Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hells Angels lämnar Norrköping

Göran Jacobson | 06 apr , 2017
Det kriminella motorcykelgänget Hells Angels har plockat ner skyltarna med sitt varumärke utanför sin tidigare klubblokal i centrala Norrköping. Enligt uppgifter från polisen har de lämnat stan.
Hells_angels_lamnar_norrkoping
Hells Angels klubblokal i en nergången byggnad i centrala Norrköping ligger öde när Inblick besöker fastigheten. Ett flertal av fönsterrutorna är krossade och täckta med kartongbitar.
En skylt med texten "Angel´s Place" och en annan där det stod "Support 81" har plockats ner. Det kriminella motorcykelgänget har uppenbarligen lämnat stan.

"Kan bekräfta"

– Jag har fått den uppgiften från polisen. Men jag kan inte svara kategoriskt ja eller nej på frågan om de har flyttat någon annanstans eller vart de i så fall har flyttat, säger chefsåklagare Torsten Angervåg på åklagarkammaren i Norrköping.
– Enligt de uppgifter som jag har fått så har Hells Angels lämnat lokalerna. Allt jag kan göra i nuläget är att bekräfta uppgiften om att de har lämnat sina lokaler, fortsätter han. 
Hells Angels har under flera år haft sitt lokala högkvarter i en ganska nedsliten lokal på Stockholmsvägen 18 i Norrköping, några hundra meter från polisstationen. Fastigheten har även inrymt svartklubbsverksamhet, vilket har upplevts väldigt störande för restaurangägare och andra företagare i området.
– Vissa morgnar har jag sett unga tjejer som knappt haft några kläder på sig komma ut därifrån. Några i min personal har också blivit antastade och hotade vid flera tillfällen. Jag har ringt polisen men de har inte gjort något, berättar en företagare som Inblick har pratat med men som vill vara anonym.
Polisen, åklagarmyndigheten samt en mindre grupp personer från Länsstyrelsen har under flera år bedrivit ett mycket intensivt arbete mot den organiserade brottsligheten i Östergötland. Det verkar till synes som om detta arbete har burit frukt om Hells Angels nu har tagit ner skylten och lämnat Norrköping.

Traditionellt polisarbete

– Vi har egentligen bedrivit ett ganska traditionellt polisarbete i nära samverkan med varandra. Det har handlat om två spår. Dels att samla information och kartlägga de individer som ingår i de här kriminella kretsarna i syfte att ta kontroll över dem. 
– När vi på åklagarsidan anser att man har nått upp till en viss misstankegrad för att kunna gripa, anhålla och häkta samt lagföra någon så beslutar vi om det.
– Det andra spåret är händelsestyrt. Då inträffar en situation som gör att vi måste agera utifrån den. Låt oss säga att en person blir misshandlad eller skjuten. Då tittar vi på om det finns en koppling till någon kriminell organisation, till exempel Hells Angels.
Om så skulle vara fallet är det enligt chefsåklagare Torsten Angervåg mycket viktigt att starta en utredning på ett så tidigt stadium som det bara är möjligt för att få ett grepp om situationen. Enligt honom handlar det om att vara målmedveten och uthållig i sitt arbete och att framförallt säkra all bevisning som finns.

Skottlossning

För några år sedan blev en person allvarligt skadad i samband med en skottlossning i en av Norrköpings södra stadsdelar. Representanter för Hells Angels hade lurat iväg en företrädare för en konkurrerande organisation till ett bakhåll där man helt kallblodigt sköt ner honom.
– Personen överlevde och vi kunde genomföra ett så kallat videoförhör med honom på sjukhuset i närvaro av hans advokat, säger Torsten Angervåg.
Dagen innan rättegången skulle starta i tingsrätten blev målsägaren utsatt för ett nytt attentat och den här gången blev han skjuten till döds. Videoförhöret som gjorts med honom på sjukhuset, där han tydligt och klart berättade vem som sköt honom och varför, blev därför helt plötsligt avgörande för rättegången.
– Som åklagare hade jag därmed som enda alternativ att spela upp detta förhör med målsägaren i rättegången. För mig blev detta ett tydligt exempel på att vad de än tar sig till så kan vi stoppa det. Vi försöker att effektivt utreda och lagföra.
– Tyvärr har vi inte kunnat lagföra någon för mordet på målsägaren. Det vi vet är i vart fall att det var grovt kriminella personer som utförde dödsskjutningen.

Nyckeln till framgången

– Videoförhöret med den senare avlidne personen blev nyckeln till framgången som ledde till att en av ledarna för Hells Angels i Norrköping blev dömd i både tingsrätt och hovrätt, säger Torsten Angervåg som hyllar metoden med inspelade videoförhör och pekar på effektiviteten med sådana.
Det har vid upprepade tillfällen visat sig att såväl målsägare som vittnen i en rättegång angående ett våldsbrott som inträffat i gängrelaterade miljöer har blivit skrämda till tystnad. Torsten Angervåg ser gärna att inspelade videoförhör med sådana nyckelpersoner kan användas som bevismaterial i domstolen.
– Det är min förhoppning. Situationen är ju väldigt komplex i och med att vi hela tiden brottas med problemet att personer som blir åsyna vittnen till brottsliga handlingar ska kunna känna sig trygga och våga vittna om vad de har sett och hört.
– Det handlar om att ta hand om personer som gärna vill berätta. Därför anser jag att det är viktigt att lagstiftarna ser över det här med anonyma vittnen.

"Utnyttja straffskalan"

– Personer som begår brott i kriminella organisationers namn eller intressen ska lagföras och dömas till längre fängelsestraff. Man ska utnyttja straffskalan i svenska domstolar. Vi måste se över vilka möjligheter som finns för att kunna ställa krav på att domstolarna gör detta.
Chefsåklagare Torsten Angervåg vill gärna se att domstolarna tar i med hårdhandskarna mot den organiserade brottsligheten och att man i samband med grova brott ska kunna döma den åtalade till så långa fängelsestraff som möjligt.
– Ska kriminella organisationer, vars enda existens bygger på att skydda den egna gruppens medlemmar när de begår brott, få tillåtas att fortsätta sin verksamhet, frågar sig Torsten Angervåg. I min värld så ska man inte det. Jag anser att Hells Angels, Bandidos och liknande organisationer ska förbjudas.
– Det ska vara ett brott att tillhöra en sådan organisation. Det ska vara ett brott att bära en väst med en kriminell organisations emblem på. Om du klär av dem västen så ser de inte lika stora, tuffa och starka ut längre.
GÖRAN JACOBSON

Hells_Angels_gamla_lokaler
Det kriminella motorcykelgänget har plockat ner skylten där det tidigare stod "Support 81" med röda bokstäver mot vit botten.

Hells_Angels_kortege
Hells Angels under en kortege i Nyköping.
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.