Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nordiska polischefer i gigantiska narkotikahärvor

Ruben Agnarsson | 02 feb , 2017
I Norge pågår nu den största rättegången i historien mot en polischef som misstänks för knarksmuggling. Och för en månad sedan blev en finsk polischef dömd till tio års fängelse för omfattande narkotikabrott. Båda polischeferna har tydliga kopplingar till det svenska polisväsendet.

nordiska_polischefer_i_gigantiska_narkotikaharvor
Rättegången i Oslo gäller den norske polischefen Eirik Jensen, som är åtalad för grov korruption och för att ha medverkat till insmuggling av 13,9 ton hasch till Norge.

En initierad och centralt placerad poliskälla beskriver för Inblick hur Eirik Jensen var en skandinavisk under cover-polis som även hade uppdrag för den svenska polisen.

När de var i Göteborg tillsammans blev Inblicks uppgiftslämnare själv testad per telefon av en svensk polischef om han kunde hålla sin tystnadsplikt med anledning av ett infiltrationsförsök i grupper som smugglade anabola steroider.

Inblicks källa berättar också att narkotikasmugglaren Gjermund Cappelen bodde hemma hos Eirik i omgångar och att Eirik var tillsammans med honom på missbrukarvård i både England och Spanien på 1990-talet.

Källan beskriver för Inblick hur Eirik Jensen blev dömd i Vänersborgs tingsrätt för egenmäktigt förfarande i samband med att Eirik separerade från sin fru.

I samma veva blev Eirik Jensens norske barndomskompis häktad och dömd för haschimport i Falu tingsrätt. Domen år 2008 var en av historiens mest omfattande hasch-åtal i Sverige och ledde till 14 års fängelse.

 

Knarksmugglare

I Sverige var Olle Liljegren och Ali Lindholm några av de poliser som ansvarade för polisens hårt kritiserade underrättelseoperationer.

​Inblicks källa tycker sig känna igen båda dessa namn från Eirik Jensens bekantskapskrets, men kan inte helt bekräfta.

Eirik Jensen anställdes vid narkotikasektionen år 1993 och kom då i kontakt med den medåtalade narkotikasmugglaren Gjermund Cappelen.

I början av 2000-talet blev han chef för ”Speciella operationer” i underrättelsesektionen inom Oslo-polisen.

Hösten 2006 blev Eirik Jensen ledare för ett polisprojekt som skulle bekämpa gängkriminalitet.

Jensen fick år 2011 en fri roll i arbetet med informatörer, efter kritik mot hans okonventionella arbetsmetoder. Han fortsatte att agera vid sidan om de ordinarie spanarna.

Eirik Jensen greps i februari 2014.

Förra veckan frågade rätten ut honom om ett stort antal kontantinsättningar under 2012 som i Norge alltid var under 5 000 kronor, men i Sverige alla var över 5 000 kronor.

Jensen menade att de många insättningarna berodde på tvångstankar, men att han inte kände sig lika hotad i Sverige, enligt Verdens gang.

 

Tio års fängelse

För en månad sedan blev den tidigare narkotikachefen vid Helsingforspolisen Jari Aarnio dömd till tio års fängelse för flera grova narkotikabrott och andra brott.

Jari Aarnio hade en central roll när en liga smugglade in över tusen kilo hasch under åren 2011–2012 från Holland till Finland, enligt domen.

Redan i september förra året dömdes Jari Aarnio till tre års fängelse för grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

Tillsammans blir straffet det högsta lagen tillåter, 13 års fängelse.

Dessutom ska han betala 1,3 miljoner euro till staten. Domen kommer att överklagas till hovrätten, enligt finska Yle.

Via ett kriminellt nätverk, United Brotherhood, har Jari Aarnio enligt domen hotat ett vittne genom dödshot och falska anklagelser om incest.

Polischefen fick 4,2 miljoner kronor av en finsk affärsman som var involverad i prostitutionsverksamhet kopplad till Ryssland, skrev finska medier i november 2015.

Aarnio blev bekant med mannen på 1980-talet då han undersökte fall gällande koppleri och spelhålor, enligt finska Yle.

Aarnio rörde sig med stora summor kontanter. 65 000 euro hittades i en plasthink nedgrävd i polischefens trädgård.

 

Illegalt bulvanföretag

I december 2013 avslöjade Helsingin Sanomat att Jari Aarnio hade startat ett hemligt företag för den svenska polisen i början av 2000-talet.

Enligt den pensionerade polisen Ali Lindholm behövde svenska polisen ett bolag i Finland för att kunna hyra hemliga lokaler i Sverige.

Bolaget fick namnet Swe-FinA:ssonTransp.

Arrangemanget var olagligt både i Finland och i Sverige.

Lindholm och Aarnio träffades på 1990-talet när båda ländernas myndigheter utredde grova narkotikabrott.

En svensk polis, som arbetade för Lindholm, skrevs som det finska företagets ägare.

En annan polis som arbetade för Lindholm startade samtidigt ett företag i Sverige, med ett liknande namn som det finska bolaget, enligt Helsingin Sanomat.

Finskfödda Ali Lindholm, som talar flytande finska, var tidigare chef för informatörsverksamheten på länskriminalen i Stockholm.

Han var inledningsvis misstänkt för grovt tjänstefel när poliskommissarien Olle Liljegren misstänktes för narkotikabrott efter att ha infiltrerat en narkotikaliga med olagliga metoder, men friades senare från misstankar.

En av Lindholms medarbetare på länskriminalpolisen i Stockholm dömdes år 2008 för att ha jobbat som porrklubbsdirektör åt sin landsman Mille Markovic samtidigt som han för Ali Lindholms räkning rekryterade kriminella att arbeta undercover för polisens räkning.

RUBEN AGNARSSON

ruben@inblick.se

Ansvarig polisutredare och involverad svensk polischef lägger locket på

 

Den numera avsatte samordnaren på den svenska polisens internutredningsenhet uppgav i maj 2015 till Inblick att han inte alls kände till de svenska polisernas illegala agerande som finska medier uppmärksammat.

 

Utredaren påstod i ett mejl till Inblick att han kollat med enhetens åklagare, men att ingen av dem i maj 2015 kände till fallet.

– Men vi kan starta egna utredningar om vi upptäcker att det skett något olagligt, sade samordnaren till Inblick, och bad att få tillsänt artikeln i Helsingin Sanomat för att kunna titta närmare på medieuppgifterna om de svenska polisernas inblandning.

Efter ytterligare ett halvår, i november 2015 när Inblick återigen påminner honom om ärendet, blir hans svar lika avvisande:

– Nej, jag har ingen kunskap om detta.

Samordnaren på polisens internutredningar (SU) som förnekade kännedom om svenska kopplingar till Jari Aarnio hade ett operativt ansvar för alla nya ärenden som kom in till SU. Han avstängdes hösten 2015 för att ha skickat och tagit emot minst 800 e-post från/till kvinnor som i flera fall varit ”jämförelsevis intim”. En av de kvinnor han kommunicerade med hade polisen inlett en relation med.

 

Vill inte prata

Ali Lindholm, tidigare chef för Stockholmspolisens underrättelseverksamhet, vill inte förklara varför han vände sig till Jari Aarnio för att få hjälp att starta de illegala bulvanföretagen. Han vill heller inte kommentera domen mot Jari Aarnio eller åtalet mot Eirik Jensen.

– Jag kommenterar inget sådant.

 

Du startade ett olagligt bulvanföretag med Jari Aarnio?

– Det tänker jag heller inte kommentera.

 

Polischefer som är involverade i knarksmuggling, kan det förekomma i Sverige?

– Jag har ingen aning.

 

Kan man göra jämförelser med den polis som på ditt uppdrag skötte informatörerna och som sedan blev sexklubbsdirektör?

– Jag kommenterar överhuvudtaget ingenting om det som har med mitt tidigare jobb att göra, säger Ali Lindholm.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
Sydow
jul 18, 2019
Det var fel att lägga ned förbanden på Gotland, säger Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S), som nu körs över av sin egen regering när det gäller hur Försvarsmakten ska finansiera sin verksamhet under de närmaste åren.
eBlick
jul 18, 2019
– Israel blir väldigt ofta anklagat för att ockupera hit och dit och för illegala bosättningar här och där. Att det inte stämmer är väldigt klart och tydligt. Tyvärr måste jag stå och reda ut det här. Det borde vara självklart, började Christina Toledano Åsbrink sitt seminarium i Värnamo.
eBlick
jul 18, 2019
När det årliga lägret för personer med funktionsvariationer och deras familjer abrupt ställdes in, tog assistansbolag, föräldrar och assistenter saken i egna händer och arrangerade läger i Tidaholm. – Vi vet hur mycket det här betyder för de här människorna för vi har själva ofta stått utanför, säger Inga-Lill som själv har en dotter med särskilda behov.
eBlick
jun 07, 2019
Sveriges familje- och samlevnadspolitik har resulterat i höga aborttal, en skenande sexualbrottslighet, få födslar och en åldrande befolkning där andelen arbetsföra minskar kraftigt. Ändå satsar nu Sverige stora resurser på att exportera den svenska modellen till omvärlden.
eBlick
maj 31, 2019
Mer än 15 år efter Knutbydåden, hemlighåller polisen uppgifter om Farid Lamrani, som var Sara Svenssons vapenkurir, vapeninstruktör och bostadsvärd veckorna innan mordet. Detta trots att Sara Svensson upplevde sig hotad av kretsen kring Farid Lamrani och uppmanades av dem att ljuga för polisen om mordvapnets ursprung.
eBlick
maj 31, 2019
Svenska resebolag tjänar pengar på ungdomars och framförallt studenters resor till solen, med fri alkohol som lockbete. Nu slår spanjorer larm om nordiska ungdomars dryckesvanor. – Vi märker av att en del ungdomar, framförallt från Storbritannien som festar, säger Arne Solhaug till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Stormakterna spänner musklerna i både Iran och Venezuela. USA skickar krigsfartyg till Persiska viken och oppositionsledaren i Venezuela vädjar om amerikansk militärhjälp.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019
Christian Mölk | 21 apr, 2019
Christian Mölk | 28 jan, 2019
Christian Mölk | 22 jan, 2019
Ruben Agnarsson | 16 okt, 2018
Ruben Agnarsson | 22 aug, 2018