Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Internutredande polis avstängd efter intim e-post

Ruben Agnarsson | 08 jan , 2016
Den polis på avdelningen för Särskilda Utredningar (SU) som hade operativt ansvar för alla nya anmälningar till polisens internutredningsenhet, stängdes av efter intim e-postkontakt med kvinnor som förekommit i förundersökningar på SU. En av kvinnorna har nu polisen inlett en relation till. Intima e-postmeddelanden skulle enligt en anmälan till polisens personalansvarsnämnd ”kunna skada allmänhetens förtroende för polisen om sådana meddelanden fick en vidare spridning.”
2016_v1---NYHET-2---liten

– Det stämmer att NN blivit omplacerad. Ett ärende är även initierat hos personalansvarsnämnden (PAN), säger Jan Karlsson, kanslichef på avdelningen för Särskilda Utredningar.
Han uppger samtidigt att omplaceringen inte har föregåtts av någon förundersökning.
Den aktuella polisen vill själv inte beskriva varför han blivit omplacerad. I ett e-postmeddelande för några veckor sedan beskriver han hur han har bytt inriktning sedan en månad och arbetar som ansvarig för ett projekt för att försöka bryta vaneförbytares livsstilsmönster.

Olämplig korrespondens med kvinnor

Inblick har tagit del av den anmälan som avdelningschef Ebba Sverne Arvill, chefen för avdelningen Särskilda Utredningar (SU), lämnat till polisens personalansvarsnämnd.
Hon skriver i sin anmälan att polisen har skickat och tagit emot minst 800 e-postmeddelanden som inte är tjänsterelaterade. 
Korrespondensen, som enligt Ebba Sverne Arvill i flera fall får betraktas som ”jämförelsevis intim” har bland annat ägt rum i förhållande till kvinnor som förekommit i förundersökningar vid SU.
Att korrespondensen består av förhållandevis intima meddelanden är enligt anmälan ”besvärande” och ”skulle kunna skada allmänhetens förtroende för polisen om sådana meddelanden fick en vidare spridning.”
Avbröt relation tillfälligt
Polisen har bland annat skickat och tagit emot 250 mejl från en kvinna som polisen påstår att han har en relation till och som han ”kommer att flytta ihop” med. 
Han säger att han aldrig har tagit del av något utredningsmaterial som rört kvinnan.
– När hon var målsägande i ett ärende så avbröt jag relationen till henne. Detta gjorde jag av hänsyn till integriteten i polisarbetet, försvarar sig polisen.
En annan kvinna, som polisen utväxlat ett trettiotal e-postmeddelanden med, har han träffat två gånger i tjänsten. 
– Efter detta skickade hon några bilder till mig per e-post, och då spann jag skämtsamt vidare på det lite grand.

Vuxna människor

Polisen erkänner att innehållet i vissa e-postmeddelanden möjligen är av ett sådant slag att det tangerar gränsen till vad som är tillåtet, men tillägger:
– All den ifrågavarande korrespondensen har skett mellan vuxna människor som tycker om varandra, låt vara att jag såhär i efterhand inser att det nog skulle har varit bättre om jag hade använt en privat e-postadress för detta ändamål, uppger polisen. 
En tredje kvinna, som polisen utväxlat minst 500 e-postmeddelanden med, har varit en flitig anmälare till SU. Polisen uppger att han ibland har svarat på frågor från kvinnan, och när hon vid ett tillfälle befann sig i Stockholm och behövde hjälp att hitta, ställde han upp och hjälpte henne med detta. 
Polisen erkänner att han lagrat stora mängder privata data i polisens IT-miljö, men vänder sig mot påståendet att han lagrat porr på polisens interna datorer.

Operativt ansvar

I mitten av december bad personalansvarsnämndens arbetsrättsjurist Eva Söderström Pallzow om att få del ”av den innehållsmässigt opassande e-post som görs gällande mot honom med en redogörelse för i vilka avseenden denna strider mot regelverket”.
Polisen fick i slutet av år 2010 i uppdrag att utforma och utveckla en samordningsenhet för den dåvarande Internutredningsavdelningen för att öka effektiviteten i verksamheten. Han var så sent som i oktober fortfarande kvar i den funktionen vid SU och hade operativt ansvar för alla nya ärenden som kom in.  
Polisens uppdrag var att se till att alla nya ärenden bereddes och hanterades så snabbt som möjligt så att de kom ut till förundersökningsledare (åklagare) och till lämpligast möjliga utredare.
Inger Steffert, åklagaradministratör vid Utvecklingscentrum i Malmö, vill inte svara på frågor huruvida frågan om åtal mot polisen varit uppe hos dem.
– Jag har tyvärr ingen möjlighet att svara dig på detta. Vice överåklagare Bengt Åsbäck är tillbaka måndagen den 11 januari och då kan han eventuellt ge dig något svar, förklarar Inger Steffert.
I tisdags kom beskedet från vice överåklagare Bengt Åsbäck att han har kontrollerat personen mot brottmålsdiariet Cåbra. 
– Om förundersökning pågår eller inte är till att börja med en uppgift som jag på grund av sekretess inte kan lämna ut. Du undrar vidare "huruvida frågan om åtal varit uppe hos er". Namngiven person är inte åtalad för brott och fråga om att väcka åtal har inte heller prövats här, uppger han. 

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Nyhetskommentar

Slutenhet räddar inte polisens förtroende


När polischefen Göran Lindberg åtalades, beslutade åklagaren Håkan Roswall att sekretessbelägga utredningen och vägrade dessutom svara på frågor från medierna.
Beslutet fick skarp kritik från Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström: ”Det finns ett enormt stort allmänintresse eftersom Lindberg inte är vem som helst. Han är ju en av landets mest kända före detta polischefer. Medierna måste ha rätt att få ställa frågor om utredningen” sade Nordström och skrev ett brev till åklagaren där han uppmanade till större öppenhet.
Nu har återigen Christer Nordström utmanat tystnadskulturen inom poliskåren. I höstas fick nämligen en chef inom polismyndigheten i Uppsala lämna sin tjänst efter misstankar om barnpornografibrott. Aftonbladet avslöjade strax före jul att förundersökningen mot mannen lades ned, trots att flera vittnat om att mannen haft barnporr. Ingen husrannsakan i mannens hem gjordes.

Christer Nordström gick då hårt ut mot den nationella polisledningen och menade att mörkläggningen av fallet skadar polisens rykte.
”De som har beslutat det här har inte förstått att polisen är en offentlig verksamhet som måste verka för öppenhet. Nu blir man istället misstänkliggjord för att ha mörkat det här”, sade han till Uppsala Nya Tidning.
Samma kväll skickade polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal ut ett internt mejl till ett antal poliser där hon uttrycker att ”det är med tungt hjärta som jag konstaterar att uppgifter ur en nedlagd förundersökning kring en polisanställd har nått Aftonbladet och sedan vidarepublicerats i flera medier inom region mitt.”

Kommunikationsdirektörens agerande fick Polisförbundet att kritisera Polismyndigheten för att undergräva meddelarfriheten.
”Det tycker jag är allvarligt, att man hänvisar till att man skulle begå brott när man på ett helt rätt sätt använder sig av meddelarfriheten. Det skulle jag uppleva som oerhört och obekvämt och nästintill hotfullt”, sade förbundsordförande Lena Nitz till Sveriges Radio och förklarade att hon kommer att ta upp det aktuella fallet med polisledningen.
Lena Nitz menade att det händer ”för ofta” att poliser på olika sätt motarbetas när de har intern kritik eller sprider information enligt meddelarfriheten.

I det här numret kan Inblick avslöja att den polis som samordnade alla anmälningar mot poliser på internutredningens avdelning Särskilda Utredningar (SU), har kommunicerat, samspelat med och till och med inlett en relation med kvinnor som själva deltagit i flera förundersökningar som SU ansvarat för.
Inte heller denna gång ledde dessa grova och systematiska felsteg till någon förundersökning och än mindre till något åtal.
Frågan är varför just poliser som begår brott ska skyddas?

Ruben Agnarsson
Nyhetschef
ruben@inblick.se

 
 
eBlick
Palme
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020