Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Barnmorskan Linda Steen stämmer Sörmlands läns landsting

GÖRAN JACOBSON | 12 nov , 2015
Nu stämmer barnmorskan Linda Steen Sörmlands läns landsting för att man på grund av hennes åberopande av samvetsfrihet brutit den kontraktanställning vid lasarettet i Nyköping som hon erhållit. I en personlig intervju med Inblick berättar hon om sin syn på samvetsfrihet och den rättsprocess som inletts mot landstinget i Sörmland. – Jag ser det som diskriminerande när man i Sverige tvingar vårdpersonal att medverka vid abort, säger Linda Steen.
2015_v46---NYHET-1---STOR

Nu stämmer barnmorskan Linda Steen Sörmlands läns landsting för att man på grund av hennes åberopande av samvetsfrihet brutit den kontraktanställning vid lasarettet i Nyköping som hon erhållit.
I en personlig intervju med Inblick berättar hon om sin syn på samvetsfrihet och den rättsprocess som inletts mot landstinget i Sörmland.
– Jag ser det som diskriminerande när man i Sverige tvingar vårdpersonal att medverka vid abort, säger Linda Steen.


Ellinor Grimmark är inte ensam längre sedan Linda Steen har beslutat sig för att stämma Sörmlands läns landsting för att de nekar henne jobb som barnmorska. Detta på grund av Lindas åberopande av samvetsfrihet och att hon vill slippa medverka vid abort.
– För mig handlar samvetsfrihet om att som människa kunna bevara sin integritet, att följa sin inre övertygelse i frågor som handlar om liv och död. Vilken slags barnmorska kommer jag att bli om jag ständigt ska tysta mitt eget samvete? Jag ser det som diskriminerande när man i Sverige tvingar vårdpersonal att medverka vid abort, förklarar Linda Steen när jag ber henne att formulera sin egen syn på samvetsfrihet.

Brist på barnmorskor

Linda föddes och växte upp i Norge men har bott i Sverige sedan 2002. Hemma i Norge utbildade hon sig till sjuksköterska, men efter att ha landat i Sverige där hon gift sig och bildat familj kom drömmen om att vidareutbilda sig till barnmorska efter hand ikapp henne.
– Jag tycker om förlossningsarbetet men även att få bistå efteråt under den första tiden med amning och annat hos den nyförlösta mamman, säger Linda.
Linda är bosatt i sörmländska Flen och fick veta att landstinget i Sörmland, som varit hennes arbetsgivare under alla år hon jobbat som sjuksköterska där, hade gått ut med information om att det råder stark brist på barnmorskor inom landstinget. En situation som de facto inte är helt olik andra landsting i Sverige där barnmorskor är en mycket eftertraktad bristvara. 

Utbildning till barnmorska

Erbjudandet som Linda fick syn på gick ut på att sjuksköterskor som ville vidareutbilda sig till barnmorskor blev utlovade lön under utbildningstiden mot att de skrev kontrakt som band den sökande till att jobba inom landstinget i minst två år efter examen.
– Det tyckte jag passade mig perfekt, så jag sökte och fick en så kallad kontraktsanställning vid Nyköpings lasarett.
Ungefär samtidigt började ”fallet Grimmark” rulla igång nere i Småland, men det var ingenting som på något sätt berörde Lindas anställningsintervju. Behovet av barnmorskor vid lasarettet i Nyköping var störst vid förlossningen och BB, vilket var exakt de avdelningar som Linda också ville jobba på. Det sades ingenting vid intervjun om några krav på att hon skulle tvingas jobba även på den gynekologiska avdelningen.

Inte släcka människoliv

Utbildningen drog igång och givetvis fick Linda och hennes studiekamrater teoretisk undervisning om hur det går till när en abort ska utföras. Som troende kristen kände Linda att hon inte kunde tänka sig att släcka ett människoliv, men hon hade bestämt sig för att klara av hela utbildningen och teoretisk kunskap om abort kunde alltid vara bra att ha.
– En barnmorskas huvudsyssla är inte att syssla med abort utan istället att hjälpa barn till liv och att hjälpa kvinnor att bli mammor, säger Linda.
Utbildningen och praktiken kändes bra och Linda upplevde verkligen att hon var på rätt plats. I juni var hon färdigutbildad och godkänd i alla ämnen. Under utbildningstiden hade hon dock upptäckt att så kallade sena aborter, som utförs mellan vecka 18 och 22, utfördes på förlossningsavdelningen. Detta var något som Linda upplevde som något hon inte kunde ställa upp på.

Samvetsfrihet var uteslutet

– Jag pratade med min chef redan i mars om detta och trodde i min enfald att det skulle kunna ordnas på något sätt. Jag hade hört talas om att det skulle finnas samvetsfrihet i Sverige och att sådana frågor skulle lösas på den enskildes arbetsplats. Därför trodde jag att vi skulle kunna komma överens om en lösning på detta problem. Speciellt eftersom det är en sådan stor brist på barnmorskor i Sörmland.
Svaret Linda fick av sin chef var dock helt annorlunda än vad hon hade förväntat sig. Det var nämligen helt omöjligt att jobba på det sättet. Samvetsfrihet var helt uteslutet.
– Jag fick veta att det inte fanns plats för mig i organisationen längre. Ett annat argument som jag fick höra var att kliniken i Nyköping var så liten och att man därför inte kunde jobba på det sätt som jag beskrev. Det gick inte att tillåta undantag för enskilda personer.

Ville fullfölja kontraktet

Linda ville dock fortfarande fullfölja det anställningskontrakt med landstinget som var skrivet och tog därför kontakt med lasarettet i Eskilstuna, där bristen på barnmorskor var minst lika stor som i Nyköping, i hopp om att kunna jobba som barnmorska där.
Resultatet av den kontakten blev dock ganska nedslående då man från sjukhusets sida påstod att det var landstingets policy att inte anställa barnmorskor som inte ville medverka vid abort.
– Det blev väldigt absurt att neka mig anställning när det samtidigt råder brist på barnmorskor på landstingets BB- och förlossningsavdelningar.
Tiden gick men Linda fick inget som helst gehör för sina försök att hitta en förhandlingslösning och därigenom kunna utföra det yrke hon hade utbildat sig till, med löfte om anställning efter utbildningen. 
Alla dörrar var och förblev stängda för en barnmorska med krav på att Europakonventions skrivning i den nionde artikeln, där bland annat samvetsfrihet beskrivs som en mänsklig rättighet, skulle gälla hennes yrkesutövning.

Pendlar till Norge

Följden blev att Linda, likt sin kollega Ellinor Grimmark, blev tvungen att söka jobb i Norge. Där är situationen en helt annan än i Sverige. Det är inga som helst problem att som barnmorska åberopa samvetsfriheten i Norge. Sedan i somras pendlar Linda mellan hemmet i Flen och det norska sjukhus där hon jobbar som barnmorska.
– Det känns väldigt orättvist att det ska behöva vara på det här sättet, säger Linda. En barnmorskas primära uppgift är att hjälpa nytt liv till världen. Även om vi har laglig rätt till abort i Sverige så menar jag att det är helt fel att tvinga någon att ställa upp på det om man upplever att det innebär att släcka liv. 
– Det finns så många barnmorskor som inte har några problem med abort. Varför ska vi som känner att vi inte kan medverka till sådant tvingas till något som samvetet sättter stopp för? Vi förbjuds att tänka och känna så. Det ställs krav på att alla ska fungera på samma sätt.

Stämmer landstinget

En kontakt med juristen Ruth Nordström på organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, som även bistår Ellinor Grimmark i hennes pågående rättsprocess mot landstinget i Jönköpings län, etablerades och nu har Linda med hjälp av sina juridiska ombud, advokat Jörgen Olson och jurst Ruth Nordström, stämt landstinget i Sörmland. Sverige har därmed fått ett andra fall där en barnmorska stämmer ett landsting efter att ha nekats jobb på grund av att hon vill ha samvetsfrihet. 
En muntlig förhandling kommer att ske i tingsrätten i Nyköping i december och sedan är bollen i rullning. Linda säger sig vara beredd att driva sitt ärende hela vägen upp i Europadomstolen om det skulle behövas.
– Ja, det är jag absolut beredd på att göra. Detta är livsviktigt och helt nödvändigt. Om det krävs så får vi gå så långt, säger Linda Steen.

GÖRAN JACOBSON

--

Dom idag om Grimmark


Idag, torsdag, kommer tingsrätten i Jönköping att meddela dom i målet där barnmorskan Ellinor Grimmark stämt Region Jönköpings län. 
Ellinor Grimmark nekades anställning för att hon inte vill gå mot sitt samvete och utföra aborter. Målet handlar också om återtagande av anställning och indragen studielön under praktiken.

 
eBlick
SVT-journalistens omsvangning i Mellanostern-fragan
apr 02, 2020
I december 1985 inbjöds han av PLO-kontoret i Stockholm för att träffa Yassir Arafat i Tunis för en intervju. Nu släpper han en bok som är kritisk till det cyniska fasthållandet av palestinierna i misär, fattigdom och avsaknad av framtidsutsikter för att kunna hålla liv i den politiska kampen.
eBlick
apr 02, 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
eBlick
apr 02, 2020
Snart kommer den femte och sista volymen av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”, som handlar om hans sista år på den svenska utrikesförvaltningen, från år 1986 till år 1988. I denna volym kommer han bland annat att beskriva stämningarna i regeringskansliet och på Utrikesdepartementet vid tiden för mordet på statsminister Olof Palme.
eBlick
mar 31, 2020
Nyhetsrapporteringen handlar så gott som uteslutande om coronapandemin. Detta gör att andra viktiga frågor hamnar i skymundan. Denna trend oroar många. – Människorättsfrågorna tenderar att försvinna i nyhetsflödet om coronaviruset, säger Ami Hedenborg, presstalesperson på Amnesty Sverige, till Inblick.
eBlick
mar 31, 2020
Antalet barnfamiljer som vräks från sina bostäder minskar men samtidigt ökar antalet barn som berörs av att ena eller båda föräldrarna vräks. Nu spår Kronofogden att situationen kommer att förvärras.
eBlick
mar 19, 2020
Sedan mordet på nyårsafton på en tjugoårig gängmedlem i Stockholmsförorten Rinkeby, har det varit relativt lugnt i området. Några förklaringar till detta är att ett flertal av medlemmarna i de två rivaliserande gangstergängen Shottaz och Dödspatrullen antingen sitter fängslade eller är döda. Men det är, enligt uppgift, ett bedrägligt lugn. – Det finns småkids som ser upp till de här snubbarna, som vill bli lika coola och sälja knark, bära pistol och skjuta för att döda, säger en informationskälla med nära anknytning till Rinkebygängen till Inblick.
eBlick
mar 19, 2020
– Jag är väldigt orolig eftersom inget just nu tyder på en förändrad Mellanösternpolitik. Sveriges ensidiga erkännande av en palestinsk stat komplicerar möjligheterna att normalisera och återuppbygga relationerna till Israel, säger Lars Adaktusson angående Sveriges förhållande till Israel.
eBlick
mar 12, 2020
– Ett invandrarparti har problem att hitta ett gemensamt tema och gemensamt språk, det är olika kulturer och olika nätverk. De ska få kurden från förorten att rösta på Yüksel; turken som är vän med Erdogan, den ekvationen är svår att få ihop, säger den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali till Inblick.
eBlick
mar 12, 2020
De israeliska myndigheter beslöt i måndags kväll att alla som anländer till Israel tvingas till två veckors karantän före inresa.
eBlick
mar 12, 2020
Trots att Göteborgs moské av TV4 Nyheterna avslöjats med att på sin hemsida länka till en annan hemsida, New Muslim Guide, där det förkunnas att en kvinna inte har rätt att neka till att ha sex med sin man, och halvhjärtat tagit avstånd från dess innehåll, så fortsätter moskén att länka till hemsidan med sin förkastliga kvinnosyn.
eBlick
mar 05, 2020
Den psykiska ohälsan har ökat markant de senaste åren. Det gäller även inom kristna kretsar och läkare Morgan Lundell efterlyser fler själavårdare i kyrkorna för att minska ohälsan. – Vi behöver fler "lekmanna-fältsjukvårdare", som kan ge första hjälpen i våra kyrkor. Det behövs innan någon är dödligt sjuk i sin psykiska ohälsa, säger Morgan Lundell till Inblick.