Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skolmördarnas våldsamma musiksmak

Ruben Agnarsson | 05 nov , 2015
”Du på skolgården, jag är redo att döda” lyder texten på skolmördaren Anton Lundin Petterssons favoritband Rammsteins album Herzeleid. Bandet är ett av flera satanist-band som inspirerat ett tiotal skolmassaker-förövare och som samtidigt hyllas på kultursidorna i Sveriges största dagstidningar.
2015_v45---NYHET-2---liten

”Du på skolgården, jag är redo att döda” lyder texten på skolmördaren Anton Lundin Petterssons favoritband Rammsteins album Herzeleid.
Bandet är ett av flera satanist-band som inspirerat en rad skolmassaker-förövare och som samtidigt hyllas på kultursidorna i Sveriges största dagstidningar.


Anton Lundin Petterssons facebook-sida uppdaterades för några veckor sedan med en bakgrundsbild som hänvisar till det tyska metal-bandet Rammstein.
Gärningsmannen, som dödade två personer på en skola i Trollhättan innan han själv tog livet av sig, lyssnade dessutom enligt samma facebook-sida på satanist-band som Marilyn Manson och KMFDM.
En lång rad av gärningsmän bakom skolmassakrer har just denna musik som inspirationskälla.
De två gärningsmännen Eric Harris och Dylan Klebold som mördade tolv elever och en lärare i Columbine-massakern den 20 april år 1999 lyssnade på såväl Rammstein som KMFDM.
I skolmassakern den 26 april 2002 på ett gymnasium i Erfurt, Tyskland, mördades 16 människor innan förövaren, 19-årige Robert Steinhäuser, tog sitt eget liv. 
De flesta av offren var lärare, precis som hans favoritband Slipknot (liknande heavy metal-profil som Rammstein och KDFDM) sjöng i sin nysläppta låt ”School wars”, som uppmanar till att ”skjuta ner elaka lärare med automatvapen”. Och det var alltså precis vad Robert Steinhäuser gjorde.

Manson och Rammstein favoritartister

Även 15-årige Jeff Weise, som i mars 2005 sköt ihjäl sin morfar och dennes fru innan han sköt ihjäl fem elever, en lärare och en säkerhetsvakt på sin skola i Red Lake, Minnesota, hade Marilyn Manson och Rammstein som sina favoritartister.
Och efter att Kimveer Singh Gill, 25, i september 2006 sköt ihjäl en och skadade 19 personer innan han tog livet av sig på en skola i Montreal, Kanada, avslöjades att hans favoritband var just Rammstein, Marilyn Manson och KMFDM.
I en skolmassaker i Jokela i Finland i november 2007 sköt den 18-årige eleven Pekka-Eric Auvinen ihjäl sex tonåringar, samt skolans rektor och skolsköterska. Även Pekka-Eric Auvinen hade Rammstein och KMFDM som sina favoritband.
Inför massakern hade Auvinen laddat upp en video på internet med bakgrundsmusik från KMFDM:s låt ”Stray Bullet” (översätts ”Herrelös gevärskula”), samma bakgrundsmusik som förövarna till Columbine-massakern laddat upp inför sitt dåd. Texten i KMFDM:s låt lyder bland annat: ”Jag är din mardröm som blir verklighet, Jag är din värsta fiende”.

Beundrade Rammstein

Även 22-årige Matti Juhani Saari som i september 2008 sköt ihjäl tio människor på en skola i den finska staden Kauhajoki hade Rammstein som favoritband.
Den 27 augusti 2012 sköt 15-årige Robert Gladden en 17-årig skolkamrat på en skola i Baltimore, USA, så att eleven fick allvarliga skador. Robert Gladden beundrade Rammstein, och publicerade en idolbild på en av bandets medlemmar på sin facebook-sida strax innan dådet.
Den 20-årige Adam Lanza, som i december 2012 sköt ihjäl sin mamma och därefter 20 elever och 6 lärare på sin tidigare skola i Newtown, Connecticut, innan han tog livet av sig, omfattade samma gotiska föreställningsvärld som banden Rammstein och Manson. 
Han var dessutom besatt av Columbine-massakern och likt Anders Behring Breivik uppslukad av det våldsamma dataspelet ”Call of Duty”.
Och 26-årige Chris Harper Mercer, som nu i oktober sköt ihjäl tio personer vid en skolmassaker i Oregon, USA, beskrev sig själv på en hemsida på internet så här: ”Jag tycker om att lyssna till musik, mestadels goth/punk/industrial/elektronisk, och jag tycker om att titta på filmer, skräckfilmer är de bästa...”
Chris Harper Mercer, som var nazist/satanist, frågade sina offer om de var kristna och om svaret blev ja sköts de omgående till döds.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Sångtexter uppmanar till skolvåld


”Du på skolgården, jag är redo att döda” lyder texten på skolmördaren Anton Lundin Petterssons favoritband Rammsteins album Herzeleid.

Inför massakern i Columbine 1999 och i Jokela 2007 laddade förövarna upp en video med bakgrundsmusik från KMFDM:s låt ”Stray Bullet” 
(översätts ”Herrelös gevärskula”).--

Skolmassaker-musik hyllas på kultursidor


Lyssna på Rammstein – igen! (Nils Hansson, DN)

Det är som julafton för en 
pyroman. (Kristin Lundell, SvD)

Rammstein fick taket att 
explodera. 
(Mattias King, Aftonbladet)

Succé Rammstein. 
(Martin Carlsson, Expressen)


Så lyder de svenska kulturredaktörernas hyllningar till de musikartister som inspirerar unga gärningsmän att begå skolmassaker.
De positiva och okritiska recensionerna avlöser varandra. Senast var det Marilyn Manson som fick stående ovationer på de största dagstidningarnas kultursidor. När Marilyn Manson släppte sin skiva i början av året lät Aftonbladet lyrisk: ”Marilyn Manson låter bättre än på länge”.
Och när en av skolmördarnas favoritartister besökte Gröna Lund i somras skrev Expressen: ”Förvånansvärt vitala nittio minuter” och ”Bandet låter helt förträffligt konserten igenom”.
Det är endast Svenska Dagbladet som i förbigående nämner om att artisten anklagats för att inspirera skolmassakrer. När Marilyn Manson säger att han aldrig spelat på ett nöjesfält förut påminner tidningen om att han år 2003, när han anklagades för att ha inspirerat Columbinemassakern, stoppades att ha en konsert på Six Flags amusement park i Buffalo.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Nyhetskommentar:


Ta avstånd, kulturredaktörer!


Hur många skolmassakrer ska Sverige behöva uppleva innan kulturredaktörer på landets ledande dagstidningar ska sluta med sina hyllningsreportage till den vålds- och skolmassakerkultur som sprids via Heavy Metal-band som Rammstein, Marilyn Manson, KMFDM och Slipknot?
I november 2011 hade KMFDM tre konserter i Sverige, i juni 2013 besökte Rammstein Bråvallafestivalen i Norrköping, i februari i år besökte Slipknot Hovet i Stockholm och i juni i år besökte Marilyn Manson Gröna Lund i Sveriges huvudstad.
Besöken föranledde överhuvudtaget inga kritiska recensioner, varken i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen eller Aftonbladet, med anledning av bandens uppmaningar till skolskjutningar.
Varför blir intolerans, rasism och totalitära våldsideologier helt plötsligt charmiga och lovprisade inslag i samhällsdebatten så fort de framförs via kulturella inslag som musik, teater och video? Hyckleriet når ju inga gränser när de som förfasar sig över Sverigedemokraternas partiprogram samtidigt har en besynnerlig vurm för dessa bands intoleranta hatbudskap.

Slipknot uppmanar i sin låt ”School wars” elever att ”skjuta ner elaka lärare med automatvapen”. 
Och Anton Lundin Petterssons (och en rad andra skolmördares) favoritband Rammsteins har en sång med texten: ”Du på skolgården, jag är redo att döda”.
KMFDM:s sång ”Stray Bullet” handlar i sin tur om en ”herrelös gevärskula” som jagar lyssnaren: ”Jag är din mardröm som blir verklighet, Jag är din värsta fiende”. 
Sången fungerade som bakgrundsmusik till de videor som gärningsmännen bakom Columbine-massakern (15 döda, 21 skadade) och skolskjutningen i Jokela (nio döda, tolv skadade) laddade upp innan vansinnesdåden genomfördes.
Om inte detta är rasism, vad är då främlingsfientlighet?
Västerlandet börjar nu skörda frukterna av den draksådd som vi låtit dessa vålds- och hatmaskiner så in i ungdomsgenerationen. Antalet skolmassakrer, som fram till mitten av 1990-talet i det närmaste var en okänd företeelse, har långt mer än tiodubblats på några få decennier och har helt plötsligt blivit något vi pratar om regelbundet.

Att musik och andra kulturuttryck har en stark påverkan på unga människors föreställningsvärld är självklart. 34 procent av de senaste decenniernas skolmördare internationellt är mellan 13 och 16 år. Ytterligare 38 procent är mellan 17 och 19 år, enligt den finske forskaren Leena Malkki. Vem tror att en 13-åring kan komma på idén om att skjuta ihjäl sina skolkamrater utan påverkan utifrån?
Sveriges kulturredaktörer har alltså ett stort ansvar för att det blivit legitimt med hat, okontrollerat våld, och uppmaningar till att döda, skjuta och skada, hos delar av den unga generationen.
Är det den aggressivt kristendomsfientliga tonen hos dessa musikband som gör att Sveriges ledande kulturredaktörer inte vill ta sitt ansvar, utan istället blundar för dessa uppenbart rasistiska, destruktiva och dödsbringande budskap som levereras via hyllade och välbesökta konserter?
För två veckor sedan föll Ahmed Hassan, 15, och Lavin Eskandar, 20, offer för mördaren Anton Lundin Pettersson på skolan Kronan i Trollhättan. Hur förklarar kulturredaktörer på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet sina recensioner av Rammstein, Marilyn Manson, KMFDM och Slipknot för Hassans och Eskandars anhöriga?

Ruben Agnarsson
Nyhetschef
ruben@inblick.se
 
eBlick
Hade_Israel_funnits_hade_inte_sa_manga_mordats
nov 08, 2018
De sista överlevande från Förintelsen är omkring nittio år gamla och kan som förstahandsvittnen fortfarande berätta om vad som skedde i Hitlers dödsläger. Inblick besökte den aktuella utställningen ”Witnesses” tillsammans med Franziska Levy, 90, som inte fanns med när 97svenska vittnen från Förintelsen nu berättar sin historia.
eBlick
nov 08, 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
eBlick
nov 08, 2018
Stefan Samuelsson tillhör de cirka 500 000 svenskar som lever med diabetes. I Stefans fall handlar det om diabetes typ 1, som han måste behandla med insulin varje dag. Med hjälp av en strikt disciplin lyckas han ändå hålla sjukdomen i schack. – Jag måste alltid ha sjukdomen i åtanke och alltid bära med mig druvsocker om blodsockret skulle sjunka, berättar Stefan Samuelsson för Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Just nu håller flygvapenchefen Mats Helgesson på att utreda om ny teknik kan öka sannolikheten att hitta kvarlevorna efter de fyra besättningsmän som fortfarande saknas efter att Sovjetunionen sköt ned den svenska DC-3:an i juni 1952. Försvinnandet var länge omgivet av omfattande desinformation från Sovjetunionen och likgiltighet från svenska myndigheter.
eBlick
nov 01, 2018
En maktkamp utkämpas i Norge. Den borgerliga regeringen Solberg står och faller med stödet från mittenpartiet Kristelig Folkeparti, vars partiledare Knut Arild Hareide nu vill byta politisk sida och bilda regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister, vilket satt hans parti i gungning. Vad som sker med partiet avgörs på ett extra landsmöte 2 november. – KrF är ett kristet parti på högersidan i norsk politik, säger nestorn Gunnar Prestegård till Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
eBlick
okt 25, 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
eBlick
okt 25, 2018
Utrikesutskottet debatterade under veckan svensk utrikespolitik och dess värdegrund. Mellanösternpolitiken kom att stå i starkt fokus. Lars Adaktusson, (KD) gjorde sitt jungfrutal likaså Alexander Christiansson (SD) som båda valde att lyfta fram de förföljda kristnas situation i världen.
eBlick
okt 25, 2018
Antalet representanter från UD som reste till New York tillsammans med Margot Wallström var fler än departementssekreterare Hannes Raaf tidigare redovisat för Inblick. Efter en JO-anmälan om sen handläggning har Inblick fått ut passagerarlista, liksom faktura, för statsflyget. De från regeringskansliet som reste reguljärt har UD fortfarande inte redovisat namn och kostnader för.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.