Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Dom mot gangsterledare avslöjar nya kopplingar i Karin-fallet

Ruben Agnarsson | 27 okt , 2016
Den 26-årige gangsterledaren från Tumba som åtalades i våras fick i början av hösten fängelse i ett år och åtta månader. Mannen dömdes för narkotikabrott, dopningsbrott och vapenbrott. Inblick skrev i våras att den aktuelle mannen bott i samma lägenhet som en vd för ett taxibolag som har sin verksamhet på samma adress som en bilverkstad som i sin tur har en polis som vd.

natvark_pa_vag_att_rojas
Vid tillslag och husrannsakan i 26-åringens hem anträffades bland annat narkotika, anabola steroider, vapen, ammunition, elektronikvaror och sprit.

I polisförhören uppgav den 26-årige mannen att han arbetar som egen företagare inom byggbranschen och äger ett byggbolag, som är namngett efter efternamnet på taxibolagets vd som han alltså även delar adress med.

26-åringen, som tidigare inte dömts för några grövre brott, misstänktes för att på relativt kort tid klivit fram som en multikriminell aktör med stort inflytande.

Den nu dömde 26-åringen är genom släkt- och vänrelationer knuten till flera av dem som tidigare punktmarkerats av polisen.

TV4 uppmärksammade

Inblick har skrivit en rad artiklar om en våldtäktsanmälan i augusti 2008 mot en polis som är vd på den bilverkstad som har samma företagsadress som gangsterledarens formella uppdragsgivare.

TV4 har vid flera tillfällen uppmärksammat att varken anmälan om polisvåldtäkten och de efterföljande hoten mot kvinnan, som utsattes för våldtäkt och som i Inblicks rapportering kallats ”Karin”, inte lett till några åtgärder mot den anmälde polisen. Polisen förnekar brott och är inte heller dömd.

Inblick kan nu avslöja att den polis som anmäldes för våldtäkt hösten 2008 i sitt försvar åberopat flera poliskollegor. Bland annat en polis som på ett inspelat band som delgetts Karin uttryckt: ”Jag ska engagera lite folk i andra verksamheter som jag känner…underrättelseverksamheter och allting så här…Jag kan tala om en sak för dig. Landsortsdjupet…landsortsdjupet är 460 meter djupt.

Och har man en betongklump runt fötterna… Då kan man inte simma. Mmm. Hälsa alla inblandade det.”

 

Åberopade internutredare

En annan polis som den våldtäktsanmälde polisen åberopat är den kollega på polisens internutredningar som förra hösten omplacerades för att ha haft otillbörlig och intim e-postkontakt med tre kvinnor som på olika sätt kan knytas till polisens illegala informatörsverksamhet.

Poliskollegan som åberopades som försvar hade en central roll inom polisens internutredningar. 

När verksamheten omorganiserades vid nyåret 2011 blev hans funktion att ta emot anmälningar, kvalitetssäkra, bedöma innehållet, analysera vilka åtgärder som ska göras, prioritera och fördela uppdrag till utredare och hålla kontakten med åklagare.

Han har i sin roll lagt ned alla anmälningar om hot som Karin har skickat in, hot som pågår fortfarande och som har tydliga avsändare.

 

Polisanmäldes 2013

Den omplacerade polisen på polisens internutredningar polisanmälades i mars 2013 för att ha haft en sexuell relation med en kvinna som hotat Karin via hembesök och via telefon.

Karins advokat Björn Hurtig menade att detta var en jävsituation.

Inblick uppmärksammade såväl Justitieombudsmannen, Riksåklagaren och riksdagsledamöterna Krister Hammarbergh (M) och Maria Ferm (MP) på detta förhållande eftersom de satt i rikspolisstyrelsens styrelse med parlamentarisk insyn när det gäller polisens interna granskning.

Ingen av myndigheterna valde att kommentera dessa fakta, och Krister Hammarbergh svarade att han inte kan kommunicera sekretessbelagt material utåt.

– Men vi följer de ärenden som vi anser vara viktiga, inte minst de som är omnämnda i media, förklarade han för Inblick.

Ruben Agnarsson

 
eBlick
Kalla kriget del 3 (1)
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020