Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu ska avtalet om Slite hamn behandlas

Ruben Agnarsson | 15 dec , 2016
På förmiddagen i dag, torsdag, kommer Tekniska nämnden på Gotland att ta beslut om Ryssland ska få använda Slite hamn. Teknikförvaltningens förslag är att Tekniska nämnden godkänner avtalet, men efter påtryckningar från regeringen kommer beslutet att bli nej. Margot Wallström (S) träffade i tisdags Gotlands regionalråd för att ge UD:s syn på projektet.

nu_ska_avtalet_om_slite_hamn_godkannas
Tekniska nämnden gör ingen säkerhetspolitisk bedömning, utan förutsätter att ”dessa frågor behandlas på ett nationellt plan i tillståndsprocessen”.

Avtalet skulle egentligen ha godkänts redan på Tekniska nämndens oktobermöte, men har försenats och blev klart först i förra veckan.

Förseningen innebär att arbetsutskottet inte har hunnit titta på avtalet innan det behandlas av Tekniska nämndens ledamöter, vilket inte är enligt vanliga rutiner.

– Nej, det är inte vanligt. Vår normala gång är att det ska gå genom arbetsutskottet först, säger Marianne Norrby, nämndsekreterare.

Övriga beslut under torsdagen är exempelvis upprustning av köket i Verkstadsskolan, Gotlandsmusikens evenemang Wisby Strand juni 2017 och omdisponering av medel för lek-utrustning.

Förvaltningen har föreslagit Patric Thored (M) som justeringsledamot under dagens beslut.

– Det var ett rent logistiskt beslut, om det är möjligt att genomföra det här eller inte, sade Patrik Thored (M) till Inblick redan i somras.

Gotlands regionråd  Björn Jansson (S) och Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S) kallades i tisdags till Stockholm av partikollegan Margot Wallström (S) för att informeras om regeringens säkerhetspolitiska analys angående projektet.

 

Inget säkerhetspolitiskt hot

Inom regeringen ifrågasätts om det verkligen är något säkerhetspolitiskt hot för Sverige att hyra ut Slite hamn, berättade Ekot i tisdags.

Regeringen fick i somras ett underlag från Försvarsmakten som granskade planerna på gasledningen Nord Stream 2. Men utrikesdepartementet ansåg, enligt uppgift till Ekot, att det inte var tillräckligt för att påstå att uthyrning av hamnen i Slite utgör ett säkerhetspolitiskt hot.

Ekot berättade att Försvarsmakten efter diskussion fick ett nytt uppdrag att lämna ytterligare information. Det kom in för tre veckor sedan  till regeringen. Men inte heller det räckte för att övertyga utrikesdepartementet.

Det blev slutligen försvarsminister Peter Hultqvist (S) som övertygade partikollegan Björn Jansson på Gotland att Sveriges försvar påverkas negativt av att hyra ut Slite hamn till Nord Stream.

 

6 000 rör

Nord Stream 2 vill använda Slite hamn samt markområden i hamnen för hantering av rör för att bygga två nya rörledningar i Östersjön.

Nord Stream vill lagra cirka 6 000 rör på 24 ton vardera från den 1 oktober 2017.

Det är ledningskontoret som tillsammans med Teknikförvaltningen har förhandlat med Nord Stream.

Avtalet innebär hamnintäkter på cirka 25 miljoner kronor, men kan bli det dubbla om Slite nyttjas för båda rörledningarna.

Krig, epidemi, flodvåg och åsknedslag är exempel på händelser som gör att avtalet inte gäller.

De två förtöjningsplatserna i Slite hamn ska enligt krav från Nord Stream ha en längd av 150 meter respektive 120 meter, samt ha ett vattendjup på 8,0 respektive 7,6 meter.

Inlastning ska pågå under minst tjugofyra månader från den 1 oktober 2017, men Nord Stream har rätt att förlänga förtöjningsperioden med ytterligare tolv månader.

Om beslut av regering eller riksdag förhindrar Region Gotlands åtaganden har regionen rätt att säga upp avtalet med omedelbar verkan.

​RUBEN AGNARSSON

ruben@inblick.se

Gotland lovar Nord Stream tystnadsplikt och tips om frågeställare

I det avtal som Tekniska nämnden ska ta beslut om denna vecka lovar Region Gotland att begränsa den information som lämnas ut om gasledningsprojektet.

När en sådan begäran från exempelvis medier lämnas in, lovar regionen att underrätta Nord Stream.

 

Region Gotland förbinder sig i avtalet att hänvisa alla eventuella förfrågningar från massmedia och tredje parter angående gasledningen till Nord Stream.

Regionen har enligt avtalet inte heller rätt att utan föregående skriftliga godkännande från Nord Stream på egen hand besvara kommunikation av sådant slag.

All information som delges mellan Region Gotland och Nord Stream ska var konfidentiell och får inte delges tredje part. Undantag gäller för sådan information som Region Gotland enligt domstol måste lämna ut.

Nämndsekreterare Marianne Norrby tror inte att Inblicks förfrågan om att få ut avtalet från Tekniska nämnden kommer att vidarebefordras till Nord Stream.

 

Avtalet lämnas ut

– Det tror jag inte, jag kommer i alla fall inte själv att meddela dem.

Jag har fått besked att jag ska leverera ut avtalet till alla som frågar, säger hon och hänvisar övriga frågor om överenskommelsen med Nord Stream till  hamnchefen Mats Eriksson.

Han menar i sin tur att avtalet är helt oproblematiskt.

– Det här är inga konstigheter, det handlar om en helt vanlig avtalstext, där vi förhåller oss till den svenska offentlighetsprincipen, men där vi samtidigt hänvisar till Nord Stream när det gäller frågor om själva gasledningsprojektet, betonar Mats Eriksson.

I dag, torsdag klockan 13<s.30 håller Tekniska nämnden på Gotland presskonferens i Rådhuset i Visby med anledning av nämndens beslut angående avtalet med Nord Stream.

​RUBEN AGNARSSON

 

Nord Stream-chef var Stasi-spion med Putin

Matthias Warnig, vd för Nord Stream, har ett förflutet som Stasi-spion. Enligt Wall Street Journal träffade han Vladimir Putin i Dresden när Rysslands president rekryterade tyskar till KGB i mitten av 1980-talet.

 

Nord Streams vd Matthias Warnig gick med i Stasi när han var 18 år gammal, i april 1975.

Enligt flera källor som Wall Street Journal redovisade i sin mer än tio år gamla artikel, arbetade han dessutom tillsammans med den dåvarande KGB-spionen Vladimir Putin i Dresden i mitten av 1980-talet.

Som Stasi-officer flyttade han därefter till Dusseldorf, Västtyskland, där han utåt sett blev fackföreningskämpe, men var i själva verket var verksam som spion med kodnamnet Arthur.

 

Stasis högkvarter

Strax innan muren föll kallades Warnig hem till DDR och fick jobb i Stasis högkvarter i Östberlin.

Flera namngivna uppgiftslämnare berättar i Wall Street Journal om samarbetet mellan Warnig och Putin på 1980-talet, då de båda arbetade för Warszawapaktens säkerhetstjänster, Stasi och KGB.

Efter Berlinmurens fall, och i egenskap av bankdirektör, blev Warnigs Dresdner bank den första västerländska banken som fick öppna i Ryssland.

​RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.