Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Från vänsteraktivist till SVT-korrespondent

Ruben Agnarsson | 01 apr , 2016
Tigran Feiler är Sveriges Televisions nye korrespondent i Latinamerika. Feiler är uttalad vänstersympatisör som tagit ställning för personer med anknytning till terrororganisationer som Farc i Colombia och Hamas i Gaza.
2016_v13---NYHET-2---liten

Tigran Feiler har fram tills nu mest varit verksam och synts på vänstertidningar som ETC, Flamman, Arbetaren och Dagens Arena.
Sedan några månader tillbaka är han korrespondent för Sveriges Television (SVT) i Latinamerika.
Feiler lanserades på allvar av SVT i egenskap av aktivist i samband med programserien ”Aktivismens tid” sommaren 2014.
Tigran Feiler har gått i fotspåren av sin far Dror Feiler (riksdagskandidat för Vänsterpartiet och talesperson för Ship to Gaza), som själv har haft dialog med terrorstämplade Hamas och dessutom varit medlem i redaktionsrådet för ANNCOL, terrororganisationen Farc:s nyhetsbyrå.
Tigran Feiler har i sin tur rest med Hamas-sympatisörer till Gaza, och skrivit försvarsartiklar till förmån för vänsterns militära kamp i Colombia.
Inte förvånad
Förre SVT-medarbetaren Göran Skytte är inte förvånad över SVT:s rekrytering.
– Under hela mitt vuxna liv, från slutet av 1960-talet och framåt, har det varit så här på Sveriges Television, säger den tidigare SVT-profilen, som själv var en del av 1960-talets vänstervåg och därmed fick jobba på såväl Arbetet, ETC, Aftonbladet innan han kom till Sveriges Television (SVT).
– Det som är skillnaden nu är att det verkar som om alla hämningar är borta, fortsätter Göran Skytte.

Kan det faktum att Sverige nu har en vänster-regering ha bidragit till detta?
– Det tror jag faktiskt. Den yttersta arbetsgivaren är ju staten. Att göra en sådan här utnämning blir ofarligare när man, så att säga, har regeringen bakom sig. Det hade varit ännu mer utmanande om vi hade haft en borgerlig regering.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


Fotnot: Inblick har sökt Tigran Feiler.

--

Feiler och Hamas


Organisationen Palestinagrupperna berättar i april 2010 om hur Tigran Feiler, tillsammans med tre svenska Hamas-sympatisörer, greps av israelisk polis efter att han deltagit i ett projekt som Palestinagrupperna driver i samråd med de palestinska myndigheterna i Hamas-kontrollerade Gaza.


De tre Hamas-sympatisörerna utvisades av Israel, medan Tigran Feiler släpptes efter att ha lovat att inte åka till Gaza.
I januari 2009 intervjuades Tigran Feilers medresenär Lama Abu-Iseifan i vänstertidningen Stockholms fria med anledning av att hennes organisation Gaza solidaritet hade anordnat en anti-israelisk demonstration i Stockholm.
I intervjun uppmanade hon Sveriges regering att samtala med terrorgruppen Hamas.
En annan av medresenärerna, Samaa Sarsour, kritiserade sommaren 2014 Stefan Löfvén i ett öppet brev i den socialistiska tidningen Internationalen när Löfven betonade att Hamas har ett ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen mot Israel och att Israel har rätt att försvara sig.
Och den tredje medresenären, Salam Abu-Iseifan, har som ledamot i ”Palestinska föreningen” bjudit in talespersoner för Hamas till Sverige.
I juni 2010, i den socialistiska tidningen Flamman, kritiserar Tigran Feiler Israel i samband med den pågående Ship to Gaza-kampanjen, där hans far Dror Feiler (V) var en av aktivisterna.
Tigran Feiler menar att Israels påståenden om våldsamt motstånd från aktivisternas sida var ett sätt att ta fokus från Israels agerande.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Feiler och Farc


När BBC rapporterade om terrordomen mot Joaquín Perez Becerra i september 2012 beskriver de honom som terrorgruppen Farc:s redaktör och talesperson i Europa, som arbetat för organisationen från Sverige sedan 1993.

BBC konstaterade att Joaquín Perez Becerra förnekade samröre med vänstergerillan, trots att hans hemsida Anncol kontinuerligt publicerar nyheter, intervjuer och officiella uttalanden från Farc.
När Tigran Feiler samtidigt, i en debattartikel i den socialdemokratiska webbtidningen Dagens Arena, kommenterar fängelsedomen mot Joaquín Perez Becerra kallas han istället kommunikatör och redaktör för nyhetsbyrån Anncol.
Han nämner inte att hans far Dror Feiler funnits med i redaktionsrådet för Anncol eller att Farc finns på såväl USA:s som EU:s terrorlista.
I en intervju med Joaquín Pérez Becerra i Aftonbladet i april 2012 berättar Tigran Feiler om hur den terrormisstänkte svenske medborgaren år 1996 grundade nyhetsbyrån Anncol ”som ger en helt annan bild av konflikten i Colombia än den som dominerar det colombiansk medielandskapet”.
Själv skriver han under sin artikel som frilansjournalist som ”forskar om medier i konfliktens Colombia”.
I april 2013 berättar Colombianätverket via twitter att det hölls en nationell manifestation i Colombia, och att Sara Murillo Cortes och Tigran Feiler fotograferade för Colombianätverket.
Drygt ett år senare dyker de upp i Sveriges Television i programmet ”Aktivismens tid” där Cortes och Feiler presenteras som aktivister.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se


--

Fakta: 

Farc och Hamas


Colombias revolutionära väpnade styrkor (FARC) bildades för 50 år sedan som den militära grenen av Colombias kommunistiska parti och klassas som en terrororganisation av bland annat EU och USA.
Organisationen finansierar sin verksamhet via bland annat narkotikahandel, kidnappning och gisslantagning. 

Hamas är en militant islamistisk organisation som uppmärksammats för flera självmordsattentat mot civila israeler. Hamas klassificeras som en terrororganisation av bland annat EU och USA.


 
eBlick
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
apr 18, 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
eBlick
apr 18, 2019
Familjen Iyer lever sedan många år tillbaka i en av Indiens mångmiljonstäder. Makarna Alice och Kumar har följt en kallelse att verka i landet som tältmakarmissionärer. Inblick fick en intervju med Kumar Iyer i familjens hem i Indien.
eBlick
apr 18, 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
eBlick
apr 11, 2019
Allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället. Andelen väljare som vill ha ett samhälle byggt på kristna värden har sedan man började ställa frågan stadigt minskat, från höga nivåer ner till cirka 20 procent. Nu har trenden vänt. – Det är en historisk ökning som skett de senaste åren, säger professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet i Växjö, som genomfört undersökningen, till Inblick.
eBlick
apr 11, 2019
För drygt två veckor sedan lanserades två stödsidor på internet för gravida kvinnor och för kvinnor som gjort abort. – Det finns inget sådant här i Sverige och vi vill vara med och fylla den luckan, berättar initiativtagaren Malin Schelin.
eBlick
apr 04, 2019
Elscootrarna håller alltmer på att ta över gatubilden i våra storstäder. På gott och ont. Rapporterna duggar tätt om skallskador i samband med fallolyckor som drabbar förarna av dessa fordon. Men den nya cykeltrenden drabbar även synskadade personer som snubblar på felparkerade elsparkcyklar. – Häromveckan ramlade jag rakt ut i gatan när jag snubblade på en elscooter som stod parkerad tvärs över gångbanan. Då blev jag riktigt arg, berättar synskadade Mackan Andersson för Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
Christian Holm Barenfeld ställer upp i Europaparlamentsvalet den 26 maj. Han har lång politisk erfarenhet från Riksdagen och ett stort internationellt engagemang för tillväxt, frihet och mänskliga rättigheter. – Jag vill vara en stark röst för trygghet, frihet och tillväxt i Europa, säger han till Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
– Mannen grips på brottsplatsen, och kvinnan genomgår läkarundersökningar som visar tydliga skador. Mannen häktas inte och frias efter tre månader, sade Annika Qarlsson i en riksdagsdebatt förra veckan om den misstänkta polisvåldtäkten mot Jenny Örn.
eBlick
mar 28, 2019
I lördags talade Sanna Karosos om utsorteringsabort på konferensen "Tillsammans för livet" i Stockholm. – Varje abort är tragisk, men en selektiv abort är ännu mer tragisk och moraliskt problematisk. Den sker när graviditeten är önskad, men det specifika barnet diskrimineras och ratas, berättar Sanna för Inblick inför konferensen.
eBlick
mar 28, 2019
Två veckor innan valet i Israel, när både premiärminister Benyamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz befann sig i USA, träffade en Hamasraket ett bostadshus i norra Tel Aviv – åtta mil från Gaza. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har klargjort att Donald Trumps fredsplan släpps efter valet.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.