Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gifta lever längre

MONIKA EKSTRÖM | 13 okt , 2016
Enligt en artikel som Statistiska centralbyrån publicerade förra veckan lever personer som är gifta längre än de som är ogifta. – Trots att samboenden har ökat sedan 1980-talet verkar det ändå som att gifta trots detta behåller eller till och med utökar sitt försprång i livslängd jämfört med övriga grupper, säger Örjan Hemström på SCB.

Gifta_lever_langre
Örjan Hemström som arbetar med demografisk analys vid Statistiska centralbyrån (SCB) har olika förklaringar.

– Den högre livslängden bland gifta beror bland annat på att gifta ofta har bättre tillgång till socialt stöd i form av en partner och egna barn jämfört med de som inte är gifta.

– Det har i sin tur inverkan på livsstilen såsom mindre risktagande och hälsosammare vanor.

För att leva länge verkar det vara ännu bättre att behålla samma partner genom livet enligt statistiken.

– Andra studier har visat att personer som gifter om sig har något högre dödlighet än personer som hela tiden är gift med samma person, förklarar Örjan.

– Skilsmässor eller en partners dödsfall kan alltså ha betydelse för hur länge man lever.

 

Hälsoproblem

Örjan menar att hälsoproblem kan vara en annan förklaring till längre livslängd bland gifta.

– Hälsobesvär tidigt i livet, som kan påverka livslängden, kan leda till att personer aldrig gifter sig.

Gifta lever alltså längst och de som aldrig gift sig kortast. Räknat från 65 års ålder var genomsnittsåldern bland avlidna gifta 87,6 år bland kvinnor och 84,8 år bland män.

– Medelåldern för personer som inte gift sig var tre till fyra år lägre än för gifta.

– Skilda hade högre medelålder än de som aldrig gift sig och änkor och änklingar levde i sin tur något längre än skilda.

 

Halkat efter

Studier visar att sedan 1980-talet har ökningen i livslängd varit störst bland gifta män.

I mitten av 80-talet hade skilda lägst medelålder bland män. Bland kvinnor hade skilda och de som aldrig gift sig lägst medelålder.

– De som aldrig gift sig har sedan dess halkat efter de övriga tre grupperna.

Idag är medelåldern bland män fyra år högre bland gifta än bland de som aldrig gift sig.

I början av perioden var skillnaden 2,3 år för män och man ser ett liknande mönster bland kvinnor.

Andelen som är sammanboende har sedan mitten av 1980-talet ökat i alla grupper som inte är gifta.

– Detta borde ha lett till minskade skillnader mellan gifta och övriga civilstånd, eftersom sambor kan sägas leva under liknande omständigheter som gifta.

– Men det verkar som om gifta trots detta behåller eller till och med utökar sitt försprång i livslängd jämfört med övriga.

 

Hög inkomst

Andra faktorer som ger längre livslängd är hög inkomst och eftergymnasial

utbildning.

Man kan då fråga sig hur stor skillnaden blir om man kombinerar flera sociala faktorer som ger hög/ låg livslängd.

Hur lång är livslängden för gifta med hög inkomst och eftergymnasial utbildning till exempel?

– Räknat från 65 års ålder är medellivslängden för gifta män med hög inkomst och hög utbildning 86,5 år.

– För ogifta män med låg inkomst och ingen utbildning efter gymnasiet är den istället 79,5 år. Alltså en skillnad på sju år. För kvinnorna är skillnaden istället fem år.

– Slutsatsen man kan dra av statistiken är att gifta, högutbildade med hög inkomst lever längst, säger Örjan

Hemström.

MONIKA EKSTRÖM

Eduardo och Karen om att gifta lever längre:

"Man känner sig ganska trygg"

 

Eduardo och Karen Souza gifte sig för 13 år sedan. Idag har de fyra barn. De tror att äktenskapet ger en trygghet och att det är den som göra att man lever längre som gift än som ogift. Men de har upplevt att det inte bara är enkelt att leva tillsammans.

 

Varför gifte ni er?
Karen: Det är en stor fråga och ändå enkel. Jag var 19 år och kär i den här mannen. Det är jag fortfarande. Vi ville inte bara vara tillsammans utan bygga familj så vi gifte oss. Redan från början hade vi det som mål. Vi ville ha en familj och gifta oss. Det var vår plan. Vi tror på äktenskap som ett förbund, att man ska vara tillsammans resten av livet. Det är saker man inte gör utanför äktenskapet...

Eduardo: Vi har lärt oss från våra föräldrar att man ska gifta sig. Jag hade mycket bra förebilder hemma. Även om föräldrarna inte var perfekta ville jag följa deras exempel.

Vad är fördelarna med att vara gift?
Eduardo: Man är aldrig ensam och man behöver inte bara tänka på sig själv. Man har alltid en annan som tänker på en. Man känner sig ganska trygg. Man får dela allt.

Karen: Man har någon att luta sig mot och dela glädjen med. Man sover inte ensam. Man får mer när man delar med någon annan, man får något extra.

Varför tror ni att gifta personer lever längre än ogifta?
Eduardo: Det är konstigt. Vi har ingen aning. Men om man är gift delar man livet. Det finns de som är gifta med varandra och krigar hela livet och har ständiga konflikter. Då måste det vara jobbigt och de tror jag dör tidigt.

Karen: Vi har bestämt att vi ska leva hela livet tillsammans. Det ger en trygghet. När man känner sig trygg så slappnar man av mer och det är skönt att inte behöva göra allt ensam. Jag behöver inte tänka: "Börjar han tröttna på mig? Kommer han att lämna mig?" I en känd bok står det att det är bättre att vare två än ensam.

Eduardo: Om någon glömmer sin medicin då kan den andre påminna. Får man hjärtattack ringer den andre ambulansen.

Karen: Det är Eduardos pappa som sköter hans mammas medicin.

Eduardo: Man blir van vid att ta hand om varandra. Även par med problem, som har det dåligt, tar hand om varandra ändå.

Varför tror ni att det samma inte gäller för sambor?
Karen:
Nu stämmer det inte för alla, men jag känner några som lever som sambor, men som egentligen vill gifta sig, men deras partner vill inte. Det tror jag skapar otrygghet. När man är villig att ingå i ett äktenskap och lova trohet så betyder det något. Att man inte gör det betyder också något.

Vad är utmaningarna/nackdelarna med att vara gifta?
Eduardo: Man gör inte alltid det man vill. Om saker ska fungera så måste man prata med sin partner när man fattar beslut. Det kan vara jobbigt om man är driven. Då måste man förhandla. Det kan vara svårt.

Karen: Man har ett ansvar som är annorlunda. Man måste passa tider och sköta ekonomin. Ansvaret tar aldrig slut och man kan inte ta paus. Familjen måste funka.

Eduardo: Om jag inte gift mig kanske jag bott kvar där vid havet och fortsatt att surfa och inte lyckats med livet på samma sätt och inte heller utvecklats. Som gifta pushar man varandra.

Karen: Det finns säkert fördelar med att vara ogift också. Man kan satsa mer på karriär och lägga mer tid på arbetet utan att ta hänsyn till så många.

Vad är receptet på ett lyckligt äktenskap?
Eduardo: Vi har en strategi: "Låt inte solen gå ner över din vrede". Vi bestämde oss tidigt för att aldrig gå och sova när vi är osams. Ibland kan det var jättejobbigt, men vi har ett förbund med varandra. Även om vi varit jätteirriterade så ser vi ändå till att vara sams när vi går och lägger oss. Det funkar och det är något man bygger. Det är vårt recept.

Karen: Edu är jättebra. Han tar upp saker och säger förlåt. Jag hittade en bra man. Det är mitt recept, hitta en bra man. Då blir det inte svårt. Vi är bästa kompisar och tycker om att var tillsammans. Vi pratar och skojar och har roligt tillsammans. Nu målade vi precis köket tillsammans. Man umgås, även om det inte är så romantiskt. Man kan ha en bild av romantisk typ amerikanska filmer. Det är inte så livet är. Det är romantik att skratta ihop åt något knasigt. Det blir inte lyxmiddag varje fredag. I så fall gör man det bara svårt och jobbigt för varandra. Vem kan leva så? Vi sitter och pratar och kanske köper något ibland till den andra eller lagar den andres favoritmat.
MONIKA EKSTRÖM

Om Karen och Eduardo

Bor i villa i Diö utanför Älmhult
Eduardo, 35 år, grafisk designer (AD)
Karen, 33 år, barn- och tonårsledare
Barnen Ester 11 år, David 8 år, Samuel 6 år och Clara 3 år.
Flyttade från Brasilien till Sverige för tio år sedan.

 
eBlick
S_vill_samarbeta_med_V
jan 17, 2019
Socialdemokraterna, som har drivit på nedmonteringen av Sveriges försvar, ville strax före jul ge 3,9 miljarder mindre till Försvarsmakten än den M+KD-budget som riksdagen röstade igenom. Trots att försvarsminister Peter Hultqvist (S) i helgen i skarpa ordalag varnade för Rysslands upprustning, vill Stefan Löfven (S) samarbeta med Jonas Sjöstedt (V) i Försvarsberedningen.
eBlick
jan 17, 2019
En ny väg utanför Jerusalem som har en säkerhetsspärr som ska förhindra palestinska terrordåd har fått den palestinska myndighetens utrikesdepartement att beskriva vägen som en ”apartheidväg”. En PLO-ledamot kräver att FN återinför resolutionen ”sionism är rasism”.
eBlick
jan 17, 2019
USA och Israel drar sig helt ur FN:s kulturorgan Unesco. Organet förlorar därmed legitimitet och 30 procent av sin finansiering. – Det kommer bli svårare att driva press- och yttrandefrihetsfrågor i framtiden utan USA, säger Mats Djurberg till Inblick.
eBlick
jan 10, 2019
I helgen arrangerades hundmässan My dog på Svenska mässan i Göteborg. Cirka 35 000 personer besökte evenemanget och drygt 9 000 hundar deltog i utställningar och olika tävlingar. Inför mässan presenterade Västra kennelklubben och My Dog en ny undersökning om svenskarnas hundvanor.
eBlick
jan 10, 2019
Efter den senaste tidens terrordåd mot turister avråder Utrikesdepartementet (UD) från resor i stora delar av Mellanöstern, dock inte skådeplatsen för de brutala morden på två skandinaviska tjejer, Marocko. – Vi följer UD:s rekommendationer och marknaden avgör om resmål finns i vårt utbud eller inte, säger Adam Györki på TUI till Inblick
eBlick
jan 10, 2019
En före detta premiärminister, en nuvarande president i Högsta domstolen, en tidigare utrikesminister, en tidigare chef för den statliga televisionen och en katolsk kardinal finns i det lettiska KGB-arkiv som nu offentliggörs. – Jag var KGB:s huvudmål vid Lettlands befrielse, säger förre folkrättsprofessorn Bo Theutenberg.
eBlick
jan 04, 2019
Polisens julfester i Eskilstuna, Malmö och Linköping urartade och resulterade i flera polisanmälningar. – Det behövs externa resurser, som kan påtala brister och utreda polisen utifrån, säger polisen Kerstin Dejemyr, initiativtagare till polisens #metoo-upprop som fick 5 000 av landets 13 000 kvinnliga polisanställda att berätta om sextrakasserier inom kåren.
eBlick
jan 04, 2019
Veckan innan jul meddelade USA:s president Donald Trump via Twitter att de amerikanska militära trupperna skulle dras tillbaka från Syrien. Anledningen till tillbakadragandet enligt Trump, är att Islamiska staten (IS) har besegrats. – Det är dags för våra unga hjältar att komma hem, säger president Trump i ett videoklipp på Twitter. Dagen efter meddelade Trump att den amerikanska militära närvaron i Afghanistan också avslutas och att trupperna som varit stationerade där kallas hem.
eBlick
jan 04, 2019
Nu stämmer Konsumentombudsmannen (KO) Ninja Casino för bolagets spelreklam. Enligt KO strider reklamen mot lagen. De kräver att bolaget förbjuds att använda uttryck som "Klockrena vägen till guldet!", Vinsten på banken inom fem minuter!" och "Spela nu!"
eBlick
dec 20, 2018
I slutet av november föreläste Sophie Nyman i Malmö om medberoende på Human Gardenings heldag om spelberoende. – 600 000 svenskar uppgav till Folkhälsomyndigheten att de hade någon i sin närhet som har eller hade haft spelberoende, berättade Sophie Nyman som själv vuxit upp med missbruk i familjen.
eBlick
dec 20, 2018
Lobbyorganisationen RFSL har de senaste tio åren tjänat hundratals miljoner kronor på den så kallade hbtq-certifiering som man erbjuder arbetsplatser och organisationer. Målet med denna certifiering ”innebär att verksamheten får ett normkritiskt tänkande och skapar förutsättningar för ett öppet och inkluderande bemötande ur ett hbtq-perspektiv”, enligt RFSL:s egen beskrivning på sin hemsida. Sedan starten 2008 har nästan 500 arbetsplatser och organisationer runtom i Sverige genomgått lobbyorganisationens hbtq-certifiering av sin verksamhet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019