Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Samuel Ericsson är på väg att inta Hollywood

Göran Jacobson | 25 aug , 2016
Drygt 25 miljoner människor över hela världen har sett hans träningsvideor på YouTube. Nu förbereder sig internetfenomenet och personlige tränaren Samuel Ericsson inför två internationella filminspelningar som drar igång nästa år. Utan någon tidigare skådespelarerfarenhet är han på väg att göra sig ett namn i såväl Hollywood som England.

Samuel Ericsson670 (1)
- Vill du nå framgång på sociala medier ska du vara dig själv, enbart publicera relevanta uppdateringar och strunta i negativa kommentarer, säger Samuel Ericsson när Inblick träffar honom på ett café i Norrköping.

Samuel Ericsson, 24 år, föddes i Pusan i Sydkorea men adopterades vid ett års ålder av ett svenskt par, bosatta i Linköping. Det var där han växte upp. Skoltiden var ganska stökig och Samuel hade nog kunnat hamna snett i livet om det inte vore för att han, tack vare sin stödperson i skolan, kommit i kontakt med de asiatiska kampsporterna taekwondo och thaiboxning.

Nu, drygt 15 år senare, kan Samuel konstatera att hans kunskaper inom kampsport och inte minst hur sociala medier som Facebook fungerar har hjälpt honom till den enorma framgång han åtnjuter internationellt.

 

Träningsvideor på nätet

Efter att ha utbildat sig till personlig tränare och jobbat på ett gym i Norrköping tog han 22 år gammal det djärva steget att starta ett eget gym där vanlig styrketräning blandades med självförsvar för tjejer och asiatisk kampsport. Kunderna strömmade till, mycket tack vare att han började lägga upp träningsvideor på YouTube och Facebook. I skrivande stund har fler än 25 miljoner människor över hela världen sett hans egenproducerade YouTubeklipp.

Samuels framgångar på sociala medier resulterade även i att han fick jobberbjudanden från hela världen. Han har bland annat besökt Polen, Spanien, England och USA för att hålla föredrag och coacha träningssugna. Resorna till andra länder blev bara fler och fler och till slut gick det inte längre.

Han var tvungen att välja mellan det egna gymmet och de alltfler internationella uppdragen. Det blev det senare.

- I somras sålde jag mitt gym för att satsa internationellt istället, säger Samuel Ericsson när Inblick träffar honom över en kopp kaffe på Broadway Café i Norrköping.

 

Hollywood tog kontakt

Sedan dess har det gått oerhört snabbt för den unge östgöten. En filmproducent i Hollywood fick syn på en av Samuels träningsvideor på YouTube och tog kontakt för att erbjuda honom en roll i en science fictionfilm som ska spelas in nästa år. Kontraktet skrevs och Samuel började läsa in sig på manuset.

Då dök nästa rollerbjudande upp i form av en engelsk filmproduktion som också kommer att spelas in under 2017.

- Det är en film som är något annorlunda än den amerikanska, mer av en traditionell actionfilm, men fortfarande en proffsig produktion. Real Target heter den. Jag spelar en bad guy i båda filmerna som kommer innehålla flera slagsmålsscener som jag är med och koreograferar.

 

Saknar skådespelarerfarenhet

Det allra mest uppseendeväckande med Samuels kommande filmprojekt i Hollywood och England är att han helt och hållet saknar varje uns av skådespelarerfarenhet. Han är ett i ordets rätta bemärkelse helt oprövat kort. För att förbereda sig inför det kommande äventyret går han skådespelarkurser och får dessutom hjälp av några coacher i konsten att agera naturligt framför kameran.

 

Innebär det här att du kommer att lämna Norrköping och bosätta dig permanent i Los Angeles?

- Jag vet inte. Det är något jag försöker låta bli att tänka på. Allt har inte sjunkit in på riktigt ännu och det kommer nog inte att kännas på riktigt förrän jag befinner mig på plats och inspelningarna har startat. 

- Måste jag flytta till andra sidan jordklotet så gör jag det men om jag kan stanna kvar i min lägenhet här i Norrköping så gör jag det lika gärna.

I början av september flyger Samuel till London för att träffa producenterna bakom Real Target och diskutera igenom hela filmprojektet. En vecka senare tar han flyget till Los Angeles för ett liknande möte med filmfolket där.

 

Bygger alla dessa framgångar helt och hållet på din approach på sociala medier?

- Ja, så är det. Jag har mött avundsjuka människor som har sagt att "utan Facebook hade du inte varit någonting". Det stämmer säkert att inget hade hänt utan Facebook men det betyder inte att jag varit helt värdelös utan sociala medier.

- Innan internet fanns var det tidningar, radio och TV som gällde om du ville nå ut med ditt budskap. Innan dess var det stora affischer som man satte upp överallt. Varje tid har sina verktyg för marknadsföring. 

- Just nu är det sociala medier som har tagit över papperstidningar, radio och TV. Det gäller att hänga med i utvecklingen annars står man bara och ser på och kan klaga hur mycket som helst.

- Jag är jättetacksam att Facebook finns. Jag har lagt en massa timmar där och har tack vare Fejjan fått dessa möjligheter. Det var absolut välinvesterad tid.

 

Vilka är dina tre bästa tips för att nå framgång på sociala medier?

- För det första ska man alltid vara sig själv och inte låtsas vara någon annan. Dina följare måste få en personlig relation till den du är. Du kan inte lura dina följare med några påhittade luftslott som inte är äkta.

- Mitt andra tips är att alltid lägga upp relevanta saker. Lägg upp saker du lyckats med och som är inspirerande. Lägg inte upp att du har tvättid, köpt en pizza eller att du väntar på att en serie ska börja på TV3. Dina inlägg ska motivera folk att fortsätta följa dig. 

- Tredje tipset är att strunta i folk som kritiserar dig eller bara vill skada dig. I början tog jag åt mig av de avundsjuka och negativa kommentarer jag fick men numera bryr jag mig inte om dem. Folk får tycka vad de vill men jag lägger inget fokus på det.

- 98,5 procent av mina följare tycker att jag är grym. De där andra 1,5 procenten kan väl sitta och tycka att det är jättejobbigt att jag lägger upp grejer på Facebook. Jag har inget emot att de förtalar mig, skriver elaka saker om mig eller försöker förstöra för mig. 

- Så länge jag fortsätter som vanligt och inte låter det påverka mig så är det lugnt. Då stoppar inte struntpratet mig på något sätt, säger Samuel Ericsson.

GÖRAN JACOBSON

 
eBlick
”Videospelsindustrin_lar_unga_manniskor_att doda”
aug 22, 2019
Flera gärningsmän bakom masskjutningarna i USA var besatta av våldsamma videospel. Walmart har nu tagit bort alla skyltar, skärmar och videor som visar våld från sina samtliga butiker. Flera ledande politiker kräver nu lagstiftning för att begränsa de våldsamma videospelen.
eBlick
aug 22, 2019
Den senaste demonstrationen i Moskva var troligen den största i Rysslands historia, då 50 000 personer demonstrerade för fria och rättvisa val, den 8 augusti. – Vladimir Putin tror han är Rysslands Messias. Vi tror hans dagar vid makten snart är över, säger demonstranten Evgenia Bogdanova till Inblick.
eBlick
aug 22, 2019
Första juli trädde den reviderade läroplanen för förskolan i kraft. Gunilla Gustafson är verksamhetsansvarig i Växjö och tror att den största utmaningen är att det nu tydligt står att det är förskollärarna som har ansvaret för utbildningen. – Det har stått i skollagen, men vi har inte tagit oss an uppdraget och fördelat rollerna överallt, säger Gunilla till Inblick.
eBlick
aug 15, 2019
Sverigedemokraterna i Malmö har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där man vill införa förbud mot värderingsstyrda slöjor i Malmös kommunala förskolor och grundskolor. Det föreslagna förbudet riktar sig med andra ord mot bärandet av muslimska slöjor i skolmiljön.
eBlick
aug 15, 2019
Antisemitismen fortsätter att breda ut sig i vårt land. I en undersökning som publicerades av EU-myndigheten Agency For Fundamental Rights i december förra året pekas Sverige ut som ett land där otryggheten ökar hos den judiska befolkningen. I Malmö berättar unga judar för Sveriges Radio att de inte vågar gå till skolan med synlig davidsstjärna längre, av rädsla för antisemitiska trakasserier i skolan.
eBlick
aug 15, 2019
Första juli började den reviderade läroplanen för förskolan att gälla. I den förtydligas att förskolans uppdrag är att undervisa och utbilda. – Undervisning i förskolan är inte samma sak som undervisning i skolan. Jag skulle helst velat ha ett annat begrepp. Men nu har vi det här begreppet och vi får fylla ordet med betydelse som passar förskolan, säger Christian Eidevald som är forskare och satt med i skolverkets expertgrupp.
eBlick
aug 08, 2019
En stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av Global Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS-rörelsen) som riktar sig mot Israel. Resolutionen menar att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”
eBlick
aug 08, 2019
De palestinier som stod bakom terrordådet vid Hebrew University i juli 2002 då nio personer dödades och mer än 80 skadades har fram tills nu fått 12,1 miljoner kronor i lönebetalningar från den palestinska myndigheten.
eBlick
aug 08, 2019
Enligt en ny undersökning är juli den månad då flest skiljer sig. Augusti kommer på fjärde plats. Var paren bor spelar också roll. Det är färre skilsmässor norrut, medan det är flest i Bjuv och Gnesta.
eBlick
aug 02, 2019
Sveriges försvar monterades ned av politiker som hänvisade till den militära underrättelsetjänstens rapporter om att ryska armén var i ett uselt skick. När Gotlands regementschef Peter Molin därmed blev utan uppdrag i Sverige träffade hans soldater under sin utlandstjänstgöring i Kosovo väldigt välutbildade ryska förband, som – visade det sig – var tränade för att hitta väldigt bra på Gotland.
eBlick
aug 02, 2019
Trots att Eva är synbart påverkad av onormal trötthet, gör misstag i arbetet och får ont i kroppen vid fysisk ansträngning, godkänner inte Försäkringskassan hennes ansökan om sjukpenning.