Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fiktivt ryskt terrordåd blev muslimskt

Ruben Agnarsson | 06 aug , 2015
Förra veckan bad författaren Jan Guillou om ursäkt i Aftonbladet för felaktiga uppgifter i en krönika i slutet av juli. Krönikan påstod att Erik Lewins nyutgivna bok "Almedalen har fallit" beskrev hur islamister utförde ett terrorattentat i samband med Almedalsveckan år 2016. I själva verkat genomförs bokens attentat av den ryska underrättelsetjänsten, som förklätt sig till högerextremister.
2015_v32---NYHET-2---litenErik Lewins bok "Almedalen har fallit" beskriver ett terrordåd som genomförs i samband med Almedalsveckan år 2016. Attentatet utförs av gärningsmän som framstår som högerextremister, men sker i själva verket på uppdrag av Vladimir Putin.
Författaren vill själv inte kommentera Jan Guillous uppmärksammade ursäkt.
– Jag tar denna storm i vattenglaset med ro. Jan Guillou har bett om ursäkt och därmed tycker jag att detta är överspelat, säger Erik Lewin till Inblick.
Om innehållet i boken "Almedalen har fallit" säger författaren att han har dragit på extra mycket för att belysa Sveriges utsatthet.
– Vi har en liten polis, ett litet försvar och då ville jag belysa hur sårbara vi är, förklarar han.

Ryssland instängt

Erik Lewin vill inte kommentera hur realistiskt bokens scenario är, nämligen att Ryssland i förklädnad av högerextremister utför ett terrorattentat mot Sverige.
– Det får du fråga Säpo om, är hans kommentar.
– När det gäller Ryssland så upplever de sig instängda västerifrån av Nato, samtidigt som muslimska länder kryper närmare söderifrån och de har ett starkt Kina österut. Landet upplever sig instängt och det är därför de agerar som de gör, med bland annat kraftig upprustning, fortsätter Erik Lewin.

Gammal strategi

Gunnar Ekberg, som i många år arbetade i Sveriges militära underrättelsetjänst IB, menar att scenariot i boken "Almedalen har fallit" är gammal metodik från det kalla kriget.
– Varför skulle inte det kunna hända igen, frågar han sig.
I sin bok ”De ska ju ändå dö” beskriver Gunnar Ekberg hur han på uppdrag av Sveriges militära underrättelsetjänst i slutet av 1960-talet infiltrerade FNL-rörelsen i Göteborg och blev medlem i KFML, för att ta reda på om de hade kontakter med den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB.
Ekberg fick så småningom täta kontakter med den Moskva-styrda terrororganisationen PFLP:s chef Wadie Haddad i Mellanöstern.
– Haddad hade täta kontakter med KGB-ledningen, säger Gunnar Ekberg till Inblick och beskriver hur KGB på så sätt kunde styra verksamheten.

Terrordåd via ombud

– Jag träffade dessutom medlemmar i Bader Meinhof-rörelsen i Mellanöstern när de fick träning av PFLP. Såväl Bader Meinhof som andra terrororganisationer fick stöd från Moskva för sina terrordåd, syftet var att destabilisera Västvärlden, konstaterar Gunnar Ekberg.
– Detta är skickliga och gamla strategier som går tillbaka 75 år i tiden. Det är en invecklad blandning av inflytelseagenter och informationskrigföring, vilseledande verksamhet och rent spionage, förklarar han.
– Medlemmar i dessa terrororganisationer fick både semester och träning i Östtyskland. Den svenska underrättelsetjänsten samarbetade med säkerhetstjänster i vänligt sinnade länder som England, Tyskland och Israel för att avslöja denna verksamhet.

Mest lästa kulturartikeln

I sin krönika i Aftonbladet menade Jan Guillou att västvärlden felaktigt förknippar all terrorism med muslimer, och nämnde Erik Lewins bok som exempel.
Jan Guillous erkännande var den mest lästa webbartikeln på Aftonbladets kultursida förra veckan. Författarens ursäkt löd: ”Käpprätt fel hade jag i söndagens kolumn om terroristbegreppet när jag nämnde boken Almedalen har fallit av förre yrkesmilitären Erik Lewin. Jag påstod att terroristerna i handlingen var islamister. Intrigen var betydligt mer originell än så, eftersom terroristerna var utsända av president Putin.
I ett sådant läge finns bara en sak att göra, att utan konstrande förbehållslöst be läsarna och författaren Erik Lewin om ursäkt. Vilket härmed framföres.”
Inblick har ställt några frågor till Jan Guillou via mejl, men författaren har valt att inte svara.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Förlaga till IS i Erik Lewins förra bok


I sin bok ”Operation Scimitar” som kom ut år 2012 beskriver Erik Lewin under pseudonymen Adrian Andersson hur terrordåd som orkestreras från muslimvärlden startas för att skapa kaos i västvärlden och bana väg för en ny stormakt.

Erik Lewin, som själv arbetat i svensk underrättelsetjänst i bland annat Kosovo och som därefter kontrakterades som soldat i både Irak och Afghanistan, menar att västvärldens agerande i Mellanöstern under flera generationer har skapat grogrund för misstänksamhet, bitterhet och i många fall hat gentemot väst. 
Boken beskriver hur några muslimska ledare – pressade av revolterna under den arabiska våren – iscensätter en operation som ska ta bort fokus från de egna länderna. Västvärlden ska splittras och först ut är Västeuropa och EU. De ska få erfara vad Irak och Afghanistans befolkning fått utstå: bomber, prickskyttar, lönnmord, övergrepp. Kort sagt: terror. 
I största hemlighet rekryteras och tränas över tusen män till samma höga förmåga som världens främsta militära elitförband. 
– När jag skrev boken ”Operation Scimitar” fanns inte IS, säger Erik Lewin.
– Min erfarenhet efter att ha jobbat i Irak och Afghanistan är att det vi faktiskt gör i Mellanöstern kan uppfattas som om vi häller bensin på en brasa. Vad skulle hända om ledare i dessa länder säger ”Nu får det räcka” och exempelvis stryper oljetillförseln, frågar han sig.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

En rysk invasion av Almedalen


Inför årets Almedalsvecka släpptes deckaren ”Almedalen har fallit” som på ett initierat sätt beskriver ett fiktivt terrordåd under nästa års Almedalsvecka, där gärningsmännen framstår som högerextremister, men i själva verket agerar på uppdrag från Vladimir Putin.
Författaren Erik Lewin har i många år arbetat i svensk militärunderrättelsetjänst och kontrakterades därefter som soldat i Irak och Afghanistan.


Ungefär samtidigt med denna boklansering släppte den amerikanska tankesmedjan CEPA rapporten ”Den kommande stormen”, som avslöjade att 33 000 ryska soldater i mars i år tränade på att ockupera den ö som står värd för Almedalsveckan.
I juni förra året tränade Ryssland på ett liknande sätt ett angrepp på den danska ön Bornholm, samtidigt som 90 000 beslutsfattare i landets politiska elit besökte ön i samband med Folkemødet – Danmarks motsvarighet till Almedalsveckan.

Författaren till ”Den kommande stormen”, Edward Lucas, är redaktör på Economist, skribent i Wall Street Journal och förekommer ofta som kommentator på CNN, BBC och Fox News.
Under årets Almedalsvecka avslöjade ÖB Sverker Göranson i ett försvarspolitiskt seminarium att ryska militärflygplan har satt in motmedel i form av facklor mot svenskt stridsflyg över Östersjön.
Och för att ytterligare höja den säkerhetspolitiska temperaturen under årets stora politiska evenemang på Gotland närmade sig två ryska bombplan av modellen Tupolev TU-22 ön under den avslutande helgen. Flygplanen blev bortmotade av svenska stridsflyg.
Händelsen fick Folkpartiets ledare Jan Björklund att kräva att Sverige återplacerade det luftvärn som verkade på Gotland från andra världskriget, innan försvarsminister Björn von Sydow (S) lade ned det via försvarsbeslutet år 2000.

På några få år har tonläget i den försvarspolitiska debatten höjts betänkligt. Det som tidigare framstod som helt otänkbara militära provokationer och/eller uttalanden är i dag mer eller mindre vardagsmat. 
I förra veckan gick exempelvis Finlands försvarsminister Jussi Niinistö ut i en intervju med Lännen Media och sade att finska Försvarsmakten har vidtagit åtgärder inför en situation liknande den på Krim i fjol, där Åland övertas av ”små gröna gubbar”. Med det menades de ryska trupper, som iförda uniformer utan nationalitetsbeteckning ockuperade halvön, rapporterade den statliga finska radion Yle.
Och i måndags i en intervju med den franska radiostationen RFI anklagade Ukrainas president Petro Porosjenko Vladimir Putin för att vilja ta över hela Europa. ”Putin vill gå så långt som vi tillåter honom”, sade Porosjenko och hänvisade till att Putin via annekteringen av Krim och östra Ukraina, har visat att det går att rubba den internationella säkerhetsordningen.
Porosjenko menade att den ryske presidentens sikte nu är inställt på Finland och baltstaterna.
Om Ukrainas president har rätt kommer Gotland att få en helt avgörande militärstrategisk betydelse. Risken är då att den årliga landstigningen av tiotusentals politiker, beslutsfattare och opinionsbildare ersätts av en invasion av betydligt mer fientligt slag.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.