Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nordiska polischefer i gigantiska narkotikahärvor

Ruben Agnarsson | 02 feb , 2017
I Norge pågår nu den största rättegången i historien mot en polischef som misstänks för knarksmuggling. Och för en månad sedan blev en finsk polischef dömd till tio års fängelse för omfattande narkotikabrott. Båda polischeferna har tydliga kopplingar till det svenska polisväsendet.

nordiska_polischefer_i_gigantiska_narkotikaharvor
Rättegången i Oslo gäller den norske polischefen Eirik Jensen, som är åtalad för grov korruption och för att ha medverkat till insmuggling av 13,9 ton hasch till Norge.

En initierad och centralt placerad poliskälla beskriver för Inblick hur Eirik Jensen var en skandinavisk under cover-polis som även hade uppdrag för den svenska polisen.

När de var i Göteborg tillsammans blev Inblicks uppgiftslämnare själv testad per telefon av en svensk polischef om han kunde hålla sin tystnadsplikt med anledning av ett infiltrationsförsök i grupper som smugglade anabola steroider.

Inblicks källa berättar också att narkotikasmugglaren Gjermund Cappelen bodde hemma hos Eirik i omgångar och att Eirik var tillsammans med honom på missbrukarvård i både England och Spanien på 1990-talet.

Källan beskriver för Inblick hur Eirik Jensen blev dömd i Vänersborgs tingsrätt för egenmäktigt förfarande i samband med att Eirik separerade från sin fru.

I samma veva blev Eirik Jensens norske barndomskompis häktad och dömd för haschimport i Falu tingsrätt. Domen år 2008 var en av historiens mest omfattande hasch-åtal i Sverige och ledde till 14 års fängelse.

 

Knarksmugglare

I Sverige var Olle Liljegren och Ali Lindholm några av de poliser som ansvarade för polisens hårt kritiserade underrättelseoperationer.

​Inblicks källa tycker sig känna igen båda dessa namn från Eirik Jensens bekantskapskrets, men kan inte helt bekräfta.

Eirik Jensen anställdes vid narkotikasektionen år 1993 och kom då i kontakt med den medåtalade narkotikasmugglaren Gjermund Cappelen.

I början av 2000-talet blev han chef för ”Speciella operationer” i underrättelsesektionen inom Oslo-polisen.

Hösten 2006 blev Eirik Jensen ledare för ett polisprojekt som skulle bekämpa gängkriminalitet.

Jensen fick år 2011 en fri roll i arbetet med informatörer, efter kritik mot hans okonventionella arbetsmetoder. Han fortsatte att agera vid sidan om de ordinarie spanarna.

Eirik Jensen greps i februari 2014.

Förra veckan frågade rätten ut honom om ett stort antal kontantinsättningar under 2012 som i Norge alltid var under 5 000 kronor, men i Sverige alla var över 5 000 kronor.

Jensen menade att de många insättningarna berodde på tvångstankar, men att han inte kände sig lika hotad i Sverige, enligt Verdens gang.

 

Tio års fängelse

För en månad sedan blev den tidigare narkotikachefen vid Helsingforspolisen Jari Aarnio dömd till tio års fängelse för flera grova narkotikabrott och andra brott.

Jari Aarnio hade en central roll när en liga smugglade in över tusen kilo hasch under åren 2011–2012 från Holland till Finland, enligt domen.

Redan i september förra året dömdes Jari Aarnio till tre års fängelse för grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta.

Tillsammans blir straffet det högsta lagen tillåter, 13 års fängelse.

Dessutom ska han betala 1,3 miljoner euro till staten. Domen kommer att överklagas till hovrätten, enligt finska Yle.

Via ett kriminellt nätverk, United Brotherhood, har Jari Aarnio enligt domen hotat ett vittne genom dödshot och falska anklagelser om incest.

Polischefen fick 4,2 miljoner kronor av en finsk affärsman som var involverad i prostitutionsverksamhet kopplad till Ryssland, skrev finska medier i november 2015.

Aarnio blev bekant med mannen på 1980-talet då han undersökte fall gällande koppleri och spelhålor, enligt finska Yle.

Aarnio rörde sig med stora summor kontanter. 65 000 euro hittades i en plasthink nedgrävd i polischefens trädgård.

 

Illegalt bulvanföretag

I december 2013 avslöjade Helsingin Sanomat att Jari Aarnio hade startat ett hemligt företag för den svenska polisen i början av 2000-talet.

Enligt den pensionerade polisen Ali Lindholm behövde svenska polisen ett bolag i Finland för att kunna hyra hemliga lokaler i Sverige.

Bolaget fick namnet Swe-FinA:ssonTransp.

Arrangemanget var olagligt både i Finland och i Sverige.

Lindholm och Aarnio träffades på 1990-talet när båda ländernas myndigheter utredde grova narkotikabrott.

En svensk polis, som arbetade för Lindholm, skrevs som det finska företagets ägare.

En annan polis som arbetade för Lindholm startade samtidigt ett företag i Sverige, med ett liknande namn som det finska bolaget, enligt Helsingin Sanomat.

Finskfödda Ali Lindholm, som talar flytande finska, var tidigare chef för informatörsverksamheten på länskriminalen i Stockholm.

Han var inledningsvis misstänkt för grovt tjänstefel när poliskommissarien Olle Liljegren misstänktes för narkotikabrott efter att ha infiltrerat en narkotikaliga med olagliga metoder, men friades senare från misstankar.

En av Lindholms medarbetare på länskriminalpolisen i Stockholm dömdes år 2008 för att ha jobbat som porrklubbsdirektör åt sin landsman Mille Markovic samtidigt som han för Ali Lindholms räkning rekryterade kriminella att arbeta undercover för polisens räkning.

RUBEN AGNARSSON

ruben@inblick.se

Ansvarig polisutredare och involverad svensk polischef lägger locket på

 

Den numera avsatte samordnaren på den svenska polisens internutredningsenhet uppgav i maj 2015 till Inblick att han inte alls kände till de svenska polisernas illegala agerande som finska medier uppmärksammat.

 

Utredaren påstod i ett mejl till Inblick att han kollat med enhetens åklagare, men att ingen av dem i maj 2015 kände till fallet.

– Men vi kan starta egna utredningar om vi upptäcker att det skett något olagligt, sade samordnaren till Inblick, och bad att få tillsänt artikeln i Helsingin Sanomat för att kunna titta närmare på medieuppgifterna om de svenska polisernas inblandning.

Efter ytterligare ett halvår, i november 2015 när Inblick återigen påminner honom om ärendet, blir hans svar lika avvisande:

– Nej, jag har ingen kunskap om detta.

Samordnaren på polisens internutredningar (SU) som förnekade kännedom om svenska kopplingar till Jari Aarnio hade ett operativt ansvar för alla nya ärenden som kom in till SU. Han avstängdes hösten 2015 för att ha skickat och tagit emot minst 800 e-post från/till kvinnor som i flera fall varit ”jämförelsevis intim”. En av de kvinnor han kommunicerade med hade polisen inlett en relation med.

 

Vill inte prata

Ali Lindholm, tidigare chef för Stockholmspolisens underrättelseverksamhet, vill inte förklara varför han vände sig till Jari Aarnio för att få hjälp att starta de illegala bulvanföretagen. Han vill heller inte kommentera domen mot Jari Aarnio eller åtalet mot Eirik Jensen.

– Jag kommenterar inget sådant.

 

Du startade ett olagligt bulvanföretag med Jari Aarnio?

– Det tänker jag heller inte kommentera.

 

Polischefer som är involverade i knarksmuggling, kan det förekomma i Sverige?

– Jag har ingen aning.

 

Kan man göra jämförelser med den polis som på ditt uppdrag skötte informatörerna och som sedan blev sexklubbsdirektör?

– Jag kommenterar överhuvudtaget ingenting om det som har med mitt tidigare jobb att göra, säger Ali Lindholm.

RUBEN AGNARSSON

 
eBlick
Asa_Waldau_atalas_for_misshandel
maj 23, 2019
När församlingsmedlemmar 15 år efter Knutby-dramat börjar prata kan de verkliga mordmotiven börja sippra fram. Fram tills nu har en rädsla för repressalier förhindrat avslöjanden om dramats kopplingar till kriminella kretsar och till polisens informatörsverksamhet.
eBlick
maj 23, 2019
Lettland blev medlemmar i EU 2004 och sedan dess har mycket i landet utvecklats till det bättre och många yngre flyttat och fått det bättre i Norden eller England. – Alternativet till EU är Putins Ryssland och det är inget alternativ, säger turistguiden Ira, till Inblick.
eBlick
maj 23, 2019
Allan Widman, Liberalernas försvarspolitiske talesman är den namnkunnigaste på partiets EU-valsedel sedan första namnet Cecilia Wickström, under dramatiska former petades från listan. – Jag står till förfogande om jag får väljarnas förtroende och det inte kommer annat emellan, säger han till Inblick.
eBlick
maj 16, 2019
Lekplatser hos förskolor i Tensta har plötsligt förvandlats till veritabla knarkgömmor. Att droghandeln pågår vid barnens lekplatser har fått polisen att ryta ifrån ordentligt i en video på Facebook. – Vi kommer jaga er med allt vi har och vi kommer låsa in er, lyder Rinkebypolisens budskap till knarklangarna.
eBlick
maj 16, 2019
I början av juni sjunger Louisa Lyne och Di Yiddische Kapelye på den judiska kulturfestivalen i Köpenhamn och i september släpper de sitt tredje album. En skiva där de samarbetar med svenska och internationella artister bland andra Idan Raichel från Israel. – Idan Raichel är väldigt stor i Israel och även känd internationellt, berättar Louisa Lyne för Inblick.
eBlick
maj 09, 2019
Jenny Örn, som anmälde en polis för våldtäkt men istället blev anklagad av polisen för ringa narkotikabrott, lever nu under hot och trakasserier på ett sätt som har likheter med fallet ”Karin” som Inblick under flera år har rapporterat om. För drygt en månad sedan knivskars hennes pojkvän.
eBlick
maj 09, 2019
Regeringen utsåg i höstas en delegation för att främja äldres arbetskraft, motverka åldersdiskriminering och hitta möjligheter för fler att jobba längre. – Fredrik Reinfeldt var först på bollen och han har fått mycket stryk för att han vågat säga som det är, säger delegationens ordförande Anna Hedborg i SVT Forum.
eBlick
maj 09, 2019
– I slutet av Världsbokveckan hittade jag ännu en bok som är alldeles förfärlig på gymnasieskolan där jag arbetar. Våra barn och ungdomar nås av budskap som inte är av godo, berättar Conny Alpsten för Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
S-regeringen kör över Försvarsberedningen i flera frågor och vill reservera sig kring försvarsmaktens finansiering i beredningens rapport som släpps om knappt två veckor. Enligt både DN och SVD riskerar beredningen att spricka.
eBlick
maj 03, 2019
Knappt har våren anlänt och redan blossar den ena skogsbranden upp efter den andra, värst drabbat är Skåne och Småland. I Hästveda utanför Hässleholm brann hus ner till grunden förra veckan, människor fick evakueras och tåg ställas in. – Brandriskläget ser väldigt illa ut, säger MSB:s operative chef Anneli Bergholm Söder till Inblick.
eBlick
maj 03, 2019
– I vårt västra grannland Norge finns modern forskning som visar att barn i förskola har höga kortisolpåslag som orsakar stress. Detta leder till hyperaktivitet som ofta diagnostiseras och medicineras som ADHD eller liknande fast detta troligen beror på stressig miljö och brist på anknytning, berättar Madeleine Lidman som är grundare av Hemmaföräldrars nätverk.