Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Soheilas tehus firar fem år

Michaela Agnarsson | 08 okt , 2015
Ett tehus är ursprungligen en traditionell mötesplats för männen i Mellanöstern. Soheila Fors valde för fem år sedan att använda symbolen och grunda ett tehus för kvinnor, en mötesplats för nyanlända i Sverige. I helgen som gick firade tehusen Khatoon femårsjubileum på flera platser i landet.
2015_v41---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Ett tehus är ursprungligen en traditionell mötesplats för männen i Mellanöstern. Soheila Fors valde för fem år sedan att använda symbolen och grunda ett tehus för kvinnor, en mötesplats för nyanlända i Sverige.
I helgen som gick firade tehusen Khatoon femårsjubileum på flera platser i landet.


Lördagens festligheter innebar öppet hus, sång, tal, försäljning och tårta för alla som kikade förbi. Det blev ett firande av de fem år som tehusen existerat och utbildat nyanlända kvinnor i sömnad, det svenska språket och hur det svenska samhället fungerar. Framför allt annat har det varit en plats för kvinnor att mötas på.
– Jag brukar säga att en revolution kan börja över en kopp te, säger Soheila Fors, tehusens grundare, och småler. Hon sitter bekvämt tillbakalutad i en röd fåtölj, bakom henne tronar en stor tavla av en övervakande ängel.
– När jag kom till Sverige var jag inlåst och det land av frihet jag läst om som tonåring blev inte min verklighet.

Vägen till Sverige

Soheilas bakgrund är lika brokig som hennes öde idag är självklart. Hon växte upp i en adelssläkt, där mamman höll fast vid traditionerna och planerade dotterns framtid. I planen ingick ett tidigt giftermål med hennes kusin som femtonåring. Pappan däremot uppmuntrade sin dotter till självständighet och läste för henne om den orädda Pippi Långstrump som bodde i ett land fjärran ifrån det ökenlandskap hon själv växte upp i. 
Soheila visade tidigt upp en kavat inställning till omvärlden. Hon förstod inte varför hon inte hade samma rättigheter som sina bröder eller varför hon inte fick simma eller cykla.
– Jag ser att min pappa gillade demokrati och mänskliga rättigheter, han uppfostrade mig till att inte bli som alla andra flickor, säger en märkbart stolt Soheila och stryker svarta stora lockar från ansiktet.
Hennes pappa kom att bli ett viktigt stöd då resterande familjemedlemmar inte accepterade hennes val i livet. 

Ett fängelse

Inte kunde hon ana att hon en dag skulle befinna sig i barndomshjältinnas land och att hon dessutom skulle komma att arbeta med att ge kvinnor en möjlighet till ett socialt forum, en sysselsättning och bidra till deras introduktion i det svenska samhället.
Men den första anblicken, när hon anlände 1994, några år efter sin dåvarande man, var inte alls så som hon läst om i sina böcker om Sverige. Det var mycket hon saknade när hon kom hit, det fria landet hon läst om blev ett fängelse. 
– Jag var ensam och isolerad, jag blev misshandlad och därefter deprimerad. Läkaren ordinerade medicin och det resulterade i en kraftig nedgång av min psykiska hälsa, berättar Soheila och fastslår att isolering gör en sjuk i själen. 

Resa på recept

Hon berättar att hon fick en resa till hemlandet utskriven på recept av socialen, men att det hon egentligen saknade var livet utanför hemmets väggar, relationer och en väg in i det samhälle hon hade anlänt till. 
Under hemresan kom hennes liv att blir förändrat genom en upplevelse av Jesus. 
– Jag sa till Gud: Ta mig hem, för jag vill inte leva längre. Och då fick jag en otrolig syn. Jag fick se ett ljussken och en man som satt i sovrummet. När jag frågade vem han var, svarade han ”Jesus”.
– Tänk att han valde mig, som var muslim, som var svag och sjuk, som befann mig i ett land där den som har en Bibel hamnar i fängelse. Men inget kan hindra Jesus.  Han hade kärlek till mig.

Ny på insidan

Soheila beskriver att den Gudskärleken gjorde henne helt ny på insidan. Händelsen kom därefter att förändra hennes relation till alla andra människor runtom, när hon så småningom återvände till Sverige.
– Medicinering kan inte lösa strukturella sociala och politiska problem, säger en medveten Soheila och påvisar en glimt av den inre styrka hon bär.
Soheila har alltid hatat religion – det gör hon fortfarande. Men hon älskar relation. Och det är så hon ser på sin tro.
– Jag lärde känna Jesus, och jag insåg att han var kärlek. Han är relation och inte religion. Min tro är enkel, den kommer från hjärtat. Jag får vara Guds barn och jag får gå till honom med alla mina brister. Jag får erkänna att jag inte är perfekt, men att jag vill gå tillsammans med Gud.

Pippi vaknade i Soheila

Många år senare var det just det initiala kyliga välkomnandet till Sverige som blev startskottet för Soheilas initiativ tehuset Khatoon, som idag finns på flera platser runt om i Sverige.
– Jag studerade på Komvux, där mötte jag en kvinna som blivit misshandlad för att hon druckit kaffe på stan.
Där vaknade Pippi i Soheila och idén föddes om att starta ett tehus bara för kvinnor.
– Idag är det många kommuner som önskar starta tehus men vi har inte kapacitet att starta alla, vi behöver eldsjälar som kan starta upp arbetet lokalt, då kan vi stötta upp.

Khatoon idag

Att behovet är stort av upprättelse och trygghet för kvinnor globalt tvivlar inte Soheila på. Hon berättar om de brev hon får från tjejer från hela världen som ber om hennes hjälp. 
För bara någon vecka sedan fick Soheila ett brev i sin hand från en flicka som berättar att hon blev bortgift vid nio års ålder. Idag är hon femton och hennes nedskrivna ord vittnar om ett öde som är ogripbart och svårfattligt för många. 
Hotfull tillvaro
Återkommande hot har blivit en del av Soheilas vardag. De senaste månaderna har Soheila fått rubriker i medier efter upprepade hot i närheten av sitt hem där även polis blivit involverad. Men hoten avskräcker henne inte.
– Jag är kallad till det här arbetat, jag kan inte svika de människor som skickar sina berättelser till mig. Jag vill vara deras röst. 
Hon avslutar med ord som beskriver den egna övertygelsen och drivkraften som bara kan finnas i en hjälte, med eller utan fräknar eller oppositionella oranga flätor.
– Det är kärleken som driver mig och mina upplevda hot är ingenting i jämförelse med den vardag andra kvinnor upplever.  De är osynliga, jag är synlig, de har ingen röst, men jag har en röst.

MICHAELA AGNARSSON
 
eBlick
Palme
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020