Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skolmördarnas våldsamma musiksmak

Ruben Agnarsson | 05 nov , 2015
”Du på skolgården, jag är redo att döda” lyder texten på skolmördaren Anton Lundin Petterssons favoritband Rammsteins album Herzeleid. Bandet är ett av flera satanist-band som inspirerat ett tiotal skolmassaker-förövare och som samtidigt hyllas på kultursidorna i Sveriges största dagstidningar.
2015_v45---NYHET-2---liten

”Du på skolgården, jag är redo att döda” lyder texten på skolmördaren Anton Lundin Petterssons favoritband Rammsteins album Herzeleid.
Bandet är ett av flera satanist-band som inspirerat en rad skolmassaker-förövare och som samtidigt hyllas på kultursidorna i Sveriges största dagstidningar.


Anton Lundin Petterssons facebook-sida uppdaterades för några veckor sedan med en bakgrundsbild som hänvisar till det tyska metal-bandet Rammstein.
Gärningsmannen, som dödade två personer på en skola i Trollhättan innan han själv tog livet av sig, lyssnade dessutom enligt samma facebook-sida på satanist-band som Marilyn Manson och KMFDM.
En lång rad av gärningsmän bakom skolmassakrer har just denna musik som inspirationskälla.
De två gärningsmännen Eric Harris och Dylan Klebold som mördade tolv elever och en lärare i Columbine-massakern den 20 april år 1999 lyssnade på såväl Rammstein som KMFDM.
I skolmassakern den 26 april 2002 på ett gymnasium i Erfurt, Tyskland, mördades 16 människor innan förövaren, 19-årige Robert Steinhäuser, tog sitt eget liv. 
De flesta av offren var lärare, precis som hans favoritband Slipknot (liknande heavy metal-profil som Rammstein och KDFDM) sjöng i sin nysläppta låt ”School wars”, som uppmanar till att ”skjuta ner elaka lärare med automatvapen”. Och det var alltså precis vad Robert Steinhäuser gjorde.

Manson och Rammstein favoritartister

Även 15-årige Jeff Weise, som i mars 2005 sköt ihjäl sin morfar och dennes fru innan han sköt ihjäl fem elever, en lärare och en säkerhetsvakt på sin skola i Red Lake, Minnesota, hade Marilyn Manson och Rammstein som sina favoritartister.
Och efter att Kimveer Singh Gill, 25, i september 2006 sköt ihjäl en och skadade 19 personer innan han tog livet av sig på en skola i Montreal, Kanada, avslöjades att hans favoritband var just Rammstein, Marilyn Manson och KMFDM.
I en skolmassaker i Jokela i Finland i november 2007 sköt den 18-årige eleven Pekka-Eric Auvinen ihjäl sex tonåringar, samt skolans rektor och skolsköterska. Även Pekka-Eric Auvinen hade Rammstein och KMFDM som sina favoritband.
Inför massakern hade Auvinen laddat upp en video på internet med bakgrundsmusik från KMFDM:s låt ”Stray Bullet” (översätts ”Herrelös gevärskula”), samma bakgrundsmusik som förövarna till Columbine-massakern laddat upp inför sitt dåd. Texten i KMFDM:s låt lyder bland annat: ”Jag är din mardröm som blir verklighet, Jag är din värsta fiende”.

Beundrade Rammstein

Även 22-årige Matti Juhani Saari som i september 2008 sköt ihjäl tio människor på en skola i den finska staden Kauhajoki hade Rammstein som favoritband.
Den 27 augusti 2012 sköt 15-årige Robert Gladden en 17-årig skolkamrat på en skola i Baltimore, USA, så att eleven fick allvarliga skador. Robert Gladden beundrade Rammstein, och publicerade en idolbild på en av bandets medlemmar på sin facebook-sida strax innan dådet.
Den 20-årige Adam Lanza, som i december 2012 sköt ihjäl sin mamma och därefter 20 elever och 6 lärare på sin tidigare skola i Newtown, Connecticut, innan han tog livet av sig, omfattade samma gotiska föreställningsvärld som banden Rammstein och Manson. 
Han var dessutom besatt av Columbine-massakern och likt Anders Behring Breivik uppslukad av det våldsamma dataspelet ”Call of Duty”.
Och 26-årige Chris Harper Mercer, som nu i oktober sköt ihjäl tio personer vid en skolmassaker i Oregon, USA, beskrev sig själv på en hemsida på internet så här: ”Jag tycker om att lyssna till musik, mestadels goth/punk/industrial/elektronisk, och jag tycker om att titta på filmer, skräckfilmer är de bästa...”
Chris Harper Mercer, som var nazist/satanist, frågade sina offer om de var kristna och om svaret blev ja sköts de omgående till döds.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Sångtexter uppmanar till skolvåld


”Du på skolgården, jag är redo att döda” lyder texten på skolmördaren Anton Lundin Petterssons favoritband Rammsteins album Herzeleid.

Inför massakern i Columbine 1999 och i Jokela 2007 laddade förövarna upp en video med bakgrundsmusik från KMFDM:s låt ”Stray Bullet” 
(översätts ”Herrelös gevärskula”).--

Skolmassaker-musik hyllas på kultursidor


Lyssna på Rammstein – igen! (Nils Hansson, DN)

Det är som julafton för en 
pyroman. (Kristin Lundell, SvD)

Rammstein fick taket att 
explodera. 
(Mattias King, Aftonbladet)

Succé Rammstein. 
(Martin Carlsson, Expressen)


Så lyder de svenska kulturredaktörernas hyllningar till de musikartister som inspirerar unga gärningsmän att begå skolmassaker.
De positiva och okritiska recensionerna avlöser varandra. Senast var det Marilyn Manson som fick stående ovationer på de största dagstidningarnas kultursidor. När Marilyn Manson släppte sin skiva i början av året lät Aftonbladet lyrisk: ”Marilyn Manson låter bättre än på länge”.
Och när en av skolmördarnas favoritartister besökte Gröna Lund i somras skrev Expressen: ”Förvånansvärt vitala nittio minuter” och ”Bandet låter helt förträffligt konserten igenom”.
Det är endast Svenska Dagbladet som i förbigående nämner om att artisten anklagats för att inspirera skolmassakrer. När Marilyn Manson säger att han aldrig spelat på ett nöjesfält förut påminner tidningen om att han år 2003, när han anklagades för att ha inspirerat Columbinemassakern, stoppades att ha en konsert på Six Flags amusement park i Buffalo.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Nyhetskommentar:


Ta avstånd, kulturredaktörer!


Hur många skolmassakrer ska Sverige behöva uppleva innan kulturredaktörer på landets ledande dagstidningar ska sluta med sina hyllningsreportage till den vålds- och skolmassakerkultur som sprids via Heavy Metal-band som Rammstein, Marilyn Manson, KMFDM och Slipknot?
I november 2011 hade KMFDM tre konserter i Sverige, i juni 2013 besökte Rammstein Bråvallafestivalen i Norrköping, i februari i år besökte Slipknot Hovet i Stockholm och i juni i år besökte Marilyn Manson Gröna Lund i Sveriges huvudstad.
Besöken föranledde överhuvudtaget inga kritiska recensioner, varken i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen eller Aftonbladet, med anledning av bandens uppmaningar till skolskjutningar.
Varför blir intolerans, rasism och totalitära våldsideologier helt plötsligt charmiga och lovprisade inslag i samhällsdebatten så fort de framförs via kulturella inslag som musik, teater och video? Hyckleriet når ju inga gränser när de som förfasar sig över Sverigedemokraternas partiprogram samtidigt har en besynnerlig vurm för dessa bands intoleranta hatbudskap.

Slipknot uppmanar i sin låt ”School wars” elever att ”skjuta ner elaka lärare med automatvapen”. 
Och Anton Lundin Petterssons (och en rad andra skolmördares) favoritband Rammsteins har en sång med texten: ”Du på skolgården, jag är redo att döda”.
KMFDM:s sång ”Stray Bullet” handlar i sin tur om en ”herrelös gevärskula” som jagar lyssnaren: ”Jag är din mardröm som blir verklighet, Jag är din värsta fiende”. 
Sången fungerade som bakgrundsmusik till de videor som gärningsmännen bakom Columbine-massakern (15 döda, 21 skadade) och skolskjutningen i Jokela (nio döda, tolv skadade) laddade upp innan vansinnesdåden genomfördes.
Om inte detta är rasism, vad är då främlingsfientlighet?
Västerlandet börjar nu skörda frukterna av den draksådd som vi låtit dessa vålds- och hatmaskiner så in i ungdomsgenerationen. Antalet skolmassakrer, som fram till mitten av 1990-talet i det närmaste var en okänd företeelse, har långt mer än tiodubblats på några få decennier och har helt plötsligt blivit något vi pratar om regelbundet.

Att musik och andra kulturuttryck har en stark påverkan på unga människors föreställningsvärld är självklart. 34 procent av de senaste decenniernas skolmördare internationellt är mellan 13 och 16 år. Ytterligare 38 procent är mellan 17 och 19 år, enligt den finske forskaren Leena Malkki. Vem tror att en 13-åring kan komma på idén om att skjuta ihjäl sina skolkamrater utan påverkan utifrån?
Sveriges kulturredaktörer har alltså ett stort ansvar för att det blivit legitimt med hat, okontrollerat våld, och uppmaningar till att döda, skjuta och skada, hos delar av den unga generationen.
Är det den aggressivt kristendomsfientliga tonen hos dessa musikband som gör att Sveriges ledande kulturredaktörer inte vill ta sitt ansvar, utan istället blundar för dessa uppenbart rasistiska, destruktiva och dödsbringande budskap som levereras via hyllade och välbesökta konserter?
För två veckor sedan föll Ahmed Hassan, 15, och Lavin Eskandar, 20, offer för mördaren Anton Lundin Pettersson på skolan Kronan i Trollhättan. Hur förklarar kulturredaktörer på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet sina recensioner av Rammstein, Marilyn Manson, KMFDM och Slipknot för Hassans och Eskandars anhöriga?

Ruben Agnarsson
Nyhetschef
ruben@inblick.se
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.