Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Livet är roligare med Gud”

​Louise Olofsson | 14 maj , 2015
Christoffer Runegrunds familj är missionärer i Thailand. – Jag har alltid sett det som något positivt att få vara uppväxt på missionsfältet. Gud har alltid varit levande i mitt liv, säger han.
2015_v20---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Christopher Runegrund är uppväxt i Thailand, där hans familj jobbar som missionärer. Hans föräldrar flyttade till Thailand första gången 1985 och åkte hem till Sverige under 1995, det år då Christopher föddes. När Christopher var tre år flyttade de tillbaka.
– Vi var utsända av Pingst, men har jobbat en del med baptisterna också, berättar Christopher.
De bodde mest i Chiang Mai, som ligger i norra delen av Thailand. Staden har ungefär en miljon invånare.
– Mina föräldrar var delaktiga i församlingsplanteringar. De tränade upp pionjärer som sedan åkte ut och startade upp församlingar runt om i Thailand. Vi var aldrig riktigt med och startade upp en församling från grunden. Men vi åkte alltid ut och hälsade på församlingar runt om i Thailand.
Under hans uppväxt flyttade familjen ofta. De bodde i Thailand några år, sedan i Sverige ett år och flyttade sedan tillbaka till Thailand. Totalt har de bott på 16 olika ställen och Christopher har som längst bott på samma ställe i tre år. Men han ser positivt på sin uppväxt.

En cool uppväxt

– Jag har aldrig sett det som en nackdel att vara ute på missionsfältet. Det har mer varit coolt i mina ögon. Mina föräldrar ville inte att det skulle påverka mitt och min systers liv för mycket. Vi har alltid delat på vad som är hemmaliv och inte. Mina föräldrar åkte ofta ut till olika församlingar och talade, då fick vi alltid välja om vi ville följa med eller inte.
Båda föräldrarna pratar thailändska i både skrift och tal. Christopher förstår det mesta och kan prata vardagsspråk.
– Vi har alltid bott i delar av Thailand hos folket vi ville nå. Så mina vänner är thailändare och jag visste knappt skillnad på svenskar och thailändare förrän jag var tio år.
När han var äldre åkte han och hans syster på läger med andra missionärsbarn.
– Det var ett läger som hölls en gång om året. Där fick vi träffa andra som var i liknande situationer som kunde relatera till vad vi kunde gå igenom. Var det något som var jobbigt, så var det ofta någon annan som gått igenom något liknande och då kunde man hjälpa varandra, berättar Christopher.

Buddismen stor

I Thailand är buddismen den största religionen.
– Jag umgicks med både kristna och buddister. Buddismen är stor och rätt mörk. Det finns ett tempel i varje by, även i de minsta byarna. Varje thailändare går inte dit, utan ofta skickar de en representant från familjen och då täcks hela familjen av det.
Varje gång familjen flyttade in på ett nytt ställe så fanns det en vrå med Buddha-statyetter för att skydda huset.
– Vi fick alltid be dem ta bort dem och säga att vi klarar oss utan dem. 
– Jag kan tycka det är konstigt hur svenska turister kommer till Thailand och tar del av buddismen. Den religionen är väldigt mörk och konstig.

”Roligare med Gud”

Christopher har alltid haft en gudstro, och Gud har alltid varit central.
– Under perioder i uppväxten så har vi haft väckelse. Vi har nått många som blivit kristna och helade. Gud har alltid varit levande i mitt liv, så frågan om Gud finns eller inte har aldrig varit aktuell. Frågan jag ställt mig var i så fall om jag ville ha med Gud att göra just nu, berättar Christopher och fortsätter:
– Men det svaret har alltid blivit ja. Livet med Gud är mycket roligare.
Ett av hans favoritminnen från Thailand var under de sista åren innan han flyttade till Sverige. Då bodde hans familj i Bangkok. 
Han jobbade ett tag i det största slumområdet som ligger i centrala Bangkok. Där lärde han ut Bibeln och engelska till barn. De flesta där är burmeser och kambodjaner så de har inga papper för att få vara i Thailand. Genom att ge dem utbildning så kan man ge dem en bättre framtid som kan leda dem ut ur slummen istället för att fastna i prostitution eller bli kriminella. De hjälpte även de äldre som bodde där med olika nödvändigheter som de kan tänkas behöva.
– Det var så häftigt att få se hur Gud förändrar deras liv! Jag kommer speciellt ihåg en åttaårig flicka vars föräldrar var fast i droger. Hon var så lycklig för att hon hade Gud. Genom Gud hittade hon sann glädje, trots att hennes omgivning såg mörk ut. Det var så mäktigt och coolt att få se.
I Thailand har han även fått vittna i kyrkor där ingen kan engelska.
– Vi höll gitarr, trumma och biblar, samtidigt som vi åkte tre personer på en motorcykel på motorvägen i åttio kilometer i timmen. Utan hjälm såklart, säger Christopher och skrattar åt minnet.

Framtiden

År 2013 flyttade Christopher tillbaka till Sverige. Men just nu läser han på Dream Center Leadership School i Los Angeles i USA och blir klar i augusti.
– Jag har sökt in till läkarutbildningen i Göteborg, så planen är att gå där. Jag trivs i Göteborg, det är enda staden i Sverige som känns som hemma.
Efter läkarutbildningen vill han flytta utomlands igen.
– Jag vill jobba med Gud i framtiden och vill bo utomlands. Jag tror absolut att jag alltid kommer att hålla på med någon form av missionsarbete.
Thailand finns definitivt med på kartan på ett eller annat sätt. Hans föräldrar kommer flytta till Sverige från Thailand under hösten, men har redan planer att åka tillbaka.
– Thailand känns mer hemma för mig än Sverige, så jag kommer alltid att besöka landet regelbundet.

​Louise Olofsson
 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.