Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Är återvändande jihadister det största inhemska hotet i Sverige?

Tommy Dahlman | 23 apr , 2015
Förra veckan uppmärksammades Syriens president Bashar al-Assaf i en intervju som sedan har följts upp av de flesta stora tidningarna i Sverige. Presidenten hävdade att de farligaste IS-ledarna i Mellanöstern är skandinaver!
Är återvändandet av Jihadister det största inhemska hotet i Sverige?


Svenska Dagbladet citerar från reportern Kassern Harmades intervju med presidenten där han bland annat utrycker sig så här: "Om du vill se Sverige som en del av Europa eller del av den skandinaviska gruppen av EU-länder så bör man vara medveten om att de farligaste ISIS-ledarna i vår region är skandinaver." 
Presidenten bekräftar i samma intervju att han delar svenska Säpos analys om att återvändande jihadister är det största inhemska hotet i Sverige, att skandinaver hör till de farligaste ledarna i den fruktade islamistgruppen IS – och att terrorismen är global."

Syrien är ett hårt drabbat land som har sett hur hundratusentals kristna har mördats och miljontals människor har drivits på flykt bort från sitt eget land. Men Syrien är inte det enda landet. Förföljelsen av de kristna är dessvärre global. Det händer i Somalia, Irak, Afghanistan, Nordkorea, Sudan, Iran och även i många andra länder. 
Vi talar nu om en extrem förföljelse, ett pågående barbari där de kristna mördas bara för att de är kristna. De bränns ihjäl i burar, får sina halsar avskurna, lemlästas, de ser sina kvinnor tvingade till sexslavar, deras huvuden spikas upp på pålar och barnen våldtas. 
Islamistisk extremism är den största källan till förföljelse av kristna. I 40 av de 50 länder som hotas av daglig förföljelse är islamism en av de största grunderna till förföljelse, enligt World Watch List.

Men den globala förföljelsen av de kristna har spridits även till kontinenter som Afrika och Asien. Syftet med förföljelsen är att driva ut alla kristna i marginalen för att antingen döda dem eller på annat sätt osynliggöra dem. Dessa islamistiska extremrörelser har hela världen som missionsfält. Jordens alla medborgare ska, i enlighet med deras vision, islamiseras genom våld. 
Omfattningen av förföljelsen är gigantisk. Center för The Study of Global Christianity i USA beskriver hur 100 000 kristna dödas varje år, bara för att de är kristna. Siffran är diskutabel men uppgiften att 80 procent av alla som utsätts för religiös diskriminering i världen är kristna råder det däremot inga tvivel om. Statistiken kommer från den sekulära människorättsorganisationen International Gesellschaft für Menschenrechte. 

Även om denna världsvida förföljelse förekommer verkar det som om det inte riktig har sjunkit in hos allmänheten. Man kan undra varför? Var är manifesten från den politiska vänstern i fråga om världens mest utsatta människor? Är det för att det handlar om kristna som vänstern tiger som muren? 
Och från den politiska högern verkar de förföljda kristna vara alltför främmande att identifiera sig med. Och Svenska Kyrkan? De är som bekant mer intresserade av att ställa krav på ursprungsmärkning av israeliska apelsiner. Israel som för övrigt är den säkraste platsen för kristna att uppehålla sig i hela Mellanöstern.

Tommy Dahlman
Chefredaktör

 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.