark karl både fysiskt och psykiskt. Dagen han kom hem, den 10 maj 1945, glömmer jag aldrig.
 

Känd kulturkritiker

Mona Levin har gjort sig bemärkt som samhällsdebattör och föredragshållare. I den rollen har hon bland annat anklagat Kåre Willoch, tidigare statsminister för Høyre, för att vara antisemit. Detta skedde sedan Willoch kritiserat president Obama för att ha utsett en stabschef med judiskt ursprung.
– Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och att vi aldrig glömmer Förintelsen.  Det har varit lite krig mellan mig och Willoch. Hans hat mot Israel kan inte betecknas som något annat än antisemitism och efter 30 år blev det för mycket för mig. 
– Jo Benkow var en god vän till vår familj och talman i Stortinget. Kåre Willoch och han var medlemmar i samma parti men med diametralt olika syn på de här frågorna, berättar Mona.
– Jag har hållit föredrag om dessa ämnen över hela Norge. Det som sker i dag är att om man har en annan syn på integration och invandring i Skandinavien så blir man stämplad som rasist. Folk som flytt från Mellanöstern får fristad och hjälp på alla sätt och vis, ändå sprider delar av dem sitt hat. Det är oacceptabelt. 
— Ta till exempel Rapparen Kaveh, som blev frikänd efter att ha ropat: ”Fuck judarna” från scenen. Man kan fråga sig vad som skett om jag ropat: ”Fuck muslimerna”, säger Mona.

Viktigt att berätta

Nils och Mona berättar gärna sina historier.
– Jag är ute i skolor och ska på Rotarymöte och dela mina minnen från kriget nästa vecka, vi får aldrig glömma detta, säger Nils.
– 1982 startade vi en flyktingmarsch i pappas fotspår. I början kunde det vara mellan 700-800 deltagare men idag är det tyvärr ett dalande intresse.
Mona har inte givit upp kampen mot antisemitismen. 
– Jag har hållit föredrag över hela Norge i detta ämne men aldrig varit inbjuden till skolorna förrän nu.
– Många judar i Norge och Sverige har det mycket svårt. Se bara på Malmö. Vi har inte mer än 1 400 judar här i Norge, men ändå utsätts barnen för attacker i skolorna, framförallt i Oslo.
– Den stora invandringen från Mellanöstern leder till spänningar och antisemitismen kommer ofta från vissa muslimska miljöer idag. På den andra sidan finns det nazister med norskt ursprung och vi hamnar mitt emellan dem.
– Media styr mycket av vårt samhälle så det gäller att få ut de här historierna och motverka den ensidiga rapporteringen om Israel, avslutar Mona.
R​OBIN OLSSON