Ständigt får Lena Morin Lindström frågan – samma fråga som du säkert också ställt dig om du läst hennes livsberättelse i denna tidning. Hur går det att överleva?
– Svaret är att det går! Jag är ju själv ett levande bevis på det, säger hon med ett leende.
Men då gäller det att konkret ta itu med trasigheten och såren. Lena Morin Lindström menar att skammen som följer efter kränkningar och övergrepp snart tar ett strupgrepp om livet om den skammen inte ventileras och bearbetas. Görs inget kommer de oläkta såren att färga av sig på resten av livet.
Stormen går över
Första steget, för att komma tillrätta med ett liv som trasats sönder av svåra sexuella övergrepp är, enligt Lena Morin Lindström, att berätta sin hemlighet – att sticka hål på ballongen.
– Min egen erfarenhet är att det självklart stormar rejält i samband med att man berättar men att det sedan lugnar ner sig. Det står att sanningen gör oss fria och det här handlar om att plocka upp sanningen till ytan och inte gå och hålla de här hemska upplevelserna för sig själv, säger hon.
Skambelagt ämne
Genom åren har hon upptäckt hur många som går omkring och gömmer den här hemligheten – och att hur fruktansvärt ont det gör.
– Ämnet är så skambelagt och har en sådan äckelstämpel över sig. Under min livsresa upplevde jag också för det mesta att locket lades på och att det här skulle tigas ihjäl, men det fungerar ju inte. Vi måste lyfta upp de svåra sakerna till ytan och våga tala om dem, för alla utsattas skull. Dem möter jag hela tiden, och det handlar om vanliga svenskar i allt från vanliga villaområden till förorter, berättar hon.
Själv började hon föreläsa om incest och sexuella övergrepp redan för tio år sedan och fem år senare bestämde hon sig för att fullt ut berätta sin historia offentligt.
Vill ge utsatta hopp
– Jag ville ge de utsatta hopp – det var utgångspunkten när jag bestämde mig för att gå ut med min historia. Det är inte vi utsatta som ska skämmas över det som hänt utan det ska förövaren göra, menar hon.
För 2,5 år sedan startade hon föreningen nxtME med syftet att hjälpa och stötta incestdrabbade i åldrarna från tretton år och uppåt. Bland annat genom information och utbildning men nxtME är lika mycket tänkt att fungera som ett nätverk där drabbade kan få stöttning och hjälp.
– Det finns ett stort behov av hjälp, incestoffer blir ofta ensamma eftersom ju många gånger hela familjen rycks ifrån dem när sanningen uppdagas. Detta gör deras situation ändå mera jobbig, berättar hon.
En i varje klass
Statistik visar att i genomsnitt en elev i varje klass i Sverige drabbas av incest och att sju av tio är flickor. Ändå möts Lena Morin Lindström ofta av förvånade frågor från exempelvis rektorer när hon kontaktar skolor.
– ”Men tror du det här finns på min skola?” är en vanlig kommentar jag får. Men det är ju lite grann så det är, att man inte tror att det förekommer där jag bor eller bland mina grannar och vänner, ändå vet vi att den här hemligheten bärs av människor från alla sammanhang, säger hon.
nxtME har inlett ett samarbete med statliga MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, när det gäller arbetet att nå ut till exempelvis skolor och fritidsgårdar. Det har möjliggjort att hon själv jobbar heltid med att bygga upp kontakter och vara ute och informera och utbilda exempelvis elever, lärare, kuratorer och skolsköterskor.
Fristående organisation
Föreningen är en helt igenom fristående organisation men eftersom hon själv har en bakgrund i kristet församlingsarbete ligger kyrkan henne varmt om hjärtat – och där har hon genom egna erfarenheter upplevt att det också saknas mycket kunskap och beredskap.
– Jag fick ju själv uppleva hur tabubelagt ämnet var när jag försökte lyfta min historia i de kyrkliga sammanhang jag då befann mig i. Ändå vet jag att det förekommer incest även bland kyrkfolk, jag har talat med allt ifrån pastorsfruar till församlingsledare som varit utsatta, berättar hon.
Talar i Almedalen
nxtME har senaste tiden börjat synas alltmer i officiella sammanhang. I början av juni deltog föreningen exempelvis vid en föreläsningsdag i Stockholm tillsammans med organisationen Levande familjer där incest och övergrepp inom familjen lyftes.
Närmast laddar Lena Morin Lindström för att vara en av talarna när Skandia lyfter ämnet vid Almedalsveckan på Gotland där också advokaten Jessica Sandberg samt Moa Mannheimer, enhetschef vid BUP:s traumaenhet, deltar.
– Det vi ska jobba mycket med framöver i nxtME är också att lyfta incestfrågan upp på det politiska planet. Som sagt, det här ämnet behöver lyftas och diskuteras på ett helt annat sätt än idag. Tystnaden är livsfarlig – det är när vi vågar börja prata som helandeprocessen kan börja, säger Lena Morin Lindström.
Johan Eriksson