Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Är återvändande jihadister det största inhemska hotet i Sverige?

Tommy Dahlman | 23 apr , 2015
Förra veckan uppmärksammades Syriens president Bashar al-Assaf i en intervju som sedan har följts upp av de flesta stora tidningarna i Sverige. Presidenten hävdade att de farligaste IS-ledarna i Mellanöstern är skandinaver!
Är återvändandet av Jihadister det största inhemska hotet i Sverige?


Svenska Dagbladet citerar från reportern Kassern Harmades intervju med presidenten där han bland annat utrycker sig så här: "Om du vill se Sverige som en del av Europa eller del av den skandinaviska gruppen av EU-länder så bör man vara medveten om att de farligaste ISIS-ledarna i vår region är skandinaver." 
Presidenten bekräftar i samma intervju att han delar svenska Säpos analys om att återvändande jihadister är det största inhemska hotet i Sverige, att skandinaver hör till de farligaste ledarna i den fruktade islamistgruppen IS – och att terrorismen är global."

Syrien är ett hårt drabbat land som har sett hur hundratusentals kristna har mördats och miljontals människor har drivits på flykt bort från sitt eget land. Men Syrien är inte det enda landet. Förföljelsen av de kristna är dessvärre global. Det händer i Somalia, Irak, Afghanistan, Nordkorea, Sudan, Iran och även i många andra länder. 
Vi talar nu om en extrem förföljelse, ett pågående barbari där de kristna mördas bara för att de är kristna. De bränns ihjäl i burar, får sina halsar avskurna, lemlästas, de ser sina kvinnor tvingade till sexslavar, deras huvuden spikas upp på pålar och barnen våldtas. 
Islamistisk extremism är den största källan till förföljelse av kristna. I 40 av de 50 länder som hotas av daglig förföljelse är islamism en av de största grunderna till förföljelse, enligt World Watch List.

Men den globala förföljelsen av de kristna har spridits även till kontinenter som Afrika och Asien. Syftet med förföljelsen är att driva ut alla kristna i marginalen för att antingen döda dem eller på annat sätt osynliggöra dem. Dessa islamistiska extremrörelser har hela världen som missionsfält. Jordens alla medborgare ska, i enlighet med deras vision, islamiseras genom våld. 
Omfattningen av förföljelsen är gigantisk. Center för The Study of Global Christianity i USA beskriver hur 100 000 kristna dödas varje år, bara för att de är kristna. Siffran är diskutabel men uppgiften att 80 procent av alla som utsätts för religiös diskriminering i världen är kristna råder det däremot inga tvivel om. Statistiken kommer från den sekulära människorättsorganisationen International Gesellschaft für Menschenrechte. 

Även om denna världsvida förföljelse förekommer verkar det som om det inte riktig har sjunkit in hos allmänheten. Man kan undra varför? Var är manifesten från den politiska vänstern i fråga om världens mest utsatta människor? Är det för att det handlar om kristna som vänstern tiger som muren? 
Och från den politiska högern verkar de förföljda kristna vara alltför främmande att identifiera sig med. Och Svenska Kyrkan? De är som bekant mer intresserade av att ställa krav på ursprungsmärkning av israeliska apelsiner. Israel som för övrigt är den säkraste platsen för kristna att uppehålla sig i hela Mellanöstern.

Tommy Dahlman
Chefredaktör

 
eBlick
Skilsmassorna_okar_i_Sverige
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
eBlick
jan 31, 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019