Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Galan på Grand Hotell

RUBEN AGNARSSON | 10 nov , 2016
I fredags anordnade en rad företrädare för högerpopulistiska partier i Europa en gala på Grand Hotell i Stockholm. Partier från ett tiotal länder fanns representerade med Nigel Farage från brittiska UKIP som en av huvudtalarna.

Galan_pa_Grand_Hotell

Brexit-profilen Farage har bland annat uttryckt sin beundran för Rysslands Vladimir Putin och menar att västvärlden svartmålar den ryske ledaren. Nigel Farages budskap på Grand Hotell var att jihad är största hotet mot väst och att Putin är en allierad i denna kamp.

Farage bortser från att Putin i september förra året under högtidliga och dramatiska former i FN:s generalförsamling just föreslog en bred koalition med Väst för att bomba islamiska staten, för att strax därefter skicka ryska flyg för att bomba USA-allierade rebeller i Syrien.

Att Ryssland, som enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch tillsammans med Syrien ligger bakom de terrorbombningar av landets civilbefolkning som orsakat den massiva flyktingströmmen över Europa, nu allierar sig med flyktingfientliga partier i Europa är en fingervisning om hur motsägelsefullt Rysslands agerande är.

 

Det är lika paradoxalt att Moskva, som tidigare mest haft meningsfränder som Pierre Schori (S) och som allierat sig med vänsterextrema partier i Sverige och i övriga Europa, nu ser högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna och UKIP som sina allierade.

Det är knappast ideologiska skäl som motiverar dessa vägval, det är snarare taktiken ”söndra och härska” som är vägledande.

Genom att stödja Nigel Farage kunde EU splittras och därmed försvagas genom att latenta motsättningar mellan främst Frankrike och Storbritannien kom i dagen.

Detsamma gäller Rysslands intriger i det amerikanska presidentvalet. Även Trump har uttryckt sin beundran för Putin och vill lämna över delar av landets internationella dominans till Ryssland. Det räckte för att den ryska underrättelsetjänsten skulle genomföra hackerattacker på demokraternas datanätverk som gjorde att Hillary Clintons mejl kunde offentliggöras.

Resultatet har blivit att allmänhetens förtroende för politiker och beslutsfattare aldrig varit svagare i USA än det är just nu. Vem tjänar på det om inte Moskva?

 

Samlingen på Grand Hotell i Stockholm skedde endast en dryg månad efter att Egor Putilov, politisk sekreterare på Sverigedemokraternas riksdagskansli, sade upp sig sedan han hade pekats ut som en säkerhetsrisk efter avslöjanden om att han haft samröre med en kriminell ryss.

Strax därefter stängdes SD:s politiska sekreterare Dick Abrahamsson av från sitt jobb sedan han spridit rysk propaganda och uttalat stöd för Putin.

Det är ett ödets ironi att det nationalistiska partiet Sverigedemokraterna låter sig utnyttjas – medvetet eller omedvetet – av ryska intressen som vill undergräva Sveriges suveränitet.

 Samtidigt är frågan om rysk infiltration och intrigspel i svensk och internationell politik alldeles för allvarlig för att låta partipolitiskt käbbel och försök att vinna kortsiktiga politiska poäng få styra debatten, vilket är precis det Moskva vill.

 

Nyligen avslöjades exempelvis att den legendariske S-ledaren Per-Albin Hanssons barnbarn Per Olav Marcussen (S) fick pengar från sovjetiska KGB och östtyska Stasi.

Redan tidigare visste vi att Georg Branting (S), son till en annan legendarisk S-ledare, Hjalmar Branting, var KGB-spion.

Alla partier har alltså ett ansvar för att bevara sin integritet och sitt oberoende i förhållande till främmande makt. Den som tror att det bara är ledningen i Sverigedemokraterna som råkar ut för infiltrationsförsök från ryska underrättelsetjänsten är både naiv och historielös.

 RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se

 

 
eBlick
Magnus Utvik
nov 19, 2020
På kort tid har två uppburna svenska kommunister, Jan Myrdal och Sven Wollter, gått ur tiden. Hyllningsreportagen i svenska medier kastar ett ögonblicksljus över journalistkårens svaghet för socialism – även i de mest bisarra former. – Kulturpersonligheter som har hyllat Pinochet i Chile hade aldrig fått samma reportage, säger författaren Magnus Utvik.
eBlick
dec 05, 2020
Minst 2 000 av de drygt 33 000 personerna i Sverige som lever i hemlöshet gör det som en direkt konsekvens av psykisk ohälsa. Det rapporterar tidningen Hem & Hyra med hänvisning till uppskattningar från Socialstyrelsen. En annan utsatt grupp som också löper stor risk att hamna i hemlöshet är äldre och dementa personer.
eBlick
nov 30, 2020
I det gamla bondesamhället på 1800-talet saknade de flesta en klocka. Då blev Helgmålsringningen i bygdens kyrkklockor den betydelsefulla markeringen mellan arbetsveckans slut och helgens inledning. I 50 år har Sveriges Television sänt Helgmålsringningen klockan 17:55 på lördagskvällen. Johannes Söderberg, SVT:s gudstjänstproducent, berättar för Inblick att Helgmålsringningen i SVT började sändas drygt en månad efter nyhetsprogrammet Rapport startade i TV2 för 50 år sedan. – Cirka 350 000 tittare har vi varje lördag, säger han.
eBlick
nov 19, 2020
Arbetslösheten är nu cirka 25 procent i Israel. Landsbygden har drabbats hårdast. – Vi har samlat in medel för att kunna dela ut matpaket till dem som mest behöver hjälp. Många gamla som överlevt förintelsen har det mycket svårt, berättar Max Federman för Inblick.
eBlick
nov 19, 2020
Michelle Bäck öppnade sin veganska restaurang ”Skrymslet under trappan” i Norrköping i våras, strax efter virusutbrottet.
eBlick
nov 05, 2020
Palmemordet utlöser en febril aktivitet på UD, med tips, påtryckningar, utredningar samt stormöten med spaningsledningen. När Säpos mordutredning sedan pekar mot Sovjet och UD:s ledning ges UD-diplomaten Carl Lidbom uppdraget att utreda hela Säpo. När Lidbom är klar har rysspåret begravts och Säpos mordutredare belagts med tystnadsplikt.
eBlick
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 23, 2020
Warszawa-pakten, Iran och Frankrike blev snuvade på omfattande vapenexport på grund av statsminister Olof Palmes framgångsrika engagemang till förmån för den krisdrabbade vapentillverkaren Bofors. – Palmes rådgivare skulle ha hindrat honom från dessa vapenaffärer. Rollerna som fredsförhandlare och vapenexportör var oförenliga, säger Bo Theutenberg.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.