Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Är övriga medier värdeneutrala?

Ruben Agnarsson | 10 mar , 2016
Vi lever i en tid då budskapen sköljer över oss som aldrig någonsin tidigare. Utan att vi alltid tänker på de nyheter som förmedlas, gör bilderna, löpsedlarna och rubrikerna hela tiden anspråk på vår uppmärksamhet. Inte sällan vill de – om än underförstått – få oss att absorbera en verklighetsbeskrivning som har sin givna ideologiska förankring.
2016_v10---OPINION-1---STOR

Att göra sin röst hörd i detta brus av röster är inte alltid lätt. Det verkar nästan som att ju fler mediekanaler vårt informationssamhälle har fått och ju mer tid vi tillbringar med att konsumera olika massmedier, desto smalare blir utrymmet för mångfald och alternativ.
Kanske är det journalisternas trygghetsbehov som gör att de ropar i kör och nyhetsbevakningen lätt förfaller till flockbeteende. ”Mediedrev” har blivit ett begrepp.
Varje redaktion gör varje dag en mängd val som påverkar nyhetsrapporteringen. Vilka ska vi intervjua, vilka ska vi negligera, vilka frågor ska vi ställa, vilka frågor ska vi undvika, vilka svar ska vi ta med och vilka svar ska redigeras bort? Det handlar också om vilka rubriker som ska sättas, vilka bilder som ska väljas, vilka perspektiv artiklar och bilder ska ha, vilka artiklar som ska komma tidigt respektive längst bak i tidningen, samt vilka nyheter som ska få stort utrymme och vilka som enbart blir notiser.

En del journalister och redaktörer agerar som om alla dessa medvetna val inte förekommer på deras redaktion. Journalisten/redaktionen kan till och med ibland framställa sig själv som en värdeneutral rapportör som helt saknar en egen uppfattning eller personlig utgångspunkt. Detta är en bedräglig självuppfattning.
Den journalist som tar på sig uppgiften att beskriva ett skeende eller intervjua en person, har självklart ett professionellt ansvar att inte utlämna centrala fakta som är viktiga för att ge en korrekt helhetsbild. Men ingen rapportering blir fullständig och heltäckande. Avgränsningar måste alltid göras när verkligheten ska beskrivas.
Lika självklart är det därför att konstatera att de redaktionella valen av exempelvis intervjupersoner, frågor och rubriker görs av just journalister och redaktörer. I och med att journalistkåren, enligt flera undersökningar, har en politisk slagsida – påverkas självklart rapporteringen i motsvarande grad.

På vissa områden blir det extra tydligt hur medier använder olika måttstockar. 
Nyhetsbevakningen i Mellanöstern är nog det tydligaste exemplet. Israel, som är områdets enda demokrati och omgivet av ett hav av diktaturer, har blivit mediernas hackkyckling, medan palestinska myndigheter och organisationer kan hänge sig åt den mest groteska antisemitism i ord och handling utan att ställas till svars.
Och i grannlandet Syrien kan landets ledare Bashar al-Assad, med stöd av sin allierade Ryssland, föra ett krig mot sin egen befolkning som hittills dödat en halv miljon invånare och skapat flyktingkaos i hela Europa, utan att medier och opinionsbildare funderar djupare på de bakomliggande orsakerna.
För att nu inte nämna frånvaron av nyhetsrapportering om tillståndet för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och religionsfrihet i Israels övriga grannländer, som Egypten, Jordanien, Iran, Sudan, Saudiarabien och Irak.
Den selektiva rapporteringen visar att föreställningen om mediernas värdeneutralitet är en illusion.


Ruben Agnarsson
Tf Chefredaktör
ruben@inblick.se

Inblick – en pigg uppstickare som växer

Nyhetstidningen Inblick är en pigg uppstickare i den svenska presskören. Tidningen, som har vuxit kontinuerligt sedan starten för 7 år sedan, ökade markant under förra året. Förra årets officiella TS-upplaga som blir offentlig den här veckan, visade att tidningen på ett år har vuxit med drygt 16 procent, vilket är helt unikt inte bara i kristen press utan även bland övriga tidningar.

Frimodiga berättelser om vad Jesus har gjort i vanliga människors liv, en aktuell och vass samhällsbevakning, intressanta personporträtt, samt ett profilerat utseende och en snygg design är några av framgångsfaktorerna.

För att fler ska få lära känna tidningen har vi nu tagit fram ett riktigt förmånligt erbjudande till dig som värvar en vän till att  bli prenumerant på Inblick. Använd formuläret här när du värvar din vän så skickar vi dig Folkbibelns nya bibelöversättning från år 2015 som värvningsgåva.
Ju fler prenumeranter, desto större inflytande, vilket innebär en tydligare kristen röst i det informationssamhälle vi lever i. Tack för dina förböner och ditt engagemang!

Ruben Agnarsson

 
eBlick
Spelet_bakom_DNs_mediedrev
jun 13, 2019
En telefonintervju som refuseras. Skriftliga svar som stympas. Centrala fakta som helt och hållet utelämnas. Inblick har kartlagt Dagens Nyheters och Sigrid Melchiors kampanjjournalistik mot Lars Adaktusson dagarna innan EU-valet.
eBlick
jun 13, 2019
VM-festen i Frankrike har börjat och de svenska damerna är laddade för ett nytt mästerskap, dock väljer världens bästa fotbollsspelare, norskan Ada Hegerberg att bojkotta VM på grund av en konflikt med det norska förbundet. – Sverige borde ha goda chanser att gå vidare till åttondelsfinal med tanke på det rutinerade laget man har, säger fotbollstränaren Øyvind Ottersen till Inblick
eBlick
jun 13, 2019
– Vi håller på att bränna ut de duktigaste människorna som vi har i samhället, sade samtalsterapeuten Karin Wennerlöf under en föreläsning om utmattningssyndrom förra veckan.
eBlick
jun 07, 2019
Åsa Axelsson blev sjukskriven för utmattning och insåg att familjen gick ekonomiskt plus efter att hon slutat arbeta. Nu kunde hon lägga tiden på att lappa och laga kläder till de fyra barnen, odla sina egna grönsaker och baka sina egna bullar. Dessutom fick hon ett liv som hon trivdes med.
eBlick
jun 07, 2019
Det har uppstått en klyfta mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna. Efter den hårda och stundom smutsiga EU-valrörelsen, väljer Centern att fördjupa samarbetet med regeringen genom att rädda statsrådet Annika Strandhäll från en misstroendeförklaring. – Det finns en borgerlig värdegemenskap vad gäller ekonomisk politik som väger tyngre än allt annat, säger Per Gudmundson till Inblick.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.