Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Anna Andermo fick övernaturlig frid då hon drabbades av cancer

Ingrid Byström | 07 apr , 2016
För knappt ett år sedan fick nyblivna mamman Anna Andermo besked om att hon hade cancer. Idag är hon frisk och kan berätta hur Gud gav henne övernaturlig frid istället för oro och rädsla under sjukdomsperioden. – I mig själv hade jag aldrig kunnat vara så lugn, säger Anna.
2016_v14---LIVSBERÄTTELSE---STOR

I maj 2014 upptäckte Anna Andermo att hon hade en knöl på vänster sida, intill revbenen. Eftersom hon trodde att det bara var en fettknöl, gjorde hon inget åt det. I augusti samma år föddes sonen Movits. 
Tiden gick och Anna tyckte att knölen blev större, så i maj i fjol bestämde hon sig för att undersöka vad det kunde vara.
Läkarna på vårdcentralen tyckte också att det såg ut som en fettknöl, men de tog bort den och skickade den på analys. Efter två veckor fick Anna ett telefonsamtal från sin läkare, som sa att han behövde prata med henne.
– När de kallar in dig vet du att det inte är positivt. Jag var lite nervös när jag åkte dit, säger hon.
Läkaren berättade att knölen var en tumör, som inte var helt godartad. Först efter en stund gick det upp för Anna att det faktiskt var frågan om en cancertumör.
– Då fanns det rätt många små cancerceller kvar där knölen suttit. Det fanns risk att de kunde sprida sig i kroppen och därför fick jag tid för operation en månad senare.

Glädje och frid

Först blev Anna väldigt ledsen och tänkte: ”Det här händer inte mig. Jag är 27 år och har en son som är 1 år.” Hennes man Björn hämtade henne på vårdcentralen och de tog en promenad. 
De kom till en bilverkstad, där radion stod på och precis när de gick förbi spelades en låt med Bob Marley: ”Don´t worry about a thing, ´cause every little thing gonna be alright.” De kände båda två att Gud talade till dem genom texten.
När de gick vidare hörde de att någon bytte låt till: ”Don´t worry, be happy” med Bobby Mc Ferrin. Då började de gråta av glädje och Anna kände hur Guds frid fyllde henne. 
Samtidigt kom hon att tänka på ett bibelord från Filipperbrevet: ”Då skall Guds frid som övergår allt förstånd bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus.” 
– Det ordet har jag stått på under hela den här perioden, för det är inte normalt att man skrattar och känner en sådan enorm frid tio minuter efter att man fått ett cancerbesked.
Anna skickade sms till ett tiotal personer, som hon visste skulle be, uppmuntra och tala tro. Hon valde att inte berätta om cancern för så många, för hon behövde inte människors medömkan.
– Det man ofta förknippar med cancer är att man ska dö, men det är den största lögn som kan talas in med skräck och rädsla i människor. 
– Jag kunde välja att ställa mig över det med Guds hjälp och med hans ord.

Kraften i Guds ord

När Anna kom hem från vårdcentralen, läste hon allt hon kunde hitta om helande i Bibeln. Hon skrev upp bibelorden och läste dem över sig själv.
– I begynnelsen skapade Gud genom sitt ord. Vi är skapade till Guds avbild och det vi talar ut har en otrolig kraft, säger Anna.
– Så fort jag kände oro kunde jag gå till Guds ord och se vad det säger om mig. Där finns allt vi behöver och jag hade inte klarat mig utan det, fortsätter hon. 
På kvällen bad hon: ”Gud, det här kommer verkligen att få bli till din ära, oavsett hur utgången blir.” 
Hon bestämde sig för att ha samma attityd som Josef i Gamla testamentet. Han blev kastad i en brunn, såld som slav och satt i fängelse. När han sedan mötte sina bröder som orsakat allt detta, sa han: ”Ni tänkte ont mot mig, men Gud har tänkt något gott genom det som har skett.”
– Jag tror inte att Gud gör någon sjuk. Saker händer i livet och det är vårt val att bestämma om vi vill ta Gud i handen och lita på att han har koll, vad som än händer, säger Anna.
Anna kände sig inte sjuk, utan fortsatte jobba som vanligt. Hon är anställd i Connect Church i Göteborg. Hon har ansvar för de kreativa teamen som förbereder gudstjänsterna och hon undervisar i bibelskolan.

I väntan på miraklet

Operationen gick bra och tre veckor senare, den 7 augusti, skulle hon få besked om tilläggsbehandling skulle behövas. 
Det var redan bestämt att hon skulle predika den 9 augusti, så hon ägnade väntetiden åt att skriva sin predikan, som hon kallade ”I väntan på miraklet”. 
Den handlade om att tala tro, mata sig med sanningen i Guds ord, välja vilka man pratar med, fortsätta göra det som är rätt och att se de små saker som Gud gör under tiden man väntar.
En vecka innan besked skulle komma försökte hon skriva en alternativ predikan, men kom ingenstans.
– Det var som om Gud sa att jag inte behövde någon plan B. Jag fick bara lita på att jag kunde predika det här, även om det blev ett dåligt besked, säger Anna.

Goda nyheter

Men det blev goda nyheter från läkaren. Det fanns inga cancerceller kvar i Annas kropp och hon behövde ingen tilläggsbehandling. Hon behövde bara komma på efterkontroller. 
Läkaren sa också att han tyckte Anna hade varit otroligt lugn varje gång han träffat henne. Det var han inte van vid. 
– De flesta brukar vara uppjagade, ledsna och oroliga. Men Guds löfte till mig att hans frid skulle fylla mig och övergå mitt förstånd, det var sant för hela min sjukdomsperiod. 
– Det fick lysa igenom till all sjukvårdspersonal.
Samma helg var det församlingsläger och Anna kunde fira tillsammans med alla som vetat om vad hon gått igenom. När hon predikade på söndagen var där några tillfälliga besökare, som just hade lämnat sin cancersjuka moster på sjukhuset.
– Jag fick höra att predikan gav dem otroligt mycket tröst. Redan där var bollen i rullning över hur Gud hade tänkt använda det här. Sedan har jag fått så in det här budskapet i så många, säger Anna.
Hon känner att hennes tro har blivit mycket starkare efter det som hänt.
– Jag kan tala till människor med en annan auktoritet, eftersom jag vet att det är möjligt, inte bara att bli helad, men också att känna frid igenom en svår situation.

Ingrid Byström

 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019