Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hippien Jan gjorde sitt viktigaste val

Ola Karlman | 06 apr , 2017
Jan Olsson var hippien som efter ett fängelsestraff sa ja till Jesus och sedan dess har levt ett liv som skiftat, men med en grund som bär under alla dagar. – Jag undrade hur man gör om man vill bli frälst. Det var ingen tvekan från min sida, berättar Jan Olsson.
Hippien_Jan_gjorde_sitt_viktigaste val
Den numera pensionerade byggnadsingenjören Jan Olsson, som tillbringade sina uppväxtår i skånska Höör, var i unga år en del av hippiekulturen. Han valde även att prova på narkotika, vilket blev orsaken till en dom på åtta månaders fängelse.
Jans första flytt i livet tog inte honom utanför Skåne, men från Höör till Sösdala och innebar en resa några mil åt nordost. När tideräkningen hunnit fram till 1972 hände något märkligt i just Sösdala. Många av de människor som var med har ännu i dag starka minnen av den tiden. En väckelse kom till byn och den fångade människors intresse så till den grad att pastorn blev utskälld av restaurangägaren för att människorna gick till kyrkan i stället för att ta del av nöjesutbudet.
– Det var en väckelse där många människor blev omvända till tro på Jesus, berättar Jan som under en ganska lång tid burit på en längtan efter djup trygghet och mening med livet. 

Varit vilse

– Under fyra-fem års tid hade jag varit ett vilset får utan herde. Jag hade burit på en längtan som jag inte visste vart jag skulle ta vägen med.
Jans första möte med Jesus är en fin berättelse. En av vännerna kom och berättade om frälsningen för honom.
– Jag undrade hur man gör om man vill bli frälst. Det var ingen tvekan från min sida. Vi böjde knä där på gatan och bad frälsningsbönen.
En tid efter att relationen med Jesus blivit verklighet var Jan på ett möte i Sollefteå och något hände som han först inte förstod överhuvudtaget.
– Jag hade blivit döpt i älven där. Helt plötsligt blev jag också andedöpt. Det bara kom och jag blev upprymd. 
– Jag visste inte alls vad det var för något, jag hade inte fått någon undervisning om det.
Jan fick uppleva att det som Bibeln berättar om är sant, att den helige Ande ger glädje, kraft och frimodighet. Nu, efter närmare 45 år som troende, har han fått se att Jesus är densamme oavsett om tron känns stark eller svag. 
En gång i tiden gick Jan med i rörelsen Children of God som grundades 1968 i Kalifornien.
– Vi var radikala och levde som på Apostlagärningarnas tid. Vi sålde allt vi ägde och levde i enhet.
Han minns åren på bibelskolan i värmländska Skillingsfors och sitt deltagande i evangelisation i kombination med socialt arbete på så skilda platser som Ströget och Christiania i Köpenhamn. 

Be med människor

Jan fick se vad det gör med människor när de får ta del av Jesu kärlek i både ord och handling.
– Vi fick be tillsammans med många människor där.
Men den enda som går att förlita sig på helt är Gud. Människor är aldrig mer än människor. Jan såg frukt som inte var god och gick vidare i livet. 
Han träffade sin livskamrat som dock inte delade den kristna tron, istället var hon ateist. 
Jans tro på Jesus fanns kvar under de 20 år som de levde tillsammans, men han upplevde att han kompromissade med sin tro.
– Jag levde under inflytande av ateism och min gudstro var inte aktiv under de åren.
Numera lever Jan i sitt hem i norra Blekinge. Han är verksam i en församling och i spridandet av evangelium på olika platser där människor finns. Upplevelsen av svår sjukdom har visat honom tryggheten i att Jesus bär genom allt. En dag kände han sig plötsligt bedövad i en del av ansiktet och ringde till sin syster som är sjuksköterska.
– Hon sa att jag skulle ringa efter en ambulans.
På sjukhuset konstaterade läkaren att Jan drabbats av en tia-attack. När han efter avslutad magnetröntgen av hjärnan glatt pratade med en sjuksköterska föll han plötsligt ihop. Jan hade några timmar efter sin tia-attack drabbats av en livshotande stroke.
– Jag var död en stund då jag drabbats av hjärtstopp, andningsuppehåll och fått två epileptiska anfall. Läkaren berättade efteråt att mitt tillstånd varit mycket allvarligt.

Guds omsorg

Jan ser Guds omsorg i att han befann sig i närheten av skicklig sjukvårdspersonal när det livshotande tillståndet på ett ögonblick var ett faktum. Efter 17 dagar på sjukhus var han hemma igen.
– Jag tackar Gud för att jag fick fortsätta leva, säger han med rörd stämma.
Det kan vara lätt att fundera på om Gud älskar alla människor när många lever utan tro och trygghet. Jan menar att svaret på den frågan finns i Bibeln och att det svaret är just kärlek.
– Vi människor har fått en fri vilja, Gud längtar så innerligt efter gemenskap med var och en av oss men om han skulle tvinga oss till det vore det inte kärlek.
Vi människor har många val att göra genom livet och ett av dem är viktigare än alla andra.
– Det viktigaste valet vi har att göra är att komma underfund med hur det är att ha en relation med Gud genom Jesus. 
– När jag tittar på min egen livshistoria kan jag säga att det håller. Jag har kommit bort från Gud, suttit i fängelse, varit med i en sekt och blivit allvarligt sjuk men jag har tron kvar och i den är jag trygg.
– Jag längtar efter väckelse. Det är mycket viktigt att församlingarna börjar tala om att avfallet måste komma först och att det börjar snart.
OLA KARLMAN


Lär känna  Jesus

Lar_kanna_Jesus
Att ta emot Jesus är mycket enkelt. Bibeln säger i Romarbrevet 10:9: "Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckt Jesus från de döda, då ska du bli frälst." Frälst betyder räddad och att få gemenskap med Gud.

Det enda du behöver göra är att tala med Honom ärligt och direkt från ditt hjärta, ungefär som du talar med en vän. Jesus väntar och längtar efter att du ska tala med honom.
Om du har svårt att forma egna ord kan du be den här bönen:

Nu kommer jag till dig, Jesus. Jag tror att du är Guds son och att du har dött för alla mina synder.

Jag erkänner att jag inte är fullkomlig. Förlåt mina fel och tillkortakommanden. Tack för att du kan rena mig från alla synder.

Jag vill att du ska bli Herre i mitt liv. Tack för att du tar emot mig nu. Tack för att jag får vara ditt barn. 
Låt mig känna din kärlek! Amen


Ta gärna kontakt med en församling där du bor eller gå en Alpha-kurs för att få veta mer.
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.