Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Trakasserier mot "Karin" fortsätter

Ruben Agnarsson | 08 dec , 2016
Hoten mot Karin, den kvinna som hösten 2009 berättade i TV4 att hon våldtagits av en polis, har nu tagit sig nya uttryck. Den kvinna som misstänks ligga bakom den senaste tidens trakasserier är vid flera tillfällen dömd för förtal, ofredande och olaga hot.

trakasserierna_mot_karin_fortsatter
Inblick kan nu avslöja hur hoten mot den kvinna som hösten 2009 berättade i TV4 att hon våldtagits av en polis, har tagit sig nya uttryck.

Vid varje tillfälle som Inblick har avslöjat de nätverk och personer som har utfört hot mot Karin, har de upphört, för att efter en tid uppstå i nya former.

Hoten började hösten 2008 med grova hot och kränkande övergreppsbilder via sms, där gärningsmannen friades för att han påstod att Karin i själva verket önskade dessa hot och kränkningar.

Därefter startade en rad förtalsbloggar, som till stor del upphörde när Inblick kunde påvisa att den kvinna som skötte bloggarna gjorde det på uppdrag av den polis som av TV4 anklagades för våldtäkt.

Efterföljande hot och trakasserier, som utfördes av missbrukare via telefonsamtal och sms, upphörde också när Inblick skrev om dem.

Även den förföljelse som sedermera utfördes av kriminiellt belastade personer i Karins grannskap upphörde när Inblick avslöjade dessa.

Den poliskollega som hotade Karin med att hon skulle sänkas i Landsortsdjupet har inte heller hört av sig på länge.

 

Ifrågasätter expertläkare

Misstänkt anstiftare till den senaste tidens hot är en av de tre kvinnor som haft kontakt med den numera omplacerade samordnaren på polisens internutredningsenhet. Som samordnare var polisen under lång tid delaktig i att lägga ned alla Karins anmälningar om förföljelse.

De tre kvinnorna har – genom att framstå som antagonister – försökt få kontakt med ”Karin” för att framföra sina hot, men har också anmält varandra till polisens internutredningar för att skapa förvirring.

Den kvinna som misstänks ligga bakom den senaste tidens trakasserier är vid flera tillfällen dömd för förtal, ofredande och olaga hot. Hon har genom åren sökt kontakt med Inblick och Inblicks källor för att försöka påverka tidningens rapportering. Hon har även kontaktat Karins juridiska ombud och de vittnen som Karin åberopat, bland annat pastor Owe Carlsson, Älmhult, som även han blev hotad efter att ha engagerat sig för Karins situation.

Kvinnan har påstått att hon är frilansjournalist och har bland annat sökt kontakt med expertläkare som intygat Karins hälsotillstånd.

Hon hade även kontakt med Inger Strömbom, som i egenskap av föreståndare för den kvinnojour där Karin gömde sig, engagerade sig i Karins fall. Inger Strömbom var tidigare riksdagsledamot (KD) och jobbade senare på Kristdemokraternas riksdagskansli.

 

Kontakt med grannar

I juli 2013 skriver kvinnan i egenskap av ”frilansjournalist” en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg där hon menar att en av Sveriges främsta traumaexperter, Hans Petter Söndergaard som är docent i psykiatri, överläkare och legitimerad psykoterapeut samt chefsöverläkare vid Kris- och traumacentrum vid Danderyds sjukhus, skrivit ett felaktigt sjukintyg till Karin.

”Frilansjournalisten” hade även kontakt med den den kriminellt belastade grannfamilj som under en tid förföljde Karin. Redan i februari 2014 informeras Annika Teckner på Nacka-polisen om kvinnan som trolig anstiftare till de sms-hot som Karin relaterade till grannarnas aktiviteter.

På en bandinspelning som Annika Teckner fick ta del av avslöjar kvinnan att hon känner till att den mobiltelefon som varit avsändare till hoten köpts in på Nacka Forum, vilket polisens utredning också konstaterar.

Kvinnan i grannlägenheten, som vid ett tillfälle greps på bar gärning på Karins balkong, är syster till två bröder som dömts för värdetransportrån och narkotikabrott i Finland. Kvinnan flyttade när Inblick skrev om hennes hot mot Lena Olsson, Vänsterpartiets förra ledamot i justitieutskottet, som under en tid engagerade sig i Karins situation.

Lena Olssson blev själv kontaktad via sms, där budskapen varnade henne för att den politiska karriären skulle bli förstörd om hon fortsatte sin kontakt med Karin.

Det visade sig att ett av numren som användes för att kontakta Lena Olsson var samma nummer som användes för att hota Karin. Lena Olsson översände därför dessa sms till Karins advokat Björn Hurtig.

 

”Ur askan in i elden”

I maj 2014 skrev en av de förtalsbloggar som fortfarande är uppe, att om Karin ”hade problem innan med grannarna så har hon hamnat ur askan in i elden.” Bloggen skrev även att det par som flyttat in i närheten av Karin är mycket nära vänner med den ”frilansjournalist” som nu misstänks ligga bakom den senaste tidens trakasserier och som tidigare alltså är dömd för förtal, ofredande och olaga hot.

Karin misstänker att bloggen syftar på de nyinflyttade grannar där mannen är dömd för våldsamt motstånd mot poliser och som sitter i den lokala hyresgästföreningen. Grannarna är i sin tur kontaktpersoner mellan den kvinnliga ”frilansjournalisten” och de grannar som i sin tur utför de aktuella hoten.

På senare tid har förföljelsen nämligen utförts av Karins närmaste grannar, där mannen är dömd för våldtäkt och har jobbat på SVT:s barnkanalen. Trakasserierna handlar bland annat om ihärdiga och högljudda knackningar på väggarna som kan hålla på i timtal. Vid andra tillfällen riktar mannen i grannlägenheten sina högtalare med högljudd musik mot Karins lägenhet, något som kan pågå under hela natten.

Mannen och den kvinna som bor hos honom, har vid upprepade och regelbundna tillfällen sprungit förbi lägenheten och till och med gått in på balkongen för att stirra in genom fönstret. Karin har vid ett tillfälle fångat kvinnan på bild. Härom natten skrapade grannarna mot fönsterrutan, vilket gav märken på fönstret.

Förföljelsen är anmäld till både polis och hyresgästförening utan att några åtgärder vidtagits.

När Inblick i slutet av förra veckan tar kontakt med ”Frilansjournalisten” via telefon, lägger hon på luren och vill inte svara på frågor. Hon vill inte heller svara på de frågor som Inblick skickar via mail.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
palme
okt 29, 2020
Olof Palme, Anders Thunborg, Lennart Ljung, Per Rudberg och Bo Theutenberg förvaltade Sveriges hemliga livlina till Nato. Palmemordet skedde under en period då Bo Theutenberg manövrerades bort från UD, Anders Thunborg slutade som försvarsminister, marinchefen Per Rudberg pensionerades och Lennart Ljung byttes ut som överbefälhavare.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.