Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Stephans liv gick från slentrian till äventyr

Eva Ruderstam | 05 jan , 2017
Två gånger har Stephan Jagerfors flyttat till platser där han upplever att Gud vill att han ska vara. – Jag hade svart bälte i religiöst liv och min kristna tro bar ingen frukt. Men när jag fick en relation med den helige Ande ledde han oss in i nya äventyr och livet blev betydligt mer spännande.

stephans_liv_gick_fram_slentrian_till_aventyr
Stephan Jagerfors kommer ursprungligen från Värmland men flyttade till Stockholm. Han växte upp i ett kristet hem och har varit troende under hela livet.

– I Stockholm körde jag lastbil och höll på att jobba ihjäl mig. Jag hade nästan inget socialt liv utöver arbetet.

År 2000, när Stephan var 28 år gammal, ville han ta tag i sitt kristna liv och tillvaro.

– För mig har tron på Gud alltid varit självklar, men jag levde ett tråkigt och händelselöst kristet liv och jag kände att det måste finnas något mer. Medan jag körde runt med lastbilen började jag fundera på mitt kristna liv. Lever jag i en relation eller bara i en religion?

En ny dimension

– När jag såg mig själv i spegeln kunde jag inte se att jag bar någon frukt i mitt liv. Jag hörde massvis av predikningar, men hade inte praktiserat något själv.

Det som hände var att Stephan fick en relation med den helige Ande som gav honom en ny dimension i livet.

– Jag förstod den helige Ande som en person. Jag fick en relation och började leva ett liv där den helige Ande ledde mig. Det gjorde hela skillnaden och livet blev betydligt mer spännande.

 

Nystart i Umeå

Stephan bestämde sig för en nystart. Han flyttade till Umeå. Där gifte han sig och fick tre barn. Tillsammans med sin hustru gick han med i en nystartad cellgrupp, som senare blev grunden till en församlingsplantering.

– Idag har den cellgruppen blivit en egen etablerad pingstförsamling, Christ Church, med 70 medlemmar.

Stephan och hans familj engagerade sig mycket i det som ganska snart blev en församling.

– Det blev en väldigt bra skola för mig, inte minst ledarskapsmässigt.

– Samtidigt blev livet i församlingen det enda som gällde för oss. Allt utanför kyrkan fick anpassa sig efter kyrkans agenda. Först kom församlingen, sedan familjen och i tredje hand våra intressen.

 

Gud ville något nytt

Efter 15 år i Umeå upplevde Stephan och hans hustru att det åter var dags för något nytt.

– Efter hand som församlingen växte flyttade Gud ut tältpinnarna i våra liv. Jag upplevde att Gud ville att vi skulle flytta någonstans för att hjälpa till på en annan ort. Men vi var livrädda för att flytten skulle bli något som bara var vår idé och inte Guds mening.

Stephan brann för det lilla sammanhanget och ville hjälpa till där behovet var stort. Samtidigt hade han en vilja att komma till en Hillsong-församling, för att få inspiration och uppbyggnad för egen del.

– Vi ville gärna vara en del av Hillsong, men det var ju en församling som vi tyckte redan hade allt och där vi kanske inte behövdes på samma sätt. Så vi släppte den tanken.

Familjen gjorde en resa för att besöka olika församlingar och känna sig för. När de satt i soffan hemma hos Tigleth Malkey, pastor i Södertäljekyrkan, förstod de att det var i Södertälje som de skulle bo och arbeta.

Allt löste sig

Men att flytta var inte ett helt lätt projekt.

– Det var så mycket som måste lösa sig. Jag hade ett företag i byggbranschen och behövde hitta en bra lösning på det. Samtidigt hade vi ett hus som stack ut och som skulle bli en utmaning att sälja. Inte minst behövde det lösa sig i församlingen. Vi måste hitta någon som kunde ta över vår roll där och fylla hålen efter oss.

Stephan fick bönesvar, för bit efter bit löste sig.

– Det kom ett underbart par från Stockholm som tog våra platser i församlingen. Huset blev sålt och det löste sig med företaget.

I våras flyttade familjen till Södertälje. Stephan hann bara vara arbetslös i fyra timmar, sedan fick han anställning på ett kristet familjeföretag, BST AB, där han idag kör grävmaskin – samtidigt som han älskar att få vara en ambassadör för Jesus på sin arbetsplats.

Huset med stort H

Att hitta ett nytt hus var däremot inte det lättaste.

– Under ett halvår bodde vi inneboende hos min kusin, elva personer i en femma. Först i slutet av september fick vi vårt hus som jag hade tingat i tro.

– Första dagen på mitt nya jobb fick jag se huset med stort H, som vi då använde som arbetsbarack. På rasten talade jag ut i tro att det här är mitt hus, så ta av er skorna och smäll inte i dörrarna. Arbetskamraterna skrattade men nu, sex månader senare, bor vi där.
– Det var en speciell historia för när huset väl kom ut till försäljning förlorade vi budgivningen. Då ringde mäklaren och sade att han hade fått flera högre bud, men att säljaren bara ville sälja till oss. Så huset blev vårt. Det är ganska skönt att låta Gud sköta förhandlingarna!

Även sin längtan till en Hillsong-församling, som Stephan hade släppt, fick han tillgodosedd. För det dröjde inte länge förrän Södertäljekyrkan blev en del av Hillsong.

 

Svart bälte

Stephan brinner för att lärjungaträna och hjälpa andra människor att få uppleva det som han själv har upplevt.

– Jag har svart bälte i religiöst liv, för jag har verkligen levt det livet. När jag möter människor där jag ser avsaknad av liv i Kristus, då vill jag hjälpa dem in i en relation med Jesus och den helige Ande.

Stephan brukar använda sig av tre frågor att reflektera över. För det första: Varför är du kristen? Inte om du är kristen, utan varför? För det andra, vad händer om man klämmer på dig?

– Jag menar att om man klämmer på en apelsin kommer det apelsinsaft och inte päronsaft. Om vi som kristna blir trängda eller klämda på, kommer det då ut förbannelser eller kärlek?

Ledda av helig Ande

Den tredje frågan som Stephan brukar ställa är om man tycker det är tråkigt att be.

– Jag brukar säga att jag älskar Mel Gibson. Jag kan gråta till hans filmer, jag kan starkt rekommendera dem och tala vitt och brett om honom. Men om jag mailar Mel Gibson, får jag då ett mail tillbaka? Nej, självkart inte. För han känner inte mig och jag har bara hört om honom.

– Jag upplever att så var mitt kristna liv innan min religion blev en relation.

Stephan och hans familj trivs bra i Södertälje, både med bostad, arbete och engagemang i kyrkan. Men hur framtiden ser ut vet de inte. Det ligger i Guds hand.

– Vi brinner fortfarande för det lilla sammanhanget och här i Södertälje har det lilla sammanhanget blivit ett stort sammanhang. Så vi får se vad som händer i framtiden. Kanske flyttar Gud på oss ännu en gång. Det viktiga för oss är att vi lever ett liv där vi leds av den helige Ande och är på rätt plats, då blir tillvaron spännande.

 EVA RUDERSTAM

 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019