Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nyandlighet smyger sig in överallt

Jenny Andersson | 04 jun , 2015
Trots att det är en gråmulen dag när jag anländer till Cathrin Lindh och hennes väninna Kerstin Andersson vittnar atmosfären om något annat. Jag möter två kvinnor med glädje, hopp och framtidstro. Båda har varit delaktiga i det nyandliga, men deras hjärtan är i dag fyllda med förväntan, de har fått ett nytt liv. Tomrummet som tidigare drev dem till att söka något mer, som aldrig blev tillfredsställt, har nu blivit fyllt med Jesus Kristi kärlek, närvaro, liv och frid.
2015_v23---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Tron på Jesus förvandlade livet


Cathrin Lindh började med chi gong för att få kraft under en depression. Det ledde henne till den ena new age-formen efter den andra. Men hon hittade varken kraft eller glädje.
Först när hon ropade till Gud i förtvivlan började saker att hända. Hon kom till en Alphakurs och fick uppleva hur tron på Jesus förvandlade livet.


– När jag var liten gick jag till söndagsskolan och deltog på de barnläger kyrkan hade. Men familjen var inte kristen så hemma fick jag ingen kristen vägledning. 
Under hela sin uppväxt kände Cathrin en stor längtan efter villkorslös kärlek. För att få den kärlek och bekräftelse hon djupast inne längtade efter arbetade hon hårt för att alltid vara duktig och att göra rätt för sig. 
Efter skolan började hon arbeta och fortsatte i samma spår som förr. Hon drev ett eget företag samtidigt som hon var småbarnsmamma. Inte nog med det. Hon var också aktiv inom politiken och satt i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och miljö- och byggnämnden. Men i samma veva hamnade hon i en skilsmässa. 
Cathrines kropp klarade inte av detta fullspäckade liv och till slut hamnade hon i utbrändhet. På den tiden var inte diagnosen utbrändhet något känt sjukdomstillstånd. När hennes hjärna slutade att fungera trodde man till en början att hon hade fått en stroke. 
Sjukvården skickade henne, trots detta, till Umeå stressinstitut. Där undersökte de henne och konstaterade att hon inte hade någon stroke, utan var utbränd. Det var ingen tvekan om att hjärnan var skadad av den stress hon hade utsatt sig för. Cathrine klarade inte av ljud, rörliga bilder och kunde inte heller läsa vid den tidpunkten. 

Hamnade i depression 

– På grund av detta hamnade jag i en djup depression och efter några år ville jag inte leva längre. 
I hopp om att må bättre började Cathrine med chi gong (chi betyder kraft). 
– Jag gick på två utbildningar som varade flera dagar åt gången. Vi fick lära oss hur vi skulle andas och röra oss, som exempelvis apan, björnen och hunden, förklarar hon. 
Cathrin upplevde ändå inte att hon blev bättre utan sökte vidare och fick höra om behandling genom healing. Sagt och gjort. Cathrin åkte i väg på en behandling som pågick i flera timmar.
– Jag fick också aromterapi på plats. Speciell musik spelades och stenar lades på min navel, i mina så kallade olika chakran. 
Sökandet fortsatte eftersom hon fortfarande inte hanterade sitt liv. 
– Jag kände att jag ville ta mitt liv ändå, trots alla behandlingar och kurser. Jag mådde så dåligt att jag inte orkade ta hand om mina egna barn. Detta pågick under flera veckors tid. 

Ropade till Gud

– När min före detta man ringde och sa att jag måste ta hand om mina barn så kände jag att jag inte hade något val och sträckte upp mina händer och ropade till Gud: ”Om du finns så vill jag att du hjälper mig. Hjälper du mig och gör mig frisk så lovar jag att jag ska tro på dig.” 
– Samma eftermiddag började jag be den enda bön jag kände till: ”Gud som haver barnen kär...” 
På kvällen inser Cathrine att allt har gått bra, barnen har fått mat. Och på morgonen vaknar hon upp och känner sig glad, en glädje som hon inte har haft på många år. 

Började på Alphakurs

Leende fortsätter Cathrine att berätta: 
– Jag började diska och ta itu med mitt hem. Ni anar inte hur det såg ut, det var bedrövligt. Men jag fick ork. Gud hör bön och har sådan omsorg. 
Gud ledde därefter Cathrine till ett samtal med sin granne som var kristen, vilket hon inte visste då. 
– Han frågade mig, ute vid soptunnorna: ”Hur har du det ställt med Gud?” Jag fick berätta att jag nu förstod att Gud finns, på grund av det som hade hänt. Grannen gav mig rådet att börja på en Alphakurs, vilket jag gjorde. Den kursen pågick flera veckor och jag fick steg efter steg lära mig mer om kristen tro, vem Jesus är och vad han faktiskt betyder för oss. 
– Från det nyandliga hade jag lärt mig att alla böner når upp till samma Gud, oavsett vilken Gud man ber till. Så från början blandade jag den kristna tron och det nyandliga. Men ju mer jag fick lära känna Jesus insåg jag att man inte kan mixa den kristna tron och nyandlighet. 
Ett förvandlat liv 
Idag har Cathrine ett förvandlat liv. Hon jobbar åt Missionskyrkan på heltid. Tillsammans med sin man Håkan Lindh åker hon runt och vittnar och sjunger om Jesus. I sin hemförsamling håller hon i Alphakurser, där hon får leda människor till Jesus. 
Barnverksamheten är också något Cathrine vill utveckla i församlingen. Hon har blivit välsignad med en stor familj och underbara barn och barnbarn som hon gärna tar hand om. 
Stressen är något hon alltid måste vara vaksam över, så att hon inte hamnar under den igen, men till skillnad från förr så har Cathrine nu den helige Ande som hjälper henne. 

JENNY ANDERSSON

--

Tomrummet i bröstet fylldes av Gud


Flera gånger har Kerstin Andersson varit nära att dö och hon är säker på att hon haft änglavakt. Men hon funderade på varför hon egentligen överlevt, och vad som är meningen med allt.
Tomrummet i bröstet försökte hon fylla med nyandlighet, men först när hon fick möta Jesus upplevde hon att hon blev hel.


När Kerstin var liten gick hon till söndagsskolan. 
– Min pappa trodde på Gud, jag frågade honom en gång när jag var liten. Min mamma sjöng andliga sånger tillsammans med mormor och morfar, men bara då. 
Föräldrarna levde inte ut sin tro på något annat sätt än så. Cathrine inflikar:
– Jag har sju syskon men ingen är bekännande kristen, förutom jag. 
– Flera gånger under min uppväxt var jag nära döden. Redan när jag hasade på golvet som bebis fick jag ström av en elkontakt som satt fast i väggen. Jag stoppade den andra delen, som också var strömförande, i munnen. 
– Jag låg helt utslagen på golvet av elchocken, men just då kom någon in genom dörren, såg allt och slet ut väggkontakten.
– Om jag hade varit blöt i blöjan så hade jag dött, förklarade läkarna. 

Har haft änglavakt

Därefter var Kerstin med om flera andra incidenter som höll på att kosta henne livet. En gång var hon nära att drunkna. En annan gång höll hon på att bli skjuten. Vid ett annat tillfälle blev hon nästan mosad av en lastbilsramp. 
– Jag har verkligen haft änglavakt, konstaterar Kerstin och fortsätter: 
– I min ungdom hade jag ett ganska brokigt liv, inte med droger och så men med annat. När jag var 20 år kände jag att det måste finnas något mer i livet än bara att äta, sova och jobba. Jag tänkte på alla olyckor jag varit med om. Det måste finnas någon uppgift som jag inte har gjort ännu, eftersom jag ännu lever. 

Ville fylla tomrummet 

Kerstin upplevde påtagligt att hon hade ett tomrum i sitt bröst. 
– Det var så jag började med det nyandliga. Jag ville fylla ut tomrummet. 
Då kom hon i kontakt med drömtydning. Och det ena ledde till det andra. 
– Jag upptäckte att jag inte var ensam om dessa tankar. 
Det blev tarotkort, astrologi, personligt horoskop. Hon hade kontakt med medier, healing och meditation, allt i hopp om att fylla ut tomrummet. 
– Allt går ut på att kontakta andevärlden för att få ”vägledning” och ”guidning”. Jag har under meditation sett in i delfinens ögon, under en helgkurs. Men jag kände fortfarande tomrummet. Jag skulle också möta min tvillingsjäl som fanns på en annan planet, säger hon och skrattar ironiskt. 
Vid den tiden trodde hon på reinkarnation.
– Jag trodde på flera liv. Sedan dess har jag gått med denna tro och försökt att leva mitt återstående liv så bra jag bara kunnat för att slippa bli reinkarnerad till denna onda jord en gång till. 

Kontaktade sin man

För fem år sedan hände något mycket tråkigt, Kerstins sambo gick hastigt bort. Han åkte till jobbet, två dagar innan julafton, men kom aldrig hem igen eftersom han fick en hjärtinfarkt. 
Efter hans död fortsatte Kerstin med sitt andliga liv och ringde till ett medium för att få kontakt med sin döde sambo. Kerstin upplevde att hon fick kontakt och att det mediet sa tycktes stämma. 
– Idag vet jag hur det kan komma sig att det stämmer, säger hon övertygad om att andevärlden finns, inte bara den goda utan även den onda andevärlden. 
– De onda andarna vet precis vad vi vill veta, vad vi längtar efter och vad vi känner. De gör allt för att manipulera oss och för att få oss att fortsätta tillbe dem på olika sätt. De vill hålla oss fast i nyandlighetens snaror, förtydligar hon. 

Genombrottet 

Men så kom genombrottet utan att Kerstin själv visste det. En nära vän ringde en eftermiddag och inbjöd henne att vara med i en Alphakurs. Och Kerstin tackade ja.
– Jag hade många frågor. Jag hade ju min tro, som jag haft så många år, och så kom de med en annan teori, som utgick från Bibeln. Efterhand som kursen fortsatte, så tänkte jag: ”Det här är kanske inte så tokigt ändå.” 
– Jag började tro på Jesus, att han verkligen hade funnits. Att han hade gått på jorden och dött på korset, för mänsklighetens skull. Jag sa till ledarna för Alphakursen: ”Nu har jag haft min tro så länge, så nu ska jag ge samma tid att tro på Jesus.” 

Tog emot Jesus 

Under Alphakursens ”Heligeande-helg” gick deltagarna igenom tre olika föreläsningar under en och samma helg. Allt avslutades med en predikan i kyrksalen, med förbönsstund. Där gav Kerstin sitt liv till Jesus. 
– Då tackade jag ja till honom, att han skulle vara Herre i mitt liv. Han är så god, säger Kerstin med glädje. 
– Det dröjde inte länge förrän jag upplevde att tomrummet hade fyllts. Jag kände mig plötsligt hel. Det var så påtagligt att jag reagerade på detta. Jag har konkret försökt känna efter om tomrummet finns kvar men det är borta. Den helige Ande har tagit plats i det tomrummet, säger hon och ler. 
– Idag strävar jag efter att bli av med allt annat skrot som finns i mig så att den helige Ande får ännu mer utrymme i mitt liv, genom själavårdssamtal, bibelläsning och bön. 

Ber för andra

Jesus har också fått leda Kerstin in i en förbönstjänst för andra.
– Jag är också, tillsammans med en broder i församlingen, ledare för en cellgrupp. Det är skillnad på hur jag läser Bibeln nu, mot hur jag gjorde från början. Och nu längtar jag efter att få ännu mer av Guds ord. 
Kerstin tar en paus och så utropar hon ”Lovsången – den kan verkligen hela människor!”
– När man sjunger sången ”Helig Ande kom”, då blir man alldeles skakis, säger Kerstin med entusiastm.
– När jag sätter på lovsången hemma, sjunger och dansar jag av glädje. Men först ser jag till att grannarna inte är hemma, tillägger hon lite skämtsamt. 

Meditation 

När Kerstin mediterade en gång såg hon demoner. 
– Det var en vacker sommardag när jag satt och mediterade. Då kom demonerna, tre fula groteska demoner. Jag kan än i dag komma ihåg hur de såg ut. De trodde nog inte att jag skulle se dem. 
– Under meditation ska du koncentrera dig på andningen och tömma ditt inre på allt. Alla dina tankar, hela dig själv ska du tömma dig på. Då öppnar du dig för andevärlden och de mörka makterna har då väldigt lätt för att komma in. 
När detta hände blev Kerstin livrädd. 
– Jag öppnade ögonen och försökte vifta bort demonerna, sprang in och slutade helt med meditation efter det. Inte en sekund efter denna händelse har jag mediterat. 

Gemenskapen viktig 

Kerstin och Cathrine är överens om att församlingsgemenskapen är oerhört viktig. 
– ”Vi behöver varandra” sjunger Kerstin skrattande. 
– Vi behöver varandra till uppmuntran och uppbyggelse, tillägger Cathrine och konstaterar att man behöver vara med i en församling för att kunna utveckla lärjungaskapet hos var och en.
Den lilla bönegruppen har också betytt mycket för dem båda. 
– Det är där man vågar ställa frågor, man vågar säga vad man funderar över. Förbönen blir också mer personlig, säger Kerstin. 
Kerstin och Cathrine brinner för är att nå människor som har fastnat i det nyandliga, new age, yoga och meditation. 
– Nyandligheten smyger sig in överallt. Det är så vedertaget och verkar så oskyldigt, men det är det minsta det är. Det är livsfarligt, säger hon med allvar i blicken. 
– Det drar människor från det eviga livet, säger Cathrine och fortsätter: 
– Vi som redan är kristna i dag ska vara noggranna i det vi gör. Vi ska inte blanda in nyandlighet i vår undervisning. Människor i allmänhet ser inte faran med nyandligheten. Tanken är att vi kristna ska hjälpa andra ur detta, inte erbjuda ett mixat evangelium som vilseleder människor. 
Kerstin avslutar med att citera ett bibelord från Matteus 6:33: ”Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.”

JENNY ANDERSSON
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019