Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Annikas äktenskap räddades trots otrohetsaffär

EVA RUDERSTAM | 01 okt , 2015
– Det finns inga lyckliga skilsmässor. En skilsmässa är en avgrund som öppnar sig. Annika vet vad hon talar om. Hennes man var otrogen och äktenskapet var millimeter från att krascha. Men med hjälp av själavård, terapi – och Gud – hittade de tillbaka till varandra.
2015_v40---LIVSBERÄTTELSE---STOR

– Det finns inga lyckliga skilsmässor. En skilsmässa är en avgrund som öppnar sig.
Annika vet vad hon talar om. Hennes man var otrogen och äktenskapet var millimeter från att krascha. Men med hjälp av själavård, terapi – och Gud – hittade de tillbaka till varandra.


Det började som det brukar. Förälskelse och bröllop, med tiden utökades familjen med flera barn. 
– Jag var inställd från början på att ett äktenskap inte är en enkel sak. Det kommer att kräva jobb. Mentalt var det full mundering, för jag ville verkligen försvara det här äktenskapet tills döden skiljer oss åt.
Annika (fingerat namn av hänsyn till familjen) jobbade som instruktör på ett gym och fick med sig sin man dit. Så småningom blev Peter (som vi kan kalla honom) också instruktör. Hans träning blev mer och mer intensiv, nästan manisk, och 2011 – tolv år in i äktenskapet – började Annika ana oråd.
– Den enda gången han var glad var när han var på väg till eller från gymmet. Så en kväll frågade jag honom rakt ut: ”Är du otrogen?” ”Nej” svarade han. ”Träffar du någon annan?” ”Nej.” ”Tänker du på någon annan?” ”Nej”. ”Vill du vara gift med mig?” Då blev han tyst, sedan svarade han: ”Vill du?” Jag frågade en gång till om han var otrogen och sedan sa jag: ”Om du är otrogen mot mig och ljuger om det, då har vi inget kvar”.

Avgrunden öppnar sig

Det gick en vecka. Sedan ringer en väninna till Annika och berättar att hon sett Peter på stan med en annan kvinna.
Samma dag hade Peter sagt att han skulle till bilbesiktningen, så Annika ringer upp honom och frågar hur det kommer sig att han är på stan med en kvinna istället för att besiktiga bilen.
– ”Tycker du mer om henne än mig?” frågade jag. Han svarade ”Ja”. Jag lade på luren och där öppnade sig en avgrund.
Annika sjukskrev sig. Hon gick in på datorn och kollade facebookhistoriken, lämnade ifrån sig barnen hos släktingar, packade väskan och körde till några vänner 30 mil bort.
– Jag ville bara komma så långt bort från Peter som möjligt. Det räddade nog oss, för jag agerade inte rationellt. Jag visste att jag skulle säga och göra saker som jag skulle ångra.
Via telefon bestämde Annika och Peter träff några dagar senare.
– Han undrade om vi skulle ta en paus i relationen, men vårt äktenskap höll på att dö och då måste man rädda liv, så jag sa till honom att det inte skulle bli någon paus. Han fick bestämma sig för vem han ville ha – mig eller henne.

”Älskar ju skitstöveln”

Miljoner tankar flög genom Annikas huvud de närmaste dagarna. Sista kvällen innan mötet läste hon ur Jobs bok: ”Rik går han till sängs – en sista gång: när han slår upp sina ögon är allt borta.” (Job 27:19). 
– Då insåg jag att jag älskar ju den där skitstöveln, trots allt.
När Annika åkte hem för att möta Peter visste hon inte vem han skulle välja.
– I mitt huvud gjorde jag två listor. Dels A-planen – om han behöll mig. Då skulle jag ställa en rad krav. Jag kunde erbjuda honom förlåtelse, men inte förtroende. Sedan hade jag en B-plan, om han valde henne. Den listan var ärligt talat mycket kortare och jag tänkte att han aldrig kommer att välja mig. Men jag hade ingen målbild av ett liv utan Peter.
Tungotal i bilen
Annika är inte uppvuxen i något kristet hem men har hittat tron och kommit med i en kristen församling i vuxen ålder. Hon hade aldrig tidigare bett i tungor, men där i bilen gjorde hon det för första gången. Hon ringde också pastorn, som lovade komma och träffa dem. Och så ringde hon ännu ett samtal – till en vän.
– Vännen sade: ”Glöm inte att säga till honom att du älskar honom”. Det var ärligt talat något jag i mina förberedelser nästan glömt bort helt – kärleken.
När Annika och Peter träffades inledde Annika med att säga: ”Jag vill bara säga att jag älskar dig. Det har jag alltid gjort. Om du väljer bort mig, så är det ditt val, för jag älskar dig.”
– Senare har Peter berättat att om jag inte hade sagt det just då så hade det kunnat sluta hur som helst. För han var så full av skam. Mina ord gjorde att han vågade öppna sig och dela sitt misslyckande. Och en av de första sakerna han sa, var att han ville ha mig.

Förlåtelse, inte förtroende

Men vägen tillbaka till en fungerande relation var lång och svår. Annika krävde att få veta varenda detalj. För henne var det viktigt att Peter verkligen erkände att han varit otrogen och att han bad om förlåtelse. 
– Jag förlät honom, men jag hade noll förtroende kvar. Jag sade till honom att om du väljer mig måste du stänga dörren till den andra kvinnan så hårt att den aldrig går att öppna igen. Det fick inte förekomma någon som helst kontakt. 
– Jag krävde också att Peter skulle sluta som instruktör, för det var ju genom jobbet som de hade träffats.
Barnen fick vara hos släktingar medan Annika och Peter avverkade punkt efter punkt på listan. Det blev några riktigt jobbiga dygn med långa samtal. 
– På kvällarna tog vi fram ljus och en burk med bibelord. Istället för tv blev det mannakorn med bibelord. Vi öppnade dörren till Jesus och inbjöd Jesus på nytt i våra liv och i vår relation, vi pratade med varandra och bad. Det här läkte oss. För Bibeln är ingen vanlig bok. De har en sprängkraft.  Genom Bibelorden fick vi så många profetiska tilltal – och tröst.

Märkta för livet

Det har gått fyra och ett halvt år sedan det hände. Och även om det har varit tufft många gånger så håller familjen ihop. De går regelbundet på terapi och den samtalshjälp de har fått av församlingens pastor har varit guld värd.
– Livet har inte varit sig likt sedan dess. Vi är märkta för livet och nu lever vi med ärren. 
Samtidigt hyllar Annika sin man.
– Han misslyckades och kraschade, men han reste sig upp och gjorde något bra av det. Det gör honom till en hjälte!

Har lärt sig mycket

Annika konstaterar att hon har lärt sig mycket av det som har hänt.
– Innan trodde jag att det fanns hopplösa fall, men idag inser jag att det finns barmhärtighet för alla.
Den bild av otrohet som ett spännande äventyr som ibland lyfts upp i samhället är Annika väldigt kritisk mot.
– Otrohet gör inte livet levande. Det är en avgrund som öppnar sig. I en film är ett vänsterprassel kanske intressant för storyn, men det är något helt annat i verkligheten. Jag är övertygad om att det inte finns några lyckliga skilsmässor.

EVA RUDERSTAM

--

”Vi kan inte stoppa huvudet i sanden”

Alf B Svensson ger råd om hur man kan förebygga otrohetAlf B Svensson är legitimerad psykolog och författare till flera böcker om relationer. Han föreläser ofta om relationer och har lång erfarenhet av samtal med par som sett sina relationer förstöras av otrohet.

Många kristna tror att de är skyddade från otrohet eftersom Bibeln talar mot det och lyfter upp otrohet som en synd redan i budorden. Men otrohet blir allt vanligare även i kristna familjer.
– Det är givetvis svårt att veta hur vanligt det är, men förekommer gör det absolut. Tidningen Dagen gjorde en undersökning för några år sedan och då svarade sex procent av männen och fem procent av kvinnorna att de hade varit otrogna.
För en tid sedan ställde ett svenskt undersökningsföretag frågan: ”Har du någon gång varit sexuellt otrogen?” 38 procent av männen och 23 procent av kvinnorna svarade ja. 
Alf konstaterar att Jesus tar upp ämnet och att Bibeln visar att otrohet inte börjar i sängen. Men vad är egentligen otrohet? En kram, lite flört, porrsurfande? Och hur är det med känslomässig otrohet, även om det inte går till fysiska uttryck?
– Jag skulle vilja säga att om man gör något som ens partner inte skulle gilla om han eller hon såg det, då har man gått för långt.
Alf B Svensson betonar att vi som kristna inte kan stoppa huvudet i sanden och låtsas att det inte förekommer.
– Det räcker inte att vi lyfter fram livslång trohet som ett ideal. Vi måste också ge en praktisk och konkret vägledning om hur vi ska förebygga otrohet och vad vi ska göra om det värsta skulle hända.

EVA RUDERSTAM


Risken för otrohet är högre för den som:

• Är sambo istället för gift
• Inte blir sedd och bekräftad
• Är sexuellt frustrerad
• Vars partner är upptagen av jobb,  
   barn eller fritidsintressen
• Inte tycker att otrohet är så farligt
• Får fler tillfällen till otrohet

Tecken som kan tyda på otrohet:

• Partnern är borta mer
• Partner är mer intresserad av utse-
   ende, kläder och träning
• Partnern ägnar mer tid på nätet
• Lögner
• Mindre kroppskontakt och sex

Så förebygger man otrohet:

• Var extra försiktig när ni har​ det jobbigt
• Öppna dig inte mer för någon​ annan av motsatta könet än vad du​ gör för din partner
• Prata inte om problem i äktenskapet​ med någon av motsatta könet om​ det inte är en terapeut
• Berätta för din partner om du​ känner attraktion för någon annan
• Tro inte att det går att sätta​ stopp i sängen

Råd till den som varit otrogen:

• Avbryt all kontakt
• Ta på dig hela ansvaret
• Om din partner vill veta allt ​ – berätta
• Visa gång på gång att du​ ångrar dig
• Gör allt du kan för att​ reparera skadan
• Fundera över vilken svaghet​ hos dig själv som var orsaken
• Fundera över vad som behöver​ förändras i ert äktenskap

Råd till den som drabbats:

• Fatta inget stort beslut den​ närmaste tiden
• Du får starka känslor,​ men du är inte galen
• Acceptera att det har hänt.​ Låt det inte förstöra​ resten av ditt liv
• Försök leva en dag i taget
• Helandet är en process som​ tar lång tid
• Det går att förlåta, ​ men inte att glömma
• Försök stärka självkänslan.​ Att få ny tillit tar tid.
• Sök hjälp

Källa: Alf B Svensson
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019