Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Från vänsteraktivist till SVT-korrespondent

Ruben Agnarsson | 01 apr , 2016
Tigran Feiler är Sveriges Televisions nye korrespondent i Latinamerika. Feiler är uttalad vänstersympatisör som tagit ställning för personer med anknytning till terrororganisationer som Farc i Colombia och Hamas i Gaza.
2016_v13---NYHET-2---liten

Tigran Feiler har fram tills nu mest varit verksam och synts på vänstertidningar som ETC, Flamman, Arbetaren och Dagens Arena.
Sedan några månader tillbaka är han korrespondent för Sveriges Television (SVT) i Latinamerika.
Feiler lanserades på allvar av SVT i egenskap av aktivist i samband med programserien ”Aktivismens tid” sommaren 2014.
Tigran Feiler har gått i fotspåren av sin far Dror Feiler (riksdagskandidat för Vänsterpartiet och talesperson för Ship to Gaza), som själv har haft dialog med terrorstämplade Hamas och dessutom varit medlem i redaktionsrådet för ANNCOL, terrororganisationen Farc:s nyhetsbyrå.
Tigran Feiler har i sin tur rest med Hamas-sympatisörer till Gaza, och skrivit försvarsartiklar till förmån för vänsterns militära kamp i Colombia.
Inte förvånad
Förre SVT-medarbetaren Göran Skytte är inte förvånad över SVT:s rekrytering.
– Under hela mitt vuxna liv, från slutet av 1960-talet och framåt, har det varit så här på Sveriges Television, säger den tidigare SVT-profilen, som själv var en del av 1960-talets vänstervåg och därmed fick jobba på såväl Arbetet, ETC, Aftonbladet innan han kom till Sveriges Television (SVT).
– Det som är skillnaden nu är att det verkar som om alla hämningar är borta, fortsätter Göran Skytte.

Kan det faktum att Sverige nu har en vänster-regering ha bidragit till detta?
– Det tror jag faktiskt. Den yttersta arbetsgivaren är ju staten. Att göra en sådan här utnämning blir ofarligare när man, så att säga, har regeringen bakom sig. Det hade varit ännu mer utmanande om vi hade haft en borgerlig regering.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


Fotnot: Inblick har sökt Tigran Feiler.

--

Feiler och Hamas


Organisationen Palestinagrupperna berättar i april 2010 om hur Tigran Feiler, tillsammans med tre svenska Hamas-sympatisörer, greps av israelisk polis efter att han deltagit i ett projekt som Palestinagrupperna driver i samråd med de palestinska myndigheterna i Hamas-kontrollerade Gaza.


De tre Hamas-sympatisörerna utvisades av Israel, medan Tigran Feiler släpptes efter att ha lovat att inte åka till Gaza.
I januari 2009 intervjuades Tigran Feilers medresenär Lama Abu-Iseifan i vänstertidningen Stockholms fria med anledning av att hennes organisation Gaza solidaritet hade anordnat en anti-israelisk demonstration i Stockholm.
I intervjun uppmanade hon Sveriges regering att samtala med terrorgruppen Hamas.
En annan av medresenärerna, Samaa Sarsour, kritiserade sommaren 2014 Stefan Löfvén i ett öppet brev i den socialistiska tidningen Internationalen när Löfven betonade att Hamas har ett ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen mot Israel och att Israel har rätt att försvara sig.
Och den tredje medresenären, Salam Abu-Iseifan, har som ledamot i ”Palestinska föreningen” bjudit in talespersoner för Hamas till Sverige.
I juni 2010, i den socialistiska tidningen Flamman, kritiserar Tigran Feiler Israel i samband med den pågående Ship to Gaza-kampanjen, där hans far Dror Feiler (V) var en av aktivisterna.
Tigran Feiler menar att Israels påståenden om våldsamt motstånd från aktivisternas sida var ett sätt att ta fokus från Israels agerande.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Feiler och Farc


När BBC rapporterade om terrordomen mot Joaquín Perez Becerra i september 2012 beskriver de honom som terrorgruppen Farc:s redaktör och talesperson i Europa, som arbetat för organisationen från Sverige sedan 1993.

BBC konstaterade att Joaquín Perez Becerra förnekade samröre med vänstergerillan, trots att hans hemsida Anncol kontinuerligt publicerar nyheter, intervjuer och officiella uttalanden från Farc.
När Tigran Feiler samtidigt, i en debattartikel i den socialdemokratiska webbtidningen Dagens Arena, kommenterar fängelsedomen mot Joaquín Perez Becerra kallas han istället kommunikatör och redaktör för nyhetsbyrån Anncol.
Han nämner inte att hans far Dror Feiler funnits med i redaktionsrådet för Anncol eller att Farc finns på såväl USA:s som EU:s terrorlista.
I en intervju med Joaquín Pérez Becerra i Aftonbladet i april 2012 berättar Tigran Feiler om hur den terrormisstänkte svenske medborgaren år 1996 grundade nyhetsbyrån Anncol ”som ger en helt annan bild av konflikten i Colombia än den som dominerar det colombiansk medielandskapet”.
Själv skriver han under sin artikel som frilansjournalist som ”forskar om medier i konfliktens Colombia”.
I april 2013 berättar Colombianätverket via twitter att det hölls en nationell manifestation i Colombia, och att Sara Murillo Cortes och Tigran Feiler fotograferade för Colombianätverket.
Drygt ett år senare dyker de upp i Sveriges Television i programmet ”Aktivismens tid” där Cortes och Feiler presenteras som aktivister.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Fakta: 

Farc och Hamas


Colombias revolutionära väpnade styrkor (FARC) bildades för 50 år sedan som den militära grenen av Colombias kommunistiska parti och klassas som en terrororganisation av bland annat EU och USA.
Organisationen finansierar sin verksamhet via bland annat narkotikahandel, kidnappning och gisslantagning. 

Hamas är en militant islamistisk organisation som uppmärksammats för flera självmordsattentat mot civila israeler. Hamas klassificeras som en terrororganisation av bland annat EU och USA.


 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.