Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En äventyrlig evangelist med blicken riktad mot framtiden

Michaela Agnarsson | 17 mar , 2016
Stanley Sjöberg, en välkänd kristen pionjär och evangelist, fyllde nyligen 80 år. Han valde att dra sig undan offentliga firanden, men Inblick fick sitta ner med honom för ett samtal som jag trodde skulle handla om honom, men som istället kom att handla om det som drivit honom hela livet – andra människor.
2016_v11---LIVSBERÄTTELSE---STOR

– 80-årsdagen var för mig en smärtsam självrannsakan, berättar en berörd Stanley och tar en tugga av den nybakta kardemummabullen som han själv tagit ut ur ugnen någon timme tidigare. Stanley har alltid trivts i köket, där han gärna experimenterar med både matlagning och bakning.  
– Födelsedagen var för mig ett tillfälle där jag fick reflektera över den visionen som jag fick när jag blev frälst för många år sedan. Nu är tyvärr sekulariseringen oerhört omfattande. Jag trodde att kristendomen skulle vinna och att vi skulle få ett kristet genombrott. 
– Visst, tusentals människor har fått möta Gud, men jag upplever ändå att jag inte utfört allt det som jag hade tänkt att jag skulle göra för Guds rikes utbredelse. Det är en tung insikt. 

Händerna vilar på armstöden på stolen han sitter i och de bedrövade känslorna avspeglas i ansiktet när han avslutar reflektionen.
– Jag känner mig delaktig och känner att jag bär en skuld där mina tankar går till alla andra som inte blivit frälsta, det är plågsamt.
Prövade tron på allvar
Lars Tage Stanley Sjöberg föddes i USA, närmare bestämt i Brooklyn, New York. Han växte upp i Finland innan familjen kom till Sverige. Som son till missionären Tage Sjöberg fick han tron presenterad i hemmet. Den personliga tron befästes dock först när han en dag satt med några nära vänner som även de hade en kristen uppväxt. 
– Vi var ett gäng som var lite kritiska mot det som hände i kyrkan. Vi testade att be och snart började alla skratta åt situationen. Då var det en av oss som sa: ”Ska vi pröva tron ska vi ta det på större allvar." 
– Efter några ögonblick kom den helige Ande som en elektrifierande närvaro. Det första jag såg var min synd och jag lovade Gud att göra upp med den för att leva som kristen.

Därefter börjar skildringen om önskan att evangelisera. Året var 1951 när han uttryckte sin hjärteönskan till sin far, en man som han beskriver som en kärleksfull och eftertänksam man.
– När jag sa att jag ville bli evangelist/predikant svarade han: ”Nej du Stanley, det kan du nog inte bli, men du kan bli en arbetare i Guds rike.” Han trodde inte att mitt temperament skulle passa in i rollen som predikant. 
Stanley småler och det glittrar till i ögonen vid tanken, innan han knyter ihop anekdoten.
– Så blev jag det ändå.
 

Många blev frälsta

Han berättar om hur tiden präglades av att ungdomar runtom i landet fick möta Gud. Den sommmaren reste Stanley tillsammans med ytterligare några ungdomar till hälsingebygden för att evangelisera i små byar, där många blev frälsta. Idag är det ungefär 65 år sedan.
Flera gånger har Stanley upplevt att hans liv varit hotat. Bland annat vid ett tillfälle då en taliban kom fram till honom och sa: ”Nästa gång skjuter jag er.” Eller när han fick ett brev från religiösa ledare i Rihad i Saudi-arabien som utfärdat en skriftlig dödsdom.
– Några gånger har det handlat om ögonblick, men hitintills lever jag, skrattar han och konstaterar:
– Jag blir inte rädd utan mer triggad även om jag varit skakad vid flera tillfällen.

Fram till idag har han arbetat som evangelist. En kortare tid var han anställd lokalt hos Filadelfiakyrkan på Rörstrandsgatan i Stockholm som pastor, men i den tillrättalagda rollen var han inte helt bekväm. 
Äventyren och människorna utanför den kristna gemenskapen sökte hans uppmärksamhet. Han bodde i Pakistan och Turkiet under många år, men även hemma i Sverige har han fått uppleva äventyr. Bland annat drar han sig till minnes den gången han fick en giftbägare i handen efter en debatt bland muslimer. 
Den evangelistiska ådran har dominerat hans liv och utmärkt sig på olika sätt. Bland annat i etableringen av Centrumkyrkan i Sundbyberg som grundades då han saknade en lokal församling i området. 
Stanley initierade även den första Jesusmanifestationen den 3 maj 2008 som samlade 12 000 –15 000 människor i Stockholm. Även andra har uppmärksammat hans idoga arbete för att sprida evangeliet och år 2010 fick han Evangelistfondens hedersstipendium.

Fokus på framtiden

Att han sedan länge är pensionär hindrar inte hans fokus på det han ska uträtta i framtiden. Man kunde skönja det i hans boktitel ”Det liv som väntar” som han släppte år 2010, vid 74 års ålder. När han får frågan om var hans äventyrslystnad kommer ifrån svarar han reflekterat och med en tydlig betoning på varje ord.
– Jag tror att den kommer från min övertygelse om den Jesus jag tror på. Han beskriver innebörden av orden:
– Min tro befästes vid en mycket speciell händelse för många år sedan. Vi var 20 personer som tillbringat en vecka i fasta och bön i Pakistan. Vid ett tillfälle fattade vi varandras händer och övergav ett martyrlöfte om att kunna dö för vår tro om det krävdes. Det löftet kommer jag inte någonsin att komma ifrån.
För ett par år sedan var han med om en svår bilolycka. Idag när man möter honom går det inte att ta miste på hans levnadsglädje även i ett allvarsamt samtal. 
Ifrån Jakobsberg där han bor tillsammans med sin fru, arbetar han febrilt med modern evangelisation. Idag sker mycket av missionen digitalt.
– Just nu jobbar jag aktivt med att hitta ett effektivare sätt att nå ut till okristna med budskapet om Jesus. Det är mitt viktigaste mål framöver. Utöver att vara en resurs för de människor som jag har förmånen att få hjälpa i deras nyfunna tro.

Michaela Agnarsson


 
eBlick
Palme
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020