Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Allt handlar om andra

​Louise Olofsson | 20 mar , 2015
I början av januari packade Sisela Pettersson, 19 år, sin väska och åkte till Los Angeles. Där tjänar hon staden på flera olika sätt genom Dream Center, samtidigt som hon lär sig om Bibeln. – Jag har förstått att det inte handlar om mig, utan att leva sitt liv för andra, säger hon.
2015_v12---LIVSBERÄTTELSE-2---liten

Sisela Pettersson lämnade Vetlanda i början av året för att i sju månader gå en bibelskola på andra sidan jorden. Bibelskolan är på Dream Center som ligger i centrala Los Angles. Det är en organisation som hittar och uppfyller behov för över 80 000 människor varje månad. Deras motto är ”hitta ett behov och fyll det, hitta det trasiga och laga det”. Det innebär allt från att dela ut mat, ge boende till familjer i nöd och städa kvarter.
Sisela hade hört om Dream Center från vänner och genom kyrkan, men hon visste inte så jättemycket om skolan innan hon kom hit.
– Det är riktigt häftigt att få ta del av deras arbete. Man kan prata om Dream Center och allting som händer här, men du förstår det inte fullt ut förrän du är här, säger Sisela.
Veckoschemat för skolan ser ut på det sättet att på förmiddagarna är det bön, bibelvärderingar och bokstudium. På eftermiddagarna får eleverna välja olika inriktningar inom kyrkans olika arbeten. Det kan vara allt från att åka med en ”foodtruck” och dela ut mat till hemlösa till att hjälpa till i den lokala kyrkan.
Sisela valde att hjälpa till i barnkyrkan. Under de olika veckodagarna åker de ut till olika områden i Los Angeles, där de har Kids Jam. Jam står för Jesus And Me. De leker med barnen, berättar bibelberättelser och bjuder in dem till kyrkan. För många av barnen är det enda chansen att höra om Jesus och de kommer varje vecka till Kids Jam.
– Man känner att det är en viktig del av deras liv, säger Sisela.
På gudstjänsterna i kyrkan får hon även undervisa barnen, vilket var första gången för Sisela.
– Det var väldigt nervöst, men kul! Det var lite svårare med tanke på språket, men man blir ju bättre och bättre, säger hon.

Fem månader kvar

Sisela har varit på skolan i två månader nu och hon är nöjd med valet att åka hit.
– Jag har lärt mig att det inte handlar om mig själv. Allt handlar om att leva sitt liv för att hjälpa andra, säger Sisela.
Hon beskriver att hennes tro har blivit starkare och att hon har lärt sig vikten av att sprida buskapet om Jesus.
– Det är så viktigt! Det jag tror på har jag verkligen fått sätta i handling här.
Hon har fem månader kvar i Los Angeles och förväntningarna är högre nu än när hon kom dit.
– Jag vill att min tro ska växa ännu mer så klart och jag vill få ett ännu större hjärta för andra människor, berättar hon.
Hon vill påverka barnens liv och få sätta avtryck som kan få påverka deras liv.
På lördagarna åker hela skolan och flera hundra andra ut till något som kallas ”Adopt A Block”. Då åker man ut till över 200 kvarter runtom Los Angeles för att tjäna och hjälpa till. Där har de Kids Jam, sopar trottoarer och delar ut mat, kläder och leksaker till folket som bor i de olika områdena.
– Detta är väldigt roligt. Jag åker till ett område i centrala Los Angeles där de allra flesta hemlösa bor. Det är en väldigt annorlunda miljö mot vad man är van vid från Sverige och det stinker av droger och smuts. Jag är väldigt glad att få vara en del av att åka ut dit och få välsigna dem på de sätt man kan, berättar Sisela.

”Enda chansen att komma iväg”

Varför hon valde att gå en bibelskola utomlands har flera förklaringar.
– Detta är min chans att få se något nytt och annorlunda, för jag vet att jag vill bo i Sverige resten av mitt liv, berättar hon och fortsätter:
-– Att få åka hit till USA är ju väldigt bra för jag lär mig prata engelska bättre och man får uppleva en ny kultur, vilket är roligt!
Dream Centers bibelskola är väldigt praktisk och det var viktigt för Sisela när hon valde skola.
– Jag ville inte gå en bibelskola där jag mest läste om Bibeln utan att sätta den i handling. Jag ville gå en skola där jag fick utöva det jag lärde mig på flera olika sätt, säger hon.
Hon hade egentligen inte så mycket förväntningar eller uppfattningar innan hon kom dit. Det enda hon visste var det som stod på hemsidan och det hon hörde från två vänner som går där.
– Men jag visste att den var väldigt praktisk och det var det jag ville ha. Det handlar verkligen om att hjälpa andra här och jag vill bara utveckla det mer och mer i mitt liv!

Reste med vänner

Hon åkte till Los Angeles tillsammans med sin syster och två vänner.
– Jag är glad att jag åkte tillsammans med dem, jag vet inte om jag kommit iväg annars. Det är kul att kunna ha detta äventyr tillsammans med dem.
Att skolan hade en klass som startade i januari bidrog också mycket att det blev just denna skolan.
– Jag tog studenten i somras och jobbade sedan på ett konditori ett halvår. Det var kul att få lite paus från skolan och få jobba lite innan det här.

Kristen grund

Hon har gått på kristen grundskola, vilket hon tycker gav en bra grund.
– Det stärkte verkligen min tro, man hade kristna vänner och fick kristna värderingar, berättar hon. Det gav en väldigt bra grund att bygga vidare på.
Hon beskriver att hon alltid var omsluten av kyrkan och skolan, det var som en egen miljö.
När hon sedan började gymnasiet fick hon lämna sin trygghetszon.– Jag tror jag fick en liten chock, eller i alla fall en ny verklighet. När man går på kristen skola och bara haft kristna vänner, så tänker man nästan att det inte finns något annat. Men plötsligt var jag den enda som var kristen och jag fick lära mig hur jag skulle hantera allt, säger Sisela.
I gymnasiet fick hon ta i handling allt hon hade lärt sig i tryggheten, men det ser hon som en bra erfarenhet nu.
– Nu har jag insett att att livet med Jesus är att leva för andra och det vill jag fortsätta med resten av mitt liv, säger en leende Sisela.

​Louise Olofsson
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019