Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Är övriga medier värdeneutrala?

Ruben Agnarsson | 10 mar , 2016
Vi lever i en tid då budskapen sköljer över oss som aldrig någonsin tidigare. Utan att vi alltid tänker på de nyheter som förmedlas, gör bilderna, löpsedlarna och rubrikerna hela tiden anspråk på vår uppmärksamhet. Inte sällan vill de – om än underförstått – få oss att absorbera en verklighetsbeskrivning som har sin givna ideologiska förankring.
2016_v10---OPINION-1---STOR

Att göra sin röst hörd i detta brus av röster är inte alltid lätt. Det verkar nästan som att ju fler mediekanaler vårt informationssamhälle har fått och ju mer tid vi tillbringar med att konsumera olika massmedier, desto smalare blir utrymmet för mångfald och alternativ.
Kanske är det journalisternas trygghetsbehov som gör att de ropar i kör och nyhetsbevakningen lätt förfaller till flockbeteende. ”Mediedrev” har blivit ett begrepp.
Varje redaktion gör varje dag en mängd val som påverkar nyhetsrapporteringen. Vilka ska vi intervjua, vilka ska vi negligera, vilka frågor ska vi ställa, vilka frågor ska vi undvika, vilka svar ska vi ta med och vilka svar ska redigeras bort? Det handlar också om vilka rubriker som ska sättas, vilka bilder som ska väljas, vilka perspektiv artiklar och bilder ska ha, vilka artiklar som ska komma tidigt respektive längst bak i tidningen, samt vilka nyheter som ska få stort utrymme och vilka som enbart blir notiser.

En del journalister och redaktörer agerar som om alla dessa medvetna val inte förekommer på deras redaktion. Journalisten/redaktionen kan till och med ibland framställa sig själv som en värdeneutral rapportör som helt saknar en egen uppfattning eller personlig utgångspunkt. Detta är en bedräglig självuppfattning.
Den journalist som tar på sig uppgiften att beskriva ett skeende eller intervjua en person, har självklart ett professionellt ansvar att inte utlämna centrala fakta som är viktiga för att ge en korrekt helhetsbild. Men ingen rapportering blir fullständig och heltäckande. Avgränsningar måste alltid göras när verkligheten ska beskrivas.
Lika självklart är det därför att konstatera att de redaktionella valen av exempelvis intervjupersoner, frågor och rubriker görs av just journalister och redaktörer. I och med att journalistkåren, enligt flera undersökningar, har en politisk slagsida – påverkas självklart rapporteringen i motsvarande grad.

På vissa områden blir det extra tydligt hur medier använder olika måttstockar. 
Nyhetsbevakningen i Mellanöstern är nog det tydligaste exemplet. Israel, som är områdets enda demokrati och omgivet av ett hav av diktaturer, har blivit mediernas hackkyckling, medan palestinska myndigheter och organisationer kan hänge sig åt den mest groteska antisemitism i ord och handling utan att ställas till svars.
Och i grannlandet Syrien kan landets ledare Bashar al-Assad, med stöd av sin allierade Ryssland, föra ett krig mot sin egen befolkning som hittills dödat en halv miljon invånare och skapat flyktingkaos i hela Europa, utan att medier och opinionsbildare funderar djupare på de bakomliggande orsakerna.
För att nu inte nämna frånvaron av nyhetsrapportering om tillståndet för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och religionsfrihet i Israels övriga grannländer, som Egypten, Jordanien, Iran, Sudan, Saudiarabien och Irak.
Den selektiva rapporteringen visar att föreställningen om mediernas värdeneutralitet är en illusion.


Ruben Agnarsson
Tf Chefredaktör
ruben@inblick.se

Inblick – en pigg uppstickare som växer

Nyhetstidningen Inblick är en pigg uppstickare i den svenska presskören. Tidningen, som har vuxit kontinuerligt sedan starten för 7 år sedan, ökade markant under förra året. Förra årets officiella TS-upplaga som blir offentlig den här veckan, visade att tidningen på ett år har vuxit med drygt 16 procent, vilket är helt unikt inte bara i kristen press utan även bland övriga tidningar.

Frimodiga berättelser om vad Jesus har gjort i vanliga människors liv, en aktuell och vass samhällsbevakning, intressanta personporträtt, samt ett profilerat utseende och en snygg design är några av framgångsfaktorerna.

För att fler ska få lära känna tidningen har vi nu tagit fram ett riktigt förmånligt erbjudande till dig som värvar en vän till att  bli prenumerant på Inblick. Använd formuläret här när du värvar din vän så skickar vi dig Folkbibelns nya bibelöversättning från år 2015 som värvningsgåva.
Ju fler prenumeranter, desto större inflytande, vilket innebär en tydligare kristen röst i det informationssamhälle vi lever i. Tack för dina förböner och ditt engagemang!

Ruben Agnarsson

 
eBlick
”Jag_mar_daligt_och_vill_do”
sep 13, 2019
Under årets sommarlov upplevde Bris en ökning av inkommande samtal från barn och unga i Sverige. Sommarlovet är för många barn en mycket svår tid med problem på hemmafronten samt oro och ångest. De flesta samtalen kom från barn med självmordstankar.
eBlick
sep 13, 2019
Det är i dagarna 80 år sedan det stora krigsutbrottet. I gryningen den 1 september 1939 gick tyska trupper in i Polen och två dagar senare förklarade Frankrike och England krig mot Tyskland. Andra världskriget var därmed ett faktum. – Andra världskriget förändrade vår värld, säger historieläraren Bo Ribaeus till Inblick.
eBlick
sep 13, 2019
Ulf Boström tycker att Sverige misslyckats med att försvara demokratin i storstädernas utsatta områden. – I Sverige har vi en polis som har till uppgift att skydda demokratin. Men i utsatta områden råder det brist på frihet att röra sig fritt och brist på människors lika värde.
eBlick
sep 05, 2019
Striden om oljeledningen genom indianreservatet Standing Rock i North Dakota, som pågått sedan 2016, har inte avstannat. Nu visar det sig att flera av de demokratiska utmanarna i presidentvalet har gått ut med löftet till invånarna i Standing Rock om att upphäva det tidigare beslutet om oljeledningen Dakota Access Pipeline.
eBlick
sep 05, 2019
– Det är många äldre som upplever en otrygghet. De är rädda för att utsättas för brott, men det är unga pojkar i 20-årsåldern som utsätts för brott i största utsträckning, berättade Jonas Trolle för Inblick. Han är chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och har arbetat som polis i 25 år.
eBlick
sep 05, 2019
Förra veckan talade Ulf Boström i Malmö om kriminaliteten i Sveriges ”utsatta områden”. – Lösningen är närvarande poliser, säger Ulf som arbetar som integrationspolis i Göteborg.
eBlick
aug 29, 2019
Stormatchen i Europa League-kvalet mellan Malmö FF och israeliska Bnei Yehuda Tel Aviv vanns av hemmalaget med 3-0. Det var stort polisuppbåd trots endast ett 30-tal bortasupportrar. – Vi hade full beredskap på att det kunde bli demonstrationer, säger Filip Annas vid Malmöpolisen som närvarade vid matchen.
eBlick
aug 29, 2019
Linköping har varit hårt drabbat av bombexplosioner under sommaren. En fastighet i centrala Linköping och polishuset i utkanten av staden har sprängts. I förra veckan inkom ett larm om ett misstänkt föremål i stadsdelen Tannefors varvid polisen spärrade av och utrymde flera kvarter i området och bombgruppen kallades in. – Jag blev väldigt uppjagad och rädd, säger Mats Andreen, som bor i en av fastigheterna som utrymdes, till Inblick.
eBlick
aug 29, 2019
I april införde New York ett förbud mot alkoholreklam på stadens fastigheter och egendomar. Redan för ett och ett halvt år sedan förbjöds reklam på New York-bussar, tunnelbanevagnar och stationer.
eBlick
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.