Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Jag hittade min glädje och kraft i Gud

Louise Olofsson | 26 maj , 2016
Micke Sjölén tog anabola steroider i sin ungdom och blev steril, men Gud är miraklernas Gud. – Vi hade en pastor som bad för oss och sa att vi kommer få ett barn. Det tog några år, men sen föddes Ester. Ett mirakel från Gud, berättar han.

Micke670

Micke har varit kristen i många år, men förstod vad det kristna livet handlar om först för ett halvår sedan.

Det var när han lyssnade på Simon Ådahls ljudbok ”Den oväntade resan” som något hände i hjärtat.

– Jag förstod att Gud inte söker perfekta människor för de kan han inte förändra. Men operfekta människor kan han använda, berättar han.

– Jag har fel och brister som bara Gud kan förändra. Jag hittade min glädje och kraft i Gud.

Micke förstod att Gud har en tanke och en plan för hans liv.

– Det tog 30 år innan jag förstod att jag verkligen behöver Gud och kyrkan.

– Det tog lite längre tid för mig än för andra. Men jag har förstått att Gud är den sanna vägen.

En sak som förändrats är hans attityd mot människor.

– Under den senaste tiden har jag återupprättat gamla vänskaper. Jag har bjudit in folk jag tidigare inte kunde stå ut med. Jag har fått en djupare empati för alla människor.

 

Jesus är tryggheten

– Gud jobbar långsiktigt. Resan har inte alltid varit enkel, speciellt inte för min familj. Men den har varit värd det.

I sin ungdom tog Micke anabola steroider och blev därför steril, men han och hans fru Ida har alltid längtat efter en familj. Sedan 11 år tillbaka har de varit familjehem för Mikael som idag är 19 år.

 

Ett mirakel från Gud

– Vi hade en pastor som bad för oss och sa att vi kommer få ett barn. Det tog några år, men sen föddes Ester. Ett mirakel från Gud.

Micke beskriver att varje vurpa genom åren har varit ett steg framåt. Hans vänner har varit en bra hjälp genom åren. Varje värdefullt samtal och folk som bett för honom har varit steg i rätt riktning.

– Jag har inte alltid varit en bra pappa, man eller vän. Men Gud upphör aldrig arbeta med någon som vill. Jag misslyckas varje dag, men jag får jobba vidare.

Mickes favorithistorier i Bibeln är människorna som misslyckades innan de fick komma igen och bli ännu starkare. Ett exempel är Petrus, som förnekade Jesus och sedan fick vara en grund där kyrkan växte fram.

– Jesus gick till udda människor. Jag får lära mig mycket den svåra vägen, men processen får ta sin tid. Den är värd allt i slutändan.

För Micke är Jesus hans trygghet. När han inte levererar sin del av avtalet så gör alltid Jesus det. Jesus står kvar.

– Om vi byggt samhället på Jesus så hade världens sett annorlunda ut.

 

Tarzan i B-laget

Micke Sjögren är uppvuxen utanför Sundsvall, i en arbetarfamilj. Pappa körde lastbil och mamma var hemma.

– Är man inte bra i skolan, då måste man kunna något annat. Jag var lite av klassens clown. Jag var Tarzan i B-laget, säger Micke och säger att han knappt gick i skolan.

I årskurs sju började Micke dricka alkohol, och det tog inte många år innan han började testa annat.

– Jag sniffade lim och bensin. När jag var 18 år började jag med anabola steroider. Drömmen var att bli stört, bäst och vackrast.

– Men jag blev bara störst.

Han tävlade i tyngdlyftning och anabola steroiderna ledde till andra droger. Under tiden jobbade han med ljud och ljus, och åkte runt i Sverige och i Europa.

Han började gå i en Pingstförsamling när han var i 20-års åldern.

– De hade något som jag inte hade, därför började jag gå där. Jag ville också ha det.

– Men jag gjorde allt utan att tänka, vilket gjorde att jag aldrig riktigt blev en i gänget.

Micke hoppade runt i olika kyrkor och det har han fortsatt med.

– Jag har haft en tro genom åren. Jag har bränt relationer och saker har hänt, men där vet jag att Gud har hjälpt mig genom det. Han har alltid varit med mig.

En historia som Micke ofta går tillbaka till är den om stegen i sanden. Under de tuffa säsongerna är det bara ett par fotsteg, och det är då Gud har burit honom.

LOUISE OLOFSSON

Fakta: Micke Sjölén

Familj: Frun Ida, dottern Ester och fostersonen Mikael

Bor: Nye, Vetlanda

Gör: Driver familjeföretag som markentreprenör

 
eBlick
”Videospelsindustrin_lar_unga_manniskor_att doda”
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.
eBlick
aug 22, 2019
Första juli trädde den reviderade läroplanen för förskolan i kraft. Gunilla Gustafson är verksamhetsansvarig i Växjö och tror att den största utmaningen är att det nu tydligt står att det är förskollärarna som har ansvaret för utbildningen. – Det har stått i skollagen, men vi har inte tagit oss an uppdraget och fördelat rollerna överallt, säger Gunilla till Inblick.
eBlick
aug 15, 2019
Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill införa förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Det föreslagna förbudet riktar sig med andra ord mot bärandet av muslimska slöjor i skolmiljön.
eBlick
aug 15, 2019
Antisemitismen fortsätter att breda ut sig i vårt land. I en undersökning som publicerades av EU-myndigheten Agency For Fundamental Rights i december förra året pekas Sverige ut som ett land där otryggheten ökar hos den judiska befolkningen. I Malmö berättar unga judar för Sveriges Radio att de inte vågar gå till skolan med synlig davidsstjärna längre, av rädsla för antisemitiska trakasserier i skolan.
eBlick
aug 15, 2019
Första juli började den reviderade läroplanen för förskolan att gälla. I den förtydligas att förskolans uppdrag är att undervisa och utbilda. – Undervisning i förskolan är inte samma sak som undervisning i skolan. Jag skulle helst velat ha ett annat begrepp. Men nu har vi det här begreppet och vi får fylla ordet med betydelse som passar förskolan, säger Christian Eidevald som är forskare och satt med i skolverkets expertgrupp.
eBlick
aug 08, 2019
En stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av Global Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-rörelsen) som riktar sig mot Israel. Resolutionen menar att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”
eBlick
aug 08, 2019
De palestinier som stod bakom terrordådet vid Hebrew University i juli 2002 då nio personer dödades och mer än 80 skadades har fram tills nu fått 12,1 miljoner kronor i lönebetalningar från den palestinska myndigheten.
eBlick
aug 08, 2019
Enligt en ny undersökning är juli den månad då flest skiljer sig. Augusti kommer på fjärde plats. Var paren bor spelar också roll. Det är färre skilsmässor norrut, medan det är flest i Bjuv och Gnesta.
eBlick
aug 02, 2019
Sveriges försvar monterades ned av politiker som hänvisade till den militära underrättelsetjänstens rapporter om att ryska armén var i ett uselt skick. När Gotlands regementschef Peter Molin därmed blev utan uppdrag i Sverige träffade hans soldater under sin utlandstjänstgöring i Kosovo väldigt välutbildade ryska förband, som – visade det sig – var tränade för att hitta väldigt bra på Gotland.
eBlick
aug 02, 2019
Trots att Eva är synbart påverkad av onormal trötthet, gör misstag i arbetet och får ont i kroppen vid fysisk ansträngning, godkänner inte Försäkringskassan hennes ansökan om sjukpenning.