Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Småpartier aktualiserar beredskapslager och självförsörjningsgrad

Ruben Agnarsson | 21 maj , 2015
De politiska kraven på att Sverige ska fylla på sina beredskapslager och öka sin självförsörjningsgrad har på senare år börjat slå rot i småpartierna i Sveriges riksdag. Vänsterpartiet vill öka självförsörjningsgraden, medan Sverigedemokraterna vill skapa ett svenskt beredskapslager för olja.
2015_v21---NYHET-1---STOR

I förra veckans nummer av Inblick betonade Magnus Oscarsson (KD), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, att Sveriges självförsörjningsgrad behöver öka.
Han får stöd för sitt krav från både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
– Sveriges självförsörjningsgrad är bland de lägsta i Europa. Kanske till och med allra lägst, menar Stig Henriksson (V), ledamot i försvarsutskottet.
– Beredskapsplanen är borta. Affärerna har inga lager annat än de som varje dag rullar på vägarna; just in time. Hushållen har allt mindre hemma, de lever också just-in-time allt mer. Så läget är inte bra. Men om det just är beredskapslagren som är den viktigaste länken i kedjan, det vet jag inte, fortsätter Stig Henriksson, som menar att större nationell självförsörjning har fler positiva bieffekter på miljö och jobb.
Han efterlyser även ett större individuellt ansvar.
– Som i Kanada – där förväntar sig myndigheterna att alla ska kunna klara sig 72 timmar utan hjälp från samhället.

Handlingsplan

Även hans partikollega i miljö- och jordbruksutskottet, riksdagsledamoten Jens Holm, vill att Sverige återinför en målsättning för självförsörjningsgrad för livsmedel. 
– Sverige bör anta en handlingsplan för hur det ska komma till stånd. Där offentligt stöd utgår bör det vara till livsmedel som bidrar till mervärden för exempelvis miljö, djurskydd och/eller lokal utveckling, förklarar Jens Holm, som understryker att det främsta skälet till att många av Sveriges bönder nu går på knäna är EU-anslutningen, som gjort det allt svårare att upprätthålla en svensk produktion och som han menar försvårar återinförandet av en självförsörjningsgrad.
Mikael Jansson, ledamot i försvarsutskottet för Sverigedemokraterna, har flera år i rad motionerat om att Sverige behöver ett svenskt beredskapslager för olja. 
Han har också motionerat om att Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel bör öka för att garantera en större uthållighet vid internationella kriser.

Hur klarar man sig?

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) tycker däremot inte att en lagring av livsmedel på makronivå framstår som rationellt. 
– Viss beredskapslagring förekommer, exempelvis på energiområdet. Däremot behöver enskilda familjer och individer fundera över hur man klarar ett kortvarigt avbrott i försörjningen av förnödenheter, förklarar Widman för Inblick.
Enligt Civilförsvarsförbundet förväntas en frisk medborgare klara livsmedelsförsörjningen själv under tre till fyra dagar vid en kris. Trots detta finns det inga krisberedskapslager och om transportsystemen kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn, konstaterar den frivilliga försvarsorganisationen.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Fakta: 

Livsmedelsförsörjning vid en kris


Vid en kris eller ett längre elavbrott kan man laga mat på camping- och friluftskök. 
Det är då bra att ha matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma. Man behöver också kunna ta hand om den mat som finns i kyl och frys.
Ha alltid ett reservförråd av mat hemma. I reservförrådet passar torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan till och med ätas kalla. Snabbrätter är bra att ha, de är lättlagade och bränslesnåla.
Förslag på livsmedel i reservförrådet – räcker för en person i en vecka:

Kött- och fiskkonserver, 1000 g
Grönsakskonserver, 2000 g
Ris eller pasta, 500 g
Potatismospulver, 500 g
Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
Smör, margarin, 500 g
Soppor (pulver / burk), 500 g
Torrmjölk, 500 g
Saft eller juice, ca 3 liter färdig

Källa: Civilförsvarsförbundet
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.