Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fler vill engagera sig för att hjälpa andra

Eva Ruderstam | 10 sep , 2015
Allt fler svenskar kan tänka sig att jobba oavlönat som volontär för att hjälpa andra människor. En ny undersökning, som Röda Korset beställt, visar att två av tre svenskar kan tänka sig att engagera sig frivilligt för att hjälpa. Samtidigt är det bara var tionde svensk som verkligen gör det.
2015_v37---NYHET-2---liten

Allt fler svenskar kan tänka sig att jobba oavlönat som volontär för att hjälpa andra människor.
En ny undersökning, som Röda Korset beställt, visar att två av tre svenskar kan tänka sig att engagera sig frivilligt för att hjälpa. Samtidigt är det bara var tionde svensk som verkligen gör det.


– Det finns en outnyttjad kraft runt om i landet som vi vill ta vara på. Därför går vi nu ut i en landsomfattande kampanj där vi berättar att vi vill bli fler volontärer, säger Anna Carlstedt, ordförande för Röda Korset.
Hon hänvisar till den pågående flyktingkatastrofen, inte minst i Europa. 
– 60 miljoner människor är på flykt och många av dem kommer till Sverige. Röda Korset har idag 30 000 volontärer som var och en bidrar till en mer human värld. Men vi behöver bli ännu fler som hjälper asylsökande och nyanlända till en bra start i Sverige, säger Anna Carlstedt.

Två av tre vill hjälpa

För att få en bild av svenskarnas vilja att engagera sig lät Röda Korset undersökningsföretaget Novus göra en undersökning där totalt 4 419 intervjuer gjordes. Resultatet som presenterades förra veckan visar att två av tre svenskar kan tänka sig att engagera sig frivilligt för att hjälpa andra människor.
Jämtland, Kalmar och Västmanland är de län där motivationen att engagera sig är som allra störst. Där kan 70-72 procent tänka sig att bli volontär. Minst är viljan att engagera sig frivilligt i Skåne och Blekinge där 55 procent kan tänka sig att bli volontär en gång i veckan.
Framför allt vill svenskarna hjälpa barn och unga människor samt äldre och ensamma (46 procent). Däremot är svenskarna inte speciellt intresserade av att stödja människor med missbruksproblem (8 procent) eller hjälpa till på asylboende (9 procent).

13 procent engagerade

Men att vilja något är inte det samma som att göra det. Undersökningen visar samtidigt att bara 13 procent av befolkningen verkligen är engagerade i frivilligt och oavlönat arbete någon gång i veckan för att hjälpa andra människor. Det är färre än vid tidigare mätningar 2014 och 2010.
Flest volontärer finns det idag i Västernorrland, Södermanland, Jönköpings län, Västerbotten och Norrbotten. Här är 18-20 procent engagerade någon gång per vecka. Minst är engagemanget i Stockholm och Värmland. Här är bara 11 respektive 12 procent av befolkningen engagerade.
Får mycket tillbaka
Den vanligaste anledningen till att man inte engagerar sig är att man inte har tid. Det svarar 45 procent av de intervjuade. 25 procent svarar att de prioriterar annat och 11 procent att det inte intresserar dem.
– Vi vill sänka trösklarna och visa att man får mycket tillbaka genom att bli volontär. Ett par timmars språkträning eller sociala aktiviteter på ditt närmaste asylboende ger mycket, både till dig och till de du möter, säger Anna Carlstedt. 

EVA RUDERSTAM


--

”Vi kan inte längre se på”

Röda Korset-ordförande om flyktingkrisen


”Vi kan inte längre se på när människoliv efter människoliv går till spillo. Det är dags att kalla flyktingkatastrofen för vad den är: en politisk kris med humanitära konsekvenser”
Det skriver Anna Carlstedt, ordförande för Svenska Röda Korset, i en debattartikel på SVT Opinion.

Anna Carlstedt konstaterar att 60 miljoner människor är på flykt och att några av dem kommer till Sverige.
– Människor som flytt krig och konflikt tvingas ut i en fruktansvärd utsatthet och vet inte ens hur de ska få tag i mat eller vatten under flykten. Andra försöker med livet som insats att ta sig in i Europa. 
– Vi kan inte längre se på när människoliv efter människoliv går till spillo. Nu är det hög tid för politiskt ledarskap, skriver Anna Carlstedt och uppmanar EU:s ledare att gå från ord till handling.
Hon lyfter fram behovet av medmänniskor som finns där för de som flyr.
– Vi behöver bli fler volontärer som kan bidra till att asylsökande och nyanlända får en lyckad start i Sverige. Alla goda krafter behövs!
Samtidigt konstaterar Anna Carlstedt att det krävs mer än engagerade människor och frivilligorganisationer.
– Det kan inte enbart vila på humanitära organisationer att täcka de enorma behov som finns hos utsatta medmänniskor. Detta gäller både på hemmaplan och ute i vår värld.
– Våra kommuner måste ta sitt ansvar, och självklart vår regering och deras kollegor i EU.

EVA RUDERSTAM

--

Stor vilja att hjälpa flyktingar


Flyktingkrisen (TT)   Kläder, pengar eller kanske bara ett samtal? Svenskarnas vilja att göra något när Europa står handfallet inför flyktingkatastrofen är stor.

– Vi fick slänga allt när vi flydde. Vi kom i bara t-shirten. Men nu har vi fått kläder av folk här, och vi är tacksamma, säger Abdulla Al Dejan, som flytt från Damaskus i Syrien tillsammans med sin familj.
Han har fått kläder som passar för svenskt regnrusk från Facebooknätverket Al Tadamon, som samlar in saker till asylsökande på asylboendet i Farsta i Stockholm.
– Vi började samla in saker i våras, efter att ha sett ett inlägg på Facebook, säger Susanna Adler som är en av grundarna till nätverket.
Cecilia Lindén, som också tillhör nätverket, berättar om tacksamheten hos mottagarna.
– En man från Syrien sade "mitt land skjuter på mig, men det här ger mig tron på humaniteten tillbaka", säger hon.
Nätverket har också samlat in pengar till aktiviteter, bland annat fick 14 barn möjlighet att åka på sportläger i somras.
Rädda Barnen bekräftar svenskarnas hjälpsamhet, antalet nya månadsgivare hos organisationen har fördubblats under perioden maj till augusti jämfört med samma period förra året. Även Röda Korset märker av ett ökat engagemang.
– Folk hör av sig hela tiden och många känner att det inte bara handlar om pengar utan att "jag måste kunna ge av min tid också", säger Karin Tengby på svenska Röda Korset.
– Vi märker också ett stort engagemang bland invandrare att hjälpa nyanlända. Det är en viktig vändpunkt för så har det inte riktigt varit tidigare, säger hon.
Anna Snell på Volontärbyrån konstaterar att det inte nödvändigtvis är pengar som gör största nyttan.
– Behovet att skapa en meningsfull väntetid på boendena är stor. Det behövs medmänniskor, någon som pratar en stund, tränar svenska, har aktiviteter för barnen eller spelar fotboll.

--

Riv efter volontäruppdrag


Många vill bli volontärer och hjälpa asylsökande som kommer till Sverige. Det konstaterar Volontärbyrån, som driver en sajt för att sammanföra volontärer med ideella organisationer.

– Vi får många frågor från människor om vad man kan göra för att hjälpa flyktingarna, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån.
– Intresseanmälningarna till volontäruppdrag inom asyl- och integrationsområdet har ökat de senaste åren, så det är alltså fler sökanden per uppdrag nu.
Maria Alsander vill uppmuntra föreningar som behöver fler volontärer till sina verksamheter att lägga ut uppdragen på Volontärbyrån – eftersom det finns ett stort intresse från svenska folket att engagera sig.
På Volontärbyråns sajt www.volontarbyran.org kan ideella organisationer annonsera gratis efter frivilliga. Där annonserar exempelvis Individuell Människohjälp, Rädda Barnen och Svenska kyrkan, som alla har verksamheter knutna till asylboenden. För tillfället finns fler än 100 uppdrag utlagda som rör asyl och integration.
– Så många har det nog aldrig varit, säger pressansvariga Anna Snell.
– Integrationen börjar från det att en människa sätter sin fot i Sverige, inte först från det att man fått asyl. Därför blir ett bra mottagande så viktigt, säger Maria Alsander.
Det finns många konkreta saker att göra.
– Det kan handla om att delta i språkcafé eller läxhjälp, lära ut cykling eller att hålla en filmstudio.

EVA RUDERSTAM
 
eBlick
Massgravar_bakom_rysk-finsk_konflikt
maj 22, 2020
Karelen, den del av Finland som ockuperades av Sovjet och ledde till att 400 000 finska flyktingar fick fly till övriga Finland under andra världskriget, skapar återigen rubriker. I centrum står en rysk rättsskandal kring en människorättsaktivist som har hittat flera av Stalins massgravar i området.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.
eBlick
maj 22, 2020
Riksbanken förordar svenskt medlemskap i EU:s bank- union. Forum för EU-debatt har en diametralt motsatt åsikt. – Detta är ett sätt att frånta Sverige mer makt över våra banker och knyta oss närmare Euron, säger Nils Lundgren, som är debattör och ekonom, till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
I coronapandemins spår har det blivit nödvändigt för landets politiker att finna digitala arbetsformer. Ålderspresident Tuve Skånberg sitter i riksdagens konstitutionsutskott (KU) som arbetar med demokratifrågor. – Det är som att vara urmakare inuti riksdagens urverk, mycket av det som KU avhandlar lämpar sig inte att göra på distans, säger han till Inblick.
eBlick
maj 07, 2020
– Vi har rett ut många svårigheter tidigare. Men många kommer att behöva lite hjälp, särskilt de som är sköra, de som redan har en problematisk tillvaro och de som nu får hela sin tillvaro förändrad, säger Marianne Olsson om hur coronakrisen påverkar människor. Hon ger tips och råd för att klara av situationen.
eBlick
apr 30, 2020
Det pågående gängkriget i Östergötland har skördat ytterligare ett dödsoffer. Men tack vare ett intensivt och mycket framgångsrikt polisarbete kunde de två gärningsmännen till den senaste dödsskjutningen snabbt gripas och häktas. – Kriget kommer fortsätta så länge inget av gängen viftar med vit flagg och ger upp, vilket inte finns på kartan, säger Inblicks uppgiftslämnare ”Niklas”.
eBlick
apr 30, 2020
Elidas besättning blev strandsatta i hamnen i Las Palmas i 17 dygn. Det enda de fick göra var att gå till affären och handla, en och en. – Spanien stängde ner och det blev tvärstopp, jag har aldrig upplevt något liknande, säger skeppare Stefan Abrahamsson till Inblick.
eBlick
apr 23, 2020
Enligt en ny rapport går våldet i nära relationer långt ner i åldrarna. Barn och ungdomar vittnar om hur de blivit utsatta för psykiskt, fysiskt och sexualiserat våld av sina pojkvänner. – Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Ett framgångsrikt våldsförebyggande arbete kräver därför mycket större fokus på detta, säger Zandra Kanakaris som driver Kunskapscentret för ungas relationer.
eBlick
apr 23, 2020
Det nybildade partiet Nyans, som av politiska bedömare anklagas för att vara ett islamistiskt parti, satsar stort på att ta plats i kommunfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Malmö samt i riksdagen i valet 2022. – Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmökretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, skriver partiets ordförande Mikail Yüksel i ett mejl till Inblick.
eBlick
apr 17, 2020
Skulle du vilja ha möjlighet att spela in videor och sjunga till originalmusikbakgrunder till några av världens största hitlåtar? Har du drömt om att få sjunga duett med Miriam Bryant, Laleh, Samir & Viktor eller Chris Isaak? Nu har du chansen när den världsunika musikappen Sing Along Official släpps på App Store.
eBlick
apr 17, 2020
Mobbning är en av orsakerna till psykisk ohälsa bland barn och ungdomar och enligt Friends mobbas ungefär 60 000 barn i Sverige. Christer Olsson är psykolog och har föreläst och skrivit böcker i ämnet sedan 80-talet. – Jag möter inte så sällan personer som ringer och skriver till mig, vuxna människor som aldrig blivit fria. Det har skadat dem för livet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019