Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Trakasserier mot "Karin" fortsätter

Ruben Agnarsson | 08 dec , 2016
Hoten mot Karin, den kvinna som hösten 2009 berättade i TV4 att hon våldtagits av en polis, har nu tagit sig nya uttryck. Den kvinna som misstänks ligga bakom den senaste tidens trakasserier är vid flera tillfällen dömd för förtal, ofredande och olaga hot.

trakasserierna_mot_karin_fortsatter
Inblick kan nu avslöja hur hoten mot den kvinna som hösten 2009 berättade i TV4 att hon våldtagits av en polis, har tagit sig nya uttryck.

Vid varje tillfälle som Inblick har avslöjat de nätverk och personer som har utfört hot mot Karin, har de upphört, för att efter en tid uppstå i nya former.

Hoten började hösten 2008 med grova hot och kränkande övergreppsbilder via sms, där gärningsmannen friades för att han påstod att Karin i själva verket önskade dessa hot och kränkningar.

Därefter startade en rad förtalsbloggar, som till stor del upphörde när Inblick kunde påvisa att den kvinna som skötte bloggarna gjorde det på uppdrag av den polis som av TV4 anklagades för våldtäkt.

Efterföljande hot och trakasserier, som utfördes av missbrukare via telefonsamtal och sms, upphörde också när Inblick skrev om dem.

Även den förföljelse som sedermera utfördes av kriminiellt belastade personer i Karins grannskap upphörde när Inblick avslöjade dessa.

Den poliskollega som hotade Karin med att hon skulle sänkas i Landsortsdjupet har inte heller hört av sig på länge.

 

Ifrågasätter expertläkare

Misstänkt anstiftare till den senaste tidens hot är en av de tre kvinnor som haft kontakt med den numera omplacerade samordnaren på polisens internutredningsenhet. Som samordnare var polisen under lång tid delaktig i att lägga ned alla Karins anmälningar om förföljelse.

De tre kvinnorna har – genom att framstå som antagonister – försökt få kontakt med ”Karin” för att framföra sina hot, men har också anmält varandra till polisens internutredningar för att skapa förvirring.

Den kvinna som misstänks ligga bakom den senaste tidens trakasserier är vid flera tillfällen dömd för förtal, ofredande och olaga hot. Hon har genom åren sökt kontakt med Inblick och Inblicks källor för att försöka påverka tidningens rapportering. Hon har även kontaktat Karins juridiska ombud och de vittnen som Karin åberopat, bland annat pastor Owe Carlsson, Älmhult, som även han blev hotad efter att ha engagerat sig för Karins situation.

Kvinnan har påstått att hon är frilansjournalist och har bland annat sökt kontakt med expertläkare som intygat Karins hälsotillstånd.

Hon hade även kontakt med Inger Strömbom, som i egenskap av föreståndare för den kvinnojour där Karin gömde sig, engagerade sig i Karins fall. Inger Strömbom var tidigare riksdagsledamot (KD) och jobbade senare på Kristdemokraternas riksdagskansli.

 

Kontakt med grannar

I juli 2013 skriver kvinnan i egenskap av ”frilansjournalist” en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg där hon menar att en av Sveriges främsta traumaexperter, Hans Petter Söndergaard som är docent i psykiatri, överläkare och legitimerad psykoterapeut samt chefsöverläkare vid Kris- och traumacentrum vid Danderyds sjukhus, skrivit ett felaktigt sjukintyg till Karin.

”Frilansjournalisten” hade även kontakt med den den kriminellt belastade grannfamilj som under en tid förföljde Karin. Redan i februari 2014 informeras Annika Teckner på Nacka-polisen om kvinnan som trolig anstiftare till de sms-hot som Karin relaterade till grannarnas aktiviteter.

På en bandinspelning som Annika Teckner fick ta del av avslöjar kvinnan att hon känner till att den mobiltelefon som varit avsändare till hoten köpts in på Nacka Forum, vilket polisens utredning också konstaterar.

Kvinnan i grannlägenheten, som vid ett tillfälle greps på bar gärning på Karins balkong, är syster till två bröder som dömts för värdetransportrån och narkotikabrott i Finland. Kvinnan flyttade när Inblick skrev om hennes hot mot Lena Olsson, Vänsterpartiets förra ledamot i justitieutskottet, som under en tid engagerade sig i Karins situation.

Lena Olssson blev själv kontaktad via sms, där budskapen varnade henne för att den politiska karriären skulle bli förstörd om hon fortsatte sin kontakt med Karin.

Det visade sig att ett av numren som användes för att kontakta Lena Olsson var samma nummer som användes för att hota Karin. Lena Olsson översände därför dessa sms till Karins advokat Björn Hurtig.

 

”Ur askan in i elden”

I maj 2014 skrev en av de förtalsbloggar som fortfarande är uppe, att om Karin ”hade problem innan med grannarna så har hon hamnat ur askan in i elden.” Bloggen skrev även att det par som flyttat in i närheten av Karin är mycket nära vänner med den ”frilansjournalist” som nu misstänks ligga bakom den senaste tidens trakasserier och som tidigare alltså är dömd för förtal, ofredande och olaga hot.

Karin misstänker att bloggen syftar på de nyinflyttade grannar där mannen är dömd för våldsamt motstånd mot poliser och som sitter i den lokala hyresgästföreningen. Grannarna är i sin tur kontaktpersoner mellan den kvinnliga ”frilansjournalisten” och de grannar som i sin tur utför de aktuella hoten.

På senare tid har förföljelsen nämligen utförts av Karins närmaste grannar, där mannen är dömd för våldtäkt och har jobbat på SVT:s barnkanalen. Trakasserierna handlar bland annat om ihärdiga och högljudda knackningar på väggarna som kan hålla på i timtal. Vid andra tillfällen riktar mannen i grannlägenheten sina högtalare med högljudd musik mot Karins lägenhet, något som kan pågå under hela natten.

Mannen och den kvinna som bor hos honom, har vid upprepade och regelbundna tillfällen sprungit förbi lägenheten och till och med gått in på balkongen för att stirra in genom fönstret. Karin har vid ett tillfälle fångat kvinnan på bild. Härom natten skrapade grannarna mot fönsterrutan, vilket gav märken på fönstret.

Förföljelsen är anmäld till både polis och hyresgästförening utan att några åtgärder vidtagits.

När Inblick i slutet av förra veckan tar kontakt med ”Frilansjournalisten” via telefon, lägger hon på luren och vill inte svara på frågor. Hon vill inte heller svara på de frågor som Inblick skickar via mail.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
Skilsmassorna_okar_i_Sverige
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
eBlick
jan 31, 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
eBlick
jan 16, 2020
Den 4 januari hölls minnesgudstjänsten för Reinhard Bonnke i USA. Owe Carlsson från Citykyrkan i Älmhult fick en speciell inbjudan och var på plats. – Det var ett privilegium för mig att känna Reinhard Bonnke, den tyska evangelisten som påverkade så många i världen. Jag fick en speciell inbjudan till minnesgudstjänsten. Det var en stor förmån, säger Owe Carlsson som här berättar om sitt samarbete med Bonnke.
eBlick
jan 16, 2020
Digitala medier tar mer och mer av vår tid och inkräktar på behov av sömn, motion och sociala relationer. Det kan leda till psykisk ohälsa. – Vi ska inte backa utvecklingen, det går inte. Men vi ska använda våra digitala verktyg på ett smartare sätt och inse att det finns en baksida med dem, sa Anders Hansen till Inblick under en föreläsning om välmående.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019