Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

För Andreas Wijk är tron naturlig

Michaela Agnarsson | 02 jun , 2016
Andreas Wijk är idag en inflytelserik person i sociala medier, modell, sångare, bloggare och starkt troende. – Min tro är det mest naturliga i mitt liv. När jag kom till modebranschen, sa många att ”Du är den första jag träffar som har en tro". Att tala om Gud lockar fram många följdfrågor, berättar Andreas.
Andreas670
Andreas Wijk tror på Gud och talar öppet om sin tro. Han är just nu aktuell med en film på nätet som följer hans flytt till en större lägenhet i Stockholm. I den gamla bostaden fick inte alla kläder plats. 
Även i filmklippet är Andreas tydlig med sin tro. Kanske för att väggen ovanför sängen pryds av ett egendesignat kors. 
Inblick träffar honom på restaurang Riche i Stockholm. 
– Köttbullar eller? frågar Andreas och tittar upp och söker en bekräftelse på sitt val innan han själv svarar:
– Jag tror det blir det. Vi sitter på Riche så köttbullar känns rätt.
Konversationen glider snabbt in på tro, lika självklart som skandinaver pratar om vädret. 
  

Söndagsskola

Han berättar om sin pappa som är pastor, först var han det i Nybro, nu i Kungälv. Andreas gick till söndagsskolan som barn.
– Ibland tänker jag på hur det skulle varit om jag mött Gud senare i livet, egentligen bara för att jag då fått den där första upplevelsen och ett tydligt före och efter, säger en eftertänksam Andreas.
– Jag har den starka tron, men har inte blivit omvandlad. Den frid som finns i mig hela tiden måste ändå vara för att jag upplevt något större. 
Han dementerar att det är föräldrarnas tro som gör att han idag själv är troende. 
– Om jag inte vill leva för Gud eller investera min tid i kyrkan så är det upp till mig, säger en bestämd Andreas. 
Han går till församlingen Hillsong i Stockholm där han också är engagerad i lovsången. I kyrkan är det bara fokus på Gud och han berättar att han jobbar med sitt tankefokus.
– Jag ska känna en vila när jag är klar med kyrkan, även om det är krävande att vara igång i lovsången. 
– Min målsättning är att i anden blir man lugn efter kyrkan även när man är igång fysiskt.
  

Utsliten hjärtklaff

Andreas föddes med hjärtfel och fick genomgå operationer som var livshotande både tidigt i livet och senare. Utan den senare operationen hade livet förkortats avsevärt då en hjärtklaff arbetat för hårt och var utsliten.
– Min andra hjärtoperation innebar liv eller död, men dagen innan operationen var jag full av en sådan frid, berättar Andreas. 
– Den tiden har lärt mig att sätta fokus på rätt saker, det hade inte gått utan Gud.
Han berättar att sjuksköterskan skickade ett handskrivet brev med posten där hon skrev hur berörd och tagen hon blev av hur han hanterade situationen.
– Mina värderingar och tankar förstärktes under den tiden. Det blev ännu mer tydligt för mig att jag hade hittat rätt i tron.
Andreas har precis läst ut hela Bibeln på ett år.
– Så nu kan jag bara ströläsa mina favoritverser, säger han med glimten i ögat. 
– Det är min morgonrutin, fortsätter han.
  

Inre kompass

Hans pappa har varit ett stort stöd och har hjälpt till i olika situationer, men Andreas berättar också om en inre kompass, som han tror kommer från styrkan i tron och förankringen i Bibeln. 
– När jag går mot ett håll som inte är bra så skiftas mitt fokus och det känns onaturligt att gå åt det hållet. Men alla gör ju fel, och felsteg har jag tagit, inga konstigheter, säger Andreas och konstaterar:
– Tron är ändå det mest naturliga, den håller genom allt. Jag vill att folk ska se den genom mitt liv. Det är meningen med livet, att ge hopp till vänner. 
– Jag vill leva mer i den givande livsstilen.
  

Jobbar som modell

2009 startade Andreas sin första blogg om mode på nätet. 
– Det fanns inte så många män som bloggade då. Jag var en av de första som började skriva blogg med fokus på mode. 
Under gymnasietiden byggde han upp sitt personliga varumärke. 
Sedan dess har han har jobbat som modell för kända modehus som Dolce & Gabbana, Gucci samt Tommy Hilfiger. De största modejobben var för Dolce Gabbanas Light Blue-doft förra året samt ett samarbete med Tommy Hilfiger.
– Det var sjukt stora team. Det var till och med någon som höll i sladden åt den som fönade mitt hår, skrattar han.
Med ett jobb i en miljö som fokuserar på det yttre, är tron det mest fundamentala för Andreas. 
Den senaste resan gick till Los Angeles där han fotades för olika kampanjer som inte är officiella än. 
Hur sommaren kommer att se ut är för tidigt att säga. 
– Jag vet inte ens hur mina närmaste veckor ser ut, men jag är i regel utomlands några gånger i månaden.
Men det är mer än mode på agendan. Han har flera spännande musikprojekt på gång och samarbeten som ligger i startgroparna.
MICHAELA AGNARSSON

Möt Andreas

Namn: Andreas Wijk
Född: 1993
Från: Kungälv
Bor: Just flyttat till större lägenhet på Östermalm
Familj: Mamma, pappa och lillasyster
Dricker: Bryggkaffe eller nespresso med mjölk
Aktuell med: På nätet i filmen "Dröm dig hem" och som ansiktet utåt för D&Gs parfym Light Blue
Läser: Bibeln
Livsmotto: Var nöjd med det jag uppnått och njut av det jag uppnått. Tänk att jag mår bra nu.
Favoritbibelord: Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp. (Jeremia 29:11)
Favoritcafé: Snickarbacken i Stockholm
Gör helst i Stockholm: Cyklar
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019