Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Soheilas tehus firar fem år

Michaela Agnarsson | 08 okt , 2015
Ett tehus är ursprungligen en traditionell mötesplats för männen i Mellanöstern. Soheila Fors valde för fem år sedan att använda symbolen och grunda ett tehus för kvinnor, en mötesplats för nyanlända i Sverige. I helgen som gick firade tehusen Khatoon femårsjubileum på flera platser i landet.
2015_v41---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Ett tehus är ursprungligen en traditionell mötesplats för männen i Mellanöstern. Soheila Fors valde för fem år sedan att använda symbolen och grunda ett tehus för kvinnor, en mötesplats för nyanlända i Sverige.
I helgen som gick firade tehusen Khatoon femårsjubileum på flera platser i landet.


Lördagens festligheter innebar öppet hus, sång, tal, försäljning och tårta för alla som kikade förbi. Det blev ett firande av de fem år som tehusen existerat och utbildat nyanlända kvinnor i sömnad, det svenska språket och hur det svenska samhället fungerar. Framför allt annat har det varit en plats för kvinnor att mötas på.
– Jag brukar säga att en revolution kan börja över en kopp te, säger Soheila Fors, tehusens grundare, och småler. Hon sitter bekvämt tillbakalutad i en röd fåtölj, bakom henne tronar en stor tavla av en övervakande ängel.
– När jag kom till Sverige var jag inlåst och det land av frihet jag läst om som tonåring blev inte min verklighet.

Vägen till Sverige

Soheilas bakgrund är lika brokig som hennes öde idag är självklart. Hon växte upp i en adelssläkt, där mamman höll fast vid traditionerna och planerade dotterns framtid. I planen ingick ett tidigt giftermål med hennes kusin som femtonåring. Pappan däremot uppmuntrade sin dotter till självständighet och läste för henne om den orädda Pippi Långstrump som bodde i ett land fjärran ifrån det ökenlandskap hon själv växte upp i. 
Soheila visade tidigt upp en kavat inställning till omvärlden. Hon förstod inte varför hon inte hade samma rättigheter som sina bröder eller varför hon inte fick simma eller cykla.
– Jag ser att min pappa gillade demokrati och mänskliga rättigheter, han uppfostrade mig till att inte bli som alla andra flickor, säger en märkbart stolt Soheila och stryker svarta stora lockar från ansiktet.
Hennes pappa kom att bli ett viktigt stöd då resterande familjemedlemmar inte accepterade hennes val i livet. 

Ett fängelse

Inte kunde hon ana att hon en dag skulle befinna sig i barndomshjältinnas land och att hon dessutom skulle komma att arbeta med att ge kvinnor en möjlighet till ett socialt forum, en sysselsättning och bidra till deras introduktion i det svenska samhället.
Men den första anblicken, när hon anlände 1994, några år efter sin dåvarande man, var inte alls så som hon läst om i sina böcker om Sverige. Det var mycket hon saknade när hon kom hit, det fria landet hon läst om blev ett fängelse. 
– Jag var ensam och isolerad, jag blev misshandlad och därefter deprimerad. Läkaren ordinerade medicin och det resulterade i en kraftig nedgång av min psykiska hälsa, berättar Soheila och fastslår att isolering gör en sjuk i själen. 

Resa på recept

Hon berättar att hon fick en resa till hemlandet utskriven på recept av socialen, men att det hon egentligen saknade var livet utanför hemmets väggar, relationer och en väg in i det samhälle hon hade anlänt till. 
Under hemresan kom hennes liv att blir förändrat genom en upplevelse av Jesus. 
– Jag sa till Gud: Ta mig hem, för jag vill inte leva längre. Och då fick jag en otrolig syn. Jag fick se ett ljussken och en man som satt i sovrummet. När jag frågade vem han var, svarade han ”Jesus”.
– Tänk att han valde mig, som var muslim, som var svag och sjuk, som befann mig i ett land där den som har en Bibel hamnar i fängelse. Men inget kan hindra Jesus.  Han hade kärlek till mig.

Ny på insidan

Soheila beskriver att den Gudskärleken gjorde henne helt ny på insidan. Händelsen kom därefter att förändra hennes relation till alla andra människor runtom, när hon så småningom återvände till Sverige.
– Medicinering kan inte lösa strukturella sociala och politiska problem, säger en medveten Soheila och påvisar en glimt av den inre styrka hon bär.
Soheila har alltid hatat religion – det gör hon fortfarande. Men hon älskar relation. Och det är så hon ser på sin tro.
– Jag lärde känna Jesus, och jag insåg att han var kärlek. Han är relation och inte religion. Min tro är enkel, den kommer från hjärtat. Jag får vara Guds barn och jag får gå till honom med alla mina brister. Jag får erkänna att jag inte är perfekt, men att jag vill gå tillsammans med Gud.

Pippi vaknade i Soheila

Många år senare var det just det initiala kyliga välkomnandet till Sverige som blev startskottet för Soheilas initiativ tehuset Khatoon, som idag finns på flera platser runt om i Sverige.
– Jag studerade på Komvux, där mötte jag en kvinna som blivit misshandlad för att hon druckit kaffe på stan.
Där vaknade Pippi i Soheila och idén föddes om att starta ett tehus bara för kvinnor.
– Idag är det många kommuner som önskar starta tehus men vi har inte kapacitet att starta alla, vi behöver eldsjälar som kan starta upp arbetet lokalt, då kan vi stötta upp.

Khatoon idag

Att behovet är stort av upprättelse och trygghet för kvinnor globalt tvivlar inte Soheila på. Hon berättar om de brev hon får från tjejer från hela världen som ber om hennes hjälp. 
För bara någon vecka sedan fick Soheila ett brev i sin hand från en flicka som berättar att hon blev bortgift vid nio års ålder. Idag är hon femton och hennes nedskrivna ord vittnar om ett öde som är ogripbart och svårfattligt för många. 
Hotfull tillvaro
Återkommande hot har blivit en del av Soheilas vardag. De senaste månaderna har Soheila fått rubriker i medier efter upprepade hot i närheten av sitt hem där även polis blivit involverad. Men hoten avskräcker henne inte.
– Jag är kallad till det här arbetat, jag kan inte svika de människor som skickar sina berättelser till mig. Jag vill vara deras röst. 
Hon avslutar med ord som beskriver den egna övertygelsen och drivkraften som bara kan finnas i en hjälte, med eller utan fräknar eller oppositionella oranga flätor.
– Det är kärleken som driver mig och mina upplevda hot är ingenting i jämförelse med den vardag andra kvinnor upplever.  De är osynliga, jag är synlig, de har ingen röst, men jag har en röst.

MICHAELA AGNARSSON
 
eBlick
”Videospelsindustrin_lar_unga_manniskor_att doda”
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.
eBlick
aug 22, 2019
Första juli trädde den reviderade läroplanen för förskolan i kraft. Gunilla Gustafson är verksamhetsansvarig i Växjö och tror att den största utmaningen är att det nu tydligt står att det är förskollärarna som har ansvaret för utbildningen. – Det har stått i skollagen, men vi har inte tagit oss an uppdraget och fördelat rollerna överallt, säger Gunilla till Inblick.
eBlick
aug 15, 2019
Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill införa förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Det föreslagna förbudet riktar sig med andra ord mot bärandet av muslimska slöjor i skolmiljön.
eBlick
aug 15, 2019
Antisemitismen fortsätter att breda ut sig i vårt land. I en undersökning som publicerades av EU-myndigheten Agency For Fundamental Rights i december förra året pekas Sverige ut som ett land där otryggheten ökar hos den judiska befolkningen. I Malmö berättar unga judar för Sveriges Radio att de inte vågar gå till skolan med synlig davidsstjärna längre, av rädsla för antisemitiska trakasserier i skolan.
eBlick
aug 15, 2019
Första juli började den reviderade läroplanen för förskolan att gälla. I den förtydligas att förskolans uppdrag är att undervisa och utbilda. – Undervisning i förskolan är inte samma sak som undervisning i skolan. Jag skulle helst velat ha ett annat begrepp. Men nu har vi det här begreppet och vi får fylla ordet med betydelse som passar förskolan, säger Christian Eidevald som är forskare och satt med i skolverkets expertgrupp.
eBlick
aug 08, 2019
En stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av Global Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-rörelsen) som riktar sig mot Israel. Resolutionen menar att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”
eBlick
aug 08, 2019
De palestinier som stod bakom terrordådet vid Hebrew University i juli 2002 då nio personer dödades och mer än 80 skadades har fram tills nu fått 12,1 miljoner kronor i lönebetalningar från den palestinska myndigheten.
eBlick
aug 08, 2019
Enligt en ny undersökning är juli den månad då flest skiljer sig. Augusti kommer på fjärde plats. Var paren bor spelar också roll. Det är färre skilsmässor norrut, medan det är flest i Bjuv och Gnesta.
eBlick
aug 02, 2019
Sveriges försvar monterades ned av politiker som hänvisade till den militära underrättelsetjänstens rapporter om att ryska armén var i ett uselt skick. När Gotlands regementschef Peter Molin därmed blev utan uppdrag i Sverige träffade hans soldater under sin utlandstjänstgöring i Kosovo väldigt välutbildade ryska förband, som – visade det sig – var tränade för att hitta väldigt bra på Gotland.
eBlick
aug 02, 2019
Trots att Eva är synbart påverkad av onormal trötthet, gör misstag i arbetet och får ont i kroppen vid fysisk ansträngning, godkänner inte Försäkringskassan hennes ansökan om sjukpenning.