Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Unique images reveal ISIS retreat

Ruben Agnarsson | 18 jun , 2015
Late last week, Islamic State was driven out from the Khabour area in Eastern Syria. The terrorist group left mines in houses, fields and buildings with words sprayed on them saying: "This is the Islamic State property." "According to the Caliphate rules, it means that when the Islamists have taken control of the area. They have the right to kill those who go in and claim the buildings, even if it’s the people who actually own the houses," says Nuri Kino from the organization "A Demand For Action ".
2015_v25---EXTRA-NYHET-2---liten---ENGELSKA

Inblick is the only Swedish newspaper that could publish pictures of the villages in the Khabour area, which as of the end of last week was emptied from the soldiers of the terrorist group, ISIS.
It was the joint effort between Kurdish and Assyrian/Syriac militia who succeeded in getting ISIS to retreat from the area.
The images that Inblick gained access to show how Assyrian/Syriac youth (without knowledge, tools and protective clothing) are trying to defuse all the mines that ISIS deployed.
It turned out that the amount of mines was tremendous. Bathrooms, nurseries and wheat fields had all been filled with mines.
When the Assyrian/Syriac and Kurdish militia men had driven out the terrorists from the area, they discovered that the buildings had been sprayed with the words saying: "This is the Islamic State property."
"The implication being that according to the Caliphate rules, when the Islamists have taken control of the area, they have the right to kill those who go in and claim the buildings. Those include, the actual owners who were sent to flee by the terrorists", says Kino, who through the organization A Demand for Action is in close contact with the indigenous Christian population in the Middle East.
"The whole area had been sprayed with these texts", adds Kino.
 

Two-thirds gone

He describes how more than two thirds of the indigenous Christian population in Iraq have been displaced since Saddam Hussein fell in 2003.
"Since last summer, the whole Nineveh Plains, the area just south of the Kurdish Regional Government, has been emptied of its Christian population. Now this is repeating itself in Syria", he continues.
"In February, in north-east Syria, in the so called Khabour area, 30 villages were drained from their Christian population by Islamist rampage. Over 220 of these people are still kidnapped by the Islamic State. There is a gradual ethno-religious cleansing in the Middle East. It started in Iraq and has now come to Syria and we do not know when it will happen in other countries. There is an ongoing genocide in these countries."
 

One phone call changed everything

The sun shines over Södertalje when Insight meets Nuri Kino to discuss the situation of Christians in the Middle East.
As they walk next to lake Maren, the suns rays are shimmering over the lake. It gradually is getting darker as the clouds pass through. The incessant text messages and calls from war zone Syria to Nuri Kino's cell phone interrupts our conversation.
 Since the invasion of Mosul last June, the situation in Iraq and Syria has taken all of his time and energy. It was as a result of a dramatic phone call a year ago as "A Demand For Action" was formed.
"When the Islamists invaded Mosul on June 10th last year, the phone rang and I didn't have any desire to answer it. I was tired, worn out and without any energy after just returning from Syria." Kino remembers.
"But my mother urged me to take the call because it came from the Middle East, and when I finally answered, I heard explosions, machine guns and loud voices shouting "Allah Akhbar". A scared mans voice said: "They're inside.""
"The man who called had been deported from Sweden and was now in the middle of a battlefield. I urged him not to hang up the phone and felt the adrenaline shoot up. Through my sister and mothers phones I then tried to call as many people as possible in the area, to hear what happened."
"The few I got hold of were in a state of panic." Kino describes his experience.
 

Convert or die

Nuri Kino has fifteen years of experience working in the Middle East, both as a journalist and an aid worker. Therefore he has followed the evolution closer than many others in Sweden and warned several times about the Islamist rampage, where he has written numerous reports about the persecution of Christians in Iraq.
 In December 2012 he wrote a report on the oppression of Christians in Syria. In June 2013, at a conference held in the US Congress, Kino’s researches about the persecution of Christians in Syrian after the outbreak of the war, were referred to several times.
 A number of times referring to Kino's inquiries about the persecution of Christians in Syria after the outbreak of the war. Kino has also spoken about this in the European Parliament. It’s factors such as these that gives him an additional layer of disappointment and sadness. So last June, he could predict what was to happen in Iraq's second largest city Mosul and the close by Nineveh Plains.
 "I immediately feared that this could lead to genocide. I could already predict what would happen. One of the first things that ISIS decided on was a decree against Christians: Convert, pay or die! The Christians could choose to convert to Islam, pay a religious tax or to get the death penalty."
"It was our crystal night in modern times. Letter N - which stands for Christians (Nazarenne) - was painted on all Christian homes", Kino continues.
"There are about 140,000 Assyrians/Syriacs/Chaldeans in the Nineveh Plains alone, who have been forced to flee and empty their towns and villages completely. These are the indigenous people of the land. Not only Christians but also Shiites, moderate Sunnis, Kurds and Yezidis - that is, anyone who does not read the Qur'an in the way Caliphate does, will suffer from war crimes."

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.