
"Jag tackar Eder, trogne undersåter, att I welat mig till konungslig höghet upphöja, och till en stamfader i Edert kungahus. Ej mindre tackar jag Eder för den trohet och bistånd I mig bewisat uti min regering. Nåd och wälsignelse äro oss rikeligen wederfarna genom Guds ords sanna kunskap och genom timmelig ymnighet, som för ögonen är. Har jag i min tid något godt kunnat uträtta, gifwen derföre Gudi äran! Hwad jag af mensklig swaghet felat, förlåten mig för Christi skull. Jag wet att jag i mångas sinne warit en hård konung. Men de tider skola komma då Sweriges barn skulle wilja rifwa mig opp ur mullen, stode det i deras magt. Jag wet ock, att de Swenske äro snara till att samtycka, sene till att utransaka. Jag förutser, att många willoandar framdeles warda uppkommande. Derföre beder och förmanar jag Eder: Hållen Eder hardt wid Guds ord: Waren öfwerheten hörsamma, sinsemellan enige. Min tid är snart förbi. Ej tarwas mig derom stjernor eller annan spådom. Jag känner i min egen kropp tecknen, att jag snart skall hädanfara. Följen mig då med Edra trogna förböner, och, när jag lagt mina ögon tillsammans, låten mitt stoft hwila i frid!" (Konung Gustaf 1s Afskedstal till Riksens Ständer d. 16 juni 1560)
Under de senaste årtiondena har Bibeln blivit allt mer ifrågasatt som auktoritet och kristendomen som grund för vårt land har medvetet tonats ner i de politiska korridorerna. Sverige betraktas som världens mest sekulariserade nation och humanismen har satt människan i centrum som sin egen Gud. Guds existens är starkt ifrågasatt.
Inom kristenheten har den liberala teologins intrång förstärkt ifrågasättandet av Bibelns trovärdighet och dess auktoritet. Ett bibelkritiskt tänkande är inte farligt om det sker på rätt trosgrund och med rätt syfte. Men när våra teologiska fakulteter och många utbildningsinstitutioner av präster och pastorer står på den liberala teologins grund, till den grad att förtroendet för Bibelns trovärdighet ifrågasätts, och blir den utgångspunkt som unga teologistudenter och pastorer utgår ifrån i sitt uppdrag, har det gått för långt.
Sverige behöver en väckelse. Vi behöver en bibelväckelse. Guds folk kallades en gång i tiden för läsare därför att Bibeln var en naturlig del av den kristnes liv. Så är tyvärr inte fallet idag. Bibeln som auktoritet ifrågasätts allt mer och den mänskliga visheten sätts i stället i centrum både i vårt samhälle och i stor del av kristenheten.
Samhälle såväl som kristenhet behöver återvända till Guds ord. Därför lanserar tidningen Inblick temat ”2021 är bibelns år”. Vi kommer att lyfta fram Bibeln och dess betydelse kontinuerligt under det kommande året. Vi vill genom artiklar och vittnesbörd bidra till en bibelväckelse i Sverige. Du kommer att märka det på olika sätt i tidningen Inblick.
Till sist, ett citat från ”Boken om vårt land” kapitel 140.
”År 1527 var en riksdag i svenska staden Västerås. Där beslöts, att Guds oförfalskade ord skulle predikas över hela riket; att ingen mer skulle lyda påven; att biskopar och präster skulle vara konungen underdåniga, och att kyrkornas gods skulle tillhöra kronan. Därmed var den katolska läran avskaffad i riket. Den hade på sin tid uträttat gott, såsom förut är berättat, men nu var tiden kommen, att dess villfarelser måste lämna rum för en renare lära. Därmed står Sverige på evangelisk/luthersk grund med Bibeln som rättesnöre och utgångspunkt.”
HANS MARKLUND