Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

FN-beslut bakom yoga-boom i Sverige

Ruben Agnarsson | 10 nov , 2016
I Indien har FN-beslutet att införa en internationell yoga-dag gett en ny vind till hindunationalistiska krafter. Det har blivit svårare att konvertera och historien skrivs om i skolböckerna. – Med yogaövningar kommer vissa uppfattningar om kroppen, om kosmos och om universum. Det öppnar en dörr för en religiös tolkning, menar Heinz Werner Wessler, professor i indologi vid Uppsala universitet.

  fn-beslut_bakom_yoga-boom_i_sverige

För två år sedan utlyste FN:s generalförsamling den 21 juni som en internationell yogadag.

Beslutet skedde efter att Indiens hindunationalistiska partiledare, premiärminister Narendra Modi, i ett tal i FN uppmanat världens ledare att anta en internationell yogadag. Modis argument var att yoga är mer relevant och nödvändigt än någonsin.

Indiens premiärminister beskrev yoga som en ”ovärderlig gåva” från Indiens urgamla tradition och som en holistisk inställning till hälsa och välbefinnande.

– Det handlar inte om träning, utan att upptäcka känslan av enhet med sig själv, med världen och med naturen, sade Modi i sitt FN-tal och lovade att yoga kan åtgärda klimatförändringarna.

Efter FN-beslutet om yogadagen skrev Modi på Twitter att han är upprymd och saknar ord för att beskriva sin glädje.

Resolutionen antogs den 11:e december 2014, bara tre månader efter att Narendra Modi adresserat generalförsamlingen.

När Sveriges statsminister Stefan Löfven besökte Indien i februari i år lovade han tillsammans med Indiens premiärminister att Sverige, i enlighet med FN-beslutet, skulle ”öka medvetenheten om fördelarna med att praktisera yoga”.

 

Radikala krafter

Heinz Werner Wessler, professor i indologi vid Uppsala universitet frågar sig om Modis arbete för en världsvid yogadag inom ramarna för FN, är en avledningsmanöver för det inrikespolitiska tryck som sakta men säkert blir allt starkare från landets radikala hindunationalistiska krafter.

– Det här FN-beslutet om en yogadag spelar en stor roll i Indien. Premiärminister Modi deltog i ett stort evenemang år 2015 där yoga-övningar genomfördes och skolorna har börjat med lektioner i yoga, säger Heinz Werner Wessler till Inblick.

Modi, som själv ägnar sig åt yoga varje dag, har tillsatt ministrar för yoga och alternativ läkekonst, vilket ger en ständigt närvarande möjlighet att koppla samman dessa företeelser med hinduismens tankevärld, menar Heinz Werner Wessler.

Han konstaterar att denna utveckling redan hade påbörjats innan FN-beslutet om en internationell yogadag, men att det har accelerat på ett mycket mer omfattande sätt därefter.

Heinz Werner Wessler beskriver hur det finns olika uppfattningar om det religiösa inslaget i yoga, vissa anser att det enbart handlar om gymnastik och mentala övningar.

– Samtidigt kommer vissa uppfattningar om kroppen, om kosmos och om universum.

– Det minsta man kan säga är att det öppnar en dörr för en religiös tolkning.

– Man kan säga att det handlar om kroppsövningar och en meditationsteknik, men för mig som indolog är det tydligt att det är djupt förankrat i den hinduiska, religiösa traditionen, säger Heinz Werner Wessler.

 

Sekulär stat

Han konstaterar att det förra regeringspartiet Kongresspartiet och Indira Gandhi var mycket bestämda med att Indien skulle vara en sekulär stat.

– Även den nya koalitionen med hindunationalistiska BJP anser sig vara sekulär, men det finns en kontrovers kring vad sekularism egentligen innebär.

– Det finns hinduer som ser hinduismen i sig som sekulär, eftersom det det finns plats för allt möjligt inom hinduismen, förklarar Heinz Werner Wessler.

– Man försöker även skriva om historien, och förneka invandringen av ariska folkslag till Indien.

– Det finns en stor fraktion som vill förändra alla skolböcker så att det inte längre skrivs om detta. Man menar att detta är västliga idéer, det har blivit jätteviktigt att upprätthålla tanken att arierna alltid har funnits i Indien.

– Även vi som västliga indologer ifrågasätts, man vill inte diskutera frågan om invandring utan vill upprätthålla bilden av att de ariska folkslagen har funnits i Indien för alltid.

– Det här är ju jättefarligt, när man överger en intellektuell standard och ger upp ett ifrågasättande som reflekterar över sin egen världsbild.

 

Svårare att konvertera

Heinz Werner Wessler menar även att det har blivit svårare att konvertera från hinduismen under det senaste två åren.

– Det finns tankar om att hinduismen är Indiens naturliga religion, där de som tillhör andra religioner ses som en olycka i historien. Vissa vill exempelvis att muslimer ska kalla sig hindumuslimer för att avgränsa sig mot Pakistan, berättar han.

– I vissa stater blir man inkallad till polisen när man konverterar.

– Man måste försvara sig, och får frågor om vem som har konverterat dem. I vissa stater är det nästan förbjudet, det är jättesvårt att konvertera.

– Man tror alltid att det ligger övertalning, pengar, eller andra faktorer bakom, man litar inte på människans egen uppfattning.

Heinz Werner Wessler konstaterar att Indien fortfarande är mer tolerant än många muslimska länder, men att det finns ett hot mot toleransen.

– Vi vet inte hur det utvecklas sig de kommande åren.

RUBEN AGNARSSON

 

Kontroversiell indisk guru i FN:s högkvarter på årets yogadag


Inför årets internationella yogadag den 21 juni berättade Indiens FN-sändebud att den religiöse ledaren och gurun Sadhguru skulle leda en yogasession i FN-skrapans högkvarter, enligt The Indian Express.

 

Sadhguru leder Isha Foundation och är en indisk yogi och mystiker.

Som 25-åring fick han en religiös upplevelse där han helt plötsligt upplevde sig själv som en del av världsaltet.

Han har byggt upp det religiösa templet Dhyanalinga i Tamil Nadu i södra Indien, där man enligt Sadhguru kan få tillgång till starka andliga energier via hans meditationssätt.

Oklara omständigheter kring hans hustrus död i januari 2007 fick enligt Indian express hennes far T S Ganganna att polisanmäla Sadhguru med misstankar om att hans dotters dödsfall berodde på förgiftning eller strypning.

Anklagelserna ledde inte till åtal och Sadhguru förnekade brott. I en bok förklarade Sadhguru att hans hustru frivilligt lämnade sin kropp för att gå samman med det gudomliga och att det var en mycket gynnsam dag för en sådan sak, eftersom det var i samband med invigningen av Dhyanalinga.

Ruben Agnarsson

 

 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.