Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lena Andersson gör comeback med evangelistisk skiva

INGRID BYSTRÖM | 27 aug , 2015
1971 var året då Lena Andersson slog igenom. Hon var 15 år och ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång?” gick direkt upp på Svensktoppens förstaplats. I början av 1980-talet försvann hon från rampljuset, men nu är hon tillbaka med en färsk CD. Den innehåller 14 egna sånger om den Gud som har förvandlat hennes liv.
2015_v35---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Inblick har stämt möte med Lena Andersson Hubbard på ett café i Halmstad. Det är en av sommarens varmaste dagar i den stad där hon växte upp från sju års ålder. Numera bor hon i USA, men är just nu på Sverigebesök för att lansera sin nya skiva. 
Hon har skrivit sångerna på skivan tillsammans med sin man, Tobe Hubbard, som också är producent. Lenas texter handlar om sökande, om Guds godhet och om hur hon var förlorad men hittade svaret på sina frågor. Gud har hela tiden varit med och inspirerat.
– Många sånger har bara kommit. Vissa har jag gråtit till för att jag själv har blivit välsignad av budskapet. Det är en evangelistisk skiva. Jag hoppas att människor som inte har en tro ska få ett svar genom skivan och att kristna ska få hopp, säger Lena.

Rökbegäret försvann

Under sin uppväxt gick hon i söndagsskola och hennes mamma bad alltid ”Gud som haver barnen kär” som aftonbön.
– Jag tror att det har betytt mycket. Som barn är man så öppen. Jag kände Guds närvaro och förstod att han såg mig, minns Lena.
Efter att först ha sagt nej till att konfirmera sig, beslutade hon sig för att hon ändå ville göra det. Hon minns inte mycket av undervisningen, men under nattvarden hände något. 
– Jag hade börjat röka något år innan. När jag tog nattvarden blev jag fri ifrån rökningen. Efteråt var det släktkalas och jag gick ut på balkongen för att få vara ifred. Jag upplevde att något heligt hade hänt, men kunde inte förklara det. Gud hade rört vid mig.

Upptäckt genom radion

Musikintresset har alltid funnits hos Lena. Som tolvåring började hon spela gitarr och tonsatte dikter som en kompis hade skrivit. När hon var 15 år spelade hon in några amerikanska folksånger på band och skickade dem till ett radioprogram. Skivbolagsdirektören Stikkan Anderson lyssnade på programmet och blev förtjust. Han ville ge ut en LP med Lena och blev sedan hennes manager. En av sångerna från skivan, ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång?” hamnade överst på Svensktoppen och Lena blev rikskändis.

Hektisk tonårstid

Det blev några hektiska år med folkparksturnéer, nya skivor, melodifestivaler och resor till Japan, där hon också gav ut en skiva. Turnéliv och skivbolagsfester innebar mycket alkohol. Lena var ung och visste inte riktigt hur hon skulle bete sig. Ofta drack hon för mycket.
1973 turnerade hon med en grupp, där en av medlemmarna utövade Transcendental meditation (TM). Lena hade börjat få psykiska problem efter allt som hade hänt och bandmedlemmen föreslog att hon skulle börja meditera.
Lena deltog i en initiering, där hon fick sitt mantra. Hon skulle ha med sig frukt och blommor, som lades på ett altare med en bild av Beatlesgurun Maharishi Mahesh Yogi.
– Man offrade faktiskt till en Gud, men jag ville inte se det. Från början var jag inte ett dugg intresserad av vad som låg bakom. Jag ville bara ha lugn och frid i själen, berättar Lena.

Intresse för new age

Men ju mer hon mediterade, desto mer intresserad blev hon av de nyandliga lärorna. Hon började läsa böcker om new age och det förändrade hennes sätt att tänka.
– Det är ett helt annat, verklighetsfrämmande tänkesätt, där ingenting får vara normalt, säger hon.
I Lenas umgänge förekom marijuana och hasch och hon provade det också.
– Det var inte alls bra för mitt psyke. Jag fick ångest som kunde slå till när som helst. En gång åkte jag in akut till psyket, men där var det kö. Innan det blev min tur hade ångesten gått över, så jag åkte hem igen.
Under ångestattackerna upplevde Lena en rädsla för döden. Hon förstod inte varför hon var rädd om det nu var så naturligt att dö. Det var något som inte stämde.

Ljus från Guds ord

I slutet av 1970-talet började samarbetet med Stikkan Andersson bli sämre. Lena turnerade med ABBA under en period och gjorde sin fjärde LP-skiva 1977, men hon upplevde att det saknades engagemang från skivbolagets sida. Hon kände sig inte längre hemma där.
Under tiden fortsatte Lena sitt andliga sökande. En dag fick hon en ingivelse att läsa Bibeln. Hon fortsatte läsa under en fyraårsperiod och upplevde att hon fick ljus i det mörker hon hade inom sig. Hon kände att det fanns någon som förstod henne och såg henne. Hon var inte ensam. Hon bad om saker och upplevde att hon fick svar. Gud började också sända kristna människor i hennes väg.

Frälst på Mallorca

1985 träffade Lena en präst när hon sjöng på ett bröllop. Hon kände att han hade något som hon ville ha. Senare samma år reste hon på egen hand till Mallorca.
– Där upplevde jag en väldig strid om min själ. Jag hade ångest och sprang upp på hotellrummet och bad. Det kändes som om jag skulle gå sönder, säger Lena.
En dag när hon låg på stranden, mitt ibland alla turister, upplevde hon att en stor kärlek kom över henne. Hon fick ett val, att ta emot kärleken eller säga nej. Kärleken var så stark att hon trodde hon skulle dö om hon tog emot den, men hon ville ändå ha den.
– När jag sa ja fylldes hela min varelse av Guds kärlek. Jag grät och var helt förkrossad, berättar Lena.
Hon hade haft många gudsupplevelser tidigare, men nu förstod hon att det var Jesus det gällde. I samma ögonblick som hon sa ja till honom, försvann all ångest.
– Jag blev född på nytt där på stranden. Det var inte bara en upplevelse utanför mig. Jag tog emot Jesus.
Efteråt tyckte Lena att alla färger var starkare och att alla människor log mot henne. Hon visste att hon var förvandlad.

Väckelsetid

När hon kom hem till Stockholm igen skrev hon ett brev till prästen hon träffat. Hon berättade att hon blivit frälst och undrade om han kunde rekommendera någon kyrka. Han föreslog Södermalmskyrkan. Det visade sig också att han och hans fru hade bett mycket för Lena att hon skulle bli frälst.
Hon kom till Södermalmskyrkan mitt i ett andligt skeende, då många människor kom till tro.
– Ibland var det en sådan gudsnärvaro när jag kom in i foajén att jag fick hålla mig i väggarna för att inte ramla omkull. Det var en väldigt härlig och speciell tid, säger hon.
Lena var ofta med och sjöng på gator och torg när församlingen var ute och evangeliserade. Stora skaror med människor drogs till dessa möten och många blev frälsta.

Spelningar på krogen

Ibland sjöng hon tillsammans med sin gamle vän “Slim” Notini och hans jazzband på klubbar i Stockholm. När Lena gick upp på scenen och drog sina gospellåtar upplevde både musiker och publik att det var något helt annat än det de brukade spela. Vid ett tillfälle sjöng hon med Slims band på puben Kolingen.
– Det var fullt drag och folk var helt galna! De fattade inte vad det var, men det var Guds smörjelse. Senare fick jag också leda Slim till frälsning, säger hon.
Efter några år flyttade Lena till Uppsala och gick med i Livets Ord. Där sjöng hon både som solist, i lovsångsteamet och i kören. Hon var också med på flera evangelisationsresor.
1997 flyttade hon till Småland och gick med i Livets ord i Oskarshamn, där hon ledde lovsång under ett par år.

Giftermål och flytt till USA

År 2000 fick Lena kontakt med sin blivande man Tobe genom en amerikansk, kristen dejtingsajt. Inom ett halvår var de gifta och Lena flyttade till USA. Där har hon fortsatt sjunga gospel och lovsång i olika kyrkor och idag bor hon och hennes man i staden Phoenix i Arizona.
För Lena är det största av allt att Guds nåd är ny varje morgon. Hur det än såg ut igår, så behöver hon inte gräma sig, inte oroa sig eller grubbla. Arbetet med skivan har inte alltid varit lätt, men nu känner hon att hon får gå in i något som Gud har förberett. Flera olika tidningar har hört av sig. Hon har varit gäst i P4 Extra och SVT:s Sommarkväll och fått berätta om sin frälsning.
– Det är en del av Guds favör. Jag behöver inte anstränga mig. Jag får lita på att han är med och att det går vägen.

INGRID BYSTRÖM
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.