Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gudslängtan födde en ny ton i Bengt Johanssons sånger

Eva Ruderstam | 07 jul , 2016
Mitt i livet drabbades Bengt Johansson av en djup Gudslängtan, som kom att påverka honom både som person och som musiker. – Det blev en omvändelse från att tro på tron till ett liv av tro. Från halvhjärtat till helhjärtat.

Bengt Johansson670
Bengt Johansson är sångaren, musikern och sångförfattaren som genom sina sånger hjälpt många människor till en innerlighet och förtröstan på Gud. Han står bakom lovsångsklassiker som ”Bara i dig”, ”I din öppna famn”, ”Ropa till Gud” och ”Smaka och se”. Genom åren ha det blivit 19 skivor och flera av hans sånger finns i dag med i den svenska Psalmboken.

 

Självklar del av livet

Gud har alltid varit en självklar del av Bengt Johanssons liv. Hans föräldrar var mycket engagerade i Salem, en liten församling i västra Närke.

– Där fanns tro, hopp och kärlek. Tanter med knut i nacken, män med grova arbetarhänder som grät under bönestunderna, periodare och kufar.

– I mitt hem var Gud självklar och gick inte att tänka bort. Möjligtvis att distansera sig ifrån. Ibland kunde jag vara avundsjuk på människor som berättade om radikala omvändelser. Som var förlorade och blev funna, och som hade ett förr och ett nu. Men jag hade ett djup inom mig, att söka och finna Gud.

 

Musiken som tröst

När Bengt var 15 år gammal dog hans pappa. Det blev som ett öppet sår inom honom.

– Saknaden efter min far bar jag med mig hela livet. Jag hann inte få så många djupa samtal med honom, men jag minns honom väldigt väl. Jag såg tron i hans liv och hur han varje morgon lämnade över dagen till Gud.

För Bengt blev kärleken till musiken en tröst i en svår tid. Han bildade ett band tillsammans med sin bror och sin kompis och bandet fick spelningar i när och fjärran. Det blev trivselkvällar, Gospel Night och en liten Norrlandsturné. 1970 spelade Lekebergstrion in sin första LP och därefter medverkade de Björngårdsvillan på tv.

Bengt träffade sin drömtjej och varvade spelningar med musikstudier, konststudier, utställningar och familjebildning. I början av 1980-talet kom nya skivor med banden Hoppets Horisont och Terra Nova.

 

Kastade sig på Gud

– Men så hände något i mitt liv. Det är svårt att förklara, men jag drabbades av en djupare Gudslängtan. Jag tror det var Gud som drog i mig. Jag kände av alla mina tillkortakommanden och brister. Det var slitsamt med allt resande som höll mig borta från familjen och det var svårt att få ihop alla högt ställda förväntningar med lärarjobb, spelande och familj.

Bengt drabbades av ångest, men samtidigt av en nöd i sitt hjärta, som fick honom att kasta sig på Gud på ett annat sätt än tidigare.

– Jag insåg att tryggheten i mitt liv inte kunde hjälpa mig. Människor kunde inte hjälpa mig. Så jag ropade till Gud.

Till en början ifrågasatte han hur Gud kunde göra så här mot honom, men så småningom insåg han att det var av kärlek han gjorde det. Gud ville komma nära honom.

– Jag stretade emot och såg bara kaos. Men jag slutade aldrig be och Gud hörde bön. Långsamt och nästan omärkligt blev det en förändring och jag kände en visshet att jag är buren.

 

Drömde om Jesus

En natt drömde han att han gick på en grusväg. I ögonvrån såg han någon som kom på ängen bredvid. Han förstod att det var Jesus och att deras vägar snart skulle mötas. När de möttes log Jesus med hela ansiktet och ville att de skulle lägga sig ner i gräset och prata.

– Han kom mig så nära, han ville vara med mig. Mitt inre var fyllt med starka känslor. Samtidigt hörde jag en annan röst på insidan, om att jag skulle hålla mig på min kant och inte gå för nära, för vem vet vad han vill göra. Och drömmen slutade med att jag reste mig upp och gick därifrån.

– Jag förstod att det var en viktig dröm. Jag hade inte den där nära relationen med Jesus, men jag längtade efter att få det och jag ville ägna mitt liv åt att försöka komma nära Jesus.

 

Ny tillit gav nya sånger

Bengt förstod att det fanns en del saker i hans liv som måste dö. Han behövde släppa taget om sina egna ambitioner.

– Jag lade bort spelandet i band, som betytt så mycket för min identitet under så många år. Men Guds drömmar för oss är alltid större än vad vi vågar tro.

Istället började Bengt arbeta med nattvardsfirandet i en kyrka.

– Jag fick kliva undan själv och lägga fokus på Gud. Det var inte så lätt, för jag hade ingen vana av det. Men jag upplevde att en stark och märklig Gudsnärvaro fyllde kyrkan.

Bengt läste mycket ur Psaltaren i Bibeln. Det var sånger som han kunde ta till sig. Samtidigt fördjupades lovsången i hans liv och han fick till sig många nya sånger, som ”Bara i dig”.

– Jag fick en ny förtröstan på Gud. Han är en klippa och han har skrivit in tilliten i mitt väsen.  De nya sångerna handlade om tröst och tillit. Sångerna blev mitt sätt att tacka Gud.

Bengt beskriver processen som en omvändelse.

– Jag hade inte kommit till tro, för jag var redan kristen. Men jag hade fått en fördjupning av Gudsnärvaron. Det blev en omvändelse från att tro på tron till ett liv av tro. Från halvhjärtat till helhjärtat.

 

Musik som målar Gud

Under 1990-talet jobbade Bengt som pastor i Örebro. Därefter flyttade han till Stockholm och har numera musiken som sitt levebröd.

– Min dröm är att skapa musik till Guds ära. Att måla honom och vem han är, eller att uttrycka mitt behov av hjälp.

Bengt har också skrivit en hel del lovsånger som framför allt riktar sig till de som inte identifierar sig som troende.

– Det är sånger som kan hjälpa dem som inte är kyrkvana att känna igen Gud och tron i sina egna liv. Jag försöker formulera och berätta om tron för människor och locka fram tron i dem.

– Jag tror att svenskarna är mycket mer troende än de själva tror. Det finns en väldig längtan efter Gud. Många människor ber och många uttrycker sin tro på något sätt.

Genom åren har Bengt Johansson skrivit hundratals sånger.

– För mig är det som ett under varje gång. Det är något som föds och mognar. Sedan får jag bara vara med och föda fram dem.

 

Sorg och tröst

2008 drabbades Bengt av en ny sorg. Hans bror Hans, som han spelat, sjungit och umgåtts med under hela livet, dog.

– Han lämnade ett stort tomrum i mitt liv. Vi hade en nära relation och delade livet med varandra, både som barn och som vuxna.  Men jag fortsatte sjunga lovsång, för den sjunger vi inte bara när vi mår bra. Den tröstar oss i sorgen, för den säger att Gud har kontrollen.

– Och även om man drabbas av sorg, när något går förlorat som aldrig kommer igen, så kan livet gnistra ändå.

EVA RUDERSTAM

 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019