Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Öholm upprörs över SVT-attack

Ruben Agnarsson | 26 nov , 2015
Sveriges Television, med fyra miljarder i omsättning via tvingande tv-licenser och med chefer som lyfter 200 000 kr i månadslön, ifrågasatte i veckan kristen insamlingsverksamhet. – Det verkar som om journalisten var alldeles okunnig om att frikyrkans ekonomi bygger på frivillighet, säger Siewert Öholm om SVT-journalisten Anna Lindmans angrepp på församlingen Livets ord.
2015_v48---NYHET-1---STOR

Sveriges Television, med fyra miljarder i omsättning via tvingande tv-licenser och med chefer som lyfter 200 000 kr i månadslön, ifrågasatte i veckan kristen insamlingsverksamhet.
– Det verkar som om journalisten var alldeles okunnig om att frikyrkans ekonomi bygger på frivillighet, säger Siewert Öholm om SVT-journalisten Anna Lindmans angrepp på församlingen Livets ord.  


– Mångfalden i Sveriges Television hotas, menar Siewert Öholm, som i nästan 40 år var producent och programledare i den statliga public service-kanalen.
Han hänvisar bland annat till kanalens ensidiga val av programledare, men också hur SVT:s redaktioner väljer att skildra kristen verksamhet.
– Valet av Gina Dirawi som julvärd är ett exempel. Det kan inte vara rimligt att hon ska leda alla program; Melodifestivalen, Musikhjälpen och andra egna program. Finns det endast en enda person som kan representera såväl jämlikhet, etnisk mångfald och en politisk korrekt inställning till Mellanöstern-konflikten, säger SVT-profilen och funderar även över religionsredaktören Anna Lindmans nya roll i Sverige Television.
– Har hon medvetet byggt upp ett förtroende i religionsfrågor där hon tidigare mer har försökt att skildra vilken roll religionen har i samhället, för att nu vilja bli religionsdomare? undrar han och beskriver hur Anna Lindman först byggt upp ett förtroende som hon nu verkar vilja använda för direkta påhopp – den här veckan som reporter i Uppdrag granskning.

Vänster-SVT

Öholm hänvisar till ledarskribenten Eric Erfors krönika i Expressen i helgen, som skriver en ironisk och fiktiv ”programförklaring” av SVT:s vd Hanna Stjärne, med rubriken ”Välkommen till vänster-SVT”.
”Genom att anställa ännu fler vänsterdebattörer fullföljer SVT sitt public service- uppdrag enligt sändningsavtalet” skriver Erfors sarkastiskt.
Att SVT:s julvärd Gina Dirawi har jämfört Israel med Nazitykland och på sin blogg tipsat om en bok av en antisemitisk författare som ifrågasätter Förintelsen, tycker inte Siewert Öholm ska hållas emot henne idag.
– Hon har bett om ursäkt och då måste vi vara beredda att ta den ursäkten. Det handlar inte om att alliera sig med de som reagerar med reptilhjärnan. Att hon är Israelfientlig och vänster undantar inte det faktum att Gina Dirawi är en professionell och skicklig programledare, säger Siewert Öholm.

Inte seriöst

Han är desto mer kritisk till Anna Lindmans sammanblandning av Livets ord med bland annat Moon-rörelsen i programmet ”Den enda sanna vägen”.
– Den enorma blandningen av 80-talscitat och intervjuer med människor som inte varit i kyrkan på decennier var inte seriös, menar han.
– Visst, den förra Livets ord-styrelsens pensionsavtal var en moralisk tabbe. Det var ett fel som gjordes, och kristna församlingar behöver inte hålla på som man gör i storföretagen, säger Öholm. Han konstaterar samtidigt att tidningen Resumé skriver att SVT:s nya vd Hanna Stjärne får 200 000 kronor i månadslön samtidigt som förra vd:n Eva Hamilton kan hämta ut en månadslön på 230 000 kronor i ett år efter att hon lämnade SVT den sista februari i år.
– Joakim Lundqvist kan inte lastas för den gamla ledningens agerande. Han har som pastor lyckats återställa ett förtroende och den nya styrelsen har även kommit överens med förra styrelsen om att pensionsavtalet sagts upp.
– Det verkar som om journalisten var alldeles okunnig om att frikyrkans ekonomi bygger på frivillighet.  
– All ideell verksamhet finansieras via gåvor, sedan är det viktigt att det finns en transparens. Men jag har inte stött på girighet som det främsta problemet i svensk kristenhet.

Revolutionär attityd

Öholm ser en stark religionskritik och en nästan revolutionär attityd i Public service-företagets inriktning.
– Det är som en protestattityd mot normen, att alla normer ska upplösas och inget längre är giltigt. Under mina nästan 40 år på Sveriges Television var min utgångspunkt att om man bara fick mångfald i åsikter så skulle det ge frihet till människors tankar.
– När vi tappade landsortskanalerna bidrog det till att de centralistiska krafterna flyttade fram positionerna. Det är en gammal ideologisk kamp som vänstern, åtminstone tillfälligt, vunnit säger han dystert.

Har denna negativa inställning till kristen tro något att göra med att kristendomen har haft en särställning i Sverige?
– Ja, det är som ett slags föräldrauppror. Varje tonåring har ju en sådan period innan man mognar. Det är helt ok att ifrågasätta, men man ska också ha ett omdöme att pröva och att behålla det goda.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

SVT vill inte svara på frågor


Inblick har vid upprepade tillfällen sökt programledare Anna Lindman och hennes chef Bengt Strömbro för att få svar på frågor med anledning av Anna Lindmans jämförelse mellan Livets ord och sekter som Moon-rörelsen.

Såväl Anna Lindman som Bengt Strömbro har valt att inte svara på Inblicks frågor.
Inte heller programdirektör Robert Olsson vill ge några svar.
Här är frågorna som Inblick ställt till SVT:s medarbetare och som ingen av dem vill svara på:

1. Hur resonerar du när du definierar en sekt. Vilka är kriterierna?

2. Livets ord hamnade bland plymoutbröderna och Moon-rörelsen. Hur kom det sig? Vilka är likheterna?

3. Din medarbetare Pelle Westman är pingstvän, är pingströrelsen enligt din uppfattning också en sekt?

4. Du gjorde för en tid sedan en väldigt okritisk intervju med Alexander Bard, som för några decennier sedan beskrev sig som satanist. Hur motiverar du den okritiska hållningen till Bard i jämförelse med de konfrontativa frågorna till Joakim Lundqvist? 
5. Alexander Bard beskrevs år 2006 som en sektledare som styrde en elit-grupp med en skvaller-lista via e-post. Varför fick inte Bard några frågor kring detta?

6. Är det lättare att kritisera kristna rörelser i Sverige än rörelser som har sina rötter i andra (anti-kristna) religioner eftersom Sverige är/har varit ett kristet land?

7. Du uppmanar till en kritisk hållning och varnar för maktmissbruk i olika rörelser. Hur stor makt har du själv som programledare i SVT och hur tror du människor påverkas av den bild som du förmedlar?


--

Pensionsavtal gav SVT-chef 230000 i månaden


SVT:s nya vd Hanna Stjärne har 200 000 kronor i månadslön. SVT:s förra vd Eva Hamilton fick behålla sin månadslön på 230 000 kronor i ett år efter att hon lämnade SVT formellt, den sista februari i år.
En avräkning sker om Hamilton får arvoden och intäkter under perioden. Hamilton måste få dessa eventuella arvoden godkända av SVT, skriver Resumé.
Uppgörelsen faller om Hamilton får en anställning.

--

Nyhetskommentar:

Sektbeteende, maktmissbruk och girighet


Inblick har i över en månads tid sökt reportern Anna Lindman på Sveriges Television för att ställa frågor om hennes program ”Den enda sanna vägen”, där Livets ord hamnade bland plymoutbröderna och Moon-rörelsen. I samband med veckans intervju med SVT-profilen Siewert Öholm gjorde vi ett nytt försök, utan att få någon respons.
Inblicks frågor handlade bland annat om Anna Lindmans helt okritiska intervju med Alexander Bard, som för några decennier sedan beskrev sig som satanist och som DN Kultur år 2006 framställde som en sektledare som styrde en elit-grupp med en skvaller-lista via e-post.
Varken Anna Lindman, hennes chef Bengt Strömbro eller SVT:s programdirektör Robert Olsson vill alltså svara på Inblicks frågor. Redaktionen beter sig precis som de fenomen man säger sig vilja kritisera: man sluter sig i tystnad och demoniserar omgivningen.

I sina sektgranskarprogram uppmanade Anna Lindman till en kritisk hållning och varnade för maktmissbruk i olika rörelser. SVT:s reporter verkar helt omedveten om hur stor makt hon själv har som programledare i SVT och hur mycket människor påverkas av den bild som hon förmedlar via sina program.
Att uppmuntra till en kritisk hållning och sedan själv isolera sig och göra sig fullständigt onåbar för kritiska frågor innebär att man inte alls lever som man lär.
Anna Lindman har under lång tid gjort sig känd för ett nyfiket sökande efter svar i sina religionsprogram. Har hennes framgång bidragit till att självbild och perspektiv förvrängts, när hon nu – med helt godtyckliga utgångspunkter – istället uppträder som religionsdomare?

Ämnet pengar och religion är laddat. Det är som om kristna med automatik ifrågasätts om mycket pengar är i omsättning. Att miljonerna flödar fritt i SVT:s egen verksamhet verkar inte Anna Lindman och Uppdrag granskning reflektera särskilt mycket över. Följande fakta är därför knappast något som SVT Uppdrag granskning kommer att ägna ett helt program åt:
- SVT omsätter fyra miljarder kronor.
- SVT förra året fick betala tillbaka tiotals miljoner kronor efter att med hot om inkasso ha tvingat datorinnehavare att betala tv-licens.
- SVT:s högsta chefer har ett pensionsavtal som ger dem – utan att behöva jobba – samma ersättning som ett vårdbiträde har som årslön i tolv år.

Att leva som man lär är en allmänmänsklig regel. Den borde vara giltig även för ett public service-företag som Sveriges Television, som finansieras via tvingande tv-licenser från Sveriges medborgare. Själva tanken med Public service är att verksamheten ska ha ett berikande programutbud och bedrivas i allmänhetens tjänst. Termen tenderar dock att missbrukas av länder som har statligt styrda åsiktsmedia, där enbart den styrande regimens åsikter släpps fram. Är det denna nya tolkning som blivit vägledande för SVT:s ledning? Frågan ställdes i en ledarkrönika i Expressen i helgen.
Att ideell verksamhet finansieras via frivilliga gåvor är kanske främmande för SVT och deras chefer. I många verksamheter i det civila samhället är det dock en självklarhet. Självklart ska SVT även granska hur kristna organisationer hanterar transparens, makt och pengar. Men det ska ske utan förutfattade meningar och med åtminstone en liten gnutta självdistans.

Ruben Agnarsson
Nyhetschef
ruben@inblick.se
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.