Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Greg reste bort och hittade hem

Karin Nytomt | 10 jun , 2016
Han är killen som testat det mesta: tobak, alkohol och droger. Vid femton års ålder klarade han inte en skoldag utan alkohol eller knark. Till Elida kom han i jakt på ett nytt äventyr att skryta om. Det sista han sökte var Gud, men det blev inte som Greg Johnson hade tänkt.
Greg670
Greg växte upp i varma Kalifornien vid kusten. Det kan te sig som den amerikanska drömmen, men i Gregs fall var hela uppväxten snarare en mardröm.
Redan som nyfödd adopterades han bort eftersom mamma inte kunde ta hand om honom. Sin pappa vet han inget om.
– Det sista livstecknet jag har från honom är ett brev från när jag var ett år, säger Greg, som i år blir 30.
Han växte upp i ett vanligt hem i Kalifornien, men det var sällan en lugn stund. Gregs nye bror var på ständig kollisionskurs med familjen, vilket orsakade många och våldsamma konflikter så till den grad att brodern till slut rymde. Greg såg honom inte på tio år.
– Det fanns aldrig frid i huset, ingen kärlek eller bekräftelse. Så redan tidigt började jag söka efter det i annat, i vad som helst. 

Började röka och dricka

Greg började röka när han var elva och dricka alkohol när han var tolv år, vilket inom kort ledde till droger. När han var 15 år klarade han inte en skoldag utan alkohol eller knark. 
Han gick med i ett skinheadgäng, eftersom det gav honom en känsla av tillhörighet, makt och kontroll, och det inre fylldes av hat mot allt och alla.
– Ju mer dåliga grejor jag gjorde, desto mer ilska och problem mötte jag hemma, vilket i sin tur drev mig att göra ännu värre saker, minns Greg.
Under en period försökte föräldrarna bättra på relationen med sonen, men vid det laget var det för sent. 
År följde av osämja, alkohol, droger, vrede och grusade förhoppningar, allt i en enda tragisk röra.
– En vän tog med mig till kyrkan, men när jag vägrade göra upp med vissa saker kastade de ut mig. 
– Jag blev oerhört bitter och försvarade mig själv med att Gud accepterar mig som jag är.
Tillsammans med en vän ägnade Greg dagarna åt ytterst lite jobb och desto mer alkohol och droger. Inom honom växte tanken att han aldrig skulle uppleva sin tjugoförsta födelsedag.

Ville skryta

En dag satt de två vännerna i en hamn och tittade på båtar, påverkade av en halv burk smärtstillande var. 
Plötsligt mindes Greg en kompis som berättat att han rest med en svensk båt som hette Elida något år tidigare. Han utbrast: ”Du, vi borde åka till den där båten, det skulle vara något att komma hem och skryta om sedan.”
Vännen hakade på och de kontaktade Elida, medvetna om att det var en kristen båt.
– Vi ljög ihop en historia om vårt ”kristna liv” och fixade falska referensbrev, medger Greg leende.
Några veckor senare landade de i Sverige i tron att det skulle bli en enkel match, att de bara skulle kunna fejka den kristna biten. För Gud var den siste de var intresserade av. 
– Det vi förväntade oss var en massa tjejer, alkohol och äventyr, berättar Greg. 
Istället väntade hårt jobb i en främmande kultur. Och Gud.

Kunde inte fejka

Eftersom alla i besättningen turades om att hålla andakterna tvingades Greg börja läsa Bibeln. Och något började hända på insidan. 
Efter en månad insåg Greg att han inte kunde fejka längre. De andra hade något som han saknade. Men han ville ha det.
Vid Allhelgona följde Greg med några besättningsmedlemmar till en kristen ungdomskonferens, och vid sista mötet gick han fram på inbjudan och gav sitt liv till Jesus. Ett helt nytt liv började.
– Varenda dag sedan dess har varit en fantastisk resa med Gud. Jag vet inget bättre i hela världen än att ha en personlig relation med Jesus och få berätta om honom för unga människor. 
Greg menar att alla innerst inne söker bekräftelse, känslan av att man betyder något och är värdefull.

Gav hopp 

– Under mina år på Elida fick jag träffa så många ungdomar som känner igen sig i min historia, och jag kunde ge dem hopp. 
– Jag kunde peka på en som kan förlåta, förändra och ge en ny chans.
Det blev tre år i Elidas arbete för Gregs del, men fortfarande har han en bit av sitt hjärta kvar ombord. Och än minns han en hel del svenska. 
Så visst blev det ett äventyr i Sverige för Gregs del, fast ett mycket bättre. När han trodde att han reste bort, så hittade han snarare hem.
Gregs föräldrar vågade först inte tro honom när han ringde hem och berättade vad som hänt, men när de så småningom möttes och de såg Gregs förvandling resulterade det i en upprättad familj. Greg firade sin tjugoförsta födelsedag, med en riktigt stor fest.
– Kraften i Guds kärlek är gränslös och förunderlig, säger Greg.
– Trots så många år av självförstörelse, kan jag nu bli använd av Gud för att rädda andras liv! Ingen kan göra en sådan sak utom Jesus. Det är fantastiskt.
Idag stämmer Greg i mångt och mycket in på den svenska stereotypen av en person från Kalifornien: han ser bra ut, gillar att hänga bland surfarna på stranden, syns och hörs, leker och spexar och är öppen och social. 
Sedan fem år tillbaka är han gift med sin Kira och tillsammans har de två söner. Hela familjen bor i Huntington Beach. 
Karin Nytomt
 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.