Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Från vänsteraktivist till SVT-korrespondent

Ruben Agnarsson | 01 apr , 2016
Tigran Feiler är Sveriges Televisions nye korrespondent i Latinamerika. Feiler är uttalad vänstersympatisör som tagit ställning för personer med anknytning till terrororganisationer som Farc i Colombia och Hamas i Gaza.
2016_v13---NYHET-2---liten

Tigran Feiler har fram tills nu mest varit verksam och synts på vänstertidningar som ETC, Flamman, Arbetaren och Dagens Arena.
Sedan några månader tillbaka är han korrespondent för Sveriges Television (SVT) i Latinamerika.
Feiler lanserades på allvar av SVT i egenskap av aktivist i samband med programserien ”Aktivismens tid” sommaren 2014.
Tigran Feiler har gått i fotspåren av sin far Dror Feiler (riksdagskandidat för Vänsterpartiet och talesperson för Ship to Gaza), som själv har haft dialog med terrorstämplade Hamas och dessutom varit medlem i redaktionsrådet för ANNCOL, terrororganisationen Farc:s nyhetsbyrå.
Tigran Feiler har i sin tur rest med Hamas-sympatisörer till Gaza, och skrivit försvarsartiklar till förmån för vänsterns militära kamp i Colombia.
Inte förvånad
Förre SVT-medarbetaren Göran Skytte är inte förvånad över SVT:s rekrytering.
– Under hela mitt vuxna liv, från slutet av 1960-talet och framåt, har det varit så här på Sveriges Television, säger den tidigare SVT-profilen, som själv var en del av 1960-talets vänstervåg och därmed fick jobba på såväl Arbetet, ETC, Aftonbladet innan han kom till Sveriges Television (SVT).
– Det som är skillnaden nu är att det verkar som om alla hämningar är borta, fortsätter Göran Skytte.

Kan det faktum att Sverige nu har en vänster-regering ha bidragit till detta?
– Det tror jag faktiskt. Den yttersta arbetsgivaren är ju staten. Att göra en sådan här utnämning blir ofarligare när man, så att säga, har regeringen bakom sig. Det hade varit ännu mer utmanande om vi hade haft en borgerlig regering.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


Fotnot: Inblick har sökt Tigran Feiler.

--

Feiler och Hamas


Organisationen Palestinagrupperna berättar i april 2010 om hur Tigran Feiler, tillsammans med tre svenska Hamas-sympatisörer, greps av israelisk polis efter att han deltagit i ett projekt som Palestinagrupperna driver i samråd med de palestinska myndigheterna i Hamas-kontrollerade Gaza.


De tre Hamas-sympatisörerna utvisades av Israel, medan Tigran Feiler släpptes efter att ha lovat att inte åka till Gaza.
I januari 2009 intervjuades Tigran Feilers medresenär Lama Abu-Iseifan i vänstertidningen Stockholms fria med anledning av att hennes organisation Gaza solidaritet hade anordnat en anti-israelisk demonstration i Stockholm.
I intervjun uppmanade hon Sveriges regering att samtala med terrorgruppen Hamas.
En annan av medresenärerna, Samaa Sarsour, kritiserade sommaren 2014 Stefan Löfvén i ett öppet brev i den socialistiska tidningen Internationalen när Löfven betonade att Hamas har ett ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen mot Israel och att Israel har rätt att försvara sig.
Och den tredje medresenären, Salam Abu-Iseifan, har som ledamot i ”Palestinska föreningen” bjudit in talespersoner för Hamas till Sverige.
I juni 2010, i den socialistiska tidningen Flamman, kritiserar Tigran Feiler Israel i samband med den pågående Ship to Gaza-kampanjen, där hans far Dror Feiler (V) var en av aktivisterna.
Tigran Feiler menar att Israels påståenden om våldsamt motstånd från aktivisternas sida var ett sätt att ta fokus från Israels agerande.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Feiler och Farc


När BBC rapporterade om terrordomen mot Joaquín Perez Becerra i september 2012 beskriver de honom som terrorgruppen Farc:s redaktör och talesperson i Europa, som arbetat för organisationen från Sverige sedan 1993.

BBC konstaterade att Joaquín Perez Becerra förnekade samröre med vänstergerillan, trots att hans hemsida Anncol kontinuerligt publicerar nyheter, intervjuer och officiella uttalanden från Farc.
När Tigran Feiler samtidigt, i en debattartikel i den socialdemokratiska webbtidningen Dagens Arena, kommenterar fängelsedomen mot Joaquín Perez Becerra kallas han istället kommunikatör och redaktör för nyhetsbyrån Anncol.
Han nämner inte att hans far Dror Feiler funnits med i redaktionsrådet för Anncol eller att Farc finns på såväl USA:s som EU:s terrorlista.
I en intervju med Joaquín Pérez Becerra i Aftonbladet i april 2012 berättar Tigran Feiler om hur den terrormisstänkte svenske medborgaren år 1996 grundade nyhetsbyrån Anncol ”som ger en helt annan bild av konflikten i Colombia än den som dominerar det colombiansk medielandskapet”.
Själv skriver han under sin artikel som frilansjournalist som ”forskar om medier i konfliktens Colombia”.
I april 2013 berättar Colombianätverket via twitter att det hölls en nationell manifestation i Colombia, och att Sara Murillo Cortes och Tigran Feiler fotograferade för Colombianätverket.
Drygt ett år senare dyker de upp i Sveriges Television i programmet ”Aktivismens tid” där Cortes och Feiler presenteras som aktivister.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Fakta: 

Farc och Hamas


Colombias revolutionära väpnade styrkor (FARC) bildades för 50 år sedan som den militära grenen av Colombias kommunistiska parti och klassas som en terrororganisation av bland annat EU och USA.
Organisationen finansierar sin verksamhet via bland annat narkotikahandel, kidnappning och gisslantagning. 

Hamas är en militant islamistisk organisation som uppmärksammats för flera självmordsattentat mot civila israeler. Hamas klassificeras som en terrororganisation av bland annat EU och USA.


 
eBlick
”Videospelsindustrin_lar_unga_manniskor_att doda”
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.
eBlick
aug 22, 2019
Första juli trädde den reviderade läroplanen för förskolan i kraft. Gunilla Gustafson är verksamhetsansvarig i Växjö och tror att den största utmaningen är att det nu tydligt står att det är förskollärarna som har ansvaret för utbildningen. – Det har stått i skollagen, men vi har inte tagit oss an uppdraget och fördelat rollerna överallt, säger Gunilla till Inblick.
eBlick
aug 15, 2019
Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill införa förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Det föreslagna förbudet riktar sig med andra ord mot bärandet av muslimska slöjor i skolmiljön.
eBlick
aug 15, 2019
Antisemitismen fortsätter att breda ut sig i vårt land. I en undersökning som publicerades av EU-myndigheten Agency For Fundamental Rights i december förra året pekas Sverige ut som ett land där otryggheten ökar hos den judiska befolkningen. I Malmö berättar unga judar för Sveriges Radio att de inte vågar gå till skolan med synlig davidsstjärna längre, av rädsla för antisemitiska trakasserier i skolan.
eBlick
aug 15, 2019
Första juli började den reviderade läroplanen för förskolan att gälla. I den förtydligas att förskolans uppdrag är att undervisa och utbilda. – Undervisning i förskolan är inte samma sak som undervisning i skolan. Jag skulle helst velat ha ett annat begrepp. Men nu har vi det här begreppet och vi får fylla ordet med betydelse som passar förskolan, säger Christian Eidevald som är forskare och satt med i skolverkets expertgrupp.
eBlick
aug 08, 2019
En stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av Global Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-rörelsen) som riktar sig mot Israel. Resolutionen menar att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”
eBlick
aug 08, 2019
De palestinier som stod bakom terrordådet vid Hebrew University i juli 2002 då nio personer dödades och mer än 80 skadades har fram tills nu fått 12,1 miljoner kronor i lönebetalningar från den palestinska myndigheten.
eBlick
aug 08, 2019
Enligt en ny undersökning är juli den månad då flest skiljer sig. Augusti kommer på fjärde plats. Var paren bor spelar också roll. Det är färre skilsmässor norrut, medan det är flest i Bjuv och Gnesta.
eBlick
aug 02, 2019
Sveriges försvar monterades ned av politiker som hänvisade till den militära underrättelsetjänstens rapporter om att ryska armén var i ett uselt skick. När Gotlands regementschef Peter Molin därmed blev utan uppdrag i Sverige träffade hans soldater under sin utlandstjänstgöring i Kosovo väldigt välutbildade ryska förband, som – visade det sig – var tränade för att hitta väldigt bra på Gotland.
eBlick
aug 02, 2019
Trots att Eva är synbart påverkad av onormal trötthet, gör misstag i arbetet och får ont i kroppen vid fysisk ansträngning, godkänner inte Försäkringskassan hennes ansökan om sjukpenning.