Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Småpartier aktualiserar beredskapslager och självförsörjningsgrad

Ruben Agnarsson | 21 maj , 2015
De politiska kraven på att Sverige ska fylla på sina beredskapslager och öka sin självförsörjningsgrad har på senare år börjat slå rot i småpartierna i Sveriges riksdag. Vänsterpartiet vill öka självförsörjningsgraden, medan Sverigedemokraterna vill skapa ett svenskt beredskapslager för olja.
2015_v21---NYHET-1---STOR

I förra veckans nummer av Inblick betonade Magnus Oscarsson (KD), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, att Sveriges självförsörjningsgrad behöver öka.
Han får stöd för sitt krav från både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
– Sveriges självförsörjningsgrad är bland de lägsta i Europa. Kanske till och med allra lägst, menar Stig Henriksson (V), ledamot i försvarsutskottet.
– Beredskapsplanen är borta. Affärerna har inga lager annat än de som varje dag rullar på vägarna; just in time. Hushållen har allt mindre hemma, de lever också just-in-time allt mer. Så läget är inte bra. Men om det just är beredskapslagren som är den viktigaste länken i kedjan, det vet jag inte, fortsätter Stig Henriksson, som menar att större nationell självförsörjning har fler positiva bieffekter på miljö och jobb.
Han efterlyser även ett större individuellt ansvar.
– Som i Kanada – där förväntar sig myndigheterna att alla ska kunna klara sig 72 timmar utan hjälp från samhället.

Handlingsplan

Även hans partikollega i miljö- och jordbruksutskottet, riksdagsledamoten Jens Holm, vill att Sverige återinför en målsättning för självförsörjningsgrad för livsmedel. 
– Sverige bör anta en handlingsplan för hur det ska komma till stånd. Där offentligt stöd utgår bör det vara till livsmedel som bidrar till mervärden för exempelvis miljö, djurskydd och/eller lokal utveckling, förklarar Jens Holm, som understryker att det främsta skälet till att många av Sveriges bönder nu går på knäna är EU-anslutningen, som gjort det allt svårare att upprätthålla en svensk produktion och som han menar försvårar återinförandet av en självförsörjningsgrad.
Mikael Jansson, ledamot i försvarsutskottet för Sverigedemokraterna, har flera år i rad motionerat om att Sverige behöver ett svenskt beredskapslager för olja. 
Han har också motionerat om att Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel bör öka för att garantera en större uthållighet vid internationella kriser.

Hur klarar man sig?

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP) tycker däremot inte att en lagring av livsmedel på makronivå framstår som rationellt. 
– Viss beredskapslagring förekommer, exempelvis på energiområdet. Däremot behöver enskilda familjer och individer fundera över hur man klarar ett kortvarigt avbrott i försörjningen av förnödenheter, förklarar Widman för Inblick.
Enligt Civilförsvarsförbundet förväntas en frisk medborgare klara livsmedelsförsörjningen själv under tre till fyra dagar vid en kris. Trots detta finns det inga krisberedskapslager och om transportsystemen kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn, konstaterar den frivilliga försvarsorganisationen.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Fakta: 

Livsmedelsförsörjning vid en kris


Vid en kris eller ett längre elavbrott kan man laga mat på camping- och friluftskök. 
Det är då bra att ha matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma. Man behöver också kunna ta hand om den mat som finns i kyl och frys.
Ha alltid ett reservförråd av mat hemma. I reservförrådet passar torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan till och med ätas kalla. Snabbrätter är bra att ha, de är lättlagade och bränslesnåla.
Förslag på livsmedel i reservförrådet – räcker för en person i en vecka:

Kött- och fiskkonserver, 1000 g
Grönsakskonserver, 2000 g
Ris eller pasta, 500 g
Potatismospulver, 500 g
Torkade bönor och linser (kan även groddas), 500 g
Gryn, flingor, (vetemjöl), 500 g
Hårt bröd, skorpor och kex, 1000 g
Smör, margarin, 500 g
Soppor (pulver / burk), 500 g
Torrmjölk, 500 g
Saft eller juice, ca 3 liter färdig

Källa: Civilförsvarsförbundet
 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019