Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Monica fick förbön – artrosen försvann

Ingrid Byström | 08 apr , 2015
Monica Johannesson drabbades av artros i höften. Till slut kunde hon nästan inte gå och smärtan var olidlig. Idag är värken helt borta och hon rör sig obehindrat. Läkarna kallar det mirakel. Artros går inte att bota på annat sätt.
2015_v15---LIVSBERÄTTELSE--1---STOR

 Monica Johannesson tar emot mig i sitt hus i Vänersborg. Hon och hennes man Örjan vill ha ett öppet hem, där alla kan känna sig välkomna. De är familjehem åt en tjej och har tre egna barn som är 13, 17 och 19 år. 
Monica är själv uppvuxen i ett öppet hem, med två syskon på en bondgård utanför Vårgårda. Hennes föräldrar bjöd ofta hem folk och var också kontaktfamilj för flera barn. Varje söndag gick familjen till ett litet EFS-kapell.
– Det var en fantastisk församling som gav mig mycket frön för min tro idag. Tron har alltid varit en självklarhet för mig.


Artros i höften

Monica har jobbat i många år inom vården. Nu arbetar hon på ett gruppboende för äldre personer med fysiska och psykiska funktionshinder. 2004 märkte hon att hon började få ont i höften. Smärtan förvärrades och 2008 var den olidlig. Hon röntgades och det konstaterades att hon hade artros. Läkarna sa att det var något hon fick lära sig leva med.
Monica har alltid idrottat mycket, spelat fotboll och badminton, sprungit och dansat, men det kunde hon inte längre. Hon fick sjukgymnastik, som skulle lindra smärtan och förbättra rörligheten, men symptomen förvärrades ändå. 
– Jag blev otroligt begränsad. Smärtan var outhärdlig! Ibland kunde jag inte sitta i bilen och till slut kunde jag inte gå riktigt. Benet släpade efter mig.
Helad!
Monica och hennes familj är medlemmar i Salemförsamlingen i Vargön. Där fick hon mycket förbön för sin höft men inget verkade hända. Hösten 2009, ett och ett halvt år efter diagnosen, var hemgruppen samlad hos Monica och Örjan. Alla ställde sig runt Monica, la sina händer på den onda höften och bad till Gud om ett helande. 
– Då kände jag en oerhörd, brännande värme i höften. Den spred sig ner genom benet, vristen, hälen och så ut. Efteråt var smärtan fullständigt borta och jag har inte haft tillstymmelse till värk sedan dess, säger Monica.
Efter förbönen gick hon tillbaka till sjukvården för att få en ny röntgen. 
– Jag sa precis vad som hänt. Läkarna svarade att det måste vara ett mirakel, eftersom artros inte går att bli av med på något annat sätt. Man kan inte bli så smärtfri även om man tränar.
När Monica hade berättat för läkaren vilken skillnad hon upplevde, sa han att det inte fanns någon anledning att göra en ny röntgen. Det var kostsamt och när nu Gud hade helat henne, tyckte han att hon bara skulle leva i det. Idag idrottar hon och gör allt det hon gjorde innan hon fick artros.


Profetia går i uppfyllelse

Monica och Örjan träffades på Södra Vätterbygdens folkhögskola 1990. Tidigare under hösten hade Monica fått ett profetiskt tilltal om att hon skulle träffa en man som var ”den rätte.”    
– Jag tyckte inte att jag hann med killar. Jag hade så mycket annat på gång. Jag ville inte ha något mer än en vän, men han var den förste jag föll för på riktigt.
Ett år efter att de blivit tillsammans, flyttade Monica för att gå på en ettårig bibelskola i Åre. Under tiden var Örjan med i ett evangelisationsteam som ”Jesus generation” hade i Göteborg.
– Gud stärkte vår kärlek på ett märkligt sätt, trots avståndet. Det var ingen tvekan om att Örjan var den man som profetian handlat om.

En gemensam kallelse

I maj förra året fick de ett profetiskt tilltal att de skulle göra något socialt tillsammans. Det var en bekräftelse på vad de redan kände i sina hjärtan. Visionen växte och nu planerar de att ordna läger för ensamstående föräldrar.
Monica vill gärna göra något för hemlösa också.
– Jag brinner för att göra något åt den otroliga, sociala misär som finns. Kanske starta ett soppkök dit alla är välkomna. Hemlösa kan få mat, någon som blivit arbetslös kan komma och få ett socialt nätverk, ta en kopp kaffe och prata. Men jag har inte fått tydliga mönster än. Jag väntar på att Gud ska öppna möjligheter.

Älskar att uppmuntra

En annan dröm hon har är att inspirera människor att ta sig ur ett felaktigt tänkande och att utveckla sina idéer. 
– Jag älskar att uppmuntra människor! Jag vill berätta, kanske föreläsa om hur man kan tänka för att ta sig upp ur sin grop. Man ska vara medveten om sina tillkortakommanden men inte hänga sig kvar i dem, inte vara bitter och sänka sig själv. Livet är för värdefullt för det. 
Monica uppmuntrar gärna människor hon möter i sin vardag också. Ibland kan det räcka med ett leende mot någon i livsmedelsaffären.
– Det kan göra att människor vågar ta sig närmare och börja prata. Jag tror att det finns oerhört många ensamma i vårt samhälle.

Vila och vänta

Sedan ett år tillbaka går Monica en själavårdskurs på distans på Liljeholmens folkhögskola. Målet är att kunna finnas till hands både i kyrkan och i samhället. Under tiden hon läser kursen får hon själv gå i själavård. En sak hon lärt sig är att vila och vänta.
– När jag vilar så förbereder Gud mig för nästa steg. Jag är en energisk person och det är så mycket som är roligt, men det är farligt också. Det är lätt att rusa iväg och då blir man lätt utbränd.
– Jag har blivit svedd, men då har jag fått backa och sätta gränser i min omgivning. En del förstår inte det. De vill väl att man ska engagera sig, men de får tycka vad de vill. På själavården har jag lärt mig: Att vila är att ta ansvar för sig själv och andra och att ge utrymme för den helige Ande. Om jag hela tiden är på gång, hur i hela friden ska Gud kunna nå mig då?

INGRID BYSTRÖM 
eBlick
Byt_ut_ordet_samvetsfrihet_mot_vardvagran
okt 17, 2019
Liberalerna vill ändra ordet samvetsfrihet till vårdvägran och skriva in det i hälso- och sjukvårdslagen. Debatten om samvetsfrihetens vara eller icke vara har därmed fått nytt bränsle genom denna markering från Liberalernas sida. – Jag tycker uttrycket vårdvägran bättre beskriver vad det faktiskt handlar om, säger Allan Widman, riksdagsledamot för Liberalerna, till Inblick.
eBlick
okt 17, 2019
Kristdemokraten Gudrun Brunegård från småländska Vimmerby har motionerat i riksdagen om att införa en nationell minnesdag efter barnboksförfattaren Astrid Lindgren. – Astrid Lindgren har som person, författare och opinionsbildare påverkat sin omvärld på ett sätt som överträffar de flesta samtida svenska medborgare, säger Gudrun Brunegård till Inblick.
eBlick
okt 17, 2019
När skolorna i Norrköping startade upp höstterminen i augusti visade det sig att 24 elever saknades. Det handlar om flickor som blivit bortförda av sina föräldrar till andra länder för att giftas bort eller könsstympas men även om pojkar som skickas iväg på ”uppfostringsläger” på grund av att de har blivit försvenskade. Nu vill Norrköpings kommun inleda samtal med andra aktörer i syfte att motverka att barn förs bort från skolorna i Norrköping.
eBlick
okt 10, 2019
Saudiska människorättsaktivister har, i samarbete med Amnesty International, startat en serie podcasts i syfte att fokusera på olika människorättsfrågor som påverkar Saudiarabien. Serien, som fått titeln ”The great Saudi Arabia”, har inspirerats av journalisten Jamal Koshaggis historia och ambitionen är att visa omvärlden att det inte går att stoppa fria åsikter.
eBlick
okt 10, 2019
Kjell Ericsson, mångårig riksdagsman, kommunalråd och entreprenör, prisades för sina insatser under Centerpartiets stämma i Karlstad genom att tilldelas partiets finaste förtjänstmedalj; Bramstorpsplaketten. – Det är en stor ära att få ta emot denna fina utmärkelse, även om jag inte varit aktiv i Centern eller politiken på tio år, säger Kjell Ericsson till Inblick.
eBlick
okt 10, 2019
Den sjunde september släppte Louisa Lyne och di Yiddishe Kapelye sin tredje platta, "Lust". Releasekonserten var på Victoriateatern i Malmö. – Konserten var magisk. Det är alltid en fröjd att spela på hemmaplan inför fullt hus. Hade jag inte haft lunginflammation så hade allt varit perfekt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
okt 03, 2019
19-20 september arrangerade "Jerusalem Prayer Breakfast" en konferens i Helsingfors, Finland, med bland andra ambassadören Dov Segev-Steinberg. På varje möte var det cirka 200 besökare. – Vi upplevde en atmosfär med Guds närvaro som alla tyckte var unik, berättar Fredrik Ekholm för Inblick.
eBlick
okt 03, 2019
– Om det är någon som verkligen förstår landet och folkets historia så är det Benjamin Netanyahu, berättar Sara Rivai när Inblick träffar henne i Jerusalem.
eBlick
okt 03, 2019
Solveig anmälde skolan för att inte ta mobbingen mot hennes son på allvar och fick rätt hos norska myndigheter. Men skolan vände sig till det beryktade Barnevernet, som istället menade att familjeförhållanden var orsaken till mobbingen. Efter att ha flytt med sina barn från norska myndigheter hamnade Solveig i häkte i nästan fem månader och får nu endast träffa sina barn i två timmar var tredje vecka.
eBlick
sep 26, 2019
Det mycket jämna valresultatet i det israeliska nyvalet den 17 september bäddar för nya samtal för att hitta en allians som kan styra landet vidare. Ingen av huvudkandidaterna Netanyahu och utmanare Gantz fick egen majoritet. – Valresultatet ger vid handen att det kan bli svårare för Benjamin Netanyahu att sitta kvar vid makten, säger Lennart Sacrédeus till Inblick.
eBlick
sep 26, 2019
Det hindunationalistiska partiet Bharatiya Janata Party (BJP) krossade allt motstånd i det indiska valet i våras och stärkte därmed sin makt i parlamentet i New Dehli. Många bedömare fruktade att BJP:s valseger skulle innebära ett politiskt styre som skulle bli alltmer intolerant och polariserat. – Här har det inte märkts någonting, säger företagsledaren Kumar Iyer, bosatt i Indien sedan många år, till Inblick.