Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Barnmorskan Linda Steen stämmer Sörmlands läns landsting

GÖRAN JACOBSON | 12 nov , 2015
Nu stämmer barnmorskan Linda Steen Sörmlands läns landsting för att man på grund av hennes åberopande av samvetsfrihet brutit den kontraktanställning vid lasarettet i Nyköping som hon erhållit. I en personlig intervju med Inblick berättar hon om sin syn på samvetsfrihet och den rättsprocess som inletts mot landstinget i Sörmland. – Jag ser det som diskriminerande när man i Sverige tvingar vårdpersonal att medverka vid abort, säger Linda Steen.
2015_v46---NYHET-1---STOR

Nu stämmer barnmorskan Linda Steen Sörmlands läns landsting för att man på grund av hennes åberopande av samvetsfrihet brutit den kontraktanställning vid lasarettet i Nyköping som hon erhållit.
I en personlig intervju med Inblick berättar hon om sin syn på samvetsfrihet och den rättsprocess som inletts mot landstinget i Sörmland.
– Jag ser det som diskriminerande när man i Sverige tvingar vårdpersonal att medverka vid abort, säger Linda Steen.


Ellinor Grimmark är inte ensam längre sedan Linda Steen har beslutat sig för att stämma Sörmlands läns landsting för att de nekar henne jobb som barnmorska. Detta på grund av Lindas åberopande av samvetsfrihet och att hon vill slippa medverka vid abort.
– För mig handlar samvetsfrihet om att som människa kunna bevara sin integritet, att följa sin inre övertygelse i frågor som handlar om liv och död. Vilken slags barnmorska kommer jag att bli om jag ständigt ska tysta mitt eget samvete? Jag ser det som diskriminerande när man i Sverige tvingar vårdpersonal att medverka vid abort, förklarar Linda Steen när jag ber henne att formulera sin egen syn på samvetsfrihet.

Brist på barnmorskor

Linda föddes och växte upp i Norge men har bott i Sverige sedan 2002. Hemma i Norge utbildade hon sig till sjuksköterska, men efter att ha landat i Sverige där hon gift sig och bildat familj kom drömmen om att vidareutbilda sig till barnmorska efter hand ikapp henne.
– Jag tycker om förlossningsarbetet men även att få bistå efteråt under den första tiden med amning och annat hos den nyförlösta mamman, säger Linda.
Linda är bosatt i sörmländska Flen och fick veta att landstinget i Sörmland, som varit hennes arbetsgivare under alla år hon jobbat som sjuksköterska där, hade gått ut med information om att det råder stark brist på barnmorskor inom landstinget. En situation som de facto inte är helt olik andra landsting i Sverige där barnmorskor är en mycket eftertraktad bristvara. 

Utbildning till barnmorska

Erbjudandet som Linda fick syn på gick ut på att sjuksköterskor som ville vidareutbilda sig till barnmorskor blev utlovade lön under utbildningstiden mot att de skrev kontrakt som band den sökande till att jobba inom landstinget i minst två år efter examen.
– Det tyckte jag passade mig perfekt, så jag sökte och fick en så kallad kontraktsanställning vid Nyköpings lasarett.
Ungefär samtidigt började ”fallet Grimmark” rulla igång nere i Småland, men det var ingenting som på något sätt berörde Lindas anställningsintervju. Behovet av barnmorskor vid lasarettet i Nyköping var störst vid förlossningen och BB, vilket var exakt de avdelningar som Linda också ville jobba på. Det sades ingenting vid intervjun om några krav på att hon skulle tvingas jobba även på den gynekologiska avdelningen.

Inte släcka människoliv

Utbildningen drog igång och givetvis fick Linda och hennes studiekamrater teoretisk undervisning om hur det går till när en abort ska utföras. Som troende kristen kände Linda att hon inte kunde tänka sig att släcka ett människoliv, men hon hade bestämt sig för att klara av hela utbildningen och teoretisk kunskap om abort kunde alltid vara bra att ha.
– En barnmorskas huvudsyssla är inte att syssla med abort utan istället att hjälpa barn till liv och att hjälpa kvinnor att bli mammor, säger Linda.
Utbildningen och praktiken kändes bra och Linda upplevde verkligen att hon var på rätt plats. I juni var hon färdigutbildad och godkänd i alla ämnen. Under utbildningstiden hade hon dock upptäckt att så kallade sena aborter, som utförs mellan vecka 18 och 22, utfördes på förlossningsavdelningen. Detta var något som Linda upplevde som något hon inte kunde ställa upp på.

Samvetsfrihet var uteslutet

– Jag pratade med min chef redan i mars om detta och trodde i min enfald att det skulle kunna ordnas på något sätt. Jag hade hört talas om att det skulle finnas samvetsfrihet i Sverige och att sådana frågor skulle lösas på den enskildes arbetsplats. Därför trodde jag att vi skulle kunna komma överens om en lösning på detta problem. Speciellt eftersom det är en sådan stor brist på barnmorskor i Sörmland.
Svaret Linda fick av sin chef var dock helt annorlunda än vad hon hade förväntat sig. Det var nämligen helt omöjligt att jobba på det sättet. Samvetsfrihet var helt uteslutet.
– Jag fick veta att det inte fanns plats för mig i organisationen längre. Ett annat argument som jag fick höra var att kliniken i Nyköping var så liten och att man därför inte kunde jobba på det sätt som jag beskrev. Det gick inte att tillåta undantag för enskilda personer.

Ville fullfölja kontraktet

Linda ville dock fortfarande fullfölja det anställningskontrakt med landstinget som var skrivet och tog därför kontakt med lasarettet i Eskilstuna, där bristen på barnmorskor var minst lika stor som i Nyköping, i hopp om att kunna jobba som barnmorska där.
Resultatet av den kontakten blev dock ganska nedslående då man från sjukhusets sida påstod att det var landstingets policy att inte anställa barnmorskor som inte ville medverka vid abort.
– Det blev väldigt absurt att neka mig anställning när det samtidigt råder brist på barnmorskor på landstingets BB- och förlossningsavdelningar.
Tiden gick men Linda fick inget som helst gehör för sina försök att hitta en förhandlingslösning och därigenom kunna utföra det yrke hon hade utbildat sig till, med löfte om anställning efter utbildningen. 
Alla dörrar var och förblev stängda för en barnmorska med krav på att Europakonventions skrivning i den nionde artikeln, där bland annat samvetsfrihet beskrivs som en mänsklig rättighet, skulle gälla hennes yrkesutövning.

Pendlar till Norge

Följden blev att Linda, likt sin kollega Ellinor Grimmark, blev tvungen att söka jobb i Norge. Där är situationen en helt annan än i Sverige. Det är inga som helst problem att som barnmorska åberopa samvetsfriheten i Norge. Sedan i somras pendlar Linda mellan hemmet i Flen och det norska sjukhus där hon jobbar som barnmorska.
– Det känns väldigt orättvist att det ska behöva vara på det här sättet, säger Linda. En barnmorskas primära uppgift är att hjälpa nytt liv till världen. Även om vi har laglig rätt till abort i Sverige så menar jag att det är helt fel att tvinga någon att ställa upp på det om man upplever att det innebär att släcka liv. 
– Det finns så många barnmorskor som inte har några problem med abort. Varför ska vi som känner att vi inte kan medverka till sådant tvingas till något som samvetet sättter stopp för? Vi förbjuds att tänka och känna så. Det ställs krav på att alla ska fungera på samma sätt.

Stämmer landstinget

En kontakt med juristen Ruth Nordström på organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers, som även bistår Ellinor Grimmark i hennes pågående rättsprocess mot landstinget i Jönköpings län, etablerades och nu har Linda med hjälp av sina juridiska ombud, advokat Jörgen Olson och jurst Ruth Nordström, stämt landstinget i Sörmland. Sverige har därmed fått ett andra fall där en barnmorska stämmer ett landsting efter att ha nekats jobb på grund av att hon vill ha samvetsfrihet. 
En muntlig förhandling kommer att ske i tingsrätten i Nyköping i december och sedan är bollen i rullning. Linda säger sig vara beredd att driva sitt ärende hela vägen upp i Europadomstolen om det skulle behövas.
– Ja, det är jag absolut beredd på att göra. Detta är livsviktigt och helt nödvändigt. Om det krävs så får vi gå så långt, säger Linda Steen.

GÖRAN JACOBSON

--

Dom idag om Grimmark


Idag, torsdag, kommer tingsrätten i Jönköping att meddela dom i målet där barnmorskan Ellinor Grimmark stämt Region Jönköpings län. 
Ellinor Grimmark nekades anställning för att hon inte vill gå mot sitt samvete och utföra aborter. Målet handlar också om återtagande av anställning och indragen studielön under praktiken.

 
eBlick
Trupperna_ska_inte_dras_tillbaka
jan 16, 2020
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonsson (M) anser inte att Sverige ska ta hem den svenska truppen från Irak. – Sverige har 70 soldater i Irak, detta åtagande förlängdes med ett år i december, den insatsen har nu pausats, men vi hoppas att de kan återgå till sin uppgift; att utbilda irakier snarast, säger Pål Jonson till Inblick.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
eBlick
jan 10, 2020
I mitten av 1990-talet fick flera medarbetare på Berliner Zeitung som samarbetat med Stasi sluta. Nu avslöjas att tidningens nye ägare var inofficiell medarbetare åt Stasi.
eBlick
jan 10, 2020
Nu är det klart för start för rättegången i Uppsala tingsrätt där tre tidigare ledarfigurer i den omtalade Filadelfiaförsamlingen i Knutby står åtalade. Rättegången inleds den 14 januari.
eBlick
jan 02, 2020
Elscooterbolaget Voi har anmält till Datainspektionen att över en miljon kunder kan ha drabbats av en säkerhetslucka i företagets system. Voi har tidigare anmält att en användare lyckats ta sig in i företagets tekniska system där kvitton från olika användare lagrats. Då ska felet ha rättats till och användarna enbart kunnat ladda ned sina egna kvitton, enligt Voi. Nu visar det sig att Voi uppskattar antalet drabbade kunder till "över en miljon".
eBlick
jan 02, 2020
Det finns fortfarande ett 50-tal minderåriga barn med någon form av koppling till Sverige i de fångläger i den syriska öknen där tillfångatagna utländska IS-terrorister hålls internerade. Regeringen Löfven säger sig vara fokuserad på att hämta hem de IS-barn som är föräldralösa. Men enligt utrikesminister Ann Linde är det svårt att fastställa att de verkligen saknar mamma och pappa.
eBlick
jan 02, 2020
I mitten av december fällddes Norge återigen av Europadomstolen. Sju domar har hittills fallit, norska Barnevernet är nu dömt i fem av dem och ytterligare 28 fall ska behandlas. – Att Norge inte tar detta på allvar är omskakande. I andra länder hade parlamentet tillsatt en undersökningskommission, säger den norska människorättsjuristen Gro Hillestad Thune.
eBlick
dec 19, 2019
– Julförberedelserna började tidigt under min uppväxt i Vilhelm Mobergsbygderna i Småland. Julgrisen slaktades hemma på gården hos mina föräldrar som var lantbrukare. Och jag minns julbaken av sju sorters kakor och hur mamma fernissade golven i vårt hus. Jag älskar julen, berättar landshövdingen Maria Larsson.
eBlick
dec 19, 2019
När polisen grep fembarnsmamman Solveig för att hon flydde från Barnevernet skedde det efter stora svenska polisinsatser och ledde till en omfattande svensk mediebevakning. Nu kan Inblick avslöja att det svenska polisbefäl som ledde gripandet har dömts i domstol för kvinnoförnedrande behandling av sina kollegor.
eBlick
dec 12, 2019
European Prayer Breakfast arrangerades i Bryssel 3-5 december och samlade kristna från Europas alla hörn. Pastorn Carlton Deal var primus motor och koordinerade eventet. Bland medarbetarna fanns också svenska Marie Bengtsson Bennet.